Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 28-Jun-2011 08:11 Email | Share | | Bookmark
Mr. Liew 55th Birthday

 
 
 
View all 4 photos...
Assalamualaikum...

Bersua lagi setelah 2 minggu lebih FP ni tak berupdate.... Oklah.. kali ni.. update gambar2 masa kami menyambut birthday ke 55 tahun rakan sekerja.. ni kiranya senior kitorang ler ni... kerja sampai ke umur pencen dah ha.. Walaupun dah sepatutnya kena pencen & berehat2 je kat rumah.. tapi beliau masih sambung bekerja lagi... yelahh.. mungkin sebab banyak lagi komitmen terhadap keluarga... entah2 aku nanti pun akan sambung jugak kerja walaupun umur dah cecah 55. Itupun kalau kesihatan mengizinkanla.. hehehe..

Oklah.. layan gambar2 masa Mr. Liew potong kek.. sambut ala kadar je.. cuma beli kek aje... kek opera namanya... sedap sangat kek ni.. tak manis sangat. Teringat dulu pernah belajar buat kek ni masa masuk kelas kek dengan Chef Anuar Deraman. Entah bila nak cuba buat sendiri kek ni.. bukan apa.. modal kena tebal sikit buat kek ni coz kena guna banyakkkkk serbuk badam.. hehehe...

Layan gambar ye... pasang dulu lilin sebelum besday boy tiup lilin..


Bergambar ramai2 dengan rakan sekerja yang lain..


Masih lagi dengan kek.. hehehe..


Okey.. Happy 55th Birthday to Mr. Liew... don't forget to make your wishes before blow the candles....


Sekian & Jumpa lagi...

Terima kasih sudi bertandang ke sini lagi...


Untuk resepi2 terkini.. sila klik Dari Dapur MaDiHaA



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS..
PLEASE COME AGAIN


Friday, 10-Jun-2011 07:30 Email | Share | | Bookmark
Pertunangan Duan (cousin hubby) & Ida

 
 
 
View all 13 photos...
Assalamualaikum & salam sejahtera...

Bersua lagi kepada yang masih sudi bertandang ke sini...... Terima kasih banyak2 yer. Walaupun tak ramai yang meninggalkan komen... tapi alhamdulillah.. bilangan visitor semakin hari semakin bertambah walaupun tidak serancak dulu2. FP semakin dilupakan.. tapi insyaAllah.. aku takkan lupakan FP kesayangan ku ini. Cuma buat masa ini.. resepi2 hanya sempat ku update di blog ku saja... Buat masa ni... FP ni khas untuk gambar2 kenangan & xtvt kami sekeluarga. Bukan apa.. dah tak larat nak buat link satu persatu & susun resepi2 ikut alphabet tu... letih jari jemari dibuatnya. Sebab tu byk resepi yang terakhir tu semua tak ikut alphabet... Sepatutnya.. FP kena improve sikit bab nak buat link tu supaya tajuk2 kecil (nama2 resepi) boleh di 'alphabet'kan secara auto.. tak perlu susun satu persatu secara manual... kalau resepi berpuluh2, ratus2.. memang lenguh ler jari jawapnya...

Oklah.. hari ni merajinkan diri edit gambar2 lama ni sebelum ianya basi, sebelum tuannya menjadi malas & hilang mood.. hehe.. Ini pun.. dah ingat2 lupa apa yang nak diceritakan.. Layan gambar ajelah yer.. cerita sikit2 mana2 yang ingat jelah almaklum.. peristiwa dah berbulan berlalu...

Pertunangan sepupu cik abangku (Duan) ni berlangsung pada 1 May 2011 (cuti hari pekerja) yang lalu di rumah pihak perempuan di Temerloh, Pahang. Sehari sebelum pulang ke kampung.. aku ambil cuti separuh hari sebab nak siapkan 2 tray brownies. 1 tray tu cik abangku sponsor untuk hantaran. Dan 1 tray lagi untuk makan2 keluarga.. Tak aci ler kan.. nak bagi kat org aje.. nanti sedara mara belah lelaki teringin gak nak merasa.. Jadi.. kira adil ler.. dua2 belah dpt merasa.. Brownis2 tu.. aku hanya buat aje kat rumah.. tapi menghiasnya aku siapkan awal2 pagi kat rumah MIL keesokkan harinya.. Petangnya pulak.. aku ditugaskan menyiapkan hantaran mana2 yang belum siap digubah iaitu gubahan coklat & gubahan bunga rampai.. tak sangka pulak aku nak ditugaskan buat hantaran.. jadi idea tak berapa ada lah sebab disuruh buat spontan gitu.. Tapi buat jugaklah sebab memang takde orang lain lagi yang voluteer nak buat.. Nasib baik dah lewat petang tu.. ada sedara yang datang membantu siapkan gubahan sirih junjung & gubahan kain.. Kalau idak.. sampai ke malam ler gamaknya aku nak siapkan sensorang.. hehe.. Masa tu.. orang2 lain sibuk merewang untuk majlis tahlil yang akan diadakan pada malam tu.. (tp takde gambar masa majlis tahlil maupun masa org merewang sebab aku memang tak sempat nak klik2 gambar dok sibuk siapkan hantaran masa tu) Oklah.. layan gambar pulak ye..

Sebelum bertolak ke Temerloh.. awal2 pagi lagi kami semua berkumpul di rumah Cu (mak Duan).. Yang tak bersiap tu.. mereka2 yang tak dapat ikut.. tapi datang gak jenguk2 kat rumah Cu.. Hubby ku itu bergaya ngan hantaran brownis yang ku buat, disebelah hubby.. itulah ibu mertuaku yang sangat baik orangnya.. disebelah mertua pula makcik hubby yang kami panggil Mak Tam..


Antara gubahan yg ku buat.. gubahan coklat yang di bawa oleh Miza (adik Duan) & bunga rampai dibawa oleh Cu... Buat ikut bahan2 yang dah disediakan.. setakat itu jelah yg dpt aku buat.. hehe.. yang sebelah kanan sekali tulah Duan yang nak bertunang tu...


Dah nak bertolak.. ye.. mari kita beramai2...


Berapa biji kereta yang ikut rombongan ni aku pun dah lupa.. Tapi agak byk jugaklah.. lebih kurang 10 buah kereta termasuk sebuah van.. memang meriah.. Kalau semua sedara mara ikut... rasanya 2 biji bas pun belum tentu cukup.. sedara-mara hubby memang ramai & kebanyakkan memang tinggal dekat2 je kat kg tu.. Masa ni berhenti kejap selepas tol Lanchang...


Berhenti kat masjid Kg Masjid ni sebab pihak perempuan nak datang hantar kek hantaran (terlupa ambil gambar kek!!!). Kek ditempah kat Temerloh sebab malas nak susah payah bawak kek dari Raub.. Silap2 kang penyek aje kek tu.. so masa kat masjid tu.. aku tolong ikat2 reben pada kotak kek tu.. pastu hubby sempat lagi pegi kat satu gerai dekat dengan masjid tu untuk beli sikit makanan sebab perut dah lapar.. hehe.. Sebenarnya.. yang buat lambat tu sebab ada sebuah kereta dari rombongan kami yang dah tersilap jalan. Dok menunggu doranglah yang buat kami lambat sampai masing2 kelaparan jadiknya.. hehe..


Ok.. masa ni semua dah turun dari kereta... aku pun ambil kesempatan untuk ambil gambar hantaran2.. tapi gambar kek memang lupa betul nak snap.. jadi takdelah kat sini gambar kek nyer.. yang dalam kotak putih itulah brownis yang ku buat.. deko2 keras tangan dari MaDiHaA Tapi.. kira oklah jugak kan Sapa2 yang nak menempah tu.. sila2lah telepong yer..


Okay... anak-anak dara semua.. sila beratur yer... mak dara nak ambik gambar.. hehe.. Buat pertama kalinya kakak Dini ditugaskan membawa hantaran... pengalaman pertama buat kakak Dini Walaupun umur baru 11 tahun.. tapi sebab saiz dah sama besar (lagi besar kot!) dengan anak2 dara yang lain tu.. bolehlah dia bawak sekali hantaran tu.. tapi bagi hantaran yang agak2 tak rosak kalau terjatuhlah.. hehehe...


Lepas dah siap berbincang2 semua.. tibalah masanya acara menyarung cincin.. Itulah Ida yang dah sah jadi tunangan Duan... Selamat bertunang buat Duan & Ida semoga kekal ke jinjang pelamin... (ramainya yang bernama Ida dalam keluarga kamiii.... skrg tambah lagi sorang Ida... ) Selesai acara menyarung cincin.. maka kami yang dah kelaparan ni pun dihidangkan dengan nasi ayam dan lain2... masa makan2 tu memang takdelah nak ambik gambar... segan.. hehe..


Acara ambil gambar ngan kaum keluarga.. dua2 belah hanya ada ibu masing2... ayah2 mereka dua2 dah takde... Al-Fatihah....


Ini pula hantaran dari pihak perempuan.... tertarik hati dengan halwa yang digubah jadi sejambak bunga tu... kreatif!


Okay.. sebelum mengakhiri n3 kali ni... nak tayang sikit brownis yang ku buat untuk hantaran Duan ni....






Untuk resepi2 terkini.. sila klik Dari Dapur MaDiHaA



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS..
PLEASE COME AGAIN


Wednesday, 1-Jun-2011 03:37 Email | Share | | Bookmark
Cerita makan-makan, kenyangkan perut...

 
 
 
View all 10 photos...
Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua....

Bersua kembali di 'rumah maya' ku ini... agak lama tak sapu sawang kat sini... sawang2 pun dah semakin menebal nampaknya....

Kali ni tiada cerita menarik melainkan cerita makan-makan sahaja. Gambar2 digabungkan kesemuanya sebab gambar yang ada tak begitu banyak... Jadi kita gabungkan dalam satu n3 sajalah... sekadar kenangan untuk hari tua ku kelak....

Makan2 sempena Chinese New Year pada 9 Februari 2011 yang lalu bersama officemate & big bos. Memang tiap2 tahun company tempatku bekerja ini akan treat staff2 disini Chinese New Year Lunch. Tapi kebiasaannya kami staff Melayu tidak ikut serta kerana mereka memilih restoren Cina yang menyediakan pork. Entah macamana tahun ni dorang pilih restoran Jepun (pork free) pula. Kebanyakan hidangan mereka adalah seafood & sayuran. Jadi kali ini mereka menjemput kami staff Melayu untuk hadir bersama. Seafood yang dihidangkan sangat fresh & menunya sangat yummy... ada di kalangan mereka yang makan hidangan ikan mentah... huhuuhu.. Menu yang aku pilih ialah Teppanyaki Seafood (terdiri dari ikan Salmon, king prawn, scallop and vegetable teppanyaki. Didatangi jugak dengan Garlic Fried Rice and salad – harga masa tu.. RM 40). Menu yang lain2.. ku tak ambik tau.. kehkehkeh...

Okaylah.. layan gambar yer.. restoran ini sangat selesa & tenang... dekorasinya pun sangat mendamaikan.. macam berada di Jepun kaedahnya... hehe... Oh ya.. dah menjadi tradisi.. tiap2 tahun.. big bos memberikan angpau kepada semua staff2nya. Masa di restoran ni actually.. kami yg di ofis dah dapat awal lagi.. hanya beberapa salesman yang belum dapat sebab mereka selalu outstation.. so masa tu baru bos bagi kat dorang.. Ok.. layan gambar yer.. for the starter.. kami dihidang dengan 2 pinggan yee sang... menu wajib tiap kali CNY bagi kaum Cina..









Okay... habis sudah kisah di "Jepun".. Kat bawah ni pulak.. makan2 dengan kazen2 ku Syikin & Amirul serta Haziq yang baru ku jemput kat tadikanya... Makan kat Taman Selera di Old Town, PJ. Naknie takde masa ni coz masih ada kelas.. Ada sebab sebenornya nih belanja dorang.. hehe.. Thanks Syikin coz bersusah payah tolong settlekan pasal phone tu yer..





Ini pula.. makan ngan Haziq masa balik dari kerja.. sebab Haziq bersungut lapar.. so singgah makan kat gerai Buburia tak jauh dari opis. Penyudahnya Haziq taknak lak makan bubur tu sebab penuh ngan ikan bilis . Dia nakkan bubur yg ada isi ayam.. rupanya bubur tu hanya perasa ayam & ditabur biils... kehkehkeh.. last2 ibu je sorang2 makan.. yang satu mangkuk lagi tu ditapau... haii.. Haziq Haziq... cerewet jugak anak bujang ku ini...



Ini pulak makan2 masa ma & adik2 datang PJ. Bawak mereka makan di Restoran Vichuda Tomyam... kurang berpuas hati dengan menu yang diorder.. hanya teh o ais limau je yang best sebab guna limau nipis... makanan yang lain2 kebanyakan tak menepati citarasa.. may be ini 1st & last kami makan kat sini... huhu... sorry ye tuan punya restoran...





Yang dibawah ni pulak.. kami 3 beranak sedang makan2 di depan Alam Sentral, Shah Alam masa ayah & ibu mencari laptop..... maybe.. consider laptop sempena hari ibu kot.. hehehe... Thanks ye abang... Dah lama mengidamkan laptop tu.. tapi baru ni ada rezeki... Alhamdulillah. Actually.. masa ni hari bekerja.. hubby ku kerja shift malam, manakala aku ambil cuti sehari sebab baby sitter Alin (Cik Ani) ada hal nak urus sesuatu kat imigresen. Kakak Dini & abang Haziq bersekolah macam biasa... jadi hanya kami bertiga jelah yg berpoya2 hari tu.. hehehe.. Sebenarnya.. puas juga meronda satu bangunan Kompleks PKNS, SACC Mall.. & last sekali di Alam Sentral inilah baru bertemu dengan kedai2 yang banyak menjual laptop. Al-maklum.. kami bukannya selalu window shopping atau jalan... jadi tak berapa tau sangat perihal tempat2 shopping certain2 barang.. (org kampong ler katakan.. kihkihkih) itupun siap telefon kazenku Nakni.. hehehe.. Oklah.. bila dah dapat laptop idaman... sementara tunggu orang kat kedai tu settingkan segala software utk laptop tu.. kami pegi makan dulu sebab perut dah mula berkeroncong. Kami bertiga makan nasi ayam aje.. duduk betul2 tepi kolam air pancur.. Alin bukan main seronok lagi...



Ok itu saja cerita makan2 kami kali ni... bila berkelapangan kita bersua kembali.. insyaAllah.. Terima kasih sudi menyinggah di sini...

Sekian...



Untuk resepi2 terkini.. sila klik Dari Dapur MaDiHaA



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS..
PLEASE COME AGAIN


Tuesday, 10-May-2011 06:38 Email | Share | | Bookmark
Kelapa Sawit vs Durian.... hehe..

 
 
 
View all 6 photos...
Assalamualaikum....

Buat ke sekian kalinya mohon maaf sebab lambat update FP ni... Alasan biasa.. tak sempat nak update gambar2 yang ada... Kadang tu dah siap edit.. nak masuk ke Photobucket pulak bermasalah.. huhu...

Kali ni.. aku update gambar2 masa balik di kedua2 kampong pulaklah yer... aku gabungkan sekali gambar balik kampong aku & kampong hubby sebab gambar2 pun tak banyak mana.. jadi.. gabungkan sekalilah senang cerita... itu sebab tajuk pun dua... dua2 buah berduri punya cerita... hehe..

Mula2 ni masa balik kampong aku kat Keratong pada 2 & 3hb April 2011.... adik2 ajak masuk kebun sawit.. aku pun memang dah lama tak masuk kebun.. kadang tu ada jugak pegi kebun temankan ma.. tapi masuk ajelah.. tapi tak buat kerja pun.. tengok2 mamat seberang buat kerja aje... tapi kali ni masuk kebun untuk ambik buah kelapa sawit.. ini kebun sawit Felda tapi yang ini.. pokok sawit yang adik tanam kat tanah paya reserved dalam kebun tu.. adalah dalam beberapa puluh pokok je... sawit Felda tu ma dah serahkan kat Felda masa program tanam semula dulu.. jadi kami tak berhak utk ambik buahnya.. sebab semua Felda yg uruskan... kami terima gaji bulan2 aje dari Felda. (aku pun tak sure sampai bila.. hehe..) Sawit yang tanam kat tanah bekas kebun sayur arwah ayah dulu ma dah upah orang seberang.. memang tak larat nak buat sendiri... yang kat tanah reserved paya ni pokoknya tak banyak.. jadi bolehlah kami main2 ambik buah sendiri... hehe.. kalau berpuluh ekar memang kami dah lama 'angkat tangan'.. Ok jom tengok kitorang main2 ambik buah sawit ni... dlm tak banyak pon.. dapat jugaklah dekat satu tan buah sawitnya... harga satu tan masa ni kalau tak silap RM380... duit yang dapat tu.. kami gunakan sebahagian utk buat BBQ pada malamnya (takde gambar sebab malas nak ambik gambar.. kalau ambik pun mesti gambar blur.. almaklum.. guna handphone ajekan..), tuang petrol pajero ma.. (hehe.. dah guna kenalah pandai2 tuang minyak yer..) & selebihnya.. dibahagikan sama rata bagi yg pegi kebun tu.. sajalah suka2.. bukan sebab duit pun.. tapi saja nak seronok2... lagipun kalau tak ambik buah tu.. sayang pulak membazir..

Aku dengan ma naik pajero.. cik abang ku naik motor sorang2.. ingat nak bercouple ngan cik abang.. tp takut lak motor pancit sebab dua2 gred A.. ... lgpun kesian lak ma sorang2 bwk pajero.. so temanlah ma.. hehehe.. (padahal dlm hati membuak2 nak naik motor.. )..., Angah ngan cik abangnya.. Dee ngan Tasya & Betty pun ikut gak..


Sampai2 je.. abangli (suami angah) test power dulu.. hehe.. tu yg dengan beg2 segala.. terlupa nak letak.. then lepas tu barulah masing2 buat kerja ngan kusyuknyer.. dengan jurukamera pun tak sempat nak ambik gambar sangat sebab sibuk menyusun pelepah2 sawit yang dah dijatuhkan... hehehe.. Tasya dengan angah tukang kutip buah relai (buah gugur). Abangli dengan Dee tukang chop sawit.. cik abangku tukang potong tangkai & loading sawit ke dalam pajero.. ma tukang monitor a.k.a driver pajero... sesekali menolong jugak mana yg patut.. seronok dah lama tak buat kerja macam ni... zaman2 sekolah dulu.. inilah kerja aku.. waktu cuti sekolah mesti ikut arwah ayah & ma ke kebun.. seronok walaupun penat..

Hhmm.. time rehat2 barulah sempat ambik gambar.. kejap je dalam 2 jam dah siap semua kerja... dapatlah dekat 1 tan sawit hari tu.. rezeki.. hehe..


Dah siap2 semua.. kami pun ke kilang sawit untuk jual buah sawit yg diambil.. semua nak ikut sebab ada antara kami yg belum pernah pegi kilang sebelum ni.. kami ikut jalan dalam kebun (ikut Kg Lubuk Batu.. kalau tak silap) sebab masing2 tak pakai helmet (walaupun ada lesen motor).. hehehe.... tup2.. dipertengahan jalan.. air sungai naik menutup jambatan kayu kat situ... hehehee... nak redah memang tak berani sebab air sungai keroh sekerohnya.. jambatan pun tak nampak.. sudahnya.. terpaksalah pusing balik kena ikut jalan besar.. & kami bertukar driver.. Dee dengan cik abang ku ajelah yg pegi ke kilang dengan pajero.. Kami yang lain2 teruslah balik rumah dengan motor.. Aku naik motor sorang2 ajelah .. Dah lama tak merempit macam tu... gayat pun ada.. tapi skill bawak motor masih ada lagi...



Alkisah seterusnya... 2 minggu lepas kejadian di atas iaitu pada 16 & 17 April.. kami pulang pula ke kampong hubby di Raub sebab mertua suruh balik ambik durian... Walaupun dah 3 kali adik ipar datang rumah hantar durian.. tapi kami balik jugalah sebab memang tiap2 tahun musim durian kami mesti balik. Durian2 yang bawa balik bukannya boleh kami habiskan semua... tapi disedekahkan pada kawan2, jiran2 & saudara mara... yang di bawa balik ke rumah hanya beberapa biji aje.. alhamdulillah.. dapat berkongsi rezeki yang Allah Taala kurniakan...


Ini durian yang berjaya dikumpul untuk di bawa balik...


Amacam.. ada gaya tauke durian tak?
Pada Cik Ngah (Ida).. lenkali kalau nak makan durian fresh2.. ikutlah kaklong balik Raub..


Oklah itu saja alkisah pada minggu ini...... sehingga ketemu di lain entry.. terima kasih buat semua yg masih sudi berkunjung di sini..

Sekian...



Untuk resepi2 terkini.. sila klik Dari Dapur MaDiHaA



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS..
PLEASE COME AGAIN



Wednesday, 13-Apr-2011 03:12 Email | Share | | Bookmark
Splash Time@ Wet World, Shah Alam

 
 
 
View all 7 photos...
Assalamualaikum....

Apa khabar semua? Moga semua yg masuk FP ku ini sihat2 semuanya yer... kalau ada yg tak sihat tu... cepat2 makan ubat... Alin pun kurang sihat sekarang ni.. batuk2 & selsema.. cian dia tidor malam pun tak berapa lena asyik batuk2 jer.. pagi tadi dah bawak jumpa doktor & ambil ubat utk dia... harap2 lepas ni oklah sikit...

Dah 2 minggu lebih tak update FP kan? hehe... yelah yelah... ni nak updatelah ni... bukan apa... takde cerita sangat sekarang ni... nak update pun macam malas jer.. masak2 memang tak pernah miss... tapi tula... naper eik mcm malas je nak update ke FP ni... sejak2 angin berblog bertiup kencang.. rasa lebih mudah update resepi kat blog sebab kat sana 'link' nya auto tak perlu nak buat manual macam kat FP.. Kadang2 kat FP nak buat link cukup punya payah & lambat.. Dah tu.. kalau nak susun link resepi ikut 'alphabetical' lagilah masakkkkkkkk dibuatnya... tu pasal resepi2 yang latest2 tu aku dah tak mampu nak susun 'alphabetical.. hehehe... Lagi satu yang buat seronok update resepi kat blog sebab sekarang kat sana dah boleh letak gambar besar2... so tiada lagi alasan tak puas nak tengok gambor kecik ke apa... (dulu aku selalu cakap kat blog tak puas nak tengok gambor sebab gambor kecik) sebab skrg ko nak letak gambor sebesor2 mana pun boleh... Lagipun kat blog sangat 'meriah' dengan blogger masakan secara tak langsung bolehlah bertukar2 idea memasak.. Kat FP ni yg aktif dengan dunia masakan boleh dibilang dengan jari... & kebanyakannya pun dah berpindah ke blog jugak termasuk sifu2 handalan kita seperti Chef Hanieliza & MamaFaMi... Walaupun gitu.. seperti yang ku katakan sebelum ini.. FP ini tetap akan ku update juga bila berkelapangan & ada cerita2 terbaru. Aku tak kisahlah ada orang nak baca/tengok atau tak.. yang penting.. semua gambar kenangan & xtvt family dapat aku pahatkan di sini sebagai kenangan dalam FP ini... manakala dalam blog pulak khas untuk xtvt masakan... yelah.. bukan semua xtvt yg kita buat yang kita ambil gambar mampu di'cuci' gambar2 kesemuanya... betul tak? Kalau semua gambar nak di'cuci' rasanya.. bertimbun2lah album gambar yang kita kena beli... Sebab tu aku rasa FP lah tempat yang sesuai untuk menyimpan gambar2 kenangan tersebut (selain di facebook).. Bila aku dah takde nanti.. semua anak, cucu, cicit pun boleh tengok kenangan yang ada kat sini...

Oklah.. stoplah dulu merapu... sebelum masukkan gambar2 untuk n3 hari ni.. aku letak dulu award yang dapat dari Nurul... rezeki aku lagi nampaknya ni.. hehe.. Thanks ye Nurul..


Oklah.. ni nak cerita la sikit yer... kalau byk pun takpelah kan sendiri punya FP sapa nak marah.. Alkisah.. bulan lepas ma & adik2 ada datang ke PJ ni (memang dorang kerap datang ke PJ). Actually masa aku nak buat majlis makan2 sempena besday Alin tempohari adalah aku khabarkan pada ma & abby kat kg yang aku ada nak buat majlis makan2 sikit untuk Alin. Aku ni sekadar cakap jelah... takkan nak paksa dorang datang pulak kan.. bukannya dekat.. lagipun majlis kecik2 jer.. tak berbaloi kalau dtg pun.. hehe.. Tapi tulah.. tokma bila dah dengar gitu terus buat keputusan nak datang... hehe.. Tapi hari Sabtu 5hb hari yang aku nak buat tu adik bongsu ku Dee tengah kerja.. Makanya.. dah malam barulah dorang bertolak.. Tapi sempat jugaklah aku simpankan sikit makanan untuk dorang & buatkan jugak 1 batch takoyaki utk dorang merasa.. hehe..

Dorang sampai pun masa tu kami semua dah siap berkemas2 semua barang kat rumah makcik & aku pun dah balik ke rumah semula. Memang dah masuk awal pagi masa tu.. bayangkan masa tu aku ni berapa punya letih ngan xtvt memasak dari awal pagi, melayan tamu & berkemas bagai dengan majlis tu.. Rasa sangat2 letih OK! Masa dorang sampai tu aku pun dah lena dah.. hehe.. yelah dah pagi dah masa tu.. dlm kul 2 pagi kot. Dorang pun semua letih jugak dengan perjalanan yg jauh.. dorang pun cuma jamah sikit2 je makanan yg aku simpankan sebelum tu sebab dah singgah makan on the way dlm perjalanan.. Then aku simpanlah semula makanan tadi dlm peti ais (leh buat sarapan esoknya). Siapkan tempat beradu utk dorang & lepas tu apalagi... tidor tak hingatlah semua sebab dah letih.. bukan saja tuan rumah... tetamu pun sama gak.. hahaha..

Esoknya.. lepas2 bersaparan makanan yang dipanaskan tu.. adik2 & ma ajak pulak kami pegi mandi-mandi kat Wet World... Aduhaiiiiiii... ikutkan hati ni memang sangat2 tak larat.. & tak sangka jugak yang dorang ada rancangan nak gi mandi manda.. yelah masa dorang baru sampai tu tak sempat nak borak2 sangat pun sebab masing2 penat & ngantuk.. pagi tu barulah dpt borak.. hehe.. Waktu tu memang berbelah bagi sama banyak antara nak pegi dengan tidak. Bayangkan kat dapur tu masih ada lagi kuali & periuk belanga yang belum siap dicuci (sebab lepas aku masak2 terus je transfer lauk pauk ke bekas yg nak dibawa ke rumah makcik & tinggal gitu jer kuali & periuk tanpa berbasuh), kain baju pun ada yang belum siap berjemur.. fuhhh! Sabar jelah.. hehe.. Tapi tuler... sebab kesiankan kat anak2 yang dah excited bila dengar tokma nak ajak cucu2nya pegi mandi manda.. aku turutkan jugakla... Sempatlah aku & adik2 settlekan dulu mana2 kerja yang belum settle tu... kiranya.. dah tengahari jugaklah kami bertolak ke Wet World tu.... lepas ler hajat tokma nak belanja anak cucunya mandi manda hari tu... hehehe... Cucu pun bukan main seronok lagi dapat mandi manda sesama dorang. Semua cucu ada masa tu okay! Sebab angah yang kat Klang tu pun pegi jugak.. so kiranya semua adik beradik aku ada masa tu... mau tak meriah? Hilang segala penat & letih aku sebelum tu bila tengok anak2 enjoy hari tu... hehehe.. Yang bestnya.. orang yang kata penat & letih tadi pun bukan main sakan jugak mandi.. kuikuikui... yelah.. sesambil meneman Alin mandi.. ibunya pun berendamlah jugak... .. OKlah... dah abis dah cerita... tengoklah gambar2 yang ada ni pulak....

WET WORLD, SHAH ALAM
6 MARCH 2011


Baru je sampai.. anak2 terus meluru masuk kolam...


Tokma jadi pemerhati jer.. tak mandi pun.. Moksu Tasya pun mula2 taknak mandi gak.. tapi dah kena paksa ngan cik abangnya.. akhirny mandilah jugak.. hihi...


Bergambar dengan anak2 & anak sedara... masa ni panas kemain lagi... tu yang mata pun sepet jer takleh nak buka sebab menahan silau... nak pakai spek essilor aku tu tak sesuai pulak nak mandi kann...


Dua budak kecik yang sangat seronok dapat main air....


Kami pindah ke port belah sini pulak.. budak2 besor & mak bapak budak nak main slide pulak... aku tak join la... tukang jaga Alin jer..... lg pun seram wehhh nak naik slide tu... dah serik dulu naik slide kat Wet World Melaka... melayang2 rasa.. hehe.. angah pun tak join sebab dia sekarang tengah berbadan dua... Abby pun sama tak join sebab baru je sebulan operate appendix... jadi apa2 kang payah pulak.. tu pun kitorang risau gak dia ikut mandi sebab takut gak kena jangkitan kuman ke apa.. maklumlah luka masih baru lagi kan.. tp alhamdulillah.. takde apa2 yg tak diingini berlaku..


Tengoklah.. kemain seronok lagi cik abang dengan Haziq main slide. Poksu Dee ngan moksu Tasya... Kakak Dini dengan Ida. Entah berapa kali dorang turun naik slide... banyak yang tak dapat ambik gambar sebab almaklum sajalah.. gambar2 pun aku ambik dengan handphone jer.. Abangli (suami angah) ada gak ambik gambar dengan kameranya.. tapi aku lom sempat nak ngendeng lagi.. lagipun.. gambar2 yang ada dlm hp aku pun ada byk gak.. so aku update jelah gambar2 yang ada ni.. hehe..


Mereka2 tu main slide.. kami2 mandi-mandalah kat bawah slide ni....


Oklah.. itu ajelah gambar yang ada... Balik dari Wet World tu.. kami semua ke Klang cari makan malam pulak... Kat Wet World tadi cuma beli makanan ringan & nasi goreng jer.. jadilah buat alas perut.. Kat Klang kitorang masuk restoran Wira Buana. Masing2 perut dah lapar & letih.. so concentrate isi perut jelah.. dah malas nak bergambar dah. Lagipun masa tu dah gelap dah pun.. kalau aku ambik gambar pun semua kelabu asap.. hihi..

Itu sajalah cerita untuk kali ni.... semoga dapat bertemu lagi di lain waktu okay...
Seperti biasa... untuk resepi2 terkini dari ku.. rajin2lah klik kat Dapur MaDiHaA tu yer...

Jumpa lagi...



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS..
PLEASE COME AGAIN


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net