Want your
own Fotopage?








 
Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 15-Jun-2007 02:45 Email | Share | Bookmark
Kursus Buat Kek??

Bengkel Kursus
Chef Anuar
Kek2 Peserta Menunggu Diberi Markah Oleh Chef.. hehe
Kek yg ku hias.. comot..
dah kena potong
Kek Juara Deco
Black Forest Cake yg kuhias
Black Forest Cake.. dah kena potong..
Ni cerita lama... dah dua bulan berlalu..
MaDiHa berpeluang mengikuti kursus membuat kek anjuran MBPJ di PJ ni.. kursus ni tak dibuka utk umum hanyalah melalui badan2 tertentu seperti Rukun Tetangga, Kemas, Pertiwi, HEWA dll lagi termasuklah utk staff2 MBPJ sendiri...Maksudnya siapa2 yg aktif dlm badan2 tersebut barulah berpeluang. Yuran pun hanyalah RM100 termasuk makan/minum 3 meal sehari selama 3 hari berturut2. Makanan pun best2. Memang murah gila... MaDiHa pun bersyukur sangat2 sebab berpeluang ikut kursus tu. TQ pd Kak Norish & Sujah dari Rukun Tetangga Seksyen 3, PJ yg memberi peluang pd MaDiHa mewakili R.T S.3. Chef yg mengajar tak lain tak bukan ialah Chef Mohd Anuar Draman..

Kursus lebih menjurus pada penggunaan coklat..samada dlm kek ataupun dlm menghias.. banyak juga resepi2 dan tips2 yg dipelajari... insyaAllah.. akan dikongsi bersama jika MaDiHa berkesempatan mencuba sekali lagi resepi2 yg diajar oleh Chef Anuar.. Setakat ni.. baru sejenis kek yg dah cuba buat sendiri iaitu fruit flan kek yg dibuat masa besday MaDiHa last April.. dah pun ada dlm entry ni hehehee..

Memang teringin nak cuba buat yg lain2 tu.. tapi takut sendiri buat sendiri makan.. Kat rumah MaDiHa ni.. kalau kuih2 manis ni tak ramai peminat. Tinggal 4 beranak jer. Hubby sememangnya tak berminat dgn kuih2 manis apalagi kek! Kalau buat.. kadang2 tak disentuh langsung.. kadang tu hanya mkn sepotong sekadar mengambil hati isteri Anak sulung pulak.. seleranya tak menentu.. adakala makan, adakala tak mau.. Yg si kecik tu memang makan.. tp byk mana sangatlah dia mampu makan.. paling byk pun sepotong...

Pasal tulah MaDiHa kalau nak buat kek atau kuih2 manis kena fikir 2, 3kali... takut sendiri buat, sendiri makan...

Sekarang ni kalau nak buat kek.. kena tunggu hari2 tertentu ataupun kalau ada jamuan ataupun ada tetamu nak dtg rumah barulah rajin nak buat. Kalau buat besday party.. haa seronok ler pasal ramai org tukang makan.. itupun siap boleh bagi kat jiran2 sebelah rumah. Takdelah pembaziran.

Kursus tempohari.. kebanyakan hanya melihat demo saja... hands on hanyalah membuat Black Forest Cake dan menghias Kek Span Vanila sebab chef nak biasakan peserta bermain dgn aising. Almaklumlahh.. yg pergi kursus tu majoritinya tak pernah gunakan aising. Tapi ada juga seorang dua yg dan ada kedai kek pun turut serta. Siap jadi juara deco.. masa pertandingan mendeco kek span vanila.. Hadiah pun dapat kek jugak.. Kek Capucino. Tempat kedua dapat Fruit Flan Cake.. & tempat ketiga dapat Vanila Span Cake yg Chef deco.. MaDiHa tak memang apa2 pun.. aising kek pun belemuih.... nak menang apa...

Kek2 peserta menunggu diadili oleh Chef Anuar..


Kek yg ku hias.. comot jer rupanyer..


Ini kek yg menjadi juara deco... kemas jer.. akak ni memang dah biasa main aising..


Resepi Black Forest Cake akan menyusul kemudian.. terlupa plak nak bwk resepinya..


Quote:
Kepada yang bertanya mengenai kursus membuat & mendeko kek ataupun kelas pastri.. ada beberapa tempat yang boleh anda rujuk... harap membantu ye.. antaranya ialah..

1) Di rangkaian pengedar bahan2 bakeri BAGUS (ada byk cawangan di Malaysia ni..) mmg dia ada buat kelas/kursus.. bermcm2 jenis kek, kuih, pastri dan mcm2 lagi..

2) Kelas yg dianjurkan oleh Lynnhassan - yg ni lebih kepada mendeko kek = lokasi : Lembah Klang

3) Kelas yg dianjurkan oleh Ida Bakeri ini lebih kepada kek = Lembang Klang

4) Kelas yg dianjurkan oleh Zati D Hati ini juga lebih kepada kek = lokasi : Pekan Pahang

5) Kelas yg dianjurkan oleh Maklang. Dengan Maklang boleh request nak belajar apa... mcm2 dia boleh ajar...

JANGAN LUPA SEBUT NAMA KAK MADIHA KALAU ANDA PERGI KE MANA2 KELAS RAKAN FOTOPAGES YG AKAK SEBUTKAN TU YER....

SELAMAT MENUNTUT ILMU...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net