Want your
own Fotopage?








 
Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 22-Jun-2007 05:43 Email | Share | Bookmark
Kek Coklat Lembab Zaima & Black Bottom Cheese Cup Cake

Choc Moist Cake with ganache
close-up
Black Bottom Cheese Cup Cake
black bottom cheese cup cake
tunggu sejuk
close-up
close-up
the texture
baru masak
choc moist cake & bbccc
the texture
yummy..
2 cake baru masak
Pizza & geng
Pizza & geng
Hari Rabu baru2 ni 20/6/2007 kawan MaDiHa iaitu Nooraini dari Bahau, Negeri Sembilan datang berkunjung ke rumah dengan kakaknya. Dia datang PJ pun kerana menghadiri kursus di PJ Hilton. Jadi kesempatan itu digunakan sebaiknya utk pertemuan kami baru2 ni. Sebenarnya ini adalah kali pertama MaDiHa jumpa beliau sejak berkenalan di alam cyber lebih kurang 2 tahun lebih kalau tak silap Seronok dapat bertemu face to face. Sebelum ni hanyalah berhubung melalui email dan telefon saja. TQ very much Aini kerana sudi datang ke rumahku.. (walaupun MaDiHa yang kena jemput ko kat hotel... sampai tersilap hotel .. takper demimu ku rela apa saja )



Oleh kerana beliau datang hari bekerja dan ditambah pula waktu tu peti ais di rumah MaDiHa mengalami kerosakan.. gas dah bocor (tak boleh stok lauk mentah kerana kurang sejuk), jadi tak dapatlah MaDiHa jamu beliau dengan masakan sendiri. Makanya jalan mudah hanyalah dengan order pizza dan lain2 sebagai hidangan dinner malam tu. Selain dari tu.. sehari sebelum tu MaDiHa ada buat 2 biji kek coklat moist kukus versi Zaima. (tq Zaima.. kek mu memang marveles!!) Kek ni selalu juga MaDiHa buat sebab ianya amat moist dan sedap. Tapi MaDiHa ada adjust sket kandungan tepungnya.. jangan mareee ehh Zaima . MaDiHa sempat jugak buat Black Bottom Cheese Cup Cake (alamakk lupa ambil dari mana resepinya.. kalau tak silap dari All Recipes... maaf jika silap ) Dapatlah juga ditapaukan kek coklat moist tu utk Aini dan kakaknya serta jiran2 sebelah rumah. Juga dititipkan utk Wati, Kak Riha dan Shida melalui Aini.. pasal keesokannya Wati plak nak dtg jumpa Aini di hotel penginapannya.. Harap u all enjoy the cake.. walaupun dpt sorang sikit.. Pada Aini.. TQ so much utk cenderahati mu itu... cantik sekali... anak MaDiHa pun suka..

So hari ni nak share resepinya dengan anda.. ke dua2 kek ni memang sedap.. MaDiHa bagi 5 bintang TQ pada empunya resepi...






KEK COKLAT LEMBAB (KUKUS)
Sumber : Zaima

Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu manis
1 2/3 cawan tepung gandum (resepi asal 1 ¼ cwn)
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

Cara :
-Campur koko, gula, susu cair, susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutupkan api dan biarkan ia suam.
-Panaskan periuk kukus berisi air secukupnya.
-Tepung, soda bicarbonate dan baking powder di ayak bersama.
-Telur dipukul hingga kembang dlm mangkuk yg besar kemudian tuangkan campuran koko tadi sambil dipukul dengan speed perlahan (masih dengan mixer pemukul telur tadi).
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul cara kaup & balik menggunakan senduk hingga hilang dari pandangan dan sebati.
-Tuang dalam acuan yang telah dilengser dengan minyak masak bahagian dasar & tepinya & dialas dengan kertas minyak didasarnya.
-Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Penutup periuk kukus mesti dibalut dengan kain bersih utk mengelakkan wap menitik di atas kek.
-Sejukkan kek sebelum dihias dengan coklat ganache.

CHOCOLATE GANACHE
Sumber : Chef Anuar

Bahan2
25g glukos cair
250 g whipping cream
25 g mentega
250 g coklat masakan – potong kiub2 kecil
sedikit vanilla

Cara2
Panaskan glukos cair, whipping cream, vanilla & mentega. Matikan api.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga coklat larut.




BLACK BOTTOM CHEESE CUP CAKE (maaf resepi ni copy & paste je)

INGREDIENTS
1 (8 ounce) package cream cheese, softened
1 egg
1/3 cup white sugar
1/8 teaspoon salt
1 cup miniature semisweet chocolate chips
1 1/2 cups all-purpose flour
1 cup white sugar
1/4 cup unsweetened cocoa powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 cup water
1/3 cup vegetable oil
1 tablespoon cider vinegar
1 teaspoon vanilla extract

DIRECTIONS
1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Line muffin tins with paper cups or lightly spray
with non-stick cooking spray.
2. In a medium bowl, beat the cream cheese, egg, 1/3 cup sugar and 1/8 teaspoon salt until light
and fluffy. Stir in the chocolate chips and set aside.
3. In a large bowl, mix together the flour, 1 cup sugar, cocoa, baking soda and 1/2 teaspoon salt.
Make a well in the center and add the water, oil, vinegar and vanilla. Stir together until well
blended. Fill muffin tins 1/3 full with the batter and top with a dollop of the cream cheese mixture.
4. Bake in preheated oven for 25 to 30 minutes



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net