Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 2-Jul-2007 04:21 Email | Share | Bookmark
Sayur Campur Kukus

Sayur Campur Kukus
Manggis
Fresh Laici
 
 
Manggis
Hari ni 2 Julai 2007 ialah besday ma tersayang yang ke 56 tahun. Oleh kerana ma berada di kampung.. jadi MaDiHa tak buat apa2 kek utk beliau. Hanya ucapan dari kejauhan yg dapat MaDiHa ucapkan utk gembirakan ma.. Nak balik kg minggu ni pun tak boleh kebetulan Dini kena ganti sekolah hari Sabtu baru ni. 7hb ni pulak.. ada kenduri kawin kat sini.. insyaAllah.. MaDiHa akan pulang ke kampung bila keadaan mengizinkan dan sambut besday ma.. so untuk ma tersayang.. "Selamat Menyambut Ulangtahun Kelahiran yang ke 56 tahun Kaklong ucapkan.. semoga ma diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur dan diberkati dalam apa jua yang ma lakukan di sana.."


Oklahh.. untuk resepi kali ni.. nak share resepi Sayur Campur Kukus yang MaDiHa masak hari Khamis minggu lepas. Kali ni semata2 makan sayur saja.. takde nasi atau lauk2 lain. Diet ler tu kononnya.... hehe.. idok ler diet pun... sebenarnya.. hari tu.. hubby balik kerja awal dari biasa.. Bila MaDiHa balik dari kerja pukul 6.15 sampai rumah tengok beg kerja dia ada kat rumah.. cari2 hubby takde pulak kat rumah.. yang pelik... masa parking kereta tadi tak nampak pun motor dia.. kemana sajalah suamiku ini pergi.. call tak jawap.. tunggu punya tunggu.. baru ler muncul dia.. rupanya dia pergi pasar malam daaa... hisshh.. pegi sorang2.. tak ajak kita pun... rasa2 cam nak merajuk jer... tapi bila tengok apa yang dia beli.. tak jadi nak marah.. .. apa tak nya.. ada buah kegemaran iaitu manggis & laici.. pastu ada jagung rebus dan ayam goreng...(lupa nak amik gambo pasal lebih tertarik pada buah2an.. hehe) so apalagii.. belasah ler dulu.. masak memasak kemudian cerita...



So lepas makan serba sikit.. perut rasa kenyang semacam jer.. hubby kata "malam ni kita ratah sayur jelah.. ibu buat sayur kukus ehh.. " emm.. bisa diatur... so... inilah dia resepi sayur campur kukus versi ku..
(gambar tak clear.. almaklum gambar hp)

SAYUR CAMPUR KUKUS

Bahan2
1 ketul brokoli - potong suka hati
1 peket besar cendawan tiram - dibelah2 (boleh guna apa juga sayur kegemaran yg sesuai utk dikukus)
2 peket jagung muda - buang daun yg keras
1 ketul besar dada ayam - dadu
3 ulas bwg putih - cincang
2 inci halia - racik halus
sos tiram secukupnya
minyak sikit

Cara2
-Aturkan sayuran dalam pinggan besar.
-Kukus sebentar sayur tadi hingga separuh masak. Tutup api.
-Dalam kuali panaskan sikit minyak dan tumiskan bwg putih & halia hingga wangi.
-Masukkan isi ayam sambil kacau rata.
-Ambil sedikit air dari sayuran yg dikukus tadi (angkat pinggan berisi sayur tadi dan curahkan ke dalam kuali) dan campur dlm isi ayam tadi. Masukkan sos tiram secukupnya sambil dikacau2 dan biar hingga ayam masak.
-Bila dah masak.. tuangkan ayam beserta sosnya ke atas sayuran tadi dan kukus semula a few minutes. Jangan over cooked nanti sayur empuk sangat tak sedap plak.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net