Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 9-Jul-2007 02:26 Email | Share | Bookmark
Japanese Souffle Cheese Cake

b4 bakar
sedang dibakar
dah keluar acuan
dah kena potong..
posing dulu.. hehehe..
Japanese Souffle Cheese Cake

Malam Jumaat minggu lepas.. dah siap2 masak dinner.. MaDiHa buat Japanese Souffle Cheese Cake. Ini second time buat.. Masa first time buat dulu tak berapa gebuss tapi rasanya tetap sodapp.. Kali ni buat versi Nina pulak.. TQ very much Nina.. kek ni sangat lembutttt dan gebu sekali... memang sedap sangat... dah jatuh cinta ler dengan kek keju ni...lagipun kek ni tak guna butter langsung.. (itu yg paling best..) boleh ler buat lagi nanti... MaDiHa kurangkan sukatan gula sebab tak nak manis2 sangat. Buat kek ni pun sebab nak bagi Sujah & especially Syikin (cousin MaDiHa iaitu kakak pada Naknie).. dari mula dia start cuti aritu dia teringin nak makan cheese cake tapi tak sempat buat lagi.. konon2 masa besday Amirul (adik bongsunya) bulan 5 hari tu nak buat blueberry cheese cake.. tapi tak jadi pasal stok cheese takde.. lalu MaDiHa buat kek blueberry yogurt.. so.. oleh sebab pagi Jumaat dia dah nak balik semula ke Dungun (UiTM kat sana) MaDiHa buat gak ler malam sebelum dia bertolak tu bagi dia rasa.. takut gak nanti dia kempunan.. dah ler duduk jauh.. Sambil tunggu kek masak... kitorang makan dinner dulu.. pastu bila kek siap masak.. tunggu sejuk kejap pastu potong kek separuh bawak gi umah Sujah. Ada stok blueberry sikit.. bawak sekali.. kalau nak makan dgn blueberry just bubuh jer atas kek tu.. Resepi ni MaDiHa copy & paste jer dari FP Nina.. halal ehh Nina..




JAPANESE SOUFFLE CHEESE CAKE
Sumber : FP Nina

Bahan2nya

250gm cheese cream (room temperature)
75ml susu segar
130 gm gula castor (MaDiHa kurangkan ke 120 gm)
4 biji telur (asingkan)
40 gm tepung jagung
½ sudu the cream of tartar

Cara2nya
Panaskan oven pada suhu 180°C dan alaskan acuan tin 18cm. Panaskan cream cheese dan susu segar hingga larut. Guna api kecil sahaja. Kemudian masukkan separuh daripada gula ke dalam adunan cheese bersama telur merah, tepung jagung dan cream of tartar. Putih telur di pukul bersama lebihan gula hingga menjadi meringue. Masukkan meringue ke dalam adunan cheese dan kaup balik hingga ia rata. Tuangkan ke dalam acuan dan bakar secara bain marie (water bath) selama 45 minit – 1 jam.

Note : MaDiHa buat 2 adunan.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net