Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 12-Jul-2007 03:52 Email | Share | Bookmark
Siakap Sweet Sour

Siakap Sweet Sour
 
 
Sekarang ni tekak dok teringin makan yang masam2 pulak... Teringin nak makan ikan masam manis.. pesan kat hubby suruh beli ikan yang boleh buat sweet sour.. Bila hubby beli ikan siakap ni.. tak sabor2 nak masak tapi sayangnya nenas takde lah plak dlm stok lupa nak pesan kat hubby suruh beli sekali. Petang semalam balik kerja singgah ler pasaraya belakang opis ni beli nenas.. Bila dah ada nenas baru ler boleh masak sebab dah cukup bahan2nya. Resepinya MaDiHa ambil dari FP Kak Liza.. Sedap sweet sour ni.. baby MaDiHa pun boleh makan sebab dia tak pedas.. so tak payah ler susah2 nak masak lauk lain khas utk baby..

Resepi ni MaDiHa copy & paste dari FP Kak Liza... malas nak taip lain. TQ Kak Liza for the resepi..




SIAKAP SWEET SOUR

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit

Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis) (MaDiHa tak bubuh)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
3 keping nenas dipotong kiub buang empulurnya (ini MaDiHa tambah)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

Cara:
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong, nenas kiub, garam dan gula.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.


Quote:
Jeff: Betul tu abang Jeff.. sememangnya kena goreng dulu baru sodap..

Cak: Itulah MaDiHa kata.. sempat masak lauk jer.. projek kuih muih yang selalu terbengkalai.. Ya Allah Cak.. sweet sour ni resepi paling senang sekali tauu.. semer bahan main hiris2 jer..

Maklang: Memang puas Maklang.. makan 4 beranak… si Haziq tu makan seciput jer..

Sofu: Boleh ler try Sofu.. mudah jer nak masaknya.. bahan2 pun tak banyak guna.. MaDiHa kalau lauk yang bubuh bermacam2 jenis rempah tu yang payah nak buat.. oooo kerja kat Kelana Jaya yer? Berjiranlah kita.. tp MaDiHa kerja kat Old Klang Road.. Sofu dok mana?

Ouled Kenitra:
Keindahan dalaman kita nikmati
Sejaran silam di hari ini
Dapat jelajah berbagai negeri
Bertuahnya badan, untunglah diri..

Tun: Amboii.. boleh ingat tarikh FP ku dirasmikan yer ? T. Kasih lah yer... apa tak laju Tun.. memang hari2 kena masak.. Cuma bab kuih muih tu lembab sikit kalau nak buat hari kerja time mlm2 tu.. pasal baby tak sporting...

Nur: Hai Nur.. terima kasih Nur.. itulah resepi dari sifu Kak Liza kita.. memang sedap Nur.. utk anak2 pun sesuai sebab tak pedas..

Kak Jie: Tulah Kak Jie.. macam janji2 plak dengan Maklang.. lepas ni MaDiHa terliur tengok siakap kat FP Kak Jie la plakkk.. kalau dah buat jangan lupa update tau.. nak tengok Kak Jie punya versi plak..

WanZee: Alaa Wan Zee.. sama ajer dengan yg WanZee masak tuu.. janji ikut resepi betul.. entah2 dia masak lagi best..

Ana: Yer ker.. ingat MaDiHa jer yg dok berkira2 nak wat sweet sour.. (itupun ter‘delay’ satu hari pasal takde nenas..) rupanya dia pun dok berangan2 jugak yer.. baik buat cepat.. kang kempunan plakk..

Rinnchan: Betul tu Kak Rin… tapi kadang2 MaDiHa buat guna ikan bawal hitam.. MaDiHa kalu buat sweet sour.. memang suka tambah nenas.. baru leh menggigit rasa masam2 manis tu..

Ouled Kenitra: Tapikan.. bagi MaDiHa makanan tu penting gak.. sebab kalau takleh enjoy food.. macamana nak enjoy the whole percutian tu.... orang dok pulun sedap2 yang kita dok makan mee segera dengan roti… mana tahann…

Wanie: Ada kelapangan nanti bolehlah cuba yer Wanie.. resepi ni pun ambil dari FP Kak Liza.. memang sedap..

Ain: Tengah angin rajin ler Ain.. time angin malas nanti.. Kak MaDiHa masak telur dadar dgn sardin jerr.. jemput ler datang umah.. nanti akak masak special utk Ain..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net