Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 20-Jul-2007 00:55 Email | Share | Bookmark
Sambal Kentang + Tempe

Sambal kentang + tempe
 
Love shape potato..
Hari Sabtu minggu lepas 14hb Julai.. Dini kena sekolah ganti utk cuti raya nanti. Ada sehari lagi sekolah ganti pada 28hb nanti. Hari Sabtu MaDiHa memang tak kerja.. so lepas hantar Dini kat Sekolah Assunta, PJ aku pun terus pi singgah umah Sujah kat Kawasan Melayu. Masa tu Sujah pun tengah bersiap2 nak pegi ke Perak utk anto pengantin (Fathiah). Aku pada mulanya cadang nak ikut.. tapi last2 tak jadi ikut pasal Dini ada sessi persekolahan pulak ari Sabtu tu.

Masa gi ke dapur.. biasa ler aku ngan Sujah memang dah tak segan silu.. walaupun mak saudara tapi rasa macam mak sendiri.. tp Sujah ni muda lagi tauu… so masa kat dapur tu.. aku terpandang ler sebiji ubi kentang ni.. eh ehh… lain dari yang lain.. kentang ni berbentuk ‘love’ aku pun apa lagi… tangkap ler gambor wat kenangan.. hehehee.. kang dah jadi lauk kang tak nampak dah rupa love tu… Sujah memang sengaja tak masak lagi kentang ni sebab bentuknya tu yang unik. Sebenarnya ni kali kedua sujah jumpa kentang bentuk love ni.. masa first time dulu.. bentuk lovenya lagi real.. tapi masa tu aku belum ada FP lagi.. jadi tak teruja ler nak amik gambor.. yang ni tak lawo sangat.. tapi buleh ler.. kira unik gaklaa kan? Bukan senang nak jumpa kentang bentuk mcam ni…


Hmm.. oleh kerana hari ni bercerita pasal kentang… jadi resepi pun kena resepi kentang gakla.. kekekkeee.. oklahh.. resepi ni pun biasa2 aje. Semua orang pandai buat.. tapi takpe la utk koleksi peribadi dan utk anak dara MaDiHa akan datang.. walau simple pun di tuliskan jugak


SAMBAL KENTANG + TEMPE
Bahan2
3 biji kentang – kopek dan hiris anggaran suku inci tebal.
1 keping tempe – hiris nipis (MaDiHa guna 2 keping sebab suka tempe lebih)
Segengam ikan bilis – kopek bersih
2-3 senduk cili yang diblend bersama bwg besar dan bwg putih (ikut kepedasan yang disukai)
sedikit asam jawa – ramas dengan air ambil jusnya (asam jgn byk sgt)
garam, gula & perasa

Cara2
Goreng berasingan kentang, tempe dan bilis hingga garing lalu ketepikan dahulu.
Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 blend hingga garing. Masukkan garam, gula & perasa dan juga air asam jawa secukup rasa. Masak kejap agak2 la yer jangan terlalu kering.. kemudian masukkan semua bahan2 goreng tadi dan digaul rata. Tutup api dan gaul lagi hingga sambal betul2 rata dengan tempe, kentang dan bilis. Boleh la dihidang.


Quote:
Tun: selera kita serupa ler Tun..

Ouled Kenitra:
Kacak tampan dan ayu jelita
Ingatkan Korea rupanya Melayu
Itulah dia kelebihan orang-orang kita
Pandai bergaya bertambah ayu

Nur: Masakan ni feveret kami sekeluarga.. MaDiHa kalau dengan tempe memang suka.. goreng garam kunyit pun sodap.. Nur.. kentang love tu actually bukan sengaja dipilih masa membeli.. tapi accidentally terjumpa oleh makcik MaDiHa yang biasanya beli kentang satu guni utk kedai makan dia.. bila dia jumpa.. terus dia bwk blk rumah simpan..

Maklang: hehe.. jarang jumpa kan maklang…

Bonda: MaDiHa aritu dok main2 aising wat bunga atas flower nail tu jer.. tapi tak cantik ler.. nak kena praktis lagi.. haa.. kentang love tu makcik MaDiHa yang jumpa.. pekerja kedai makan dia tengah2 kopek kentang.. sekali terjumpa yang bentuk love tu.. terus makcik simpan… MaDiHa lak tumpang amik gambor.. kasi kentang tu glemer sket masuk FP

Syikin: hahahaa… itu kentang mama awak ler.. sebelum kena korban.. masuk FP dulu ler.. Cian kat syikin ekkk.. kat T’ganu memang susah nak jumpa tempe… takper nanti kaklong pos tempe dari PJ ehhh…

Kak Leen: orang Jawa memang takleh dipisahkan dengan tempe kan Kak Leen.. MaDiHa memang feveret dengan tempe nih.. kalau masak suka boh banyak2..

Azura Hakim: memang jarang jumpa kentang bentuk love.. tapi ini 2nd time MaDiHa tengok.. tapi dua2 makcik MaDiHa yang jumpa coz dia selalu beli kentang dlm guni.. kalau MaDiHa yang beli kentang suka pilih yang cantik2 bentuknya supaya senang nak kopek..

Sabrina: Rupanya Sab orang Jawa yer.. tempe ni dah femes dahh Sab.... semua pun dah pandai makan tempe.. makcik2 MaDiHa yang dok kat T’ganu pun dah pandai makan tempe… tapi kat sana susah ler nak dpt tempe ni.. cian diaorang..

Jeff: takkan tak tauuu.. MaDiHa ni memang suka masak yang sempoi2.. tapi sedap kan bro sambal kentang ni...






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net