Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 9-Aug-2007 03:08 Email | Share | Bookmark
Jalan-jalan Segamat sambil cari barang..

belimbing
duku langsat
jambu madu
jambu madu lain jenis
manggis
nangka yg hubby beli dah kena potong..
nangka yg hubby siap perisi..
rambutan
Masa balik kg tempohari.. ma & adik2 ajak beli barang utk persiapan pertunangan kat Segamat hari Sabtu tu. Kalau ikutkan hati rasa malas nak berjalan sebab baru jer sampai mlm sebelumnya. bukannya apa.. takut balik nanti mesti letih.. pastu nak kena buat sirih junjung lagi... tapi oleh kerana ma & abby ajak jugak sebab nak kena jadi tukang pilih2 atau pemberi pendapat dlm memilih kain langsir, carpet dan mcm2 lagilaahh.. terpaksa ler jugak ikut... Tak byk ambil gambar pun.. yg ada cuma gambar buah2an masa kat pasar Sabtu kat Segamat tuu...(memang suka ambil gambar buah) itupun ambil guna handphone jer.. kalau dgn kamera memang malas nak dibawak kehulu kehilir.. dahla dgn si Haziq tu lagii.. malu pun satu hal juga.. nak 'tembak' depan2 org ramai (kompem takleh jadi reporter nii...) kalau dgn handphone org tak perasan sgt.. orang ingat tengah main sms

Bertolak ke Segamat pun dah lewat.. lepas solat zuhur baru keluar.. Dari rumah ma nak ke Segamat dlm 45 minit drive je. (dlm km tak pasti ) MaDiHa, baby Haziq, hubby, ma, angah dan babynya Adam dlm satu kereta.. Abby plak dgn bakal tunangnya Aman dengan satu kereta bawak Dini & 2 org lagi anak2 Angah - Ayu & Hida..

Sampai Segamat kitorang menuju ke kedai jual langsir.. tak tau apa nama kedai tu.. tp byk jugaklah pilihan langsirnya kat 1st floor. Pas siap pilih langsir.. MaDiHa sempat pilih kain sepasang dua utk raya utk MaDiHa dan juga Dini. Belikan ma sepasang khas utk pakai kenduri nanti.. (InsyaAllah jika panjang jodoh Abby dgn bakal tunangnya) Masing2 pun dah lapar... Sebelum pegi makan.. sempat singgah kejap kat pasar Sabtu tepi jalan tu cari buah2 utk buat hantaran mana2 buah yg sesuai. Yang lain2 boleh beli kat pasaraya & kat simpang Segamat tu. Geram tengok macam2 buah ada especially buah2an tempatan.. macam2 ada.. segar2.. Hubby plak dok aim kat buah nangka dgn pulasan. Di belinya sampai sebiji nangka saiz kecik tu.. dah RM18 sebiji.. sabor jerlah. Ma pulak dan dan gi beli pulasan sebab hubby dah beli nangka..(dua2 org ni memang suka pulasan ) pastu ma beli jambu batu (utk makan), jambu madu dan belimbing..(utk hantaran).

Ini belimbing besi.. kitorang beli yg dlm plastik.. tak berapa masak sgt.. esoknya elok2 jer dia masak.


Ini duku langsat ker langsat tak sure.. pasal tak tanya tauke..


Jambu madu.. sebelah tu yg warna hijau..


Ini jambu madu jugak.. tapi bentuknya lain sikit..


Manggis.. my feberet


Rambutan pun ada..


Nangka yg hubby beli.. dah kena potong..


Nangka yg hubby dah siap perisi.. esoknya.. siap bwk blk PJ yg separuh lagi tu.. ku buat talam nangka.. nanti ku update yer..


Masing2 dah lapar.. kali ni tokma nak belanja KFC utk anak2 & cucu2nya.. ingat nak share byr ngan tokma.. bakal tunang Abby pun ingat nak byr jugak.. tp derass jer ditolak pasal ma baru dpt duit sawit.. riban2.. hehehee.. ma tengah loaded.. takperlaa.. murah rezeki ma.. walaupun arwah ayah takde alhamdulillah ma masih mampu mencari rezeki sendiri tak menyusahkan anak2 dgn berniaga kat kedai makan dan hasil sawit.

Siap makan.. kitorang sambung aktiviti shopping.. kali ni kitorang gi cari carpet plak kat kedai A.M. Jinnah. Dapat ler 2 bidang carpet besar tu.. pastu MaDiHa tengok ada tudung lawa2 jugak.. beli ler sekali siap keluarkan kain yg beli tadi utk match dgan tudung tu.. Tauke kedai ni ok jugak.. byk dia bg kurang harganya..(atau dia memang letak tinggi tak tau ler ) ada ler jugak beli benda2 lain dah nampak dimata tu ada jerlah yg dicapai. Kain nak buat saprah pun beli sekali 16 meter kaler maroon.. senang lain kali leh guna lagi kalau ada majlis apa2. Masa ni Abby dgn Aman pegi cari kek.. diaorang ni memang ler.. takmau tempah kek awal2... padan ler muka takde kek saiz besar.. yg ada saiz 1kg jer.. jadi ler buat syarat.. sapa suruh takmau tempah awal2. MaDiHa ni tak berani lagi nak hias kek utk hantaran.. takut tak cun bukannya reti sangat mendeco.. Lagipun takde masa.. takut tak sempat..

Last.. pi cari bunga utk buat sirih junjung then singgah pasaraya Upwell cari bahan2 utk masak2 hari bertunang tu. Itupun ada lg bahan mentah yg takde spt daging, ikan. Beli mana yg ada jelah... Yg takde cari kat pasar kat Keratong jer. Balik sempat lagi singgah beli nenas kat pasar borong apa tah namanya lupa dah.. pastu beli tembikai & pisang kat simpang nak masuk Keratong yg banyk gerai buah tuu.. Sampai rumah dah lewat... aduhaiii letihnyaaa.. mujur adik ipar tak ikut.. dah siap dia masak2 utk dinner. Siap2 segalanya.. tugas MaDiHa tak selesai lagii.. kena buat sirih junjung ler pulakk.. Siap hampir2 pukul 3 pagi.. huhuhuuuu ngantuk betulll... esok pagi kena bangun awal... nak kena masak2 ler pulakk...


Quote:
Mamasya: Oh sampai Segamat mencari kain yer.. selalu org kata kat Tangkak yg murah2.. Nangka tu memang manis.. sedapp.. cuma kalau sesiapa tak tahan.. makan nangka ni angin dan boleh sakit urat..

Sabrina: Mungkin kot Jakel lebih femes kat Segamat.. ni nak kabor ada satu rahsia.. sebenarnya ada sebab akak tak pegi Jakel hari tu.. padahal kedainya deretan yg sama juga.. silap2 sebelah menyebelah jer.. (tak perasan sgt tp memang sederet ler).. Memula akak ajak gi Jakel.. tapi Abby tak mau pasal tauke kedai tu ke anak tauke Jakel tuu tak pasti lak.. Sirash namanya.. dulu2 pernah mengurat Abby sibuk dok mintak no telefon.. tapi Abby malas nak layann hehehe.. tu yg dia malas nak pegi situ..

Masriyah: Memang skrg ni musim buah2an kat sini.. macam2 ada.. meh ler balik M’sia sementara musim buah ni.. yg dlm gambar tuu.. hanya sebahagian jer.. ada byk lagi buah2 lain tak sempat amik gambar..

Jeff: dah byk mcm tu sure rambang mata kann.. itupun byk lagi yg tak amik gambar tu..

Kak Leen: Maaflah Kak Leen sebab tak bagitau akak nak pegi Segamat hari tu.. Hari tu ada MaDiHa bagitau akak nak balik Krtg kan.. tapi tak berani nak call akak sebab takut tak cukup masa utk jumpa Kak Leen.. maklum jelah kalau dah shopping.. memang tak cukup masa sehari.. ma dgn adik pulak semua tunggu MaDiHa balik pasal tu la yg jadi shopping last minute. .




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net