Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 21-Aug-2007 06:57 Email | Share | Bookmark
Menu sempoi sokmo..

sup ayam sempoi
kacang panjang + sotong goreng
puding tapai pulut
makan sejuk2..
sedapp..
Ini masakan yg MaDiHa masak minggu lepas.. takde apa yg special pun.. macam biasa masak yg sempoi2 jer.. hehehe.. tp sajer ler utk memenuhkan FP.. kita tayang gak ler menu sempoi kita nihh.. Sup ayam dan kacang panjang goreng + sotong..

Pastu.. kita ada buat eksperimen resepi baru.. Puding Tapai Pulut.. resepi ni diambil dari internet.. tp dah lama hingga tak ingat ambil dari mana. TQ pd empunya resepi.. Kebetulan dlm peti ais ada tapai pulut lebihan yang dihantar kedai Sujah takde sapa pun nak makan.. selalunya yg last2 tu tak cukup timbangan MaDiHa simpan jer dlm peti ais.. bila dah kumpul2 dpt ler semangkuk.. nak makan dah tak lalu sebab tiap2 minggu buat tapai pulut ni.. so kita pun cuba ler buat puding dari tapai pulut ni.. disimpan dlm peti ais kemudian baru dimakan.. sejuk2 sedap jugak puding ni..

Quote:




PUDING TAPAI PULUT

Bahan2
2 cawan tapai pulut manis
4 sudu besar gula pasir
2 cawan susu cair
2 biji telur
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila

Cara Membuat
Kisar kesemua bahan2 di atas hingga rata. Masukkan dalam bekas kecil2 dan kukus selama 15 minit atau bila atasnya nampak beku. Angkat dan sejukkan. Masukkan dalam peti ais sebelum menghidang.. puding ni agak lembut.. dan cara makan adalah dengan scooping..


Quote:
Tariqzaidanirah: rasanya lemak manis.. amat sesuai sebagai pencucui mulut..

Masriyah: MaDiha pun first time buat.. rasanya bolehla.. ada terasa tapai.. makan sejuk2 segar jer rasa..

Shukri Sfawani: TQ

dR ali: TQ dR..

Lee Lin: rasanya manis2 buah.. tapi kalau guna tapai pulut masam.. tentulah ada rasa masam2 kot…

Tuan gerai: betul tu.. kadang mkn bertambah2 pulak..

Mamasya: Bisnes kecil2lan saja…MaDiHa buat tapai hantar kat kedai makan Sujah (mak saudara). B4 ada baby dulu.. byk kedai juga MaDiHa hantar dlm 5 buah kedai.. tapi skrg ni susah sikit pergerakan dah terbatas.. ada baby dan Dini pun dah bersekolah.. waktu lunch kena jemput dia blk sekolah.. takde masa nak buat delivery.. so.. buat sikit2 jelah.. puding tapai tu.. rasanya susah nak cerita.. tp ada rasa tapai dan telur.. nak kata mcm puding karamel pun lain.. nanti kalau ada tapai.. bolehlah cuba buat yer..

Nur: Puding tu.. boleh juga guna tapai ubi.. tapi kena buangkan urat2 ubi tu dan diblend.. tapi rasanya lain sikitlah.. kena tambah gula lagi kot.. MaDiHa pun belum cuba lagi.. dulu2.. mak MaDiHa kalau ada tapai ubi masam.. mak selalu buat pengat dari tapai ubi tu.. ada namanya sendiri.. lupa pulak..

Hajar: Kalau guna tapai masam… rasanya kenalah tambah gula lebih sikit.. barulah tak rasa masam sangat puding tu… cubalah kot sedap..

Jeff: macam nilah menu org bekerja.. masak pun sempoi2 jer bro..

Jie Jie: MaDiHa rasa.. tapai asli lagi bestlah kak.. hehe..(kita memang hantu tapai) tapi kes MaDiHa ni pasal dah tak lalu nak mkn tapai tu yg buat puding.. tapi nak cuba apa salahnyer.. rasakan kelainannyer..

Za: TQ Za.. ada masa bolehlah try yer..

Kak Leen: Tapai pulut dgn puding tapai ni tentulah lain Kak Leen.. puding ni diperbuat dari tapai.. rasanya dah tak seperti tapai.. nak terangkan pun tak reti macamana rasanya.. ehh.. tak susahlah Kak Leen buat tapai pulut ni.. kalau cantik raginya.. tentu manis tapainya.. MaDiHa tiap2 minggu buat utk hantar ke kedai makcik.. oh ya.. nanti MaDiHa link FP baru akak yer..

Ain: Sama plak menu kita yer... memang sekali2 mkn simple2 sedapp kan.. Puding tu mudah jer membuatnyer.. cuma.. nak buat tapai tu agak cerewet.. hehehe.. cuba2lah nanti bila ada tapai..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net