Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 22-Aug-2007 02:36 Email | Share | Bookmark
Terung Goreng Berlada & Kuih Keria

terung hijau
terung hijau berlada
tenggiri & sotong krg goreng, terung berlada & sebelah tu pajeri
keria b4 goreng
keria dah siap sira
Agak sibuk kebelakangan ni.. nak update FP pun tak sempat.. Isnin baru ni pula ambil cuti sebab ada appointment kat PPUM kat eye clinic once a year.. semalam pun halfday.. appoinment dgn dentist pula.. bukannya sakit gigi.. tp mendapatkan treatment utk gigi sensitif dan buat scalling sekali.. yg bestnya.. FOC.. tapi rasanya masih ada lagi appointment lepas ni.. doc tu kata dia nak buat cantik2 mana2 tampalan yg perlu diperbaiki.. sebelum ni kita memang fobia dengan dentist.. tp tah macamana ler boleh 'terperangkap' dgn appointment mcm ni.. sebenarnya.. b4 ni ada jumpa dentist kat PPUM tu pasal nak betulkan tampalan yg tertanggal.. sekalinya doc tu buat tampalan sementara jer.. then disuruhnya dtg lagi utk buat tampalan kekal. Bila tiba masanya bukan doc yg buat.. tp doc pelatih yg ambil kes kita... mujur ler dia dah final year.. ada byk pula treatment yg dia nak buat.. ni dah kira kena overhaul lah ni.. Tapi elok juga.. hari2 asyik guna gigi.. sesekali kena gak digilap2 hingga menciutkan... lepas ni gigi kita bersinar2 ler.. nak raya ler katakan.. merepek plak mak nenek ari ni...

Ok.. for the menu of the day.. baru ni kita masak pajeri nenas, terung hijau berlada, ikan tenggiri goreng dan sotong kering goreng.. kuih plak kita buat kuih keria untuk sarapan. Buat doh tu siap2 malam dan simpan dlm peti ais.. paginya goreng dan sira. Resepi pajeri takyahlah yer.. coz dah letak aritu..

Tenggiri goreng, sotong kering goreng, terung goreng berlada & sebelah yg tak nampak tu.. pajeri nenas.

Quote:
TERUNG HIJAU BERLADA

Bahan2
5 biji terung hijau - dikerat tangkai & belah 6
1 senduk cili mesin
4 ulas bwg merah - hiris
1 ulas bwg putih - hiris
3 s/b sos tiram
garam
gula
sedikit air
minyak utk menumis

Cara2 memasak
Panaskan minyak. Tumiskan bwg putih & bwg merah hiris hingga wangi.. masukkan cili mesin. Biarkan garing.. masukkan terung, sos tiram, air dan juga perasa. Kacau2 sebentar hingga terung layu. Rasalkan garamnya. Bolehlah dihidang.


Quote:
KUIH KERIA

Bahan2
2 cawan keledek rebus yg dilecek
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung pulut
air secukupnya
sedikit garam - bancuh dlm air
Minyak utk menggoreng

Cara penyediaan
Gaulkan keledek dengan tepung hingga rata. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yg lembut. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Gelekkan doh menjadi silinder mengikut saiz diameter yg dikehendaki. potongkan doh setebal 2cm. Bentukkan lubang di tengah2 doh yg dipotong tadi utk dibentuk menjadi kuih keria/ bentuk tayar Buat sehingga habis. Panaskan minyak.. goreng kuih keria hingga kekuningan. Bila habis goreng bolehlah disira dengan air gula.

Bahan Untuk Menyira
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air

Cara2
Masukkan air dan gula ke dalam kuali. Masak hingga menjadi pekat dan 'berambut'. Cara menguji ialah bila diangkat air gula menggunakan sudip.. air gula akan jatuh spt rerambut maksudnya ia mengalir tak putus2.. itu menunjukkan air gula dah sedia utk dimasukkan kuih keria tadi. Bila dah masukkan kuih keria tadi.. perlahankan api dan cepat2 gaulkan dan balik2kan kuih supaya air gula menyaluti seluruh kuih. bila nampak gula dan membentuk keping2an pd kuih.. tutupkan api tapi still kena kacau2 hingga rata dan cukup kering.


Quote:
Jeff: Kuih tradisional memang jd kegemaran ramai.. nak pulak dibulan puasa..

Mamasya: Betul tu Mamasya.. gigi cantik barulah confident nak senyum kat org.. hehehe.. terung tu sebenarnya hubby yg suka sangat beli.. kdg dia beli terung telunjuk.. kalau MaDiHa suka beli terung panjang tu jer.. yg bulat tu pun kurang suka sebab dia keras sket.. pasal keria tu.. MaDiHa pun tak suka kalau gula byk sgt melekat2.. manis sgt kan?

Nur: Begitulah kira2nya.. hehehe.. sebenarnya tak sengaja nak buat treatment overhaul mcm tu.. ingat nak betulkan tampalan yg tanggal tu jer.. memang ada masalah gigi sensitif.. tak tau pula boleh dirawat.. (suka bab ni.. dah takde ngilu2 pd benda2 sejuk lagi lepas dirawat..) bila dah jumpa sekali.. tau2 dah terikat dgn temujanji mcm ni.. terpaksalah ikut.. sebenarnya.. doc pelatih tu dlm proses belajar.. pasal tu once kita jumpa dia.. dia akan check semuanya.. tp dentist sentiasa monitor ler..

Ain: Kalau Ain nak wt temujanji kat PPUM tu.. Ain kena pegi sekali daftar (RM5.00 je).. jumpa dentist kat situ.. Ain ckp ler apa masalahnya atau katakan jer Ain nak buat scalling. Kalau kronik.. doc buat ler apa2 yg patut. . Kalau tak teruk sangat dia akan suruh tunggu sehingga dipanggil utk appointment akan datang. Kalau scalling biasanya dia akan suruh doc pelatih buat (appointment akan dtg). Mcm kes akak ni.. akak pegi sekali… pastu ada kwn (yg pernah dptkan rawatan) rekemen kat doc pelatih kat situ.. Doc pelatih tu Aimi namanya.. dia ambil no hp akak.. then bila ada kekosongan dia akan telefon kita dan bagitau bila perlu dtg…(akak dulu kena tunggu 4 bln barulah Aimi call sebab dia ada exam) Bila dah jumpa dia.. tak perlu tunggu lama sebab memang dia yg akan treat kita mengikut waktu yg dia tetapkan.. akak dah jumpa dia 2 kali.. 2 minggu berturut2.. Kalau Ain nak.. akak leh rekemen pd Aimi.. tp Ain kenalah bagi no hp Ain supaya doc pelatih tu boleh call Ain.. rawatan kat situ mmg FOC sebab doc pelatih yg buat.. sebab depa dlm proses belajar.. cuma bayar masa daftar je.. kalau nak..selepas Ain pegi daftar dan jumpa dentist.. Ain email akak no hp Ain ehh.. ratna@zagro.com

Nabialishad: kadang tu masakan sempoi tu yg lagi mkn tak hengat.. terung goreng pedas2 memang sedap kan..

DOd: sama2 Dila.. kalau lapar jemputlah makan sama..

Ana: Memang kiut terung tu.. kalau MaDiHa pun prefer terung panjang tu.. tp ni hubby yg beli.. kita pun masak jerlahh..

Tariqzaidanirah: kuih keria memang kegemaran ramai.. tq dtg kemari..

Shukri Sfawani: TQ

MamaFami: Yelahh.. kita tau.. mama phobia pasal air gula tu kannnn.. hehehe..

Masriyah: kerja2 juga.. masak tetap jalann.. hehehe.. kenapa yer keledek kat sana tak sesuai buat keria? Agaknya jenis lembik kot yer..

Ciku_nunu: Hai Ciku_Nunu.. tq sudi melawat FP saya.. idok ler rajin sgt.. masak pun yg simple2 jer.. jomlah berjiran.. sama2 untung kita.. hehehe..

Ida isk: tq Ida sudi lawat umah kita.. memang sesuai wt buka puasa keria tu kan..

Sabrina: Memang pun kena tunggu lama.. tp masa first time pegi.. tidaklah lama sgt tunggu dentist periksa.. cuma nak tunggu temujanji seterusnya dgn doc pelatih agak lama hingga 4 bulan sebab masa tu doc pelatih tu sedang exam.. tp bila dah mula ada temujanji.. dia akan panggil seminggu sekali atau 2 minggu sekali.. Akak pun pegi PPUM sebab ada kwn tu dia rekemenkan kat doc pelatih yg pernah treat dia…mula tu ingat nak pg kat swasta juga just utk baiki tampalan jer.. ni dah dpt yg free.. kita buat semualah.. hehehe..

Hajar: Kita pun suka dgn pajeri nenas.. keria tu sekali sekala jer buat.. nampaknya gitulahh.. berseri2 dihari raya org lain dgn baju baru.. kita dgn gigi hehehe… kelakar lak..

Kamalina : Jumpa dentist tu bila dah terpaksa jer.. tp tak sangka lah pulak nak kena jumpa selalu.. uiiii feberet betul tu yer.. sampai hari2 mkn keria pun takpe.. kita wat sekali sekala yer…

Unnamed: siapalah agaknya ni yer… rasa2 Amy Mustafa kot.. kalau salah minta maaf yer.. BTW.. tq sudi jenguk2 FP saya... nanti sy follow up FP saudari yer..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net