Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 27-Aug-2007 01:17 Email | Share | Bookmark
Happy Birthday Dini.. (7 tahun on 23/8/2007)

first time wat bunga ros
kek & pulut kuning
Kek nenas
deco main hentam jer..
ni dah kena potong..
pulut kuning & rendang daging
pulut kuning..
dah siap deco..
sekali tgk mcm kek..
utk Dini..
kek kawin yg Lily bagi.. tak terusik lagi..
yg ni kek pengantin... pasal tu mula xnak wat kek..
ini kek sujah bagi.. hehe.. ku bawak ke Kajang..
dari aunty Ikin
 
 
 
 
Minggu lepas 23hb Ogos besday anak sulung kita si Dini yang ke 7 tahun.. Ada cuba2 nak masukkan entry ucapan buat Dini last week.. tp system FP down la pulak. Hari ni baru leh ucap.. takpelah kan kakak… asalkan ibu tak pernah lupa besday kakak.. Hari ni ibu nak ucap Happy Birthday buat Dini…ibu doakan kakak Dini menjadi anak yang solehah, patuh pada ibu bapa dan berjaya dalam pelajaran. Juga tak lupa diucapkan terima kasih pada Sujah sekeluarga especially Syikin & Naknie yg call dari jauh2 tu pada hari tersebut.. semata2 utk wish hepy besday buat Dini. & thanks juga Syikin kirim hadiah utk Dini (mama ckp masa Kaklong pi hantar tapai kat kedai mama pagi tadi).. maaflah Kaklong tak sempat pegi umah mama sabtu & ahad semalam... tak tau Syikin ada balik.. Juga buat Amirul dan my cousin Bie.. yg tak pernah lupa besday Dini.. thanks you very much & thanks juga buat Abby & ma utk ucapan besday buat kakak Dini.



Quote:
dari aunty Ikin thanks Syikin... kakak Dini bukan main suka dpt hadiah ni..

Tahun ni nampaknya besday Dini tak sambut dengan kawan2 dia spt kebiasaan. Sebelum ni.. kebiasaannya mesti ada 2 kek. 1 utk dia sambut kat nurseri & 1 kek kat rumah (yg kat rumah tu kadang2 kek tu my cousin Bie yg sponsor.. hehe) Sekarang Dini dah tak duduk kat nurseri lagi sebab dah sekolah.. lepas jemput dia balik sekolah..terus hantar ke rumah pengasuh sekali dgn adiknya. Malaslah nak menyusahkan pengasuh tu sebab dia ada jaga sorang lagi baby baru 3 bulan.

Kebetulan pula minggu lepas ibu mertua ada datang di Kajang rumah adik ipar.. so hubby cakap.. kita gi sambut besday kakak kat Kajang jelah.. sebenarnya bukannya sambut apa pun.. just masak sikit2 jer. Hari Khamis tu balik dari kerja macam lipas kudung ler kita siapkan pulut kuning dan kek nenas. Pd mulanya konon2 malas nak buat kek sebab kek byk lagi dlm peti ais tu.. ada kek yg sujah bagi, ada kek kawin adik Lily.. anak2 bukannya reti mkn ulang2.. ibu nilah yg dok angkut sikit2.. hehe.. tp aritu tah cemana.. tangan ni gatal plak nak try wat kek nenas. Sambil tunggu pulut masak.. kita pun godek2 kek resepi baru yg kita cilok dari majalah Saji bulan Mei. Cadang tu memang malas nak deco2 pun.. kita cuma cadang nak deco pulut kuning tu jer.. tp Dini suruh deco juga kek tu..pasal gambor edible yg dia suruh beli dulu tak pernah guna lagi.. kita pun wat ler lebih kurang. Jenuh gak nak tunggu kek sejuk.. siap masukkan loyang dlm loyang besar berisi air.. hehe.. Mujur juga ada bunga ros dlm peti ais yg senget benget dah siap kita buat aritu.. warna pun main taram jer.. (buat tu saja2 belajar wat bunga ros..first time buat tuu… huduh benor rupanya.. hehe.. ) Kita tak aising keseluruhan kek sebab dah tak sempat nak buat butter cream lain...lagipun atas kek tu dah ada jem nenas tuu.. hentam jelah kakak.. janji ada rupa kek.. hehehe.. Pulut kuning tu pulak.. kita hias dgn bunga cili yg kita dah rendamkan siap2 dari ofis lagi tu kita potong2 takut kat rumah tak sempat plak jadi bunga sebab dia mkn masa gak nak rendam jd bunga tu.. pastu kita guna daun bawang, tomato ceri dan juga bunga lawang.. Rendang daging kita dah siapkan dari mlmnya.. so tinggal panaskan jelah..(lupa nak amik gambor.. nak cepat sangat.. sempat amik gambor yg dgn pulut kuning jer.. itupun sorok2 dari mertua.. hehehe ) by 9.30 pm.. everything is ready.. agak lewat juga..hubby dah merungut sebab nak pegi Kajang lagi.. aduhaii…

Ada yg nak cuba buat kek nenas bolehlah try.. rasanya ok juga.. tp rupanya kureng sket.. (patutlah dlm majalah tu tak tunjuk kek sepenuhnya yg siap dikeluarkan.. hehe) jem nenas tu melekat pd loyang.. lepas dikeluarkan dr loyang.. kita terpaksa seletkan semula jem yg melekat pd loyang tu dan sapu rata2 pd permukaan kek bg cantik. Rasanya oklah juga.. sedap ada rasa manis dan masam.. membuatnya pun tak susah sangat.

Quote:


KEK NENAS
Sumber : Majalah Saji bulan Mei 2007

Bahan A
¾ cawan gula perang
3 s/b mentega
425 gm nenas sagat

Cara2 penyediaan bahan A
Masukkan semua bahan2 di atas dlm kuali dan masak dan kacau sehingga likat anggaran ½ jam. Tuangkan ke dalam loyang yg siap diglis dgn mentega dan ketepikan dahulu. Sementara itu.. panaskan oven 175C

Bahan B
½ cawan mentega
1 cawan gula kastor – MaDiHa blend gula pasir
2 biji telur
1 s/k esen vanila
2 cawan tepung gandum -
1 s/k soda bikarbonat – diayak bersama
1 s/k baking powder –
secubit garam halus –
1 cawan susu segar

Cara2 membuat kek
1. putar mentega dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila dan putar lagi hingga gebu.
3. Gunakan senduk kayu.. Masukkan tepung yg diayak dgn soda bikarbonat & baking power serta garam sedikit demi sedikit secara bergilir2 dengan susu segar dan kaup balik sehingga habis bahan2 tersebut.
4. Bila dah rata.. tuangkan ke dalam loyang yg berisi jem nenas tadi dan bakar selama 50 minit hingga 1 jam dgn suhu 175C – 180C (bergantung pd oven)
5. Bila masak sejukkan terlebih dulu dan lekangkan disekeliling kek dan terbalikkan perlahan2.


Quote:
PULUT KUNING

1 kg beras pulut – cuci bersih dan rendam semalaman bersama serbuk kunyit dan asam gelugur
2 keping asam gelugur
1 s/b serbuk kunyit
1 ½ - 2 cawan santan pekat (ni MaDiHa agak2 je ni..lupa nak sukat )
2 s/k garam larutkan bersama santan
1 s/b gula larutkan bersama santan

Cara2
Panaskan periuk pengukus. Toskan beras pulut dan masukkan beras ke dlm periuk kukus. Jika periuk kukus anda jenis yg berlubang besar.. kena alaskan dahulu dasarnya dengan daun pisang atau kain maslin. Boleh juga gunakan kain lampin baby yg belum pernah diguna.. ingat tu.. yg belum diguna yer… hehe.. Kukus selama setengah jam. Keluarkan pulut ke dalam besen dan tuangkan santan lalu diarong rata (dikacau2). Kukus lagi setengah jam dan bolehlah diangkat.


Quote:
RENDANG DAGING


Bahan2
1 kg daging – potong ikut suka
1 ½ biji kelapa ambil santan secukupnya (biar lebih takpe sebab nak lembutkan daging)
1 biji bwg besar -
10 ulas bwg merah-
3 ulas bwg putih-
6 btg serai-
1 ½ inci kunyit hidup- hiris dan blend semua bahan bertanda -
2 inci lengkuas-
2 inci halia-
20 biji cili padi - (terpulang pd kepedasan yg dikehendaki)
15 biji cili kering – rebus dahulu –
2 keping asam gelugur
sehelai daun kunyit- siat2kan atau hiris nipis
1 peket kerisik (harga RM1.00)
garam dan perasa secukupnya
minyak utk menumis

Cara2
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan2 kisar sehingga garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Tuangkan santan dan biarkan mendidih. Sesekali dikacau.
4. Bila santan hampir kering.. masukkan asam gelugur, kerisik, daun kunyit dan bahan perasa spt garam, gula dan serbuk perasa.
5. Biarkan sehingga daging lembut. Jika suka rendang berkuah.. jangan tunggu hingga terlampau kering. Dan jika suka kering.. biarkan sehingga agak kering tapi harus dikacau selalu supaya tidak hangus.
6. Rasakan garamnya dan bolehlah dihidang bersama pulut kuning atau ketupat.


Quote:
Ouled Kenitra: Terima kasih atas ingatan tersebut.. alhamdulillah sejak dimasukkan ke nurseri aka Tadika Islam masa umurnya 5 & 6 tahun.. Dini dah boleh dirikan solat..

Kak Leen: Terima kasih Kak Leen.. Amin..

Boxhousestudio: Thank Tun.. Idok ler muda benor.. dah berumur jugakk… anak sulung baru 7 tahun pasal kita kawin lambat.. deco pulut kuning tu.. hubby yg bagi idea suruh deco.. pasal dia kata tak payahla buat kek sebab kek tak habis2 dlm peti ais.. tu yg dlm kepala dah terbayang nak deco cemana.. hehe.. bila kenduri belum tentu boleh deco cun melecun.. pasal byk perkara lain nak dibuat jugak.. entah2.. semua bagi org lain buat.. kekeke…

Mamasya: Terima kasih Mamasya. Harap2 mcm tuler.. anak dara sorang jer.. kalau tak reti masak nanti.. malulah ibunya ni mcm tak reti ajar anak plak.. hehe.. takdelah mcm2 masak hari tu.. cuma buat pulut kuning & kek saja.. rendang tu dah buat siap2 mlmnya.. terpaksa gak buat dah takde org lain boleh diharap lagi..

Pemancing Ikan: Terima kasih.. mudah2an dimakbulkan doa saudara..

Roylazim: Thanks Roy..

Cek de Sam: Terima kasih.. thanks juga sudi jenguk kemari..

Nur: Terima kasih Nur.. itulah.. mula2 ingat nak buat pulut jer.. tu yg dlm kepala ni dah imagine nak hias mcm tu.. tup2 tangan ni gatal pulak nak godek kek.. hehe..

Masriyah: Terima kasih Yah.. ingatkan nak buat pulut jer.. tu yg hias cantik2 sikit konon2 sebagai ganti kek la..

Kamalina: TQ Kamalina.. buat kek nenas tu pun sebab bahan2 dah ada dan membuatnya pun tak rumit sangat..itulah rupa bunga ros kita.. baru first time buat.. itupun selepas dibelek2 dari internet cara membuatnya.. Kamalina pun boleh buat gak.. kita sama2 belajar k..

Fliffy: Thanks Fliffy.. dah besau dah anak dara kita.. thanks utk doa tu.. aminn..

Ida Isk: TQ Ida… takdelah menjadi sangat ros tu.. malu kat pakar2.. hehe.. baru belajar.. tak sempurna lagi tu.. takper.. kita sama2 belajar sampai pandai.. yg penting kena selalu main aising barulah lembut tangan tu..

Hajar: TQ Hajar.. ishh malulah kita mana boleh mengajar org lagi.. kita pun masih terkial2 lagi ni.. heheh…

Tariqzaidanirah: Terima kasih.. takper.. tak pandai boleh belajar.. lama2 mesti pandai..
ohh ingatkan permainan apalah tu.. bagus juga yer kat sana ada belajar mcm tuu..boleh menguji kecekapan mengira.

Rinnchan: A’ah lah Kak Rinn.. besday dia minggu lepas.. tp tak dpt nak masuk entry hari tu.. FP asyik meragam jer.. apapun terima kasih lah Kak Rinn utk ucapan tu..MaDiHa tak masak byk pun.. hanya buat pulut kuning mkn dgn rendang & kek nenas jer..maklumlah hari bekerja tak sempat nak buat mcm2.. lagipun tak jemput org lain.. hanya keluarga saja.

Sabrina: Terima kasih Sab.. mudah2an doa dari Sab & kawan2 dimakbulkan tuhan.. sejuk perut akak kalau anak2 semua dpt membanggakan ibu bapa.. Pulut tu.. biasa2 ajer Sab.. yg nampak menarik sebab deconya.. hehe..

Ain: TQ Ain.. mudah2an dimakbulkan doa Ain.. Amin..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net