Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 17-Sep-2007 06:44 Email | Share | Bookmark
4 Ramadan 1428.. dapur tak berasap..

Dini main buai..
Dini, Haziq & Naknie
Haziq tak suka kena pelok..
Dini.. makin tembam..hehe..
roti john (beli)
tepung pelita (beli)
karipap & wadeh (beli)
bubur lambuk + sambal kicap
kaswi (Sujah bagi)
ayam madu panggang
anggur
sawi goreng
bunga betik masak tauchu
Puasa hari ke 4 semalam.. tak masak apa2 pun... kita gi bertandang rumah Sujah pasal nak jumpa dengan cousin kita si Naknie @ Hanny yang balik bercuti.. kita ajak berbuka kat rumah.. dia tak dpt datang sebab papanya busy.. last2 kita jer yg pegi sana sembang2 sambil dia melepaskan rindu dengan anak2 kita si Dini & Haziq..

Dini, Haziq & Naknie..



Dini yang makin tembam..


Sujah dapat tender buat bubur lambuk utk masjid.. tapi kali ni tak banyak sebab masjid kat situ sedang dalam pembinaan. Jadi penduduk sekitar hanya gunakan surau jer sementara masjid siap tak taulah berapa bulan lagi siapnya... so tak ramai sangat kot yg pegi ambil bubur percuma tu.. tu yang bubur pun buat 1 periuk besar jer.. selalunya dlm 4 periuk gitu.. (takleh lawan dgn bubur lambuk kg baru.. memang dorang buat banyak ). Masa kitorang dok lepak2 umah Sujah.. Sujah sibuk kat kedainya masak bubur lambuk.. nak pegi jenguk ke kedai dia.. kereta takde pasal hubby pegi bawak hantar servis.. jadi kita dgn anak2 melepak jerlah kat rumah Sujah sementara tunggu hubby balik dan hari petang. Dah petang tu.. Sujah bagi bubur lambuk 2 bungkus... Alhamdullillah.. bolehlah buat berbuka hari tuu.. Sujah pun berbuka bubur jugak pasal tak sempat masak coz petang tu dia kena hantar Naknie pegi stesen bas sebab dia nak balik semula ke Penang.. Sujah pun ada bagi kuih kaswi yg dia buat kat kedai.. coz anak dara dia mengidam nak kaswi plak.. yelahh.. nak jalan jauh.. permintaan anak kenalah tunaikan... pastu yg best sekali.. ada pulak bunga betik masak tauchu yg pekerja Sujah masak... walla.... my feberet... nak masak sendiri tak reti.. emmmm best tau masakan ni.... tp hubby kita tak gemar sangat bunga betik jantan ni sebab rasanya yang pahit tu... yang pahit2 tulah bagus buat ubat.. lebih2 utk kaum ibu.. ehem ehmm

Bubur lambuk masjid & kuih kaswi yang Sujah bagi..


Balik dari rumah Sujah.. singgahlah bazar Ramadan kat Taman Sri Manja tu.. beli kuih muih sket... Dini nak roti john.. (dia dgn roti john memang takleh berenggang), ibu nak tepung pelita, ayah plak nak karipap dengan wadeh.. pastu hubby beli ayam madu panggang bersos.. yg ni wat bersahur.. (tak sedap mana pun.. nama jer gempak.. ) emmm.. bila di atur2 atas meja.. byk juga juadah berbuka hari tuu... walaupun tak masak.. ada bubur lambuk, kaswi, kuih muih dan buah anggur. Air pulak.. Dini order milo ais.. hubby plak teh o panas... Alhamdulillah kenyang...

Kuih muih & buah yang dibeli..



So utk bersahur.. kita hanya masak sawi goreng ajer buat tambah sebab takde sayur.. so mkn jelah dgn ayam panggang tu (kita panaskan blk dlm oven) & bunga betik tauchu..

Juadah bersahur..


Inilah dia bunga betik masak tauchu.. sedappppp..



Quote:
Tupperfan: terima kasih.. kalau nak nanti saya hubungi awak yer..

Masriyah: Memang banyak.. tulah gara2 rambang mata.. kuih tu tak habis waktu berbuka tu.. tapi dibawak hingga ke sahur.. alhamdulillah habis jugak.. takdelah sampai membazir kan..

Jeff: sama2lah kita Jeff.. puasa baru nak masuk 7 hari ni.. mudah2an dapatlah kita kumpul pahala banyak2 sempena bulan yang mulia ni..

JieJie: MaDiha dah tengok kat most popular FP tadi… terkejut kejap.. rasa tak percaya jer.. tak sangka pulak FP MaDiHa masuk carta popular… hehehe… walaupun carta yg bawah2 jer.. tp.. tetap tak sangka.. apapun.. terima kasih banyak2 pada kawan2 yang sudi berkunjung FP MaDiHa especially yg sudi bagi komen.. dan tak lupa pada silent reader tu.. terima kasih banyak2 atas kunjungan anda semua.. TQ Kak Jie sebab bagitau yer.. hehe..

Hajar: Bubur lambuk memang sesuai utk buka puasa.. tapi MaDiHa prefer bubur lambuk Trengganu.. hehehe.. memang feveret tuu.. tp payah nak jumpa pucuk midin kat sini.. kalau tak boleh gak buat… tepung pelita tu pun sedap.. tp nak buat sendiri tak rajin..

Zakiah Z: Rajin ekk buat bubur lambuk.. mkn dgn sambal kicap sedap kan? MaDiHa dah pernah rasa sekali bubur lambuk Kg. Baru.. bubur dia terasa rempah sikit.. but sorry to say.. kita kurang gemar yg berempah ni.. biasa bubur kita just bubuh bawang dah halia + ayam/daging + sayur2 jer kan.. tp tulahh.. femes betul bubur kat sana yer..

Nur: Haa.. pandai pun.. lain kali mcm tulah.. buka FP ni bila lepas berbuka.. hehehe.. alahaii.. bila MaDiHa msuk umah Nur.. terliur jugak dgn masakan Nur tu.. lagi mengancam.. masakan lain dari yg lain.. kita ni masak yg biasa2 jer..

Mamasya: Diaorang bertiga tu bukan pangkat sepupu.. tapi anak2 MaDiHa tu pangkat anak saudara.. emmm cemana ekk.. MaDiHa dengan mama Naknie tuu (Sujah).. anak saudara.. jadi Naknie tu… sepupu MaDiHalahh.. so.. anak2 kita spt anak saudara Naknie ler.. eh berbelit2 pulak.. hehe.. yer ker Dini sama ngan anak buah Mamasya? Tulah kan.. org kata muka kita ni ada kembar 7.. hehe..bunga betik jantan tu memang boleh makan.. sama mcm pucuk betik jugak.. rasanya pahit.. lebih kurang peria lah kot.. tp rasanya lain ler.. Yg MaDiHa tau.. boleh dibuat kerabu, urap atau masak dgn tauchu … lain2 masakan tak taulah pulak..

Lee Lin: meriah yang simple2 jer Lee Lin… itupun ada lauk org bagi & ada yg beli.. hehe

Fazizaid: Bunga betik tu rasanya pahit2 sikit.. kalau org tak suka pahit memang tak boleh makan kot.. tp masak pedas2 sedap.. nak pulak campur udang sebagai rencah..

Sabrina: Terima kasih Sab.. akak pun macam tak percaya FP akak tersenarai dlm most popular FP. Yelah.. masak pun yg sempoi2 manjang.. Mula2 akak daftar FP ni dulu.. tak berniat pun nak jadi popular.. hehehe… tujuan asal hanyalah sekadar suka2 disamping utk kenang-kenangan buat anak2 cucu di masa depan.. seronok bila tengok orang lain ada FP.. jadi akak pun terikut2 ler.. Terima kasih juga pada para pengunjung FP akak ni.. Ermm roti john tu.. memang kegemaran Dini.. tp akak ni.. masuk 3 kali mkn dan naik muaklah pulak...

Hanny: Ok aper muka Naknie.. apa yang lawaknyer.. hehehe..Kaklong tengok mata Dini yg gambar bertiga tu lagi lawak… mata dia jadi juling pastu nampak gigi rongak satu….


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net