Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 20-Sep-2007 02:26 Email | Share | Bookmark
7 Ramadan 1428.. Sempoi..

kurma satu kemestian...
meehoon goreng sempoi..
meehoon edisi tak pedas.. Haziq punya
tembikai
keropok..
my portion..
 
 
Juadah berbuka semalam.. sempoi jer.. balik kerja semalam.. sengaja tak singgah bazar.. sebab dah bercadang nak goreng meehoon ajer. Sempat singgah kedai runcit belakang ofis ni beli bahan2 utk goreng meehoon tu..

Tiba jer rumah.. siap parking kereta nak naik ke rumah.. alih2 terpandang motor hubby parking kat tempat parking motor tu.. eh eh.. mimpi ker org tua ni balik awal pulak hari ni.. Macam tau2 ajer kita merungut sedih tak dpt berbuka dgn dia.. hehe..

Masuk jer rumah.. tengok hubby tengah baca paper.. dia balik saja2 jer.. kerja tak banyak so.. dia malas nak OT hari tu (tempat kerja dia tu.. memang diwajibkan OT hingga 8 mlm.. tp sebab hubby tukang jaga org.. sesekali boleh balik awal kalau semuanya ok)

Kita pun.. takleh nak borak panjang.. maklumlah kena masuk dapur plak.. terus rendam meehoon dan blend segala cili, bawang dll dan potong sayur, siang udang bla bla bla.... cong ceng cong ceng... siaplah meehoon goreng sempoi ku.... pastu ada masa lagi.. kita goreng plak keropok ikan yg cousin kita (Bie) bagi yang dia bwk balik dari T'ganu tu hari.. Cili jeruk plak dah memang ada yg kita buat masa buat mee bandong ari tu (yg terlupa nak mkn tu.... ) kita simpan dlm peti ais.. hidang sekali dgn meehoon goreng tu.. lengkaplah kan.. ada meehoon, keropok dan cili jeruk..emmmm.... Untuk Haziq plak.. sebab dia tak tahan makan pedas.. kita gorenglah sikit utk dia edisi tak pedas punya.. habis jugak semangkok tu kat dia..

Haziq punya yang tak pedas.. dan keropok ikan


Quote:
MEEHON GORENG SEMPOI

Bahan2
1 bungkus meehoon - rendam (kita kurangkan sekeping meehon yg dlm peket tu takut tak habis )
3 helai kobis - potong ikut suka
3 tangkai sawi - potong ikut suka
30sen taugeh
2 keping tauhu - goreng & potong dadu
4 keping fish kek - potong
300 gram udang - buang kepala & kulit tinggalkan ekor jer (boleh campurkan apa saja rencah spt daging, ayam or sotong)
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar bawang mesin (bwg besar + bwg putih mesin)
4 sudu besar cili mesin
2 ulas bwg putih - ketuk
minyak
air - agak2 utk melembutkan meehoon
garam, gula & perasa
1/2 sudu kecil cuka

Cara2 menyediakan
Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih ketuk hingga wangi. Masukkan bawang & cili mesin biarkan hingga garing. Masukkan udang dan biar seketika. Masukkan fish kek, air, sos tiram, garam, gula, cuka, sawi. kacau2 seketika.. then masukkan kobis.. tambah air jika perlu. Masukkan tauhu & meehoon yang dah rendam tu.. kacau2 biar sebati. Jika meehoon panjang sangat boleh potong2 sikit guna sudip. (jgn potong byk kali nanti hancur2 plak meehoon.. lagi satu air jgn byk sangat.. takut terlembik plak meehoon tu). Agak2 meehoon dah lembut (boleh picit dgn jari utk rasa samada dah cukup lembut or tak) masukkan plak taugeh. Kacau bagi rata.. dan bolehlah dihidang bersama keropok dan cili jeruk.

CILI JERUK
4 biji cili hijau - hiris tebal
1 sudu besar cuka
sedikit air panas
1 sudu kecil garam

Cara
Campurkan semua bahan tadi dan biarkan semalaman dlm bekas yg bertutup
.

Hubby plak ada beli tembikai.. itu ajerlah juadah berbuka kami disamping buah kurma dan air..


Untuk sahur plak.. sempat masak ikan kembong tumis tauchu ajer.. mesti org hairan.. apasal asyik tauchu jer.. hehe.. ni sebenarnya permintaan hubby.. dia rindu tumis tauchu yang mak dia masak.. so kita pun masak main hentam jerlah.. resepi takde.. main balon jer. alhamdulillah habis.. kita pun masak tak byk sebab sahur tak lalu sgt nak mkn.. just masak 2 ekor jer ikan tu..

Quote:
IKAN KEMBONG TUMIS TAUCHU

2 ekor ikan kembong (apa2 ikan pun boleh) - bersihkan kelar gaul kunyit (garam tak perlu) goreng garing
2 sudu bawang mesin (bwg besar + bwg putih nisbahnya.. 1 bwg besar : 2 bwg putih diblend sekali senang nak masak )
1 inci halia muda - hiris memanjang halus2
2 biji cili hijau - mayang tebal2
8 biji cili padi ] tumbuk
1 cm kunyit hidup] tumbuk
1/2 sudu besar tauchu
1/2 batang timun - kerat 2 inci dan belah 8
1 keping asam gelugur
minyak
1 cwn air

Cara2
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk, bahan2 blend, halia & cili hijau dan tumis hingga wangi. Masukkan air, tauchu, asam gelugur, timun dan gula. Biar mendidih. Rasakan garamnya jika kurang masin baru tambah garam (sebab dlm tauchu dah bergaram). Masukkan ikan goreng dan balik2kan. Tutupkan api dan buangkan asam gelugur tadi supaya kuah tak rasa masam sangat.



Quote:
1. Ain: Alahaiii… kesian tak bangun.. Kimi tak kejutkan ker? Meehoon goreng tu sempoi sebab tak cukup ramuan.. hehehee…
2. Yan : TQ..
3. Meorjay: jemput ler berbuka sama..
4. Penyulawa: alaaa kak nim.. kalau akak yg masak lagi sedap… madiha masak sempoi2 sokmo.. hehehe
5. Mamafami: tembikai tu memang menggoda kan mama.. hehehe
6. Bonda: ni sorang lagi peminat tembikai.. sememangnya sedap mkn bulan2 puasa ni kan bonda.. kurma segar tu kat sini 100gram = RM2.40.
7. Yana: Sama ler pulak yer.. memang meehoon mudah dimasak.. termissed bangun sahur agaknya kenyang sangat kot.. hehehe..
8. Nur: Tekak dah kering2 ni.. memang ler dok terliur kat tembikai tu.. kalau dpt.. segar ajer kan..
9. Alim: akak ni kelam kabut balik kerja.. asyik kejar masa jer.. tu yang masak sempoi2 tu.. akak pun sama.. kalau mkn mee grg ker, meehoon grg atau nasi goreng mesti nak keropok tu.. tp kadang tu kehabisan stok.. takde ler.. heheeh..
10. Masriyah: keropok tu dgn org pantai timur memang tak boleh dipisahkan.. hehehe…
11. Jie jie : Masak tauchu tu rasa dia lain sikit kan.. agaknya pasal tu budak2 tak suka..
12. Hajar: sempoi tu sedap dah menyenangkan.. hehehe.. hajar kenapa tutup ruangan komen?
13. Idderes: Bismillah hirrohmanirrahimmmmm….
14. Mamasya: laju tu pasal takut tak sempat nak update.. maklumlah kerja kat opis ni kdg mengizinkan kdg time busy tu.. rindu2 kita kat FP ni… anak2 madiha tak kisah sgt.. asalkan kenyang diaorang ok ajer...
15. Auntie fliffy: memang yang simple n senang tu pilihan kita2 yg bekerja dan mengejar waktu.. nak buat yg susah2 takut tak sempat berbuka pulak… madiha pun suka bake.. tp anak2 & hubby kurang suka mkn kuih2 manis.. makan pun cuit sikit2 jer.. tq fliffy sebab bagi semangat utk kita.. mentara rajin ni.. bolehler update fp selalu.. kot akan dtg sibuk sangat.. tak taulah pulak yer..
16. Watie: terima kasih.. macam2 ada kat situ yer..
17. Sabrina: orang malas mcm akak ni.. memang selalu pilih masakan yg mudah & sempoi jer.. hehehee.. uikkk.. Syazrin tu anak mamasya lah.. anak akak namanya Haziq.. sama dgn nama anak sedara Sab…



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net