Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 3-Oct-2007 02:08 Email | Share | Bookmark
19 Ramadan.. Edisi Menghabiskan Stok..

gulai lemak lada hitam pisang muda
ikan sisa nabi goreng
sambal mangga
udang masak hijau
tu dia... penuh satu meja.. hehe..
cup cake
McD yg tak habis
koleh keledek.. yummy...
Haziq keletihan..
 
Hari Isnin baru ni.. memang betul2 edisi menghabiskan stok lauk pauk & makanan yg masih berbaki... nak disimpan lama2 takut tak sedap pulak.. macam2 ada.. udang masak hijau yg masak hari sabtu tu masih ada sepiring, sambal mangga yang Sujah bagi masa berbuka umah dia hari Ahad pun ada lagi sikit (yg ni tak perlu dipanaskan), kuih koleh keledek yang Sujah bagi pun ada lagi (yg ni memang feberet), kuih cucur badak pun ada lagi, kek cawan yg baby sitter bagi pun ada, tembikai pun ada sikit lagi & last.. ayam McD & kentang goreng yg beli hari tu pun masih ada lagi... kiranya penuh peti aisku dengan makanan2 yang tak habis ni.. nak dibuang sayang tambah pula kita memang tak suka membazir....walau sikit kalau masih elok.. mesti simpan.. tak baik membazir... dan akhirnya.. hari Isnin tu.. adalah hari yang sesuai utk dihabiskan semua makanan2 yg berbaki tu.. hehehee... kupanaskan semua makanan tu (yang patut2 jer).. dan hidang utk berbuka termasuk apa yg kita masak hari tu iaitu ikan sisa nabi goreng 2 ekor dan gulai lemak lada hitam pisang muda.. (ni sekali utk sahur.. kekeke) akhirnya... penuh satu meja.. tengoklah tuuu....


Ok yang ni pulak.. gambar yang kita ambil minggu lepas kalau tak silap.. gambar Haziq yang keletihan dan mengantuk after berbuka puasa
Masa ni kita sibuk kat dapur cuci pinggan mangkok.. tau2 si Dini bagitau.. 'Ibu ibu... ibu tengok adik dah tidur buu...' Mulanya ingatkan Haziq tidur kat bantal kat lantai depan tv (biasanya mcm tu) bila ku tengok.. rupa2nya.. dia tertidur atas kerusi sambil tengok tv.. siap pegang gelas plastik lagi tu... Kelakar pun ada.. kesian pun ada.. tapi.. untuk kenang-kenangan.. sempat juga ku ambil gambar.. masa ni hubby belum pulang dari kerja.. jadi gambarnya tak cantik sangat sebab guna hp ku cap pokok pisang


Tengoklah Haziq yang ketiduran atas kerusi sambil duduk ni...kesian kan?


Yang ni.. saja2 belajar meng'edit' sikit..


Ok.. untuk resepi hari ni.. hanya resepi sempoi makanan orang kampong macam kita ni..
Quote:
GULAI LEMAK LADA HITAM PISANG MUDA

Bahan2
1 sisir pisang muda (pisang emas atau pisang putar)
1 biji kelapa ambil santan secukupnya
3 ulas bwg merah]
1 ulas bwg putih]
segengam ikan bilis - rendam air panas] bahan2 ini ditumbuk halus
(boleh juga gantikan ikan bilis dengan ikan kembong bakar ambil isinya sahaja.. ni kalau terlebih rajin ler ni )
2 sudu kecil lada hitam]
1 sudu kecil kunyit serbuk (guna kunyit hidup pun ok gak dlm 2 cm)
garam & perasa

Cara2
Pisang di potong hujung & pangkal.. Cara memotong terpulang pada anda.. ada yang suka potong serong, ada yg suka tumbuk separuh hancur (masuk dlm lesung batu dan tumbuk2 bagi pecah sikit2 jer) & ada juga yg suka siat2 kulitnya dan barulah dipotong serong.. kulit yg disiatkan tu jangan dibuang tapi masuk sekali dlm gulai.
Masukkan pisang dlm periuk dan masukkan air agak2 sama paras dgn pisang. Rebus pisang sekejap kemudian buangkan airnya.
Masukkan santan dalam periuk berisi pisang serta semua bahan2 lain spt bahan yg ditumbuk, serbuk kunyit, garam & perasa secukupnya. Didihkan santan sambil kacau selalu agar tak meruap santan tu. Biarkan seketika dan bolehlah tutupkan apinya dan hidang.


JOM KITA SEMBANG
Quote:
1. Ain: Gambar tu memang harus disimpan.. memang boleh dibuat kenang2an lebih2 bila Haziq dah besar.. sure dia kelakar tengok dia sendiri mcm tu…. Pasal makanan tu.. itulah jadinya.. rasa2 msk takdelah byk sgt.. tp ada gak berlebih.. nak buat sayang.. simpan gak ler… hehehee.. Ok.. nanti kita set up lain kalau ada rezeki.. leh la kita jumpa..
2. Kak Leen: Sambal mangga tu memang sedapp.. tinggal sikit pun madiha simpan jugak.. sayang nak buang tauu.. Alaaa kak leen makanan tu semua makanan recycle tuu.. kalau dekat rumah kita.. kalau madiha masak lebih.. sure dah hantar dah kak leennn… hehehe
3. Nur: kalau memang asal kg.. memang makanan kg juga jadi pilihan kan Nur.. edti tu.. baru nak belajar2 jer tu.. belum pandai lagi..
4. Mamasya: Haziq tu ngantuk sangat ler tu.. tu yg tertidur sambil tengok tv.. hehee.. tp skrg ni.. madiha perasan bila dia nak tidur.. dah tak sibuk ajak2 kita teman dia.. tau2.. dah lentuk.. kat mana dia duduk.. kat situ ler dia tidur.. kdg kesian pulak tengokkan.. gulai pisang tu pun. Madiha & suami jer yg mkn.. budak2 tak suka juga..
5. Cek De Sam: Betul tu.. kita mmg tak suka buang2 makanan kecuali kalau dah basi.. hehehee.. salam aidilfitri utk cek de juga…
6. Idderess: tu bukan keletihan tunggu mama siapkan makanan.. tp keletihan sebab kekenyangan hehehee…
7. Kak Jie: Bila nak upload tu.. leh tiru resepi akak pulak.. madiha hanya tau msk lemak lada hitam atau pun lemak cili api jer.. lain2 msk pisang ni tak reti.. ada org wt kari.. tp tak pernah cuba lagi… akak.. madiha guna software Ulead Photo Express jer kak.. kalau ada software tu.. sure akak pun pandai guna..
8. Jeff: Salam Syawal buat bro Jeff juga.. dah elok ehh pc bro?
9. Fazizaid: Ikan sisa nabi tu.. memang kegemaran kami sekeluarga.. tp payah juga nak dapat kat sini.. kalau ada pun tak byk.. agaknya ikan tu mmg tak byk kat laut.. kak fazi.. frame tu madiha ambil dari software Ulead Photo Express..
10. Masriyah: masakan kg kegemaran kami sekeluarga.. lebih2 cik abe kita.. hehehee..
11. Lee Lin: amboiii.. suka sampai jerit ehh... kalau dekat boleh hulur kat Lee Lin gulai pisang tu..
12. Kamalina: eehhh.. tak pandai lagi.. edit yg tu sempoi jer tu.. dok cilok dlm software ajer.. yg kamalina buat lagi canggih.. kita tak reti yg tu.. nak mintak ajarkan.. jauh sgt kita ni


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net