Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 26-Oct-2007 01:31 Email | Share | Bookmark
BBQ Raya di Keratong..

sarapan pagi
pulut ikan masin
kue tiaw kerang
dini dengan anak saudara aman..
terpaksa bbq dlm porch.. sebab hari hujan masa tu..
cik abang tekun membakar..
hubby & aman membakar.. sambil abby menyuap cik abe dia.. hehe
kerang berapi resepi kak jie.. versi siap kopek kulitnya..
coselaw mkn dgn ayam bakar.. yummy..
sujah punya secret recipe air asam..
ayam ada, ikan keli ada.. hot dog pun ada..
naknie mkn apa tu.. ma & sujah sdg sembang dgn tetamu..
tetamu mlm tu.. kakak aman & abang ipar dia..
hujung sekali tu lah acu.. suami sujah..
syikin & naknie.. tengah menjamu selera
tetamu dah balik.. ma & sujah dah ubah posisi..hehe..
udang & sotong
yg ni lom masak lagi..
udang dah siap bakar
ayam pun dah masak..
Cerita raya kali ni terus ke raya ke 4 di kg ku pula.. hehe.. Ni kiranya shortcut ler ni.. pasal nak cerita raya kat Raub pun.. takde amik gambor (guna hp).. tak best la kan cerita tanpa gambar. Ni semua gara2 diriku yg segan nak ambik gambor kat sana.. yelahh.. kg mertua.. takkan kita sibuk nak klik sana klik sini.. dah ler kita ni berekor dgn si kecik tu.. Nak harap cik abang.. usah harap ler..

Raya ke3 kami sekeluarga dah balik ke Keratong umah mak kita pulak.. antara aktiviti kat sana.. kitorang buat BBQ ramai2. Kebetulan Sujah sekeluarga yang balik beraya di Muar pun ada singgah kat sana.. jadi meriahlah sikit dengan anak2 dia.. tapi sayangnya.. adikku Kak Ngah dah balik ke Klang malam yg kitorang sampai tu sebab suaminya dah kena kerja.. dapat jumpa kejap jer.. jadi tak dpt ler diaorang ikut serta..

Gambar2 ni semua guna hp.. kurang memuaskan sebab kita tak reti nak setting hp tu utk ambil gambar malam.. kelabu asap ler sikit.. tp takper.. still boleh tengok.. hehe.. Takde gambar juadah raya pun.. sebab raya ke4 tu.. ma dah tak masak apa2 yg istimewa sebab tetamu pun dah takde nak datang. Actually.. raya pertama mak & adik2 beraya di Trengganu.. petang raya pertama baru diaorang blk Keratong.. Raya ke2 tak ingat mak masak apa.. sebab kita tak sempat tengok pun.. ma ada cerita.. kita yg lupa Masa mlm raya ke3 yg kita sampai tu.. sempat gak merasa lontong yg ma masak.. antara lain juadah raya ke3 yg ma masak ialah ayam masak merah, lontong, ketupat & rendang.. itu memang juadah biasa yg ma masak. Oklah tu.. dpt gak merasa lontong ma yg power tuh.. takde ler kempunan lontong ma..

Ini adalah sarapan pagi yg ma masak masa kitorang kat Keratong.. Pulut tanak makan dengan kelapa parut gaul garam & gula serta dimakan dengan ikan masin.. sebelah tu pulak.. kue tiaw kerang.. ma jugak masak


Tengah sibuk membakar.. & dibakar



Dah masak pun..


Menu sampingan.. coselaw, air asam & kerang berapi mkn dengan nasi putih.. permintaan Dini tuu..




JOM KITA SEMBANG
Quote:
1. Kamalina: BBQ kalau ramai2 memang best.. tp kalau anak beranak jer.. tak seronok ler.. ni dah berkumpul tu yg buat BBQ tu.. yup betul Keratong tu kat Pahang.. tp Pahang yg dekat2 ngan Johor dah tu..
2. Ain: Memang meriah Ain.. tidur pun sampai kul 2 pagi.. dok mkn2 sambil borak2..
3. Masriyah: Satay tak buat ler pulak.. sibuk sebenarnya.. tak sempat nak mengerjakan.. best jugak kan.. kalau bakar satay..
4. Mamasya: Kelantan & Trengganu memang selalu mkn pulut ikan masin tu kan.. memang best.. apalagi dpt kelapa tu yg muda2.. mkn tak nampak mertua lalu.. hehe.. takper.. nanti balik raya sini boleh ler BBQ lagi mcm dulu tu…. Hmm.. mcm2 borak bila dah berkumpul sekali sekala tu.. sampai tak sedar hari dah pagi..
5. Sabrina: Takper Sab.. nanti lain kali boleh plan lagi.. jangan lupa jemput akak sekali..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net