Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 6-Nov-2007 05:12 Email | Share | Bookmark
Masak2 Hari Cuti...

nasi goreng ikan tongkol
green pak choy with oyster sauce
bunga betik muda
rendang ikan tongkol
bunga betik masak tauchu
 
Jom tengok menu kita last Saturday.. Masak sempoi jer pagi kita buat nasi goreng jer... ada ikan tongkol rebus tu... teringin pulak sebab pernah makan yg Sujah masak dulu.. favourites Amirul Tapi kita buat tak pedas... sebab Haziq nak makan sama...

Dini sekolah ganti hari tu untuk Jumaat after Depavali nanti.. tengahari b4 jemput Dini balik sekolah.. bawak Haziq gi cucuk.. dah terlewat sebenarnya.. ayah & ibu asyik sibuk.. tak perasan appointment imunisasi dia kat PPUM dah terlepas.. patut masa umur dia 1 tahun 6 bulan.. tp ni dah 1 tahun 9++ baru nak bawak. Terpaksalah pegi ke klinik swasta.. Doc kata takperlah lewat sikit.. janji buat.. terkejut gak bila masa membayar tu.. bilnyer RM90.00... kalau pegi PPUM FOC jerrrr

Lepas cucuk Haziq.. singgah rumah Sujah.. kul 12 hubby gi jemput Dini.. balik semula ke rumah Sujah.. Sujah jamu kopok lekor & cekodok ikan bilis.. kenyang lak rasanya.. last2 tak masak pun utk lunch sebab balik2 tu.. hubby terus tidur sebab dia keje mlm.. kena cover tidurnyer yang tak cukup..

Ini sarapan pagi....
Quote:
NASI GORENG IKAN TONGKOL



Ini pulak lauk2 utk dinner.. bunga betik tu.. petik dari umah ayah we masa balik Dungun ari tu.. last week baru sempat masak.. Geram pulak tengok bunga betik jantan lebat betul.. tuan rumah tak makan.. tp sebab MaDiHa biasa makan yg kawan Indon masak.. teringin pulak masak sendiri.. Suruh hubby petik.. berbagi 2 dengan Sujah sebab Sujah ngan Acu pun minat.. walaupun pahit tapi kitorang suka... lagipun bagus untuk kesihatan.. pahit tu kan ubat..

Quote:
BUNGA BETIK + AYAM MASAK TAUCHU

Bahan2
1 mangkuk sedang bunga betik muda – ambil bunga & tangkai muda saja (dicelur sebentar & tos.. ini jika tak tahan dengan rasa terlalu pahit.. MaDiHa tak celur pun )
1 ketul dada ayam – potong kiub (boleh gantikan dengan udang hidup)
1 biji bawang besar ]
2 ulas bawang putih ]
2 biji cili merah ] Bahan2 ini dimesin halus
1 biji tomato masak saiz sedang ]
15 biji cili pagi ]

2 sudu besar rata tauchu kasar
½ kiub ayam
garam & perasa secukupnya (hati2 bubuh garam sebab tauchu & kiub ayam juga masin)
gula secukupnya.. dalam 2 sudu besar atau lebih.. ikut suka (untuk mengurangkan rasa pahit bunga betik)
Minyak untuk menumis
Sebesar ibu jari asam jawa bancuh dlm 1 cawan air

Cara Menyediakan
Panaskan minyak & tumis bahan kisar hingga terbit minyak. Masukkan tauchu, kiub ayam dan air asam jawa. Kacau lagi.
Masukkan dada ayam dan kacau rata. Biarkan hingga ayam masak.
Last sekali masukkan bunga betik, garam, perasa & gula dan biarkan hingga bunga betik lembut. Jika anda dah celur bunga betik terlebih dulu.. tak perlu masak terlalu lama.


Quote:
RENDANG IKAN TONGKOL

Bahan2
600 gram ikan tongkol hitam (direbus + garam & asam keping)
(ikan tongkol ada 2 jenis.. tongkol hitam & tongkol putih.. pilih tongkol hitam ianya lebih lembut dan sedap.. warnanya lebih hitam dan sirip tepinya agak panjang. Harganya juga mahal sedikit berbanding tongkol putih. Tongkol putih isinya keras.. kulitnya nampak berkilat2 kalau beli yg ini.. isinya kurang sedap)

10 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ]
10 biji cili kering ]
5 biji cili padi ]
2 batang serai ] Bahan2 ini dikisar halus
1 s/k ketumbar ]
1 s/k jintan manis ]
1 cm kunyit hidup ]
1 cm halia ]
1 cm lengkuas ]
1 keping asam keping
100 gram kerisik
3 cawan santan
minyak secukupnya
garam, gula & perasa secukupnya
daun kunyit – hiris halus
2 keping daun limau purut – MaDiHa tak bubuh

Cara2
1. Ikan rebus digoreng separuh garing. Angkat dan ketepikan dahulu.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga wangi & terbit minyak. Masukkan santan, asam keping & kerisik.
3. Biarkan hingga agak pekat dan terbit minyak. Masukkan garam, gula & perasa gaul rata.
4. Masukkan ikan, daun limau purut & daun kunyit. Kacau rata dan mesra.
5. Bila cukup pekat.. bolehlah dihidang.


Quote:
PAK CHOY DENGAN SOS TIRAM

Bahan2
5 pokok pak choy – potong kasar & cuci bersih
4 ulas bawang putih
sos tiram secukupnya
minyak untuk menumis

Cara2
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan pak choy & sos tiram secukupnya. Tambah air jika perlu. Gaul rata.


JOM KITA SEMBANG
Quote:
1. Haniss: Oh itu ker nama kat sebelah utara? Akak pun first time dapat tau bunga betik boleh makan sebab tengok orang Utara buat kerabu jugak.. masa tu budak2 lagi.. tau ler kat Felda masyarakat dari pelbagai negeri kan.. jiran kami buat kerabu dari bunga betik.. tp masa tu tak reti mkn lagi.. dok kat KL ni.. ada lak member Indon pernah bagi bunga betik masak tauchu.. skrg ni dah jadi suka pulak..
2. Nur: Ikan tongkol tu ada 2 jenis Nur.. jangan tersalah beli tongkol putih.. yg tu memang isinya keras.. Itu MaDiHa ada tulis sikit info pasal ikan tongkol tuu… ok lain kali MaDiHa masak tongkol MaDiHa seru nama Nur..
3. Kamalina : Pak Choy tu jenis sawi gak.. yg btg dia lebar2 tu.. bukan sawi yg campur dlm mee goreng tu.. yg ini btg dia warna hijau sket.. pasal tu namanya green pak choy.. tulah kan.. bila hubby tak suka sesuatu masakan sure kita kena mengalah..
4. Sweet Akina: Nasi goreng tu biasa jer.. tp special sebab guna perencah ikan tongkol.. jd tak perlu lagi tambah bilis atau telur.. simple jer.. tq sudi ke mari..
5. Ida Isk: bolehhhhh.. tp kena tahan ler rasanya yg pahit tuuuuu… hehehe
6. Jeff: Ramai yg tak tau yer.. bunga betik pun boleh makan. Memang pucuk betik pun boleh makan gak.. buat ulam cicah sambal belacan.. ada gak org celur & campur dalam kerabu ataupun urap.. memang sedappp..
7. Masriyah: Sama ler MaDiHa pun selalu panggil ikan aye.. tp sajer tulis tongkol takut org luar tak kenal lak ikan aye.. hehe…
8. Kak Leen: alahaiii sian Kak Leen.. jaga kesihatan yer Kak Leen.. harap2 akak cepat sihat.. pc meletop pulakk.. patut ler akak senyap jer…
9. Lee Lin: boleh jer Lee Lin.. kita pelbagaikan masakan.. tp ikan takleh masukkan cepat sangat masa masak takut hancusss pulakkk.. heheh…
10. Mamasya: kalau orang tak tahan pahit sure akan tolak tepi sebab pahit sangat.. tp MaDiHa ok pulak.. berselera mkn.. hehe.. ikan tongkol yg warna kulitnya putih tu kerassss.. yg hitam sedap isinya lembut.. kadang MaDiHa pun confuse jugak nak memilih lebih2 bila hanya ada sejenis depan mata.. mulalah tak sure aye hitam atau aye putih.. biasanya hubby yg lebih pro.. hehehe…



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net