Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 7-Nov-2007 02:29 Email | Share | Bookmark
Makaroni Bakar Puan Norly

 
 
 
 
 
 
 
 
Hari tu kita testing resepi makaroni bakar yang kita jumpa dari internet. Tengok bahan2nya agak mudah didapati.. pasal tu cuba.. & berkenan pulak dengan rasanya.. sebelum ni pernah ikut resepi lain.. kureng sket rasanya.. resepi yang ini rasanya ok sket..(ok dgn tekak kita ler) mungkin sebab ada cheese kot.. Terima kasih banyak2 pada Puan Norly yang sudi berkongsi resepi masakan yg enak ini Untuk resepi ni.. cukup utk kami 4 beranak buat breakfast... tapi rasanya kalau 4 org dewasa.. tak cukup kot Jadi pandai2lah double or triple kan resepi yer..

Quote:
MAKARONI BAKAR PUAN NORLY


Bahan A
100g ayam cincang
½ bawang besar (potong dadu)
2 bawang putih (cincang halus)
3 biji cili padi @3biji cili merah (dicincang halus) - MaDiHa guna 1 biji cili merah
1 ½ sudu besar serbuk kari daging
1 cawan makaroni
100g cheese (mozarella@cheddar@mix cheese diparut)
garam secukup raser...
Bawang goreng (utk taburan) - MaDiHa tak letak pun.
Sedikit minyak utk menumis

Bahan B (untuk kastad)
3 biji telur - MaDiHa guna gred A
3 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu segar

Cara2 menyediakannya

1. Rebus makaroni hinga agak2 lembut. Angkat dah tos.
2. Sambil2 tunggu makaroni masak. Panaskan sedikit minyak (jgn banyak sangat minyak)
3. Tumis bawang besar dan putih... kemudian masukkan serbuk kari..sampai sampai naik minyak..tambahkan air dlm 2 sudu kalau kering.
4. Masukkan ayam dan gaul sampai masak.. masukkan cili merah/cili padi dan tambah garam secukup rasa.
5. Masukkan makaroni dan gaul2 bagi rata...
6. Tuangkan campuran tadi ke dalam casserole kemudian taburkan cheese yg dah diparut atas permukaan rata2.

*lepas dah siap part makaroni .. buat kastad pula

1. Bancuh tepung gandum dengan susu hingga rata kemudian masukkan telur dan kacau rata..
2. Tapis adunan kastad tuh terus ker adunan makaroni dan daging tadi.
3. Bakar dgn 180C dlm 30 minit bukak oven .. taburkan bawang goreng kalau tak letak pon tak per... tp kalau ader wangi sket... dan sambung bakar dlm 10 minit lagi ..siap


Ni gambar Haziq dok main bedak atas katil ibu... masa ni nak mandikan dia.. kita bukak baju dia dulu.. pastu kita gi buat benda lain pulak.. (lupa dah nak buat apa tah).. pastu bila kita masuk bilik tengok2 anak bujang tengah ralik dok main bedak.. ya Allah.. habis cadar ibu penuh bedak.. patut ler senyap jer dia dlm bilik.. rupanya dpt bedak.... Sekarang ni kena selalu tengok2kan dia.. bukan setakat bedak jer dia buka.. kalau dia dpt capai botol ribena atau botol apa2 pun botol air masak ker.. semua dia dah boleh buka.. ada sekali tu.. habis baju dia kena air ribena.. sabor jerlah Haziq..




JOM KITA SEMBANG
Quote:
1. Haniss: sepiring cukup ke tu? budak2 dengan bedak memang gitu ler rupa dia..
2. Ida Isk: heheheee.. betul tu.. budak2 dpt bedak.. raya ler dia..
3. Ain: nanti akak masak leh ler Ain rasa yer.. haa.. tunggu ler Kimi besar sikit lagi.. mesti macam Haziq juga..
4. Tariqzaidanirah: memang pon.. tak pasal2 ibu kena basuh cadar..
5. Ibu Chempaka: Sama2.. thanks juga sudi ke sini.. boleh tu try buat.. sedap sedapp..
6. Alim – umi Najla: tekak akak kata sedap.. tak tau ler tekak org lain biasa ler budak2.. dpt bedak senyap jer dia dlm bilik..
7. Jay4to:
8. Roylazim: agaknya tengah berangan nak buat kuih agaknya..
9. Yana: betul tu.. ibu sibuk di dapur.. dia sibuk buat tepong gomak atas katil.. thnks Yana sudi ke sini yer..
10. Anir: hah betul sangat tu.. masa kakak dia dulu selalu gak kena.. ni Haziq belum reti mandi sendiri lagi.. selamat lagilah syampoo… tunggu ler sikit hari lagi..
11. Mamasya: budak2 dpt bedak memang seronok.. nak marah tak jadi pasal kelakor tengok gaya dia main bedak.. sabor jerlah.. lagipun sebab tau silap sendiri tak simpan bedak tinggi2.. Makaroni tu boleh tahan gak sedapnya.. tp tak taulah tekak orang lain:D
12. Masriyah: A’ah budak2 kalau dok senyapppp jer tu ada ler yg dia tengah ralit buat tuu…
13. Ana: masing2 yg dah ada anak mesti terkena macam ni… takleh nak elak..
14. Jeff: memang syedappp
15. Kak Jie Jie: wahhh.. lagi haru tuuu.. bedak dimasukkan dlm akuarium.. silap2 leh mati ikan.. sabor jerlah yer kak.. anak2 ni memang jadi kesukaan dia main bedak… entah apa yg seronok sangat agaknya..
16. Zakiah Z: sama ajer budak2 ni yer Zakiah.. suka sangat dengan bedak.. baru ni.. dia dpt roll on deodorant.. dia bukak pastu dia selet2 kat muka dia.. itupun ayah dia yg sedar.. hehehee.. mungkin dia tak perasan kot org guna benda tu kat tetiak.. pasal makaroni tu.. memang betul.. biasanya org guna tomato puri.. pernah gak buat.. mungkin ada versi lain yg lebih sedap dari yg ini kot yer.. nantilah kita explore lagi resepi2 baru..
17. Kamalina: sabor jerlah dengan kerenah anak2 ni.. hehehe.. tu kerenah haziq.. yang kakaknya dini pulak.. skrg ni sibuk nak mengumpul alat mekap pulak.. abis dia kecek mekap kita yg dah tinggal sikit tu nak dijadikan koleksi.. haiii kalau dah anak dara tu.. baru 7 tahun dah reti melawa..
18. eLronie: haaa iyorlah tu… wangi kebenda pasal tu bukan bedak wangi.. tapi bedak berubat aiken.. untuk pakai masa tukar diapers dia… hehehehee…
19. Emy: Memang betul ler Emy.. budak2 ni tak kira lelaki atau perempuan sama jer suka main bedak.. dengar cerita Emy pasal ‘pendekar2’ Emy tu.. nampaknya lagi hebat dari budak perempuan.. sabor jerlah yer Emy..
P/s : hubby tu bagi ayat maut pasal dia jeles nak main tenet sama..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net