Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 15-Nov-2007 03:09 Email | Share | Bookmark
Resepi Sempoi..

Masa buat kerabu pucuk paku aritu.. sebenarnya ada baki lagi pucuk paku tu.. sebab hubby beli banyak sangat. Dia kata geram tengok pucuk paku tu cantik muda2.. tu yang dia balon beli sampai sebeban. Kalau nak masak semua memang tak boleh habis.. Jadi bila siap dicelur tu.. kita bahagi 2 dan simpan separuh lagi dlm peti ais.. dapat ler masak 2 kali.. esoknya.. kita buat kerabu versi bersantan macam pecal terung dulu tu.. resepinya sama saja macam pecal terung.. cuma gantikan terung bakar dengan pucuk paku yg dah dicelur tu. Masak macam ni.. hubby makan bertambah2 ler

Quote:
KERABU PUCUK PAKU BERSANTAN
(Gambar sebelum & selepas digaul)

Bahan2
Seikat pucuk paku - disiang - celur & tos
2 cawan santan yg agak pekat dari 1 biji kelapa - perah guna air masak
(jika guna santan kotak.. gunakan 1 cwn santan + 1 cawan air masak)
1 sudu besar udang kering - rendam dan tumbuk halus
4 - 5 ulas bawang merah - tumbuk
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk (jika nak pedas boleh lebihkan)
garam secukup rasa
(Kali ni bahan2 tumbuk tu MaDiHa mesinkan jer sekali dgn santan pasal nak cepat )

Cara2 Menyediakan
1. Dalam satu bekas.. masukkan santan, bawang tumbuk, lada hitam & udang kering serta garam dan kacau hingga rata.
2. Rasakan garamnya.. kemudian masukkan pucuk paku yg telah dicelur ke dalam santan tadi dan gaul sebati.
5. Sedia utk dihidangkan...


Ini pulak ayam goreng berempah versi sempoi.. hehe.. actually resepi ni first time dulu... hubby yg cipta.. (cewah!!) dia masak masa kita dalam pantang si Haziq.. dia main tarok jer seme.. bila siap goreng.. ehh sedap ler pulak.. sedap dengan selera kami ler.. daripada digoreng kosong lumur garam kunyit tu.. goreng berempah sempoi macam ni lagi oklah kann..

Quote:
AYAM GORENG BEREMPAH ala HUBBYKU

Bahan2
1/2 ekor ayam - potong kecil dan dibersihkan (MaDiHa buangkan kulitnya) - tos
6 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ]
8 biji cili padi (nak pedas tambah lagi) ] bahan2 ini ditumbuk halus/dimesin
1 inci halia ]
1 inci kunyit hidup ]
2 sudu besar serbuk kari ayam/daging
tepung gandum secukupnya (anggaran 5 sudu besar)
tepung jagung secukupnya (anggaran 3 sudu besar)
(tepung ni agak2 lah yer sehingga dpt menyaluti ayam tadi. Tetapi lebihkan tepung gandum)
garam secukupnya
air sikit (renjis2 jer)
minyak utk menggoreng.

Cara2 menyediakan
Gaulkan semua bahan2 mesin bersama2 rempah kari & garam. Masukkan ayam & taburkan tepung. Gaul rata. Jika perlu renjiskan air sedikit demi sedikit sehingga ayam & rempah sekata. Perapkan dlm 10 minit kemudian bolehlah digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Sedap dimakan panas2 sebab salutan tepungnya rangup.


Kita masukkan gambar Haziq ni sekali. Sebenarnya gambar ni dah lama ambil.. sebelum dia kena gunting rambut dulu tuu... cuma belum di update jer.. kita belum pandai edit gambor.. baru belajar2 jer ni..

Haziq main basikal baru dia..


Yang ini pulak.. dok depan meja study kakak Dini.. sibuk mengacau kita buat keje kat PC sebelah tu..



JOM KITA SEMBANG
Quote:
1. snazzy: sama2.. resepi2 mudah ajer tu.. cantik2 pakaian dlm blog snazzy..
2. Kamalina: itulah.. akak ni yang takde masa yg explore sangat bab2 edit gambor.. minat tu ada.. Pucuk paku masak tauchu tak pernah try lagi.. boleh cuba gak nanti ni…
3. Kamalina:
4. Erna: samalah MaDiHa pun.. selalu dok baca jer entry Erna.. jarang nak tinggal jejak.. hubbyku bab2 mereka2 masakan memang handal.. tp yg bestnya.. apa yg dia masak semua sedapp.. agaknya sebab dah bosan mkn masakan sendiri kot.. apa yg org lain masak semua rasa sedap.. hehehe..
5. Pemancing Ikan: cian kat pokcik.. takper nanti cuba lagi masuk gambor yer…
6. Ana: Memang betul.. ayam tu ratah pun sedap.. si Dini.. belum mkn nasi dia kidnap dulu seketul dok ratah macam tu jer.. nak marah kadang tu tak jadi pasal ayah dia pun selalu gak wat macam tu.. hehehe..
7. Ida isk: sempoi2 pun makan bertambah2 kan ida..
8. Masriyah: Sempoi ler tu Yah… 2 jenis jer lauknyer… hehehe..
9. Cek De Sam: kat sana mesti takde pucuk paku mcm ni kan.. takper nanti balik M’sia leh mkn puas2..
10. Mamasya: memang betul.. belah Kelantan suka guna ikan rebus atau ikan bakar sebagai perencah.. memang sedapp.. masa MaDiha blk kg mak sedara hubby dulu.. dia buat kerabu kacang parang yg muda tu.. sedapnyerrrrrr…
11. Hajar: apa yg untungnyer.. dia cipta.. pastu bila dia nak mkn.. dia order jer dgn kita.. main arah2 jer.. hehehee..
12. Wan Zee: Sempoi yg menyelerakan.. haahaha…
13. Anir: betul sangat ler tuu.. kalau dah lapor hidang apa semua sedapp..
14. Srsfeqah: memang betul.. tq sudi kemari yer..
15. Idderes: kegemaran anak2 akak tuu..
16. Kak Jie Jie: alaa kak.. lauk sempoi pun akak kata sedapp..
17. Jeff: heheheee… lauk org malas mcm ni lerrr.. dah kekeringan idea nak masak apa..
18. Sabrina: kerabu versi utara cemana lak Sab? Tp akak kalau kata kerabu pun sama cam sab.. memang suka sangat.. lukisan tu.. akak guna software Ulead Photo Express jer Sab…
19. Nisa garden of galleria: terima kasih..
20. Zilah: terima kasih.. semoga bisnes Zilah bertambah maju yer..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net