Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 20-Nov-2007 06:00 Email | Share | Bookmark

Jenuh nak menghabiskan mangga muda yg dipetik kat rumah ayahde aritu.. padahal ambil bukan banyak pun.. kalau semalam dimasukkan dlm rojak buah.. kali ni.. dibuat sambal pula.. hehe.. (actually dah dua tiga kali buat sambal ni.. tp tak abis lagi mangganya ) lawan sambal mangga ni.. kenalah ada ikan bakar.. barulah matching.. kita bakar ikan cencaru jer.. dibakar tawar.. ni bakar zaman moden.. takde guna daun pisang & bara api bagai.. kita bubuh dlm kuali.. pastu siram sikit minyak, tutup kuali dan biarkan sampai ikan masak.. sambil dibalik2kan.. minyak jangan banyak.. kang jadik ikan goreng pulakkkk



Ok ni resepi sambal mangga sempoiku..

Quote:
SAMBAL MANGGA

Bahan2
2 biji mangga muda - kopek & racik/hiris halus memanjang
1 inci belacan
3 biji cili merah
8 biji cili padi
1 s/k petis
2 sudu besar gula
garam secukupnya

Cara2 Menyediakan
Kisar cili merah, cili padi & belacan (guna blender kering). Campurkan kesemua bahan2 kisar tadi dengan mangga, petis, gula & sedikit garam (awas jgn banyak nanti termasin pulak). Gaulkan sebati dan rasakan garam & gulanya.. biar seketika (biar mesra & air mangga terbit) kemudian bolehlah dicicah dengan ikan bakar.. yummmmyyy.....


Sekarang ni MaDiHa sibuk sikit laa... sibuk menyiapkan hantaran adik (abby)... bila hari cuti & mlm2.. buat sikit2.. hantaran2 tu takleh tunjuk sekarang.. tunggulah lepas habis kenduri nanti lagipun.. belum siap sepenuhnya lagi.. rumah coklat baru je nak didirikan.. tak tau jadik ke tak.. hehehe... mujur hantaran tak banyak sangat.. kalau tak jenuh jugak tu nak siapkan.. dah ler dengan budak kecik tu kat rumah.. nak harapkan abby.. dia tu keras tangan sikit bab2 menggubah.. tapi kalau bab2 bersolek..serahlah padanya Hantaran kita buat simple2 jer.. bajet ekonomi.. hari ni kita tunjuk bunga pinang yang sedang kita siapkan ni jer buat cuci2 mata Ini sebenarnya utk hantaran abby & seorang kawan yg tempah buat sirih junjung bulan 12 nanti..(insyaAllah) saja buatkan sekali.. sebab buat bunga ros dari pinang ni leceh sikit.. bukan boleh siap dlm satu hari.. sebab proses menunggu dia melekat tu yg lama tuu...
Inilah dia bunga ros dari pinang tu..


Opss.. sebelum terlupa... nak bagitau kat kawan2 & pengunjung setia FP MaDiHa.. (terima kasih sudi melawat FP kita yg tak seberapa ni ) MaDiHa akan bercuti mulai esok hingga Ahad nanti utk pulang ke kampong sebab kenduri kawin adik (abby) pada hari sabtu nanti.. saja ambil cuti awal.. (ni balas dendam pasal masa abby nikah dulu tak dpt balik ) balik awal.. dapat jugak tolong ma apa2 yang patut.. kesian ma semua diuruskan sendiri dan hanya dengan bantuan adik2 kat sana.. dahlah ayah dah takde.. mujur semangat ma kuat.. dan mampu menguruskan semua.. tapi dengar cerita dah 3, 4 malam ma tak dapat melelapkan mata sebab runsingkan hal kenduri kendara nanti... kesian betul kat dia.. Rasanya.. kalau MaDiha balik awal.. mungkin dpt mengurangkan rasa runsing ma.. dan harap2.. bila saudara mara dari kg (Trengganu & KL) sampai nanti.. ma akan lebih berasa lega sebab ramai yg dapat membantu meringankan kerja2.. insyaAllah.. harap2 semuanya akan berjalan lebih lancar.. aminn..


JOM KITA SEMBANG

Quote:
1. Kamalina: Yelah.. kenduri kawin adik.. Umah mak akak bukan kat T’ganu.. tapi Pahang.. sedara mara kat T’ganu lah pulak kena datang ke Pahang.. hehehe..
2. Sabrina: Yer ker gabungan yg mantap? Kita matching habislah yer.. heheheh.. akak balik Pahang umah mak.. bukan T’ganu..
3. Fazizaid: Yelah kan.. kak Fazi dah lama tak balik M’sia.. sure rindu suasana kenduri kat M’sia ni.. mekasih kak Fazi..
4. Hajar: Best tu memang best nak adakan kenduri.. tapi.. penatnya pun boleh tahan gak.. hehehe.. insyaAllah.. nanti dah siap edit gambarnya akan di masukkan dlm FP.
5. Izan: ehh.. bukan ker? kalau org T’ganu… beronok tu kuih yg dibuat dari sagu halus tuu.. pastu mkn dgn kelapa parut..
6. Anir: haaa.. tau takper.. memang payah pasal pinang2 tu tersangatlah rapuhnya.. lagipun.. bukan macam kertas yg lembut boleh dilentur2… tp takper.. buat pelan2 & sabar.. insyaAllah.. menjadi jugak akhirnya bunga tu.... memang betul.. kena prepare awal.. barulah boleh buat dengan tenang hantaran2 tu..
7. Tariqzaidanirah: a’ah nak balik sebab kenduri kawin adik pompuan yg last. Alhamdulillah.. dah selamat semuanya.. mangga masak sambal tumis dgn ikan bilis? Tak pernah cuba lagi tu… sure sedap masam2 pedas kan? Alahaii kesiannya tak dpt mkn kerabu pucuk paku masa pregnankan irah yer.. takper nanti blk M’sia boleh buat..
8. Ida isk: hehe.. baru jer habis ida…
9. Srsfeqah: terima kasih… bunga ros dari pinang tu.. dulu dah pernah buat gak masa kenduri Fathiah.. tengok kat link Sirih Junjung Untuk Fathiah kat lain2 aktiviti & peristiwa.
10. Ana: alahaiii ciannyer dia.. tapi takper.. kat kg sure senang dpt mangga kan? Boleh ler buat nanti.. hehehe.. bunga ros dari pinang tu.. dok tengok2 dlm majalah pastu kita cuba2 ler buat sendiri..
11. Mamasya: laa baru tengok ker.. dulu MaDiHa pernah masukkan sekali bunga ros pinang tu masa buat sirih junjung utk Fathiah.. mungkin mamasya tak perasan kot.. alhamdulillah.. semuanya dah selesai..
12. Jeff: sambal mangga memang sedapp kan ..
13. Boxhousestudio: terima kasih tun…
14. Haniss: boleh ajer.. pengerasnyer.. buah pinang 5 kg.. hehehee… (gurau jer) alhamdulillah semuanya dah selamat & MaDiHa pun dah kembali semula ke PJ… cuma tak sempat lagi nak update majlis tu..
15. Nur: terima kasih Nur..
16. Zilzal: sabar jelah yer.. sampai waktunya pasti boleh balik semula ke tanah air..
17. Zatidhati: ramai yg suka masam2 ni.. bestnyer dpt merasa main upih.. kita tak pernah rasa … sebab kat rumah takde pokok pinang..
18. Zakiah z: okehhh.. lain kali kita pos ke sana bila ada mangga tak abis.. hehehe… memang betul sangatlah lah Zakiah.. pening, kelam kabut, letih dan macam2 lagi.. sampai ma demam malam lepas kenduri tu.. tp alhamdulillah semuanya dah pun selamat dan sempurna… MaDiHa pagi kenduri tu sibuk siapkan hidangan pengantin dengan mak2 saudara & sepupu2.. pastu bila semua selesai.. sibuk jadi kamerawomen tak rasmi.. hehehe..
19. Cinta Dhinas Azraaei: alahaiii.. belum sempat nak mencuba lagi ler Dhinas… ni baru balik PJ balik bercuti sebab kenduri kawin adik kat Keratong..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net