Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 3-Dec-2007 05:11 Email | Share | Bookmark
Masakan Air-Air.. hehe..

Okey.. lama tak share resepi... hari ni nak tulis resepi pulak.. macam biasa.. resepi kita resepi yg ringkas2 ajer resepi orang malas.. hehe..

Ni antara yang kita masak tak lama dulu.. set masakan 'air-air' hehehe...

Quote:
SINGGANG DAGING
Sumber: FP Kak Jie (thanks akak)

1/2 kilo Daging (dihiris nipis)
8 ulas bawang merah~dimayang
5 ulas bawang putih~dimayang
2 inci halia~dimayang
1 1/2 inci lengkuas~dimayang
sejemput ketumbar biji~ditumbuk separuh lumat
6 biji cili kering~dipotong,dibersihkan dan direndam dengan air panas. (MaDiHa ganti dgn cili padi sebiji2)
sedikit gula manisan/gula melaka( lebih kurang 1/2 keping) (MaDiHa tak masukkan)
1 keping asam keping gelugur. (MaDiHa bubuh 2 keping yg besar)
garam secukup rasa
air untuk kuah.

Cara membuatnya.

1. Tenggekkan periuk berisi air anggaran cukup untuk daging 1/2 kilo di atas api.
2. Masukkan bahan2 yang dimayang, ketumbar, asam keping dan daging.
3. Biarkan kuah mendidih sehingga daging empuk.
4. Masukkan cili padi garam & lain2 perasa. Biar seketika.
5. Rasa garamnya dan bolehlah diangkat.


Quote:
KANGKONG GORENG CILI PADI


Bahan2
1 ikat besar kangkong biasa (bukan kangkong kg tu yer)
6 biji cili padi - tumbuk
5 ulas bwg merah - tumbuk
2 ulas bwg putih - tumbuk
segengam ikan bilis - kopek kulit
garam
minyak

Cara2
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk dan ikan bilis. Biarkan hingga wangi. Masukkan garam dan sedikit saja air. Masukkan kangkong dan kacau hingga kangkong lembut.. angkat dan hidang.


Quote:
SAMBAL UDANG KERING & ULAM PETAI


Bahan2
20 biji cili padi
2 sudu besar udang kering - rendam air panas
garam & gula
limau nipis secukupnya

Cara2
Tumbuk cili padi & udang kering hingga lumat.. masukkan garam & gula secukup rasa dan perahkan air asam limau nipis secukupnya.. kita bubuh sikit jer.. hubby tak suka masamm..


JOM KITA SEMBANG
Quote:
1. Roylazim: masak air2 camni pun akak berkenan ker.. hehehe
2. Kamalina: masak singgang ni senang.. tak payah nak tumis2.. main rebus jer semua.. memang tak jemu.. nak pulak ada rasa masam2 tu..
3. Alim – umi najla: ehh.. alim pun suka ker lauk cenggitu..
4. Mamazieza: petai tu eksen jer tu dok dlm piring tu mama… kalau betul2 mkn.. bawak terus ke meja 1 atau 2 papan.. tapi tu hubby ler.. MaDiHa kurang gemor mkn petai mentah2 camtu.. hehe..
5. Pemancing Ikan: sememangnya singgang ni popular di negeri pantai timur Kelantan & Trengganu saja.. kalau tengok lauknya memang tak berselera.. tp bila try.. nak pulak ada sambal.. tak sedar mkn bertambah2.. heheheeheee..
6. Abah along: memang betul.. jarang jumpa singgang ni kat kedai2 biasa.. tp kalau kedai Kelantan atau Trengganu barulah ada… sebenarnya hubby MaDiHa pun kurang minat gak singgang ni.. pasal tu MaDiHa pun jarang masak… tp kalau tekak sendiri teringin sangat.. masak gak ler… tp tulah.. mesti kena ada sambal atau budu baru ada ummphhh.. kalau malas buat sambal… masa mkn nasi tu.. gigit sekali cili padi yg dlm kuah tu.. pun terangkat gakkss..
7. Mamasya: kita ni org belah pantai timur memang suka masakan mcm ni kan.. hehehee.. MaDiHa sejak kawin ngan hubby barulah reti mkn pedas.. kat rumah stok cili padi tak pernah putus.. hehehee
8. Wan Zee: suka eh petai? Kita kurang suka petai ulam.. tapi kalau petai masak dlm sambal lajuuuu jerrr..
9. Kuzi: sedapkan kak singgang ni.. memang healthy pasal tak guna minyak pun..
10. Ana: sebut malas tu pasal singgang ni masakan paling mudah.. main rebussss jer.. heheheee
11. Jeff: betul sangat tu.. tambah pulak baru balik dari ladang.. laju jer mkn.. hehehee
12. Hajar: Kita kalau ulam tak suka.. tp kalau buh dlm sambal jadi feberet pulak.. memang syiokk
13. Yatie: sama2.. betul tu.. lauk org demam sesuai sangat ler singgah ni.. oohh wedding tu.. kat kg akak masih lagi ada rewang.. masih ada suasana kg lagilah..
14. Fliffy: aduhh fliffy ni.. kita masuk fp dia kecur gakss.. lauk dia lagi best2 tuu… kat T’ganu memang femes singgang ni kan..
15. MamaFaMi: agaknya mama tengok lauknya nampak mcm tak sedap jer kot tu yg mama awal2 tak confident sebab dah imagine takut tak sedap.. heheheee.. cubalah sekali mama.. tapi lauk singgang ni kena ada sambal baru sedap mkn dgn nasi... bak kata mamasya.. ada lagi ikan masin.. bertambah2 mkn tuu..
16. Tariqzaidanirah: ramai gak yg fav ngan petai yer.. kita suka petai yg dijadikan sambal jer… hehehe
17. Erna: betul tu…. Nak pulak mkn waktu tengahari tengah2 lapar tu.. laju jer kan..
18. Nur: sambal tu memang berasap.. coz guna cili padi kampong.. hubby tak suka sambal cili merah/cili besar tu dia kata tak pedas takde kick..
19. Maya amir: orang kata kerdas lagi lemak.. hehe.. tp saya kurang minat mkn ulam yg berbau ni mentah2.. kalau masuk dlm sambal ok laa.. yg mentah tu fav hubby..
20. Srsfeqah: ohh ye ker.. singgang ikan tak bubuh rempah2 jintan tu.. sambal tu.. boleh gak ganti ngan ikan bilis.. tp akak takde nama khas.. tak tau pulak kat N9 ada nama khas utk sambal ikan bilis tu.. sambal gesek ehh.. bagus gak yer tau nama2 makanan negeri lain ni..
21. Sabrina: sesekali kena gak mkn simple cam ni Sab.. asyik mkn lauk tumis2 dan bersantan.. takot gak kolesterol naik.. hehe (konon jer akak ni..hehehehe)
22. Sayasha: Bolehlah try.. guna cili padi kg tu.. tak boleh mkn byk.. berasap telinga pedas.. kalau tak tahan pedas boleh ganti dgn cili merah..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net