Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Dec-2007 05:21 Email | Share | Bookmark
Deep Dark Chocolate Cake

 
Entah apa mimpi kakak Dini.. tiba2 dia minta kita buatkan kek coklat..
Dah lama dia tak order kuih gitu.. & biasanya kalau kita buat kuih pun.. lebih2 kuih manis ni.. dia makan gitu2 jer.. takdelah makan beria sangat.. kadang kala.. langsung dia tak usik especially jenis2 puding ataupun agar2.. Sejak kecik dia memang tak suka & tak boleh makan jeli.. pernah beberapa kali bagi dia makan jeli sumi masa dia kecik2 dulu.. sudahnya dia akan termuntah balik.. geli tekak agaknya.. & kita perhatikan.. hingga skrg pun dia memang tak suka kuih2 jenis licin2 mcm jeli tu.. kadang tu tak faham selera dia.. padahal kalau tengok pada saiz badan dia.. orang tau dah dia tu kaki makan tapi sebenarnya dia masih memilih bab2 makan ni.. tapi kalau nasi... tak kira lauk apa.. memang berselera dia makan... kalau nak suruh dia makan kuih.. buat ler kuih2 selain kuih manis terutama kuih2 berinti pedas & bergoreng.. laju ajer.. cekodok pun laju.. tambah2 kalau ada sambal pencicah

Ok.. berbalik pada kisah kek tadi.. oleh sebab dah 2, 3 hari dia mintak buatkan kek.. kita buatkanlah jugak... kebetulan masa dia dok mintak2 tu.. MamaFaMi pulak tayang kek coklat dia.. kita pun apalagi.. laju jer cilok resepinya... thanks to MamaFaMi & Hershey kerana share resepi kek coklat yang mudah & sedap tuu... walaupun kek MaDiHa turn out tak berapa cantik.. ada crack kat atasnya.. tapiiii.... tak sampai 24 jam dah habis!!

Yang kelakarnya.. bila kek tu siap masak.. kakak yang order dah tertidur (sebab kita buat malam hari kerja.. jadi agak lewat siapnya) tapi yang si adik pulak tak sabar2 nak makan.. kek belum sejuk dia dah nak cuit2.. last2 tak sempat ler nak di'mekap' bagai.. terus jer kita potong makan waktu masih panas sebab si Haziq dah tak sabar... yang si Dini.. paginya sebelum kitorang keluar (kerja & hantar diaorang ke pengasuh) barulah dia mkn sepotong & bawak ke rumah pengasuh.. ada lebih sikit lagi.. kebetulan adik ipar lak ada dtg mlmnya.. rezeki diaoranglahhh


Quote:
Tengoklah gelagat Haziq makan kek.. kek masih panas.. mulalah takleh nak pegang lama2


Quote:
DEEP DARK CHOCOLATE CAKE

Source : Hershey’s Website
(resepi c&p dr FP MamaFaMi.. tq mama)

Bahan-bahan :

2 cawan gula kastor
1-3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1-1/2 sudu kecil serbuk penaik
1-1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
2 butir telur
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air mendidih

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan ketuhar pada 350 F. Griskan loyang pembakar. Mama gunakan loyang bulat 9 inci yang dalam. ~ MaDiHa guna loyang terbesar sikit..(alas kertas di dasarnya & griskan) so kek jadi nipis sket.
2. Masukkan gula ke dalam mangkuk pembancuh. Ayakkan tepung, serbuk koko, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam ke dalam mangkuk yang sama.
3. Di dalam mangkuk lain, masukkan telur, susu, minyak dan vanilla. Pukul sekadar semua bahan sebati, menggunakan whisk.
4. Tuangkan bahan cecair ke dalam adunan tepung dan pukul dengan menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana sehingga berkerim. Tuangkan air panas ke dalam bancuhan dan kacau menggunakan whisk hingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang pembakar dan bakar selama 40 - 45 minit atau sehingga masak. Biarkan selama 10 minit sebelum mengeluarkan kek dari loyang pembakar.


JOM KITA SEMBANG

Quote:
1. Anir: whoooa.. best tu… kita tak pernah buat lagi.. jgn lupa tepek resepi sekali tau
2. Kak Leen: Kek tu MaDiHa tak boh topping pun.. tak sempat..si bujang kecik MaDiHa tak sabar2 nak makan…
3. Cak: alahaii Cak.. MaDiHa eksperimen yang mudah2 ajer.. skrg ni Haziq selalu meragam.. tak bagi ibu dia dok dapur lama2.. nak bereksperimen pun susah.. Cak masak lagi best2 tau.. selalu buat air liur ku meleleh
4. MAMA: Tq… tapi akak takleh masuk FP MAMA… sebab pasword protected..
5. MamaFaMi: finally.. kena gak buat.. kesian pulak Dini asyik suruh buat jer.. lagipun tak selalu dia order macam tu.. kesian lak kalau tak buatkan.. samalah kita mama.. MaDiHa pun malas gak nak prepare topping tuu.. malas nak cuci bekas
6. Daalia: hehe… si Haziq tu bukan reti lagi sedap or tak sedap.. walaupun tak sedap.. dia makan semacam ajer..
7. INAS: Wa’alaikumsalam.. takper.. akak faham.. Sani sibuk.. akak dah tengok.. pandai Sani edit gambar.. terima kasihlah yer.. dpt gak akak tengok dari FP Sani.. tak sabar nak balik Krtg tengok gambar2 lain dlm album.. sorry yer.. akak tak tau Aman guna photographer lain.. sebab b4 ni dengar kata dia nak ambil Sani..
8. Masriyah: yeaa.. bebudak suka coklat2 ni.. termasuklah mak budak.. cuma hubbyku kureng sket kuih2 manis ni..
9. Zilzal: ramai yg gemor choc cake rupanya yer..
10. Mamasya: yer.. kebetulan sebelum MamaFami masukkan resepi kek ni.. anak MaDiHa dok asyik mintak kek coklat ajer... pastu bila tengok MamaFaMi tayang kek dia.. tu yg mencuba resepi baru ni… budak2 ni selera diaorang tak sama.. Dini masa kecik mmg tak boleh mkn sumi jeli or what ever yg lembik & licin2.. tp skrg sumi tu dia mkn jugakla.. tapi puding or agar2 yg kita buat jarang dia nak sentuh… berlainan pulak dgn Haziq.. apa2 saja dia balon.. heheheehee
11. Cinta Dhinas Azraaei: yehuuuuuu… dah balik dari honey moon ker ?? waaa.. ni soalan kena tanya kepada pakar. hehehe.. akak ni pun rasa mcm baru setahun jagung kawin. .. pada akak.. utk mengekalkan perkahwinan harus ditanamkan kasih sayang yang berpanjangan.. saling bertolak ansur & saling maaf & memaafkan.. jangan sesekali menyimpan dendam pd pasangan walaupun dia pernah buat kesilapan.. sebab kalau kita berdendam atau taknak memaafkan.. hati kita jadi terbuku & tak tenteram.. manusia mana tak pernah buat silap.. yang penting.. harus tumpukan pd pasangan.. pasti bahagia selamanya.. InsyaAllah..
12. Sweetdesign:
13. Kamalina: yep.. coklat molat.. kesukaan ku.. hehehe..
** thanks utk tunjuk ajar.. akak sebelum ni masa edit gambar dari hp memang guna paint.. takde masalah.. tp bila akak transfer gambar dari digicam.. guna komputer lain (bos punya ).. dia otomatik masuk ke software yg akak ckp aritu.. tu yg terus edit dari situ.. kengkadang ok.. kengkadang teruk gambar dia.. takperlah.. akak kena selalu trial & error..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net