Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 3-Jan-2008 04:06 Email | Share | Bookmark
Kembali Semula Ke Sekolah...

sup petola + suhun & telur
bingka labu
 
Hari ni.. hari pertama anak2 kembali semula ke sekolah.. maka.. ibu2 & ayah2 yang ada anak yang sudah bersekolah pun kembalilah sibuk dengan jadual menguruskan persekolahan anak masing2.. Pagi tadi.. bangun awal sempatlah masak mee goreng utk sarapan kami sekeluarga.. Dini kalau masak gini.. lajulah dia mkn pagi2.. tapi kalau buat kuih2 manis.. dia cuit sikit jelahh.. Dapat juga kita bawak bekal ke ofis dan juga untuk si Haziq.. tinggal sepinggan utk ayahnya yang balik dari kerja malam kul 8 pagi nanti.. (tak sempat jumpa pun dengan ayahnya pagi tadi... kita keluar hantar anak sekolah.. dia belum sampai rumah ) Tahun ni.. Dini sekolah agama pagi & sekolah kebangsaan sebelah petang.. nampaknya.. kalau hubby kerja malam.. tak sempat kot kita balik masak utk dia.. sebab kita kena tunggu anak balik dari sekolah pukul 6.15 petang.. dia nak pegi kerja pukul 7.30 petang.. emmmm... sempat jumpa sekejap jelah... itupun kalau Federal Highway tak jem.. jem kaluu.... kita sampai rumah.. ayahnya dah pergi keja

Mee goreng sempoi pagi tadi


Dini sedang bersarapan


Quote:
Di sini juga.. ingin ku ambil kesempatan ini untuk mengucapkan HAPPY BIRTHDAY TO SYIKIN (my cousin).. yang menyambut ulangtahun kelahirannya pada hari ini doa kaklong semoga Syikin sukses dlm pelajaran.. dan tak lupa.. untuk sahabatku.. RAZ yang juga menyambut ulangtahun kelahiran hari ni... HAPPY BIRTHDAY TO YOU RAZ... doa dariku semoga dirimu sentiasa berbahagia & dirahmati Allah S.W.T. hendaknya

OK... sambung semula kisah masak2 yer...

Ini antara menu yang MaDiHa masak last week.. menu simple tapi amat menyelerakan.. iaitu Sup Petola + Suhun & Telur dan juga Rendang Daging Kicap Parit resepi yang diambil dari FP AbahAlong... thanks to abah kerna sudi share resepi keluarga abah yer... memang yummy... thanks juga pada Sujah yang bagi daging korban Kawasan Melayu ni pada kita.. dapat gak merasa walaupun tak menolong orang melapah sebab kita balik kg raya haji baru ni.....

Quote:
RENDANG DAGING KICAP KG PARIT
Sumber : FP Abah Along
(MaDiHa buat 1/2 kg jer.. tp maaflah abah.. MaDiHa C&P jer ni.. tp yg MaDiHa masak ada ubah sikit especially kuantiti bawang & kicap jgn maree ehh abah )


Bahan2
1 kg Daging
1 botol kicap
1 bungkus Cili Boh
3cm Halia
20 biji Lada Hitam
1 biji Buah Keras
10 biji Bawang Besar
10 biji Bawang Putih
Asam Jawa secukup rasa
Gula sedikit

Daging tersebut puan-puan hendaklah direbus sehingga empuk dan air lebusan nya akan dijadikan sebagai kuah.
Bawang Besar, Bawang Putih dan halia hendaklah dikisar sementara buah keras dan lada hitam ditumbuk , masukan cili boh kemudian semua bahan tersebut ditumis sehingga naik baunya....masukan asam jawa dan sedikit gula
Apabila telah naik baunya , masukan air rebusan daging, kicap dan daging
masak sehingga sedikit pekat....dan kemudian hidangkan bersama pulut putih/kuning atau dgn nasi putih....


Dan ini pula.. kuih bingka labu yang MaDiHa buat last week juga... mudah aje membuatnya.. tak perlu tambah pewarna.. warna oren labu sudah memadai..

Quote:
BINGKA LABU


Bahan2
1 biji labu kuning saiz sederhana ~ kopek, dadu, rebus & tos
240 gm gula pasir
250 gm tepung gandum
3 biji telur (A)
1 cawan santan pekat
125 gm marjerin ~ cairkan

Cara Menyediakan
1. Blend labu rebus, gula, telur dan santan hingga halus.
2. Masukkan bahan blend ke dalam mangkuk besar.
3. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan marjerin yang dicairkan dan kacau. Jika adunan berketul2.. boleh ditapis atau diblend sekali lagi.
5. Panaskan ketuhar 175C.
6. Lenserkan acuan dengan marjerin/butter.
7. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau hingga masak bergantung saiz loyang & saiz oven anda.

Nota: Cara menguji kuih.. cucuk kuih dengan lidi penguji jika lidi keluar bersih.. bermakna kuih sudah masak.. jika lidi penguji masih bersalut dengan kuih teruskan membakar dengan menurunkan suhu ke 160C utk mengelakkan kuih dari hangus.



JOM SEMBANG
Quote:
1. Alim ~ Umi Najla: Itulah.. nampaknya rutin harian akan bertambah sibuk ler sekarang ni.. Itulah.. kalau dok dekat2.. leh la merasa akak punya eksperimen.. hehe
2. Maklang: Dini.. bab makan memang berselera.. hehe..
3. Layman: betul tu.. barulah takde gangguan masa belajar..
4. Misliha: akak suka yer.. tulah kalau dekat2.. leh bagi sepiring kat akak..
5. Anir: Memang betul.. masa habis macam tu jer time anak sekolah ni.. tambah pulak anak2 yang sekolah masuk & baliknya masa tak sama.. sabor jelah.. tahun ni MaDiHa ringan sikit sebab dah hantar dia transit kat rumah orang.. dia balik sekolah agama terus pg rumah transit, makan & mandi situ.. siap2.. orang tu hantarkan ke sekolah kebangsaan pulak.
6. Nabialishad: alahaii.. kita masak sempoi2 jer wakk.. kalau sudi jemputlah dtg..
7. Ariesya: Mudah jer buat tu.. boleh lah try nanti yer.. resepi daging tu.. ambil dari abah along.
8. Srsfeqah: sedap apanyer.. biasa2 je tu Feqah.. masakan org bekerja macam tulah.. tambah2 Dini dah masuk sekolah.. awal pagi dah kena bangun wat sarapan.. tp masak hok mudah2 jer..
9. Nini: jemputlah ke sini kalau nak merasa..
10. Masriyah: Kat sana pun start sekolah ari sama gak yer.. wahh.. snow dah turun? Kenalah pakai baju tebal2 ke sekolah yer.. bestnyer.. takleh nak imagine..
11. Tariqzaidanirah: oohh kat sana bulan April mula ya? Tengah cuti lagilah tu yer..
12. Tok Janggut: apo yang bestnya tok? Hehehe… bingka labu tu biasa2 ajer.. kuih org lama2.. leh la suruh wife mencuba.. harap2 menjadilah yer.. tu resepi main taram je tu..
13. Yongzb: kalau dikenang2 kenangan masa kita bersekolah dulu.. memang seronok kan..
14. OmaQ:
15. INAS: Time cuti sekolahlah boleh buat duit lebih kan.. macam akak ni.. cuti sekolah relax sket.. takdelah kelam kabut dgn urusan sekolah anak.. tp masuk je sekolah.. emmm.. mulalah sibuk balik.. Biasa ler tu Sani.. orang pompuan.. masak memasak.. minat tak minat kena jugak masak.. kalau tak nanti anak kata lapar.. suami balik nak makan apa.. hehe.. jadi kenalah merajinkan diri memasak.. nak pulak mcm suami akak.. jenis tak suka makan kat luar.. dia kata dah jemu dok makan luar time waktu kerja.. blk rumah.. nak pula makan masakan isteri..
16. Zai: Ohh.. dok kat Labu yer? Secara kebetulan lak akak wat kuih bingga labu.. hehe.. Zai memang comel.. akak puji gambar terbaru tuu tauu..
17. Daalia: takde apa tips pun.. anak MaDiHa memang jenis selera baik agaknya.. lagipun kalau pagi2 dia tak sarapan.. nanti kat sekolah dia mulahlah sakit perutlah… masuk anginlah.. tu yg terpaksa bagi dia sarapan dulu b4 ke sekolah.
18. Wan Zee: sama2lah kita..
19. MamaFaMi: ada geng Dini yekk..
20. Zuhri: memang pun.. awal pagi dah kena bangun awal2 buat sarapan dan persiapan lain.. macam ni dah jadi mak budak.. hehe..
21. Kamalina: saya dah intai awak tadi.. tu yg menu kita serupa.. hehehe..
**yup.. sedap rendang kg parit tu.. pasal ada lada hitam..
**kat opis akak ni pun ada gak adobe photoshop.. bolehlah akak belajar lain kali yer.. tapi takde no tepon lak nak contact Kamalina..
22. Abah Along: Dini kalau dpt mee goreng memang berselera.. dia tak minat kuih2 manis jer.. tulah.. abah dah buat MaDiHa terliuq.. tambah pulak ada daging kat rumah aritu.. bahan2 pun mudah dicari.. laju ler MaDiha cuba.. sedapppppp.. thanks abah for the recipe.. tp maaplah yer.. masa masak tu.. ada gaklah MaDiHa ejas2 sikit bahan2nya..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net