Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 4-Jan-2008 04:12 Email | Share | Bookmark
An Evening In Penang... Dec 2007

kuih bom keledek siap dibulat2kan.. masuk peti ais dulu.. byknya
dah siap digoreng.. pagi tu sempat bagi laily 9 biji
intinya sedap.. guna kelapa muda dari kampong..
gunung2 yg ada di negeri perak..
 
on the way nak ke penang..
hubby take over drive pulak.. acu dah ngantuk..
sawah luas terbentang..
ni masuk negeri kedah dah kot..
susur masuk Juru & Bukit Mertajam
pekena mee kari
& mee goreng dulu..
student beratur amik kunci
inilah kolej kediaman siswi.. naknie dok kat anjung bersih
naknie & hana baru dpt kunci
on the way nak ke pulau
atas jambatan..
laut luas terbentang
nampak bot..
bot lagik..
tu dia.. dah nampak dah trade mark jambatan p.pinang
gambar gelap sket.. dah nak malam
panjang betul jambatan ni..
pulau apa den tak tau.. hehe..
dah sampai pulau....
mcm kat KL jerkk..
tu dia.. lubuk jeruk.. hehe..
macam2 kaler ada
tak tahan tengok.. semua pun nak beli..
terliurr wehh.. belum beli.. boleh rasa mana yg berkenan...
mirul, sujah & naknie..
dini & hubby
nasi kandar line clear.. den punya..
pappadom
ini hubby punya.. org lain punya tak sempat nak amik gambor..
air laut di tepi feri.. membuak2
dini.. excited dpt naik feri
ternampak feri lain..
 
turun tangga dari tingkat atas..
 
haziq masih blurr.. tak tau apa yg berlaku.. hehe..
dini happy jer dpt naik feri..
feri pulau undan.. berlaboh kat sebelah..
Back dated entry.. takperlah.. saja wat kenang-kenangan dlm FP ni

Hari Jumaat 28hb Disember 2007... Kami sekeluarga pegi ke Penang ikut Sujah hantar Naknie @ Farhani utk daftar sem 2 kat kolej dia kat UiTM.. Malam tu sempat MaDiHa buat kuih bom keledek untuk bekalan dalam perjalanan.. Pagi2 hanya bangun goreng je.. Buat tu pun sebab ada keledek yg hubby beli.. inti pulak dah buat mlm sebelumnya.. actually inti tu dibuat dari kelapa muda yang ambil kat Keratong masa blk raya hari tu... sedap intinya.. sebab guna kelapa yg muda... lembut jer takde terasa hampasnya... Sujah lak siap masak nasi lemak bungkus dlm daun pisang lagikk.. best betul! Kitorang singgah kat hentian Tapah kalau tak silap (errr.. ingat2 lupa lak nama hentian tu ) Memang selesa hentian tu.. besar.. tandasnya pun bersih... pondok2 tempat lepak pun banyak. Sujah sengaja masak untuk bawak bekal sebab sebelum ni dia pegi makan kat kedai.. agak crowded.. so hari tu.. kitorang lepak kat pondok sambil bersarapan bekalan yg dibawa... parking kat sebelah belakang tu pun banyak... tenang & selesa jer.. puas hati mkn bekalan sendiri.. jimat pun yer jugak.. siap bancuh kopi jantan lagi...

Quote:
KUIH BOM KELEDEK


Bahan Inti
1 biji kelapa parut yang muda
gula merah secukupnya (ikut manis yg anda mau)~ masak dlm periuk dengan 2 cawan air kemudian ditapis habuknya.
2 sudu tepung pulut untuk melikatkan inti
2 helai daun pandan

Cara2 memasak
1. Tuangkan air gula merah ke dalam kuali dan masak.
2. Campurkan terus kelapa parut & daun pandan.
3. Masak hingga air agak kering.. taburkan tepung pulut ke atas inti rata2 dan gaulkan rata sambil dikacau2.
4. Rasakan inti.. jika kurang manis.. boleh tambah gula pasir hingga dpt manis yg anda suka.
5. Biarkan inti agak kering dan bolehlah digunakan.

Bahan Doh

2 1/2 - 3 cawan keledek rebus yg dilecek
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung pulut
air secukupnya lebih kurang 1 cawan dicampur dengan sikit garam

Cara2
Bancuh keledek lecek bersama tepung hingga rata. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga rata. Jangan masukkan air kesemuanya.. agak2lah yer.. hingga dpt doh yg lembut. Ambil doh sebesar bola pimpong dan leperkan. Masukkan inti dan tutup lalu dibulat2kan. Salut dengan bijan dan kepal2 supaya bijan elok melekat. Goreng dlm minyak yang panas.



Pemandangan dalam perjalanan.. suasana berbeza.. nak balik Pahang takde gunung2 gini ... pastu ada sawah & nampak terusan... indah sungguh..



Sampai jer Bukit Mertajam.. terus menuju ke UiTM untuk urusan pendaftaran. Urusan pendaftaran agak lama maklumlah hari tu hari Jumaat. Masa kitorang sampai kat UiTM tu.. dah agak lewat.. kaunter pendaftaran dah ditutup dan akan dibuka semula pada pukul 3 petang.. Lepas hubby, acu & Mirul solat Jumaat.. perut dah mula rasa lapar.. kitorang pi kantin dan pekena mee kari & mee goreng dulu.. tapi kitorang ber5 jer yg mkan.. kita, hubby, Dini, Amirul & Haziq.. org lain tak nak lah pulakk..

Mee kari & mee goreng kat kantin UiTM... not bad... murah pun murah..


Suasana kat kolej kediaman UiTM


Siap urusan pendaftaran.. bergegas ke kolej kediaman pulak.. kena beratur lagi amik kunci.. dah petang barulah urusan selesaii... tibalah masa utk jenjalan pulak Kami ni yang baru first time sampai Pulau Pinang... memang excited ler nak pegi pulau naik jambatan lagik... mengikut jerlah kemana org bawak.. Tak banyak tempat yg sempat pegi.. sebab hari dah lewat.. hanya sempat pegi beli jeruk2 & makan nasi kandar jer kat Line Clear.. mujurlah kedai jual jeruk2 tu belum tutup.. mengikut kata tauke kedai tu..kedai tutup pukul 7 pm.. tapi masa kami sampai tu dah hampir pukul 8 pm dia tak tutup lagi.. memang rezeki kami (& dialah) hari tu... dapatlah beli sikit2 jeruk2 & ole2 untuk dibawa ke PJ sebagai buah tangan utk kawan2 kat sini..

Jambatan Pulau Pinang..


Pelbagai jeruk boleh didapati di sini.. kat bandar Georgetown (dalam pulau) naik juling den tengok jeruk2 yg banyak ni.. kopak duit..




Nasi kandaq Line Clear


On the way balik ke tanah besar.. acu ikut laluan untuk naik feri pulak.. so excited.. maklum.. dah lama benor tak naik feri.. (ingat masa kecik2 dulu pernah naik feri dari Rompin nak ke Endau.. masa tu kat sana belum ada jambatan.. tp sekejap jer naik feri tu) Naik feri kat Penang ni.. agak jauh gak perjalanannya.. Dini pun seronok.. siap panjat tangga naik tingkat atas ikut Mirul.. kita tengok kat situ jerlah.. mungkin kalau siang lagi seronok kot sebab boleh tengok pemandangan.. ni dah mlm.. hanya nampak lampu2 jela... may be.. next time boleh pegi lagi Penang.. kena kumpul duit dulu banyak2

Dalam feri.. masing2 muka penat..


Quote:
NOTE: MADIHA MINTA MAAF KERANA SUSUNAN & SAIZ GAMBAR LINTANG PUKANG.. MEMANG FAIL BETUL...


JOM SEMBANG
Quote:
1. Maylique: Uihh.. kalau macam batang keladi.. sure akak suka.. sebab akak memang peminat sayur keladi.. ohh.. gitu pulak yer.. memang betul.. akak kalau onde2 sememangnya buah melaka.
2. Rani: Ramai juga yg panggil kuih ni onde2.. hehe.. tak kisahlah mana2 pun.. janji sedap
3. Srsfeqah: First time tu sampai ke utara.. hehe.. Kalau gitu.. memang betullah tu R&R Tapah.. memang selesa.. tandasnya pun dalam taman tu.. akak keje kat Tmn Sri Manja tp dok kat Bandar Sunway
4. Srsfeqah: ooohhh dok Kerinchi.. dekat jer tu.. ohh kat situ akak memang ada gak pegi.. leh lah jumpa one day
5. Penyulawa: lerrr… ramai rupanyanya yg panggil onde2 yer.. samalah kita.. kurang suka yg tepung pulut+tak reti nak buat gak takut meletop.. tu yg buat yang ada keledek.. lembut jer.. pompuan kalau tak suka jeruk.. memang tak sah!
6. Lee Lin: MaDiHa tengok2 jeruk gak.. kalau jeruk betik, mangga, salak tu memang feberet.. kejap jer habis.. tp kalau jeruk pala atau buah yg warna merah giler tu.. kureng sket..
7. Lyndz: Seronokkan borong jeruk kat sana… ni rasa nak pegi lagi nii..hehehe..
8. Lyndz:
9. Roylazim: Ok gak tu.. pernah gak sampai Penang.. MaDiHa ni.. baru first time sampai.. jomlah kita pakat2 pegi lagi akak…
10. Nur: senang jer buat kuih bom tu.. dijamin tidak meletop pasal dah campur keledek tu.. sedap lembut jer.. cubalah buat Nur.. mesti cik abang suka..
11. Pemancing Ikan: ohh pokcik dok Penang yer.. awat tak habaq.. leh MaDiHa singgah rumah hehehe… pokcik.. onde2 tu.. tak boh biji lenga pun takper.. tapi kalau boh lagi sedapp & barulah sesuai dipanggil kuih bom.. sebab lenga tulah trademark kuih ni..
12. ZakiahZ: tulahh.. mujur sempat beli jeruk.. kalau tak.. takdelah ole2 dari Penang.. MaDiHa tak berjalan sangat pun Zakiah.. pegi pun atas urusan pendaftaran sepupu ke semester ke2 kat UiTM Seberang Perai.
13. Jay4to: Bagus tu.. suh orang rumah try buat yek.. senang jer buatnyer.. a’ah.. kita orang Pahang.. opss… actually bukan pure asal Pahang.. cuma parent dok kat Pahang.. asal usul sebenar dari Trengganu.
14. Hajar: tu kuih bom keledek je tu.. bukan yg pure tepung pulut tu… takut nak buat yg tu.. takut meletop.. betul.. Penang sinonim dengan jeruk2nya.. tak beli tu tak sah!
15. Jeff: Betul tu Jeff.. Penang & jeruk amatlah sinonim.. kuih bom tu agaknya sebab masa goreng tu dia meletop2 tu yg panggil kuih bom tu.. tp yang MaDiHa buat tu.. bukan pure kuih bom pasal dah dicampur keledek..
16. Za: semua orang suka makan.. heheheheeee…
17. Anir: Itulah pasal.. MaDiHa pun kopak jugak duit hari tu dok borong jeruk dan lain2… ingat nak beli sikit2 jer.. tp benda dah ada depan mata… tak sedar nak itu & ini.. sabor jerlah.
18. LynnHassan: Bolehlah ajak suami & anak pegi sana… akak pun baru first time pegi.. ehh.. ada ekk kuih bom frozen? Tak pernah tengok lagi tu..
19. Ana: Kalau meletop kat Penang bridge… alamatnya.. susahlah Ana nak ke pulau nanti.. MaDiHa takper.. tak dok situ.. hehehehee.. MaDiHa hantar sepupu kat UiTM Seberang Perai.. ada dua yer UiTM kat sana? Betul ker leh singgah & bermalam kat rumah Ana? Bagus ni.. leh jimat duit hotel.. hehehe… tapi nyusahkan Ana & keluarga je nanti.. seganlah..
20. EJ: Cantik2 handbag awak jual..
21. DOd: tulahh.. mesti dah tau kan mana tempat ni..
22. Abah Along: Yup.. kulitnya sama cam cucur badak.. inti jer lain.. Ehhh.. ye ker? MaDiHa tak taulah abah Bidor tu belah mana.. tak singgah pun.. MaDiHa dok ikut orang bawak jer.. lain kalilah kot pegi lagi sebab hari tu pegi pun nak cepat.. ada urusan lain bukan sebab nak melancong or melencong.. hehehe.. kalau pg lain kali leh lah singgah umah abah.. ooohhh ada petai yer? Best tu.. feberet suami MaDiHa.. Pasemboq tak sempat nak pekena.. hari dah malam sibuk nak balik pulok.. itupun kul 11.00 pm baru bertolak dari Penang.
23. MamaFaMi: aga jugak yer kuih yg jelita.. hehehe
24. Wan Zee: jeruk tu kalau peminat asam memang ler sodap.. hehehe..
25. Soulha, Cairo: Wahh… Jauhnyer dia.. kat Cairo yer? Yup.. dpt gak hilangkan rindu kat kg yer bila tgk2 gambar2 ni.. alhamdulillah.. kuih tu.. senang jer.. bolehlah buat nanti yer..
26. Sayasha: Kuih tu.. gerenti tak meletop sebab doh dia dah dicampur keledek.. kalau yg tepung pulut saja tu yg biasa meletop.. kita belum berani mencuba lagi..
27. Srsfeqah: akak dah tengok.. bestnyer dia berkelah kat laman yer..
28. Mamazieza: mama.. MaDiHa pegi tak plan awal2.. tu yg tak habaq kat sapa2 tu..
29. Ida Isk: sib baik ingat lagi.. kot tak.. sampai expired lak asam tu.. heheheheee..
30. Ezza: sabor jelah… hehe.. mekasih sudi kemari..
31. Boxhousestudio: Gerenti sedap inti kuih ni Kak Tun.. pasal MaDiHa buat dari kelapa muda yang diambil kat kg… MaDiHa pun kurang minat kalau inti yg buat dari kelapa tua tu… rasa berhampas jer..
32. Ezza: A’ah sebaya akak kita.. tp anak akak lagi besor.. dia ikut saiz ibu dia.. hehehe.. Samalah kita.. update gambar takde masa nak edit2.. sibuklah.. dpt update pun dah nasib baik..
33. Nasrah: belum makan lagi ker? Cian kat dia..
34. Ain: Lama betul Ain menyepi.. mesti sibuk giloz tu.. alahaii.. akak bukannya cuti2 Malaysia pun.. pegi atas urusan lain.. saja jer dok mengikut mak sedara akak pegi sana.. pasal tak pernah sampai lagi Penang tu.. teringin gak nak kenal.. nanti senang2… leh la Ain update yer..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net