Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 9-Jan-2008 06:08 Email | Share | Bookmark
Makan2 @Muara Ikan Bakar, Tanjung Harapan

small arch.. muara ikan bakar
dini.. sempat lagi posing depan penyanyi tu..
masa ni nyanyi lagu dangdut.. gelek beb!
cik ani melayan haziq
emmm.. cedapnyer haziq makan..
jemput makannnn...
den lak suap haziq.. tp yg byknyer cik ani ler yg melayan haziq
abc dah sampai
dini dgn abcnya
suaplah cik ani tuu kakak...
cik ani takmo.. ngilu minum ais katanya..
hubby layan haziq mkn abc
tengok dini tu... cik ani tengok apa..
kat taman air..
oooo... ada ikan keli rupanya..
apak & dini
hubby
kerapu sweet sour
sotong celup tepung
udang celup tepung
siakap masak halia
Salam Maal Hijrah kepada semua pengunjung FP ku yang dihargai dan juga kepada semua muslimin & muslimat sekalian.. semoga dengan tibanya tahun baru hijrah ini.. kita semua mendapat lebih hidayah & rezeki melimpah ruah dengan memperbanyakkan amal & kebaikan agar selamat di dunia & di akhirat... Aminnn...

Hari ni takde resepi yer puan2 sekalian sebabnya.. hari ni MaDiha tak masak.. tapi kitorang makan kat luar ajer... Sebenarnya.. nak menunaikan niat MaDiHa (kalau dpt bonus) nak belanja pengasuh Haziq makan kat luar. Dah hampir 2 tahun Cik Ani mengasuh Haziq sejak Haziq umur 2 bulan.. hinggalah dah nak masuk 2 tahun hujung bulan ni. Oleh kerana tak pernah lagi belanja diaorang makan kat luar... sesekali apa salahnya ketepikan sikit duit utk belanja diaorang. So malam minggu yang lalu.. kitorang pun bawaklah Cik Ani & suaminya makan kat Muara Ikan Bakar, Tanjung Harapan, Port Klang..

Ok nak cerita sikit pasal pengasuh Haziq ni.. Cik Ani ni takde anak (kat kampong tak taulah ada ke tak... tidak pulak ku tanya.. takut dia terasa..) Umurnya dlm lingkungan 40an kot.. Selama MaDiHa hantar Haziq pada dia.. dia menjaga Haziq seperti anaknya sendiri. Haziq & Dini manja sangat dengan dia. (Dini dia jaga tahun lepas after sekolah ajer.. tahun ni MaDiHa hantar transit kat rumah org lain lak.. dekat dengan sekolah dia) Dalam penjagaan Cik Ani.. tiada sekali pun Haziq mendapat calar balar atau lebam2... di tatang sungguh bagai minyak yg penuh.. tapi semasa dlm penjagaan ku sendiri.. Haziq selalu dpt lebam.. hehehe... (pasal ibu dia asyik sibuk wt eksperimen kat dapur jekk.. mana anak tak lebam pasal terabai sekejapp.. sekejap jerr.. )

Ok..berbalik pada kisah Cik Ani ni.. MaDiHa merasa sungguh terhutang budi dengannya. Beliau tidak pernah berkira dengan MaDiHa.. Kadang tu.. ada barang keperluan Haziq yg kecik2 dah habis.. tidak dicakap (spt air ribena, bedak, syampoo, mandian ataupun puting susu doctor baby tu..) Tau2.. dia yg belikan sendiri... bila ditanya mesti dia ckp 'ada lagiiii... Cik Ani dah belikan aritu...' kadang tu segan jugak kat dia.. bila kita nak bayar.. dia takmo amik duit... last2 kita beli je lagi.. nak kata sebagai ganti tak jugak.. sebab bukannya dia guna barang tu.. kita beli pun untuk anak kita jugak.. bukan itu saja.. kadang tu dibelikan baju Haziq.. dah banyak pasang jugak dibelikannya.. dia & suaminya sama saja... tak berkira.. mungkin sebab dia takde anak sendiri.. pasal tu dia sayang sangat kat Haziq. Kengkadang.. bila MaDiHa ada hal penting kat luar.. dengan senang hati dia nak jaga Haziq walaupun hari cuti Sabtu atau Ahad. Pernah juga tinggalkan Haziq sampai lewat malam gara2 mengecat rumah masa kami nak berpindah rumah baru dan juga masa MaDiHa ikut hubby pegi annual dinner company hubby MaDiHa pun tidaklah mengambil kesempatan di atas kebaikan beliau... tiba masa waktu membayar upah.. MaDiHa akan lebihkan duitnya. Pastinya.. Cik Ani nak pulangkan balik duit tu.. tapi MaDiHa menang.... takkan nak ambil balik duit tu.. but.. at the end.. MaDiHa kalah balik sebab selang beberapa hari.. Cik Ani pasti belikan Haziq baju baru

Oklah.. berbalik kisah kami pegi makan2 hari tu.. alhamdulillah.. tertunai sudah hajat & niat ku.. We all enjoy sakan makan sampai kenyang banget masing2 Apak (gelaran org Perak utk suami Cik Ani) pun very sporting.. takde segan2.. makan sungguh2.. suka MaDiHa tengok.. tapi sayang sungguh sebab Cik Ani tak makan ikan besar2.. usahkan ikan kerapu atau siakap.. ikan kembong & cencaru pun tak makan.. yang dimakan hanya udang, sotong dan sayur jer.. tapi takperlah.. yang penting niat ku dah tertunai...

Ok guys.. enjoy the pics... (segan2 nak amik gambor coz ramai org... hehe.. padahal org lain ada gak yg amik gambor )

Ni gambar Dini.. dia kalau kitorang dtg makan kat Muara ni.. sebelum order sampai.. mesti selamba jer dok depan pentas tengok org menyanyi...
tp sebelum pegi.. siap pesan dulu air apa dia nak.. hehehe.. penyanyi tu.. seksi giler malam tu..


Ok.. makanan dah sampai.. jemput makann we all order kerapu sweet sour, sotong celup tepung, siakap masak halia, udang celup tepung, sayur campur dan sup sayur (khas utk Haziq).. minum lak.. hubby air kelapa, kita & Haziq share fresh oren & teh o ais, Dini fresh oren, Apak kopi o, Cik Ani fresh oren... dessert lak.. ABC... order 2 jek.. coz org lain taknak.. hubby share dgn Haziq.. Dini share dengan kita.. Yang bestnya makan kat sini.. lauk2 tu.. kita pilih sendiri banyak mana kita nak.. then barulah ditimbang dan dimasak ikut menu yg kita kehendaki...



Apak, Dini & hubby.. enjoyed the foods


Cik Ani yang banyak melayan Haziq... Haziq lari sana Cik Ani ikut.. Haziq pegi sini Cik Ani pimpin.. (masa tu.. MaDiHa sibuk dok amik gambor) kita ni jadi macam mem plak.. tengok tu... Haziq pun dia yg banyak suapkan.. (Haziq lak nak duduk sebelah Cik Ani.. kekok sikit ku nak suapkan dia pasal dia duduk sebelah kananku.. jadinya.. Cik Ani yg byk suapkan dia.. bukan Haziq jer dok sebelah Cik Ani.. si Dini pun dok diantara Cik Ani & Apak.. ) manja betul Haziq & Dini dengan Cik Ani dia


Ni Dini dengan Cik Ani.. bersuapan ABC


Masa nak balik... pegi jengah kejap kat taman mini ni... Ikan keli ni.. diaorang tak masak... tapi ni hanya untuk bela kat kolam di taman mini diaorang ajer...



JOM SEMBANG
Quote:
1. Ezura: MaDiHa dok kat Bandar Sunway.. thanks sudi jenguk kemari..
2. Pemancing Ikan: yer… baru je kan sambut tahun baru.. salam maal hijrah utk pokcik juga..
3. Srsfeqah: Begitulah adat manusia.. mesti ada give & take.. barulah hidup rasa aman & bahagia..
4. Kamalina: Cik Ani tu memang tak berkira. Kalau kat tempat lain.. jaga kira lain.. makan lak kira lain... (masa dini dok situ.. dia asyik dok masak udang, sotong, ayam & ikan.. mana anak2 akak tak gemok. cuma kalau ikan tu.. masak ikan yg kecik2 jelah coz dia tak mkn ikan besar & daging pun dia tak mkn gak..) overtime pun biasanya org kira lain gak.. ni mula bulan depan cik ani dah cakap suruh kurangkan upah jaga haziq rm50.. sebab katanya dah senang nak jaga haziq tak macam masa baby dulu sebab haziq dah nak masuk 2 tahun.. syukur alhamdulillah.. bolehlah guna duit tu utk bayar minyak kete
** kalau nak makan belanja akak.. meh la datang PJ ni.. bagitau awal2 kalau nak turun KL
** yup Haziq memang badannya saiz besar.. almaklumlah ibu & ayah dia pun spesis big size jugak.. tu
yg menurun kat anak2 tu.. kalau Haziq dok sebelah budak lain sama umur.. dia jauh lebih tinggi
5. Eija28: Lama jugak tu tak pegi.. leh lah pegi lagi lain kali.. tp takleh pegi selalu2.. tauke balak pun bengkrap… hehehe..
6. Jay4to: ada dangdut lagi.. hehe..
7. Lee Lin: Itulah pasal.. sabor jelahh..
8. Nur: Udang memang ramai yg gemar.. salam maal hijrah utk nur juga..
9. Roylazim: terima kasih kak roy.. semoga akak pun demikian juga..
10. Sitione: Tanjung Harapan tu kat Port Klang… nak pegi ikut kesas highway… dulu orang panggil Tangjung Gila..
11. Ida Natrah: hehe.. sekali sekala kak ida…
12. Ida Natrah: takper… no problem…
13. Mamasya: Bukan selalu dpt makan2 cenggitu.. sekali sekala aje.. yg selalunya dok makan masakan sendiri ajer.. hehe.. memang bertuah haziq dpt pengasuh mcm cik ani tu.. payah nak cari.. tapi yg tak tahannyer.. nak kena panjat tangga ke tingkat 4 hari2 sambil dukung haziq.. hehe.. tp ibu dia tak kurus2 gak dok naik turun tangga…
14. Mamaharizdanish~anna: Terima kasih yer sudi jenguk2 ke sini. Bukan selalu dpt makan camtu.. memang seronok dpt makan ramai2.. tambah2 dengan org yg banyak berbudi dengan kita..
15. Daalia: ok.. weekend ni giliran Daalia pulak yer.. hari tu kita tak sempat nak pekena kerang bakar.. sebab dah abis.. takde rezeki nampaknya.. nak kena pegi lagi ni.. salam maal hijrah utk daalia juga..
16. Rani: hehehe.. mesti dah rindu sangat nak mkn ais kacang kan..
17. Kak Jie Jie: Thanks akak.. ada masa nanti madiha call akak..
18. Yana: takper.. senang2 barulah dtg ok… ramai yg suka ikan bakar.. tp akak haritu tak order ikan bakar pun.. nama jer pegi kat restoren ikan bakar..
19. Kamalina: TQ dah tengok.. tunggu panggilan dari akak k..
20. Masriyah: Biasalah yah.. orang gaji ciput macam madiha ni.. nak makan besar sikit kenalah tunggu bonus.. hehehe… nanti yah blk m’sia.. bolehlah madiha belanja yah pulak..
21. Abah Along: A’ah.. ada orang nyanyi kat situ.. tp tak semua lagu yg dia nyanyi tu lagu dangdut.. mcm2 lagulah.. boleh gak buat permintaan lagu besday kat sapa2… memang betul.. bertuah dpt cik ani.. tengoklah anak madiha.. dua2 dah montel..
22. MamaFaMi: Kalau tak silap.. Muara Ikan Bakar tu.. ada branch kat Umbai coz kat wet tissue paper dia ada tulis address semua branch dia (mungkin kat restoran ikan bakar yg popular kat Umbai tu kot) cerita pasal pengasuh tu.. memanglah skrg ni payah nak jumpa yg betul2 ikhlas menjaga anak kita.. madiha bernasib baik dpt pengasuh macam cik ani tu… wahhh.. mama & adik2 pun ada pengasuh jugak yer.. mesti seronok kan.. ada mak, ada pengasuh dan ada nenek… banyak tempat bermanja..
23. Ouled Kenitra: Ishh takdela… kita dok kat PJ.. dah tengok dah Jaja pegi sekolah.. hehe
24. Ida Isk: asyik mkn air tangan sendiri jer.. sekali sekala nak jugak mkn yg org lain masak..
25. Cek De Sam: Ada hibudan tu.. berpadananlah dengan harga makanannya… hehehe…
26. Tariqzaidanirah: salam maal hijrah utk mama tariq juga.. kerapu memang sedapp tak kira masak apa...
27. Lyndz: weekend ni bolehlah Lyndz pegi pula…
28. Lyndz:
29. WanZee: Salam maal hijrah utk Wanzee sekeluarga juga.. tulah.. sekali sekala tu dpt mkn camtu.. mestilah berselera..
30. Hajar: Memang betul.. kalau dpt yg jenis tak berkira.. rasa sayang dah nak tukar2 ke rumah atau ke tempat lain walaupun tiap2 hari MaDiHa terpaksa naik turun tangga ke tingkat 5.. hehehe.. hmmm.. pernah pegi yer.. sedapkan mkn2 kat sini..
31. Maklang: Nama jer pegi kedai ikan bakar.. tapi tak order pun ikan bakarnyer.. hehe..
32. HusinZainudin: ramai yang suka menu seafood kan…? kecuali orang yang alah kepada seafood.. hehe…
33. Yong ibu Chempaka: bukan selalu dapat pegi tempat gini Yong….
34. Kak Leen: Wa'alaikumsalamm... Hmm… kalau dah terliur tu.. sanggup pegi walaupun jauhkan kak.. MaDiHa tak pernah rasa lagi ikan bakar kat Serkam Melaka tu… mesti sedap jugak kan… hujung minggu ni bolehlah Kak Leen menjamu selera di sana pulak..
35. Tok Janggut: Tok…. Bukan selalu dpt makan cenggini… Wah.. senyap2 ada secret resepi yer… cayalah tok!
36. Shopwithmama: thanks
37. Fazizaid:
38. Fliffy: Itulah rezeki namanya kan.. syukurlah dpt pengasuh yg baik2 ni.. insyaAllah.. kalau ada rezeki lebih.. bolehlah belanja fliffy pulak..
39. Tok Janggut: dah tengok dah tok… meleleh air liur den nengoknyerr….
40. Jeff: menu wajib kalau pegi seafood restaurant… hehe
41. Zanaz: Gitulah kan kak.. kalau dpt pengasuh baik2 ni.. anak2 kita pun manja dengan diaorang.. memang bersyukur sangat..
re: thanks akak utk resepi inti kebab tu.. terliur betul tengok akak buat hari tu.. nanti lehla MaDiHa cuba pulak yer..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net