Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-Jan-2008 04:40 Email | Share | Bookmark
Sujah Masuk Wad & Choc Cake Untuk Naknie..

bingka suji lagii...
Dah malam.. kitorang parking kat luar je..
sibuk kesana sini sementara tunggu tokcu keluar dari bilik doc
Naknie sedih.. esok nak blk Penang.. mama dia kena masuk wad lak
 
nurse sedang amik blood pressure..
haziq yg blur.. kehairanan
2 anak dara ni sempat lagik posing..
taknak dok dekat ngan tokcu.. hehe..
 
 
tv pun ada.. RM10 satu malam.. oyoyoo....
ni lah dia kek choc baru masak
dah sejuk.. boleh deko skarang..
siap deko.. simple jer..
dah kena potong.. yummy...
 
Quote:
Seperti yang dijanjikan dengan Dini & Laily .. hari sabtu minggu lepas kita pun buat lagi sekali bingka suji tu.. kali ni.. terpaksa guna loyang 4 segi saiz 10" x 10" pasal loyang bulat yang kita guna hari tu.. digunakan untuk buat kek coklat yang Naknie mintak buat.. jadinya bingka suji kita kali ni agak nipis sedikit berbanding yg dulu.. tp rasanya still maintainnnn

Kepada LynnZ & adik2 yg belum kenal bagaimana rupanya tepong suji.. disini akak sertakan untuk rujukan kalian...


Hari Sabtu lepas.. Makcik kita Sujah yang asyik demam malam dah hampir seminggu akhirnya pegi check up kat Assunta Hospital.. dan akhirnya kena warded... dia pegi pun dah malam... masa tu.. kita baru siap deko kek coklat.. memang niat nak pegi ke rumah dia jugak malam tu pasal nak hantar kek coklat untuk Naknie.. tp bila Naknie sms cakap sedang teman mama kat hospital.. kita, hubby & Haziq terus ler ke Assunta Hospital... yang si Dini memang tidur kat rumah Sujah malam sebelum tu.. masa gi hospital tu.. terpaksa pakai baju yg sama mlm pegi McD pasal tak ada bawak baju spare.. nak pinjam baju org lain.. takde saiz.. (auntie Naknie dia lagi kecik dari dia) setakat pakai kat rumah.. tak kisahlah pakai baju basahan Sujah jer.. nak gi spital terpaksa ler pakai baju semalam tu balik.. (hehe.. tulahh kakak.. badan besor sangat kan dah rugi...!) Ok.. berbalik pasal Sujah masuk wad.. alhamdulillah.. takde apa2 yg serius.. setelah diambil sampel darah dan check segala.. adalah sikit problemnya tu.. tapi alhamdulillah sekarang dah pun balik semula ke rumah.. tp still kena makan ubatlah.. harap2 Sujah cepat sembuh dari problem tu yer.. Jangan buat kerja teruk sangat.. banyak2kan rehat yer..

Sempat gak ler kita snap beberapa gambar.. sajalah untuk kenang-kenangan.. si Haziq blur2 jer tengok tokcu dia kena naik wheel chair... pastu tokcu mintak cium pun taknak.. hairan kot dia.. tak pernah2 tengok tokcu dia kena dok kat situ.. siap ada wayar sana sini.. mana tak hairan...




Inilah dia kek coklat tu.. ambil dari resepi Bebop.. iaitu Kek Coklat Kukus Bebob... kek ni agak padat & moist gitu.. cedappp... rasanya dah ramai yg dah cuba resepi dari Bebob ni kan.. thanks kepada empunya resepi.. MaDiHa deko sempoi jer... kebetulan kat rumah masih ada edible pic yg beli dah lama aritu.. kita guna jelah.. daripada rosak & lukisannya jd blurr (seperti kata Lynnhassan.. buat je apa2 kek dan guna edible pic tu ) Tengok2.. memang dah nak rosak dah pic tu.. dah ada koyak skit kat tepinya.. hehehe..

Quote:
KEK COKLAT KUKUS
Sumber : BEBOP


BAHAN
375 gm BUTTER
2 CAWAN GULA HALUS
1 TIN SUSU CAIR
1 SUDU TEH ESEN VANILLA
4 BIJI TELOR
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN KOKO
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT

CARA
1. CAIRKAN BUTTER DLM PERIUK, KEMUDIAN MASUKKAN SUSU CAIR, ESEN VANILLA DAN GULA, KACAU PERLAHAN HINGGA SEMUA HANCUR DAN SEBATI.
2. KEMUDIAN TUTUP API DAN BIARKAN ADUNAN SUAM.
3. PUKUL TELUR SEHINGGA NAIK DAN MASUKKAN KEDALAM ADUNAN COKLAT. KACAU RATA.
4. SATUKAN DAN AYAK TEPUNG, KOKO, BAKING POWDER DAN SODA BIKARBONAT
5. KEMUDIAN CAMPURKAN SEMUA BAHAN KERING KEDALAM ADUNAN TADI.
6. KACAU SEBATI HINGGA RATA KEMUDIAN KUKUS SELAMA 1 1/2 JAM.

(ACUAN HENDAKLAH DI SAPU MINYAK KEMUDIAN DI LAPIK DENGAN KERTAS MINYAK SUPAYA SENANG UNTUK DIKELUARKAN KEK DARI ACUAN NANTI. DAN JUGA TUTUP PERMUKAAN ACUAN KEK DENGAN FOIL PAPER SUPAYA AIR KUKUSAN TIDAK JATUH KE ATAS KEK. ~ MaDiHa tak tutup pun.. tapi every 15 minutes.. buka periuk kukus dan buangkan wap pd tutup periuk kukus tu.. )

COKLAT TOPPING
Sumber : Sendiri

250 gm coklat masakan
2 sudu besar susu pekat manis
1/4 cawan air panas mendidih

Cara2 Menyediakan Topping
1. Panaskan air dalam periuk untuk tujuan double boiling.
2. Bancuh susu manis dengan air panas hingga sebati.
3. Dalam bekas yang sesuai.. tuangkan bancuhan susu tadi & coklat masakan dan masak secara double boiling sehingga coklat cair.
4. Matikan api.. dan sentiasa kacau coklat sehingga mendapat kepekatan yg sesuai. (bila dia sejuk sikit.. dia makin pekat dan bolehlah dituangkan di atas kek yang sedia disejukkan)


JOM KITA SEMBANG
Quote:
1. MamaFaMi: Alahaii mama ni.. MaDiHa deko punyalah sempoi giler.. hehe.. main susun2 jer ‘love2’ tuu.. anak2 Sujah ni.. memang manja dengan MaDiHa.. diaorang jer yg paling dekat dengan kami.. tu yg jadi rapat & manja tuu… sepupu2 yg lain pun rapat jugak.. tp masing2 dok jauh nun di Trengganu..
2. Zanaz: Yer harap2 gitulah.. sekarang ni.. makcik dah masuk ‘pejabat’ dia balik dah.. kek cekelat memang kegemaran ramai.. tp kdg tu.. takleh mkn byk.. cepat muak la pulak.. bila lama tak mkn.. dok teringin sangat..
3. Anir: hehehe.. pelat tuu… rajin sikit2 jer anir… saja nak makbulkan permintaan sepupu… cian dia blk jauh2.. tak buat kang kempunan pulak..
4. Kamalina: Oh yer ker? harap2 lepas ni dah kenallah yer.. tp gambar tu.. tak terang sangat.. almaklumlah.. kamera canggih sangat.. hehe..
*Harap2 gitulah.. semoga dia cepat sembuh..
*A’ah.. orang panggil dia Edible Picture… boleh dimakan tu.. diperbuat dari gula..
5. Srsfeqah: Harap2 gitulah.. semoga Sujah sihat sepenuhnya.. kek tu.. sempoi ajer tu..
thanks yer utk resepi apam pisang daun rambai tu… memang kepingin yg amat tu nak merasanya… hehe.. sampai termimpi2 lagi tu…
6. Haniss: Itulah.. kalau dah terberkenan sangat.. jadi rajin pulak nak membuatnyer.. hehehe… ok.. nanti leh kita cuba resepi puding suji pulak.. jangan lupa update tau..
7. Soulha, Cairo: Memang betul.. masa panas dia agak lembik.. tu yg hubby MaDiHa komplen naper lembik.. hehe… bila dah sejuk.. cantik ajer kuihnyer.. yg penting sedap rasanya tuu..
8. Masriyah: Terima kasih utk doa utk Sujah.. Permintaan anak.. tak cukup bingka yg buat mula2 tu.. kenalah buat lagi.. maklumlah masa buat mula2 tu.. banyak sangat tempat yg nak diagih2kan..
9. unnamed: nak mai ler siniiiii…
10. Anese: Yup boleh… resepi tu dari Chef Norzailina Nordin.. bolehlah cuba nanti yer..
11. Ida isk: Nak order ker? kita tukar2 dengan kek asam manis aje ler.. hehehe..
12. Lee Lin: Tunggulah Haziq besar sikit.. siaplah..! siap buat weekang lagi dengan wheel chair tuh.. hehehehe..
13. Mamasya: Ehh.. belum cuba ker? rasanya resepi ni dah lama spread dlm internet.. takper.. leh try next time.. itulah.. dia hairan coz tokcu dia dok kat tempat yg tak pernah dia pergi.. tu yg dia jadi blur2 jer tuhh.. sampaikan senyum pun taknak..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net