Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 30-Jan-2008 07:42 Email | Share | Bookmark
Jalan2 Buang Masa ke Morib.. hahaha..

signboard ke pantai morib
tepi pantai sebelah sini telah dikongkrit... takde pasir..
hubby membetulkan kepala haziq suruh pandang ibu.. hehehe..
sakit2 pun.. sempat lagi pose
father & son
ronda2 kejap tengok orang jualan
macam2 ada
father & son jln pimpin tangan
haziq syok tengok mainan
gelak besar..
syok sampai taknak balik
jeruk2 pun ada
jeli pun ada
tengah pilih jeruk
dah lapar.. ni sebenarnya muka budak sakit..
kat belakang nun.. tempat bilik pameran yg tutup tu..
pegi pantai sebelah sini plak..
haziq geram tengok air laut
kat sini baru nampak pasir.. hehe..
masa ni tak pegi dekat air lagi..
tengok kiri kanan dulu.. haha..
suka tengok pokok bakau dalam air tu...
kakak ajak mandi.. ibu tak bagi.. dpt main air pun jadilah..
ni dah masuk dlm air dah..
Teruk betul tajuk entry kali ni kan?
Ni gara2 dah frust pasal tujuan utama pegi ke Morib hari tu.. bukannya utk mandi-manda atau jalan2 cari makan... tapi sebab utamanya ialah nak tengok pameran barang2 lama & pelik.. (terlupa apa nama pameran tu.. tapi ada masuk dalam surat khabar). Bila kitorang pegi kat situ.. tengok2 kat pintu bilik pameran tu tertulis.. "Bilik pameran sedang dinaik taraf" Huk alohhhhhh.... kalau dah nak dinaik taraf... tak payah ler masukkan dalam surat khabar... kesian ler kat kami ni haaa datang jauh2 tapi nak masuk tak dibenarkan pulak.. Sudahlah pameran tu hanya untuk masa yang terhad saja... memang betul2 mengecewakan . Hmmmm.... Pasal tu ler kita letak tajuk entry tu macam tu.. ni kes dah geram + kecewa ler niiiiii...

Walau apapun.. dalam2 kecewa tu.. sempat jugak ler amik gambar budak2 ni & gambar2 persekitaran... si Dini ajak mandi.. tapi tak dibenarkan.. sebab ayah dia nak balik sebelum pukul 5.00pm sebab malam tu company tempat kerja hubby ada buat annual dinner. So hanya sempat main2 air kejap ajelah.. lagipun.. ibu dia tengok air pantai kat situ.. tak berapa selera nak mandi.. sebenarnya.. hari tu si Dini tak berapa sihat.. tapi bila ditanya.. boleh ke ni nak gi jalan2.. larat ker? Berjalan punya pasal.. dia kata bolehh... Jadi kitorang pun pegi ajelah memandangkan si Dini sanggup.. hehe.. Lagipun semangat nak tengok pameran tu memang ada.. sanggup tu pegi ke sana.. kalau ikutkan bukannya dekat.. tapi takde rezeki nampaknyer... so regret... tak patut ler diaorang ni.. dah diwar2kan dalam akhbar.. tau2.. bilik pameran ditutup plak!!

Ok ok.. tak habis2 lagi nak marah tuu... hehehe... kita layan gambar plak lah yerkk...

Ini meehun putih yang dimasak untuk sarapan pagi hari tu... ada orang panggil Meehun Singapura.. entahlah kita tak berapa pasti.. sedap meehun ni tau walaupun warnanya putih.. Thanks kepada Lee Lin kerana berkongsi resepi... walaupun resepi yang Lee Lin tulis tiada sukatan tertentu.. tp kita dah ejas2 dia pakai agak2 ajer.. kita tepek resepi kat sini untuk rujukan sendiri & sesiapa yg belum pernah mencuba..

Quote:
MEEHUN PUTIH UDANG KERING (kita ikut resepi ni exactly.. so sedap! )
Sumber : Lee Lin

1 bungkus meehun ~ direndam
5 ulas bawang merah ~ tumbuk
3 ulas bawang putih ~ tumbuk
3 biji lada hijau ~ dihiris
1 gengam ikan bilis yg telah dikopek ~ rendam & tumbuk
1 peket kecil udang kering ~ rendam & tumbuk
1 ketul dada ayam ~ dipotong dadu
200 gm udang basah ~ buangkan kulit
bebola ikan secukupnya ~ belah dua (boleh isi apa saja rencah kegemaran anda)
2 keping tauhu ~ digoreng & potong dadu
taugeh secukupnya
2 pokok sawi ~ dipotong
1 s/k lada sulah
garam & perasa secukupnya
minyak untuk menumis
Air secukupnya utk melembutkan meehun

Cara2 menyediakan
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih & bawang merah tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan ikan bilis & udang kering tumbuk.
3. Masukkan air, isi ayam, udang, bebola ikan & lada hijau. Kacau2.
4. Masukkan rencah2 lain yang masih tinggal, sawi, garam, lada sulah & perasa.
5. Masukkan meehun dan kacau sebati. Biar secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan tauge.. kacau2 kejap.. bolehlah diangkat & hidang.



Ok.. sambung kisah Morib plak... Ada ramai orang berniaga di sekitar pantai Morib tu... ini antara yg sempat diambil gambar...



Mainan pun ada.. si Haziq taknak balik tengok benda2 tuu...


Dah letih berjalan.. makan2lah pulak.. ni muka budak sakit... kena gastrik lak dia hari tu.. cian kakak..


Sebelum balik.. hubby singgah ke pantai sebelah sini pulak.. tengok & main2 air ajer.. tak mandi pun..




Tengah berkira2 nak masuk air...


JOM SEMBANG
Quote:
1. MamaFaMi: Kitorang pun tak picnic mama.. sebab nak cepat balik… kitorang makan2 kat kedai ajer..
2. Anir: Kitorang gi Morib..
3. Anir: hehehhehe…
4. Bonda RaqynRafiqin: Takdelah bonda… pegi sekejap ajer…
5. Zuhri: W’salam.. alaa.. idok ler bercuti.. pegi kejap aje tu.. konon2 nak gi tengok pamerah.. tp tutup la pulak.. meehun tu memang sedapp.. thumb up!
6. Masriyah: Main2 air kat pantai ajer.. hmmm.. tak shopping pun.. beli makanan ajer… wt makan2 dlm kereta..
7. Tok Janggut1961: Memang tau dekat aje ngan PD tu.. tp tunggulah lain kali lak poi PD.. kalau pegi sana kena tidur… selalu singgah umah adik ipar ajer kat sana…
8. Nur: Memang seronok.. lagi best kalau dpt mandi2.. tp kat situ kureng sesuailah nak mandi sebab pantai dia ada lumpur sket.. tu yg selera nak mandi tak berapa tuu… meehun tu memang sedaplah Nur… MaDiHa pun baru first time goreng macam tu.. selalu dok goreng kuning atau goreng biasa je..
9. Abah Along: Pandai abah ni yer dok ajar Haziq… tunggulah dia cerdik sikit.. mesti haru ibu dia melayan… hehehehe… tp itupun dia masuk dlm air habis basah seluar ngan baju.. nasib baik ada bwk baju spare..
10. Senggol-senggolan: waduh-waduhhhhh apa2an itu.. hehehe..
11. Tie ~ Ibu Wawanis: Lerrr.. naper lama tak gie pantai…? MaDiHa anak kecik2 pun siap bawak mandi lagi.. hehehe…. Sampai gigil2 dia budak tu kesejukan..
12. Ushar: Ohh ye ker kat hutan bakau tu banyak ular? Baru jer berangan2 macam best jer kalau pegi kat pokok2 bakau tu…. Suka tengok pokok bakau dlm air laut tu tauu…
13. Kamalina: Mau tak hangin satu badan.. hahahaha.. memang geram + kecewa hari tu.. yelah.. kita dtg jauh2 tau2 tak dpt masuk tengok pameran tu.. ada ke patut..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net