Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 1-Feb-2008 05:53 Email | Share | Bookmark
Bikin Roti Menghiburkan Hati..

 
 
 
 
Dah lama menyimpan hasrat untuk merasa roti ni tatkala melihat MamaFaMi tayang roti yang dibuatnya tak lama dulu... aduuhhh.. masa tu memang terliur habiss!! Alhamdulillah.. sekarang barulah hasrat termakbul.. hehe.. (bunyi macam payah benor nak membuatnyer.. padahal malas + takde digital scale.. hehe.. alasan baekkk punya ) Tapikan.. bila hati dah terpikat.. semua tu tak boleh dijadikan alasan lagi.. terliur punya pasal.. tangan ni gatal jer nak mencuba.. maka terhasil ler Roti Bawang & Keju yang dipopularkan oleh chef terkenal kita Chef MamaFaMi... Tq mama & Jun sebab kongsi ngan kami semua resepinya & gambar yang mengancam tu yer.. MaDiHa copy & paste ajer ni.. Alhamdulillah roti tetap lembut walaupun MaDiHa hanya gunakan tepong gandum biasa dan bukan tepong roti sebagaimana dalam resepi. (stok tepong roti takde pulak kat rumah... nak ke kedai bakeri jauh sangat) Tapi.. MaDiHa ada tambah pelembut & pemantap roti takut2 tak lembut sebab guna tepong gandum aje tu.... hehehee...

Quote:
ROTI BAWANG DAN KEJU
Sumber : MamaFaMi FP
Sumber asal : Jun




Bahan2

*184gm tepung roti (MaDiHa guna 230gm tepong gandum)
* 46gm tepung kek (MaDiHa tak guna)
3gm yis (MaDiHa bubuh 1 sudu kecil)
12gm gula halus (main agak2 jer.. 1 sudu besar)
4gm garam (½ sudu kecil)
½ sudu kecil bread improver (MaDiHa tambah)
½ sudu kecil bread softener (MaDiHa tambah)
23gm madu (about 2 sudu besar)
18gm telur kuning (sebiji)
35gm butter
138ml susu segar ~ suam

Topping
Sumber : MamaFaMi
marjerin ~
bawang besar didadu~ gaul rata dengan marjein
keju cheddar/mozarella ~

Kaedah penyediaan :

Campur aje sume2 and uli lembut. rehatkan 1 jam. tumbuk2 untuk kuarkan angin, and rehat lagi 30min. bahagi kepada beberape bahagian kecil, rehat 15min. bentukkan n letak filling (jun letak kaya aje) n rehat lagi 45min. bakar selama 10 min pada 210'c.

(Cara MaDiHa Menguli.. campurkan tepong dengan bahan2 kering.. gaul rata.. kemudian dalam bekas lain.. campurkan bahan2 basah dan tuangkan ke dalam tepong barulah diuli. Bila dah rata.. masukkan butter dan uli sehingga lembut dan licin.. Lama wooo.. lenguh tangan den ni ha...

Bila dah licin.. biarkan seketika hingga naik sekali ganda.. (MaDiHa macam biasa ler.. on oven kejap.. pastu masukkan adunan dan sekejap jer roti naik..) Pastu tumbuk dan timbang 50 gm tiap satu dan bentukkan. Bila siap.. kelar atas roti sikit.. dan biar naik sekali ganda.. then baru letakkan toppingnya dan last sekali taburkan keju parut dan bakar selama 10 minit dengan suhu 210C)


Bila dah start panaskan oven.. serta merta enjin kita pun jadi panas.. sementara tunggu roti masak.. dengan rajinnyer menggodek muffin pulak. Ini muffin sesuai untuk orang2 yang sedang berdiet.. (sesuai benor untuk MaDiHa ni.. heheehe..) iaitu Muffin Oat & Raisins. Kalau dah kata muffin untuk orang diet.. rasanya pun takdelah umpphh sangat.. so takyah ler resepi eikk... kang takut ada orang buat tak sedap.. kita pulak yang disalahkan..

Quote:
MUFFIN OATS DAN RAISINS


Quote:

(Edit : Tuesday 5/2/2008)
Oleh kerana seorang sahabat FP MaDiHa iaitu Sis Daalia membuat permintaan minta diletakkan juga resepi muffin ni.. maka MaDiHa pun letak jugaklah resepinya di sini.. kepada yang ingin mencuba.. dipersilakan.. muffin ni penuh dengan cereal & raisins.. ianya sesuai untuk mereka2 yang health concious... MaDiHa copy & paste sahaja resepinya.. tapi MaDiHa minta maaf banyak2 sebab dah terlupa daripada siapa MaDiHa copy resepi ni.. ini adalah kali kedua MaDiHa buat muffin ni.. kerana merasakan muffin ni sesuai untuk healthy breakfast .

BUTTER OAT MUFFIN (ini nama sebenar muffin ni.. MaDiHa memandai tukar kepada Oats & Raisins Muffin... jangan marah yer empunya resepi...)

Ingredients

150gm flour
1 teaspn baking powder
50gm bran (I substituted with 50gm instant oat)
250ml evaporated milk ( I substituted with 250ml fresh milk)
25gm margarine
50gm castor sugar (I substituted with 45gm brown sugar)
1 egg (beaten slightly)
20gm black raisins
Pinch of salt

Instuctions :
1. Soak instant oats in milk for 5 minutes.
2. Sift together flour, baking powder and salt in a bowl.
3. Hand beat margarine and sugar till creamy for approximately 5 to 7 minutes.
4. Add in egg and beat, mix well.
5. Add in oat mixture.


JOM SEMBANG
Quote:
1. Tariqzaidanirah: Lorr.. naper selimutkan ajer BM tu… kalau taknak.. pos ler ke sini.. hehe..
2. Eryne Jasmine: Kalau gitu.. takperlah.. akak kesian kat Eryne aje.. tak sampai hati dengar org ngidam..
3. Yatie: Ada masa2nya jugak rajin ni.. time malas jangan harap ler nak main uli2 ni.. ini pun dah lama sebenornya tak uli roti.. hehe..
4. Jeff: gebu macam tuan dia gak.. hahaha..
5. Unnamed: Laa.. naper tak ketuk pintu umah akak.. hehe..
6. Zuhri: Kalau dekat.. boleh gak akak bagi sebiji dua..
7. Boxhousestudio: Kalau utk satu loyang tu.. bubuh ler dlm 2 biji gula batu yg besor2 ibu jari tu..
8. Zira: Ala Zira akak bukannya pandai masak sgt pun.… dok meniru2 jugak ni.. yg penting ada kemahuan.. insyaAllah.. mesti boleh punya..
9. Noor: A’ah.. alhamdulillah.. jadi jugak akhirnya..
10. Kak Leen: Betul tu Kak Leen.. sebenarnya.. resepi muffin tu pun ambil dari FP orang jugak.. tp oleh sebab tekak kata tak sesuai utk orang yg nak enjoy the muffin (sebab muffin tu sesuai utk org yg diet) tu yg malas nak tulis tu.. takut org komplen tak sedap..
11. MamaFaMi: Terima kasih mama.. mama ler yg buat MaDiHa terliur haritu.. tu yg merajinkan diri menguli tu.. hehe.. seronok masak kalau anak2 suka mkn kan mama? Bertuah anak2 mama dpt mama yg rajin masak macam2 utk diaorang..
12. Mamasya: A’ah.. alhamdulillah gebu.. tp tulah.. MaDiHa memandai tambah bread softener & bread improver.. hehe.. takut tak jadi..
13. Anir: Rajin pun ada masanya jugak tuuu…. Tau ler laki awak tu tengok badan dah faham dah.. jenis yg tak kuat makan.. hehe.. memang betul kalau org kat rumah taknak mkn.. kita pun takde mood nak masak mcm2..
14. Nur: Rajin buat muffin lagi tu bukannya apa… kan ke muffin benda yg paling senang nak buat.. hehehe… sementara tunggu rotimasak.. kita pun godek muffin ler pulak..
15. Tok Janggut: Alahaii.. tok rasa lapor tu sebab tok belum sarapan lagi tu.. hehehe…
16. Soulha, Cairo: Alahh.. bukannya banyak.. 1 adunan ajer.. tu yg rajin menguli.. kalau buat sekilo mau patah tangan ni ha… hehehe..
17. Miss-I: Sila sila…
18. Sabrina: Hai Sab.. lama betul menghilang.. rindu dah akak ni tauu.. asal nak pegi umah sab jer.. pintu tak bukak ajer… ingatkan dah merajuk tak bagi akak masuk.. hehehe.. rupa2nya busy bebenor yer..
19. Anese: Pasal apa lak tak jadi? Kena ikut resepi betul2.. hehehe.. (akak pun mengelat gak pasal dok tambah/kurangkan bahan2 yg tok guru bagi) yep yep.. cuba jangan tak cuba..
20. Mama dina: Takper… bila seru sampai nanti.. mesti nak cuba jugak tuu.. akak ni kalau sebut roti memang suka sangat.. tu yg rajin nak buat tu..
21. Ariananurkasih: Silakan… lagipun ni resepi yg diambil dari FP MamaFaMi.. memang utk dikongsi dengan semua.. resepi asal dari Blog Jun.. thanks to both of them yg rekemen kata roti ni the yummilicious bun..
22. Kak Jie Jie: Buat kak jangan tak buat.. hehehe.. ni cuti panjang boleh ler menguli… anak2 pun semua ada kat rumah.. apalagi.. start ler enjin..
23. Ezura: hehehe.. segan ler nak pos kat Ezura… dia lagi terer masak tuuuu…
24. Lyndz: Boleh ajer letak apa2 filling yg lyndz suka…
25. Rinnchan: Itulah.. dah byk sgt resepi dicopy mulalah tak tau mana satu nak try dulu.. hehehe..
26. Liza: Takper.. nanti senang2.. boleh ler cuba buat yer..
27. Lee Lin: haaaa.. tau takper.. padahal dlm muffin tu ada butter & gula jugak.. hehehe…
28. Tie ~ Ibu Wawanis: Bagus ler tu.. mesti Kak Liza yg syorkan beli oven tu.. kalau chef kata bagus.. gerenti bagus punya.. hehehe.. pasal jering tu.. kalau yg muda kurang sesuai kot.. setakat ni. Belum pernah buat guna jering muda.. takut dia jadi lembik plak bila kena masak..
29. Ana: Ini time rajin.. time malas kalu… semua beli kedai ajer.. hehehe (pecah tembelang)
30. Sayasha: Kalu kita dok dumoh.. mau betamboh gemok lagi.. dok makan sokmo.. hehehe…
31. Mamaella: Betul tu..kalau rajin boleh jimat sikit sebab tak payah nak beli2 kan..
32. Fliffy: Alamakkk.. kena tag lagi ker? ingatkan demam tagging dah habis… hehe.. tunggu yer.. bila free MaDiHa jawab okeh..
33. Hajar: Bila lagi… jomlah start enjin.. hehehe..
34. Rani:
35. amm: Silakann…
36. ed: yer ker?
37. Yong Ibu Chempaka: hehehe… try jangan tak try..
38. Shima: TQ Shima..
39. +Far East+: memang sodappp…
40. qamar81: Alhamdulillah.. jadi yer buat puding tu.. resepi tu akak pun cilok gak.. no problem nak cilok resepi kat sini memang utk dikongsi dengan semua..
41. Kamalina: Barang2 dah ada.. boleh ler start enjin tu.. hehehe..
42. Lieya Latif: Alahaii.. kalau Liya buat ikut resepi betul2.. mesti jadi punya.. akak pun bukan pandai sangat buat roti.. tp disebabkan dok terliur tengok roti MamaFaMi tu yg mencuba2 tu…..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net