Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 5-Feb-2008 05:06 Email | Share | Bookmark
Masuk Majalah & Dapat Award? Hehehe...

 
MaDiHa sangat terharu kerana dipilih masuk dalam cover majalah Resepi Fotopages oleh Abah Along. Terima kasih kepada abah kerana sudi masukkan gambar masakan MaDiHa dlm cover majalah tu yer.. mudah-mudahan impian abah nak jadi tokey majalah akan tercapai Terima kasih kerana membenarkan MaDiHa copy & paste cover majalah tersebut sebagai kenang-kenangan ke dalam FP MaDiHa pula..

Inilah dia cover majalah tu... abah memang rajin & kreatif orangnya...

Dan hari ni... pagi2 lagi.. bila MaDiHa buka fotopages Kak Hanieliza... tengok2 Kak Liza ada bagi award pula... tak sangka sungguh yg diriku terpilih untuk menerima award di alam cyber ini.. heheh... Kepada Kak Liza.. MaDiHa ucapkan ribuan terima kasih sebab sudi memilih MaDiHa sebagai salah sorang dari penerimanya.. hehe.. sungguh berbesar hati MaDiHa menerimanya.. bukan dari calang2 orang... dari seorang Chef Fotopages terkenal & tersohor lagi tuu... Kepada Kak Liza.. MaDiHa harapkan persahabatan kita di alam cyber ini akan berkekalan buat selamanya biarpun kita tidak pernah bersua muka..


Award dari Kak Hanieliza... Terima Kasih Kak Liza...


Ok.. yang ini pulak.. saja nak tunjuk lauk Gulai Nangka + Sardin yang hubby MaDiHa masak minggu lepas. Sejak kakak Dini bersekolah sesi petang... jadual MaDiHa sedikit berubah. Ini kerana MaDiHa tak dapat pulang segera ke rumah selepas kerja tetapi sebaliknya terpaksa menunggu Dini keluar dari sekolah terlebih dahulu sebelum pulang ke rumah. Akibatnya.. bila sampai rumah dah agak lewat dan tak sempat nak masak2 untuk hubby makan sebelum dia pergi kerja apabila kena waktu dia kerja shift malam. Lebih2 lagi hari Isnin & Jumaat bila sesi persekolahan tamat pada pukul 6.30 petang.. kadang tu.. baru jer sampai rumah & parking kereta.. hubby dah turun nak pegi keja.. hanya sempat salam jer.. sedih betul.. Kengkadang bila hubby rajin.. dia yang masak sebelum pergi kerja.. jadi dapatlah dia makan dulu.. & MaDiHa pun... balik tak payah ler nak sibuk2 masak.. so.. inilah dia gulai nangka + sardin yang hubby masak baru ni.. air tangan hubby memang sedapp nak banding dengan air tangan MaDiha sendiri.. (ditekak MaDiHa ler.. hehe) Tapi gulai ni.. hubby sengaja hancurkan sardinnya.. kalau MaDiHa yang masak.. MaDiha biarkan sardinnya sekor2.. Resepi ni adalah salah satu resepi terkenal kat kampong hubby terutama bila ada kenduri.


Ini pula.. Apam Pisang Johol atau dikenali juga sebagai Apam Pisang Daun Rambai. Resepi ni diperolehi dari fotopages Srsfeqah. Sejak nampak kat FP Feqah.. kita dah teruja nak mencuba semetelah kita ni memang peminat fanatik pisang.. hehehehe... Lepas tu kita dok kecek2 Feqah minta resepi dengan maknya dikampong.. Alhamdulillah.. akhirnya dapat juga resepinya.. Bila dia dah masukkan dlm FP beliau... kita sampai termimpi2 dibuatnya.. hajat dihati nak tunggu balik kg sebab boleh bungkus guna daun rambai kerana inginkan rasa & aromanya yang asli... tapi bila tengok Kak Jie Jie pun dah buat (kembang & gebu apam Kak Jie)... maka kita pun rasa dah tak sempat2 nak cuba juga.. Tapi akak minta maaf la Feqah sebab akak ada alter sikit resepi tu sebab masa nak mengadun tu.. akak rasa adunannya agak likat/keras gitu.. jadi dengan memandainya akak dah tambahkan sedikit santan... sedangkan dalam resepi takde tulis sebarang cecair samada santan, susu cair ataupun air.. semata2 menggunakan pisang & tepung... Tapi alhamdulillah.. jadi jugaklah apam MaDiHa buat hari tu.. tapi takdelah segebu & kembang macam yg Feqah & Kak Jie buat.. (Kak Jie pun ada alter resepi tu.. Kak Jie kurangkan tepung menjadi 2 cawan saja ) Mungkin juga kerana daun pisang yang MaDiha guna untuk membungkus tu terlalu lebar.. jadi tidak memberi ruang kepada apam untuk keluar mengembang... Takper.. boleh cuba lagi ni.. So.. inilah dia apamnya... resepi dibawa khas dari Johol, Negeri Sembilan... bukan senang nak tengok kuih tradisional yang unik begini...

Quote:
APAM PISANG DAUN RAMBAI



Bahan2
1 cawan pisang* yang telah dikisar (sukat selepas dikisar)
1 ½ cawan gula (MaDiHa kurangkan.. guna hanya 11 s/b gula sebab pisang dah manis)
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar mentega/marjerin
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cream of tartar
1 cawan santan (MaDiHa memandai tambah.. )
Daun rambai** secukupnya ~ dilayur (MaDiHa guna daun pisang)

Cara2
1. Kisar pisang (yang telah dikisar) dengan soda bikarbonat, cream of tartar, gula & mentega/marjerin
2. Gaul bahan2 yang telah dikisar dengan tepung; sedikit demi sedikit
3. Bungkus dengan Daun Rambai**
4. Kukus selama 12 minit

* lebih sedap guna pisang kapas/kolek/masam
** boleh diganti dengan Daun Pisang atau boleh juga dikukus terus menggunakan talam/loyang/acuan lain


JOM SEMBANG
Quote:
1. MamaFaMi: Alahaiii mama.. majalah online ajer.. hehehe.. malu kat mama tau.. sebab mama lagi terer masak... setakat masuk majalah cyber boleh ler.. belum layak nak masuk majalah yg betul2 punya..
2. Zanaz: Itulah pasal yg MaDiHa excited sangat nak try tuu.. memang baru first time tengok.. hubbyku memang pandai masak… cuma jarang2 nak masuk dapur..
3. Mama Dina: Ita.. takdelah glemer mana.. masuk majalah cyber/online aje tu.. bukannya majalah resepi betul.. hehe.. saja suka2 masukkan dlm FP utk kenang-kenangan. gulai nangka sadin tu memang sedap..
4. Ida Isk: Yup betul.. janji boleh ngapp..
5. Bie: hehehehee… tu bukannya majalah bebetulnyer….
6. Sayasha: Sedappp.. jomlah buat.. pisang tu kalau tak abis.. mehla pos sini sikit. hahaha.. ooo.. pisang putor tu pisang masam kot.. pisang yg org biasa buat gulai tu..
7. Kak Leen/ MamaLeen: Terima kasih ler akak.. siap bagi bunga lagii tu..
8. Tariqzaidanirah: A’ah.. memang sedappp…
9. Adekcomelx: tu apam pisang tuu.. bukan lepat.. hehe..
10. Umi soleheh yusof : Terima kasih Wati… lahaii.. apalah yg nak ditakutkan… akak ni orang biasa2 ajer.. bab masak nak kata teror takdelah sangat pun.. cuma suka mencuba benda baru.. itu jugalah yg mendorong akak buka FP ni.. sebab boleh abadikan gambar2 dlm FP ni mana2 resepi yg pernah akak cuba.. Selain untuk kegunaan anak2 akak dimasak depan.. selain tu.. otai2 FP seperti Kak Liza & MamaFaMi adalah inspirasi akak untuk terus memasak.. apapun.. terima kasih sebab sudi jenguk2 fp akak ni… insyaAllah.. selagi mampu & panjang umur.. akak akan terus update FP ni..
11. Soulha, cairo: Terima kasih Sue.. memang betul.. bab membodek ada juga diamalkan lebih2 bila angin M datang melanda… jadi.. boleh ler merasa masakan cik abang.. hehehe..
12. Ed: Apam tu memang best.. nak ajak dah abis dahh.. hehehe..
13. Norz: Terima kasih Nor sebab sudi menjenguk dapur MaDiHa ni yer.. so happy ada chef terkenal sudi bertandang..
14. Lieya latif: Ler.. naper lak tak berani.. takdelah susah mana pun guna daun pisang.. cuba2 ler buat ekk.. kalau bawak pinggan kosong.. akak simpan pinggan tu utk kenang-kenangan.. hehehe..
15. Lyndz: Memang kena bungkus macam tu… kena bagi ada ruang/lubang ditengah2.. sebab kalau bungkus macam lepat.. nanti apam tak boleh nak kembang sebab takde ruang untuk dia keluar…
16. Maklang: mekasih bebanyak maklang…. nanti madiha tepek award tu yekk..
17. Haniss: Hehehe… syok gak dpt masuk majalah online… buat apam tu gara2 dah tak boleh tahan dengan godaan… hehehe.. ada hadiah? tq tq tq…. nanti kita pegi ambik yer…
18. Zilzal: uikkk.. edit yg mana satu? Kalau majalah tu.. bukan madiha yg edit.. tp abah along yang buat…
19. Daalia: A’ah.. memang terharu bila ada orang hargai apa yang kita buat.. neway.. gulai nangka tu memang sedap.. kalau tak makan sardin boleh ganti dengan benda lain spt ikan masin, perut atau apa2 je yg kita suka..
20. Baning: nak gak ker resepi? Nantilah yer.. bila MaDiHa yang masak sendiri.. akan ditepek resepinya di sini… sebab gulai tu… my hubby yg masak haritu..
21. Rani: hehehe… besttt….
22. Pemancing Ikan: Mekasih… a’ahh.. pisang tumpang glemer di sebelah apam..
23. Srsfeqah: Oooo.. patut ler… itulah pasal.. memandai dok alter resepi orang.. hehehehe.. anyway.. akak akan cuba buat lagi nanti…
24. Azura asri: Thank you…
25. Kak Jie Jie: Takperlah akak oii… uikkk. nak bagi award jugak ker? hehehe.. tq tq tq.. nanti akan ditepek di sini yer… oohhh patut ler apam tak berapa gebu macam akak punya.. tulah.. memandai dok alter resepi asal.. hehehe.. takper nanti madiha cuba lagi.. don’t worry…
26. Mummy Irdina&Arissa: TQ TQ… tu ler.. tp majalah online aje.. hehehe.. a’ah.. akak pun 1st time dengar.. tu yg dok teruja nak mencuba tuu…
27. Abah Along: Ok.. insyaAllah.. nanti MaDiHa sampaikan kat hubby… Abah.. jangan ler puji lebih2.. ada lagi orang yg lebih rajin dari MaDiHa ni… MaDiHa ni masak pun dok curi2 masa lepas kerja & time cuti ajer.. masak pun yg sempoi2 jer.. apapun.. tq kepada si Feqah utk resepi tu.. & tq juga pada abah sebab sudi masukkan gambar masakan MaDiHa dlm majalah abah tempohari… apa ler nak dimalukan.. MaDiHa bangga+terharu atas apa yg abah buat ni… hehehe.. bahaya tu abah tidur sambil senyum.. hehehe…
28. Cynda S: A’ah.. tulah dia.. hidup suami & isteri kenalah saling bantu membantu… barulah rukun & damai.. tq sudi jenguk2 fp MaDiHa yang tak seberapa ni yer…& terima kasih utk ucapan..
29. Kak Rus: Mana tau gulai tu mengancam.. hehehehe..
30. Jeff: mekasih jeff.. hehehe… malu plak kat jeff..
31. Ana: TQ Ana… hehehe.. biasa ler tu Ana… orang yg suka makan.. memang suka masak.. tu ler yg dapur dok berasap jer tu… itupun kalau sempat jer masak.. idok kalu.. kenalah tapau kat kedai ajer..
32. dOd: Tu apam pisang tu dila.. bukannya lepat.. bukan akak yg kreatif.. tp org Johol yang kreatif sebab ni kuih warisan Johol N9…
33. Hajar: Ada masak nanti cubalah.. tp kalau buat dlm loyang.. nampak mcm kurang menarik ler pulak kan.. dah jadi mcm apam pisang biasa aje..
34. Nur: Apa ler sangat glemer di alam cyber ni.. hehehe.. saja suka2 letak gambar tu kat sini utk kenangan aje Nur.. Memang MaDiha teringin sungguh nak rasa.. tu yg tak sempat2 tunggu ada daun rambai.. guna ajelah daun pisang.. janji dapat rasa…
35. Sabrina: Oh.. ayah Sab suka lepat pisang ekk.. akak apa saja kuih dari pisang memang suka… tp ni sebenarnya apam pisang ler Sab.. bukan lepat.. hehehe..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net