Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 11-Feb-2008 07:34 Email | Share | Bookmark
Makan-makan Sempena Besday Haziq 2 Tahun

besday boy dengan kakak & sepupu2nya
5 sepupu (haziq, kakak dini & anak2 adikku/makngah dia)
besday boy gatal idung..hehe..
besday boy tiup lilin.. kakak pun tumpang sekaki..
besday boy potong kek
acu & hubby
adam
adam lagi,
ayu &
ida (ni anak2 adikku yg no. 2... nani)
adikku.. nani/kakngah
ekin & naknie
ma & sujah
sebahagian tetamu (anak beranak je)
jemput makan jangan malu2
seronok sembang nampak..
sujah & jiji sedang menjamu selera
peach & strawberry shortcake
ibu buat untuk besday haziq
apple crumble tarts/pie
apple crumble tarts/pie in small mould
kari daging+kentang ala mamak (takde santan)
roti jala
original & hot & spicy KFC
garlic mashed potato
fruits+vege salads
ku punya.. hehe
shrimp & cheese tarts
juadah di atas meja
kek dah kena potong
Last week 6hb Februari 2008 MaDiHa & hubby dah mula bercuti sempena Chinese New Year. Jadi sempatlah masak2 & buat makan2 sikit sempena besday Haziq yang ke dua tahun aritu (29hb Januari 2008). Masak pun yang simple2 aje.

Masa hari besday Haziq tempohari.. ibunya takde buat apa2 pun sebab besday dia jatuh hari bekerja. Lagipun memang dah bercadang nak buat makan2 sikit.. tapi kena tunggu hari cuti ler.. sebab utama di tunda sebab nak tunggu tokma & sepupu2 MaDiHa datang/balik ke PJ dulu. Jadi bolehlah sambut besday Haziq ramai2 barulah meriah sikit. Selain Sujah anak beranak... adik MaDiHa yang nombor 2 pun ada datang dari Klang kebetulan dia baru balik dari melawat mak mertua dia yang dimasukkan ke wad PPUM. Jadi.. balik dari hospital.. terus je dia singgah kat rumah. Selain tu.. Bie/Ruby sepupu MaDiHa dan anak sepupu Jiji turut datang sekali dengan Sujah.. actually diaorang semua (Sujah & co) nak balik Trengganu malam tu.. Terima kasih ler sebab datang rumah kaklong malam tu yer.. tak dilupakan jiranku yang baik hati si Lily & keluarga turut dijemput (tapi tak ambil gambar.. takut Lily tak bagi masuk dlm FP ). Kak Ina (jiran sebelah) takde kat rumah malam tu.. katanya nak pegi rombongan ke Kelantan.. nak jemput jiran2 lain.. seganlah pulak.. dah ler rumah kecik.. lagipun majlis kecil2an ajer.. masak pun tah apa2.. bimbang tak kena pulak dengan selera tetamu.. So.. lepas kakngah siap mandikan anak2.. majlis pun dimulakan.. Itupun dah agak lewat malam juga... tapi tak kisah ler lewat pun.. sebab esoknya dah cuti CNY.. so.. apa nak kisah..

Ini aje juadah yang sempat dihidangkan pada malam tu.. Itu pun.. nasib baik tokma (ma MaDiHa) sama2 tolong.. kalau tak mesti tak sempat nak siapkan semuanya.. kek pulak.. MaDiHa dah siapkan sehari sebelum.. jadi esoknya hanya tinggal dideko serba sikit aje. Takde tulis2 pun sebab ibu dia tak reti nak menulis plus tak cukup masa dah nak fikir deko macamana.. main susun2 jer buah strawberry & peach tu.. mendeko tu pun last sekali MaDiHa siapkan.. nasib baik ler menjadi & tak meragam... tapi kek ku takde ler perfect.. tak licin & masih sememeh fresh cream.. yeler.. mendeko pun jarang2.. nak kena byk berlatih. Kek tu taknak buat awal2 tu bukan sebab apa.. sebab tak berani nak simpan dlm peti ais sebab si Haziq sekarang dah gagah boleh buka peti ais sendiri... kalau letakkan kek siap deko dlm peti ais.. alamat ada ler kena colek atau dipetap atau dipenyek oleh si Haziq.

Antara yang sempat MaDiHa & ma MaDiHa sediakan malam tu ialah.. roti jala yang dicicah dengan kari daging+kentang ala mamak (kari tak bersantan..) kari ni ma yg masak sepenuhnya.. roti jala pulak.. MaDiHa bancuh.. ma tukang kirai selain tu.. sempat buat tat udang berkeju/shrimp & cheese tarts, tat epal crumble/crumble apple tarts/pie (ni kakngah dok teringin.. sepatutnya boh dlm acuan kecik2.. tp disebabkan tak cukup masa.. MaDiHa bakar dlm pie plate jer) Selain tu.. hubby beli 1 bucket KFC hot & spicy & 1 barrel KFC original. Tapi.. kentang lenyek & salad.. MaDiHa buat sendiri.. hehehe.. siap pesan kat hubby beli ayam jer.. ni gara2 nak mencuba resepi mashed potato yang ada dalam buku yang dah lama dibeli dulu.

So.. jom layan gambar2 pulak yer...
(Resepi-resepi untuk juadah yang MaDiHa sediakan ni.. InsyaAllah.. akan dimasukkan kemudian bila berkesempatan )








Haziq tiup lilin & potong kek ditemani kakak Dini & sepupu2nya.. (anak2 kakngah adikku)




Ni semuanya anak beranak ajer.. rumah kecik.. ada yg dok atas kerusi, ada yg dok kat lantai.. nasib ler labu...hehehe...





JOM SEMBANG
Quote:
1. Tie ~ Ibu Wawanis: A’ah Tie.. masak sendiri.. cuma KFC tu jer yg beli.. hehe.. tapi mak ada tolong gak.. tolong masak kari & tolong kirai roti jala.. yg lain2 semer Madiha wat.. Ok.. bila resepi kuoh apam tu doh ada kekgi bila2 Madiha try wat pulok okeh!
2. Roylazim: TQ auntie.. (jawab si Haziq)
3. Zuhri: Masak sikit2 je tu Zuhri.. itupun sebab cuti.. bolehlah masak2.. cantik ke kek tu? mekasih.. tp comot sket deko cream tu..
4. Anir: Dari jauh memang nampak mcm kek beli kedai.. bila tengok dekat baru tau.. amatur yg mendeko hehehe... ohh.. wt besday utk Iman yer.. tak sabar nak tengok kek yg Anir buat utk Iman.. mesti cantik gilozz..
5. Laily: Sama2 la Laily.. alaa.. dia dtg pun dah lambat.. semer dah tinggal belen2 aje.. hehe.. makanan pun tah apa2 aje.. maklumlah.. menu edisi percubaan.. hehehe.. byk yg tak kena dengan selera sendiri.. tp takperlah.. at least dpt gak merasa.. lain kali leh try resepi lain lak.. hehe..
6. Kamalina: Tengok aje best.. makan lom tau lagi.. hahahaa… kek tu masih comot lagi ler Aimi.. sememeh.. nampak aje lawa.. belum pas lagi tu..
7. Srsfeqah: TQ Feqah..
8. MamaFaMi:
9. Aida: TQ Aida..
10. Kak Rus: TQ Kak Rus..
11. Sabrina: Thanks Sab.. A’ah kek tu akak wat sendiri.. alahh kek sempoi aje tu.. dah jemu mkn kek coklat.. kalau Sab yg order leh la akak buatkan.. hehehe..
12. Soulha, Cairo: A’ah.. tokma tu dtg dah dekat seminggu.. tp mula2 dok umah adik kat Klang.. pastu baru dtg PJ sebab nak celeb besday Haziq pastu nak ikut kami pegi Perak plak.. kakak Sofieyya dah jatuh cintan dengan tart yg mana satu? InsyaAllah.. nanti bila kelapangan Madiha tulis resepinya.. TQ Sue..
13. Kak Jie Jie: Thanks kak Jie..
14. Nur: Mekasih Nur.. masak simple2 aje tu Nur..
15. Mamasya: TQ Mamasya.. kek tu kek sempoi & mudah aje tu.. hehe.. kakak Dini memang gitu.. lagipun Haziq tu mula2 tak reti nak tiup.. bila tengok kakak dia tiup baru ler dia nak tiup.. tart tu buat 2 jenis sebab adik yg dok Klang teringin nak mkn epal tart.. tu yg buat tu..
16. Pemancing Ikan: Belut?? Taknaklah.. tak sanggup rasanya.. hehe..
17. Haniss: TQ Haniss..
18. Maklang: TQ Maklang.. Ada yg menolong tu yg boleh masak tu.. nanti MaDiHa tempek resepinya bila senang2 okehh.. tp tart tu.. takdelah sedap sgt pun..
19. Fliffy: Mekasih Fliffy.. ala.. dia pun apa kurangnya.. pandai gak masak..
20. Adekcomelx: TQ untuk doa tu.. mudah2an begitulah..
21. Lieya Latif: Ohh.. peminat strawberry yer? Akak pun suka gak.. tp anak2 tak suka pasal masam sgt.. thanks Lieya for the wishes..
22. Ana: Mekasih Ana.. A’ah.. dah reti seronok dah.. apalagi ada ramai sepupu dia.. tulah.. ramai yg kata gitu.. actually tu kek span aje.. tp didecorate dengan fresh cream & buah2 tu yg nampak cantik sikit mcm kek beli.. hehe..
23. DOd: TQ Dilla.. tetamu yg dlm gambar tu.. semua sedara mara aje..
24. Abah Along: Mekasih tok.. Haziq memang dotot.. hehe.. dotot tu maknanya montok ker?
25. Cynda: hahaha.. montel? Tulah.. nak kata masak sedap.. rasanya biasa2 aje.. dah keturunan montel2 kot.. hehe.. madiha takde dlm gambar kat atas tu.. lain kalilah yer.. lagipun.. segan nak tunjuk muka & badan.. besor sangat.. hehehe..
26. Jeff: Kalau dah ramai2 tu.. memang seronok..
27. Daalia: a’ah.. macam janji2 je kita wt roti jala kan..
28. Baning: alahaii.. ciannya dia…
29. Nabialishad: leleh ko? Kono lah buek sendiri nampak ehh.. hehehe…nak den bagi ghaso.. dah abih dah semuo ehh..
30. Mamabob: Mekasih Mamabob… akak ni bukannya pandai & rajin masak sgt.. hehe.. cuma.. bila ada masa lapang.. barulah boleh masak macam2.. cuma satu aje.. akak suka buat eksperimen.. bila ada yg nampak cam best.. suka mencuba.. hehe.. eh..nak resepi seri muka? Alahaii.. ni nak cakap ni.. sebenarnya.. akak sampai skrg.. belum pas lagi wt serimuka ni.. pasal tu dlm fp akak takde resepi serimuka.. sama mcm mamabob juga.. kebanyakan resepi yg akak pernah cuba atasnya agak lembik.. nantilah bila lapang2 akak cuba cari resepi serimuka yg agak boleh dipercayai dan cuba.. then akak update sini okeh..
31. Zanaz: TQ Zanaz.. memang tembam pun.. tak larat dah nak dukung dia.. (tp hari2 kena dukung panjat tangga 5 tingkat time hantar haziq umah pengasuh.. sabar jelah) itu roti jala.. wa punya mama yg tolong kirai daa.. hehehe…
32. Hajar: TQ Hajar.. menu tu ada yg new eksperimen ambil dr buku… tp ada yg tak menepati citarasa.. hehehe..
33. Conan: sabar ajelah yer… hehehe..
34. Nhalilah: mekasih.. deko tu masih sememeh lagi tu… a’ah salad tu memang ada campur kiwi sebab nak habiskan stok buah dlm peti ais.. sebab nak pegi bercuti lepas tu… makanya jadi ler fruits & vege salads…hehe…
35. Pemancing Ikan: Itulah pasal… tp nak wat lagu mana.. dah lazimnya org matchkan roti jala ngan gulai daging or ayam.. hehehe…
36. Mamabob: Tapikan Yati… walaupun lembik.. rasanya sedapp.. cuma bila nak hidang tu ler yg jadi tak berapa cantik… untuk makan sendiri boleh la.. nak angkat kat tetamu memang tak pas.. hehehe…
37. jay4to: Abis.. apa nak buat.. alang2 dah sampai ke Tapah tu.. rugi ler kalau tak lajak terus ke sana.. hehehe.. lain kali tak tau bila plak boleh pegi.. TQ for your wishes… lambat pun takper…


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net