Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 15-Feb-2008 03:50 Email | Share | Bookmark
Lagi Resepi...

Lagi resepi sebagai rujukan... resepinya tu.. MaDiHa scanned terus dari buku & paste sini.. harap2 kalian semua dapat membacanya yer.. hehe.. ni kes malas nak menaip ler ni..

Quote:
GARLIC MASHED POTATOES
Sumber Dari Buku THE POPULAR POTATO BEST RECIPES ~ Valwyn McMonigal

Note : MaDiHa tambah garam sebagai perasa.. dalam resepi takde garam..

Ini rupa garlic mashed potato yang MaDiHa buat aritu.. tapi.. takleh lawan dengan mashed potato kat KFC tu ler..


Ini pula Shrimp & Cheese Tarts.. sepatutnya beginilah rupanya (gambar dari buku)..

pastrinya kena buat nipis barulah sedap sket.. tp MaDiHa ni nak cepat.. tengoklah rupa yg ku buat.. tebal yang amat.. tarts ni.. rasa dia lain sikit... MaDiHa mula2 makan masa baru masak.. rasa okehlah jugak.. ma pulak mula2 kata tak sedap.. lama2 dua tiga bite.. baru kata ehh.. sedaplah jugak.. hehehe.. tp MaDiHa sendiri bila dah makan lain2 makanan tu... & nak makan tarts ni balik.. dah tak berapa lalu mungkin sebab dah kenyang & mungkin juga sebab memang tak kena dengan selera sendiri kot.. buat ni pun sekadar nak mencuba.. so you guys kalau nak cuba.. take your own risk okehh... kalau tak sedap.. jangan marah.. MaDiHa pun first time buat gak... resepi ni diambil dari buku THE PARTYTIME COOKBOOK oleh Jane Aspinwall & Jan Wunderlich...

Quote:
SHRIMP & CHEESE TARTS
Sumber Dari Buku THE PARTYTIME COOKBOOK ~ Jane Aspinwall & Jan Wunderlich


Rupa tarts yg ku buat.. hahaha.. tak senonoh betul..

Okeh.. ni pulak Fruits & Vege Salad.. sempoi aje.. semua org leh buat..

Quote:
FRUITS & VEGE SALAD serves with THOUSAND ISLAND SAUCE


Bahan2
Daun salad
Timun
Tomato
Carrot
Buah peach dlm tin (lebihan hias kek)
Buah kiwi
(Boleh tambah buah / sayur apa saja yg anda suka)

Cara2
Bersihkan sayuran dan potong saiz disukai.. potong juga buah2an dan hidang bersama thousand island sos.


JOM SEMBANG
Quote:
1. Fauzibaie: Sama2…
2. Yatie: hehehe.. pandai pun…tp tulah.. tak beli bunga ros ari tu..
3. Yatie: Alhamdulillah.. hajat dah sampai… itulah ruginyer.. bangla tu dah ckp ada.. tp puas kami cari tak jumpa… pokok anggur pun tak jumpa.. tp crystal apple adalah jumpa.. tp tak menarik pun nak amik gambar pokoknya.. hehehe..
4. Mamabob: Terharunya akak bila Yati doakan akak begitu.. terima kasih lah yer.. & terima kasih juga sebab sudi mencuba resepi2 yg akak tuliskan.. memang dah dihalalkan & sememangnya untuk dikongsi bersama resepi tu.. memudahan dpt membantu pd yang memerlukan… resepi kuih bakar berkentang tu memang masih manis kan? Itupun akak dah kurangkan gulanya.. tp still manis.. agaknya kita ni memang jenis tak suka yg manis2 sgt kot… takper.. next time buat boleh reduce lagi gulanya tu (& tambah sikit tepung.. sebab mcm lembik sikit kan? Sorry akak tak mention… but resepi asal memang cenggitu sukatannya.. next time akak kena mention jika ada yg tak kena dengan resepi agar org lain tak kena sama mcm akak.. (dlm pd tu.. kena gak amik hati empunya resepi ) hehehe… or.. kita punya penimbang tak tepat sebab akak guna timbang biasa bukan digital…)
5. Ouled Kenitra: oohhhh.. gitu ke kisahnya.. hehehe.. yelah.. next time kena ‘improve’kan lagi.. kita belajar dari pengalaman…
6. Kamalina: Itulah pasal.. dok teringin menu omputeh pulak.. tp sebenarnya.. menu omputeh ni bukan semua kena dengan selera kita.. maklumlah tekak melayu.. hehe.. akak buat tu pun sekadar nak mencuba aje..
7. Boxhousestudio: Memang ramai yg suka salad tu.. hehe.. licin satu mangkuk tu Kak Tun oii… tp anak2 MaDiHa tak suka sayur mentah..
8. Kak Jie Jie: Ala kak.. resepi tu.. bahasa omputeh mudah je tu.. hehehe.. mashed potato tu rasa dia tak sama cam yg kfc tu kak.. sebab yg ni guna bawang putih.. so ada rasa bawang putih ler… ada satu lagi resepi mashed potato siap ada sos mcm kfc punya.. lagi sedap.. tp MaDiHa ingat2 lupalah resepi dia…
9. Sri Inai: Silakan.. tapi rasa dia lain sket dari kfc punya tau… yg ni ada rasa garlic…
10. Mama Dina: laaa.. mana ada rajin.. ni resepi yg madiha masak utk besday haziq aritu.. tu madiha masukkan balik sebab nak tulis resepi dia…
11. Jay4to: pasal takde tu yg jeles tuuuu… hehehe
12. Jay4to:
13. Srsfeqah: hehehe.. tu menu besday haziq da… ulang tayang…
14. Umi Solehah: Laa… apa nak segannyer… tak kisah lah nasi bungkus… asalkan cik abang tak kisah.. hehehe.. akak ni kalau ikutkan. Nasi bungkus pun tak kisah gak.. tp cik abang akak tu lain skit.. dia lebih suka mkn kat rumah.. tu yg payah. Hehe.. tpkan.. kalau dekat2 sini ada org jual nasi kerabu or nasi dagang utk sarapan.. sah sah akak pun tiap2 hari mkn nasi bungkus gak.. hehehe…
15. Nur: Itulah pasal.. takleh tukar kaler kulit.. kita tiru menu omputeh ajelah.. hahahaha… pasal award tu.. no problem.. alaa.. tu ringan jer.. tak susah nak angkatnyer… jgn lupa gantung kat rumah tau.. hehehe..
16. Zamri: nak tempah kek? Boleh tu boleh.. tp kalau tak sedap jangan marahhhh.. hehehehee..
17. Lyndz: boleh cuba.. tp tak tau ler sedap ke tak.. pasal akak sendiri pun rasa cam kureng jer.. hehehee…
18. Kak Rus: Nak try.. silakan.. tat tu nampak jer cam sedap.. tp.. pd madiha.. tak berapa sangat.. hehehe…
19. Ana: Ok gak tu ada yg readymade.. madiha ni kes malas nak ke kedai bakeri… pasal jauh sangat.. tu buat guna kentang tu.. kalau ada yg readymade lagi senang…
20. Isa: silakann..
21. Laura Handbags Collection: TQ
22. Mamasya: Resepi mashed potato yg ni memang kureng sket mungkin sebab yg ni guna bwg putih.. ada satu lagi resepi madiha pernah try.. sama cam kfc punya mashed potato siap ada sos dia.. kalau yg tu sedap.. rasanya mesti anak2 suka.. tp tulah.. dah lama sgt belajar (dr kawan) & dah lama tak buat.. dah ingat2 lupa resepi dia.. aik… kena jawab tag lagi? Hehehe.. nanti madiha pegi tengok yer.. & thanks ler nak bagi hadiah kat kita jugak..
23. Isa: yer yer.. tq..
24. MamaFaMi: hehehee… makan jangan tak makan mama…madiha baru je mkn aritu..
25. Aida: yelah.. mcm sama kan.. tp buku cakap tart.. akak pun tulis tart ler jugak.. hehehe..
26. Umi-kal: a’ah salad memang feberet madiha gak..
27. Masriyah : a’ah ler Yah… tangan ni menggatal nak cuba western plak.. hehehe…
28. Jeff: boleh.. cuba jangan tak cuba..
29. Sayasya: Patutlah lama tak update… sibuk rupanya yer.. kalau dah namanya tukang jahit.. memang tak menang tangan kan.. tp bestkan bila duit masuk hari2.. hehehe… pasal award tu.. no problem.. jangan lupa gantung kat 'umah' sha pulak tau...
30. Abah Along: Abah suka yg ada garlic yer… bagus tu abah.. boleh buang angin org kata…
31. Tok Janggut1961: Sapo yg bz ni? Tok ker madiha? Heheheheee…
32. Bonda RaqynR: Itulah.. memang berkobar2 nak buat sendiri… siap pesan kat hubby beli ayam jer.. mashed potato takyah beli.. hehehe… ni gara2 dok terliur tgk dlm buku resepi tu ler…
33. Hijanahhafiizhsakura: Samalah.. tengok akak punya tu.. kulitnya tebal sangat.. memang tak pas… hehehe…
34. Sabrina: A’ah.. entah dari mana angin tu bertiup… dok teringin menu barat lak.. hehehe…
35. Daalia: Takper.. buat.. tp mkn satu dua dah la…
36. Penyulawa: amboiiii… siap pinjam ngan chef lagi yer… hehehee.. ok kak.. copy jangan tak copy.. pastu akak cuba…. Then bagi feedback pd kami semua.. hehehe…
37. Fazizaid.. scan ok sket pasal tak payah nak tengok byk kali kat resepi tu.. hehehe… maklumlah mata dah rabun.. takut tersilap taip lak resepi org nanti… kalau amik resepi kat fp senang sket… copy & paste aje…


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net