Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 27-Feb-2008 04:13 Email | Share | Bookmark
Lauk2 Lagi..


Semasa mengirim rempah gulai cap bunga rose ni dengan sepupuku (Bie) yang nak balik ke Dungun aritu (dah lama dah) konon2nya nak buat nasi dagang. Tapi nampaknya.. sampai arini nasi dagangnya tak jadi2 lagi.. hehehe.. sebenarnya nasi dagang tu memang feberet MaDiHa.. tp bila nak buat tu.. selalu nak tunggu waktu yang sesuai. Yelah.. benda feberet.. kalau masak & makan sendiri (dibaca... makan utk keluargaku saja) rasa macam ralat jer... bila masak benda2 yg rasa cam special sket.. mesti nak tunggu time mak dan adik2 ada ler, tunggu sepupu balik ler.. last2.. masa yg ditunggu2 tak gak kunjung tiba. Bila orang ni ada... org tu lak takde... (cehh.. byk lak alasan.. padahal m.a.l.a.s.! hehehe). Tak tau bilalah tu masanya akan tiba.. tunggu jelah yek..

Masa meronda2 di FP Rahaniss/Haniss aritu.. ternampak dia masak gulai darat ayam. Nampak macam sedap aje.. bila baca bahan2.. ada pulak campuran rempah gulai cap bunga rose ni... dalam hati kata.. ni mesti sedap nih.. Coz guna rempah gulai tu... Rempah gulai ni memang special sket sebab hanya boleh dijumpai di negeri Trengganu saja. (setahu akulah) Mungkin ada juga disempadan2 Trengganu tak pastilah pulak. Tapi yang pasti.. di pasar besar Petaling Jaya atau di kawasan tempat tinggalku memang tak pernah jumpa pun. Pasal tulah.. MaDiHa siap kirim dengan sepupu suruh belikan masa dia nak balik Trengganu aritu.. Berbalik pasal gulai tadi.. cara masaknya sangatlah mudah.. main cebur2 jer bak kata MamaFaMi.. hehehe... Kepada Haniss.. terima kasih banyak2 yer sebab kongsi resepi mudah ni.. kita suka ler kalau masak yg mudah2 ni... MaDiHa copy & tepek jer resepinya kat sini yer... MaDiHa ada buat penambahan sket iaitu ubi kentang & lobak merah (faham2 jelah kan.. kalau dah tambah sayuran dlm gulai tu kes malas nak masak sayurlah tu )

Quote:
GULAI DARAT AYAM

BahanĀ²

1/2 ekor ayam - dipotong
2 ketul ubi kentang ~ belah 4
2 biji lobak merah ~ kerat 2" & belah 4
santan secukupnya ~ MaDiHa guna santan kotak jer.. dilute dengan air
1 1/2 sudu besar rempah gulai cap bunga rose
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 cm lengkuas
1/2 cm kunyit
cili kisar secukupnya
1 sudu kecil ketumbar
1" kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
asam keping
garam & gula secukup rasa.

Cara membuatnya
1. Kisar b.merah, b.putih, lengkuas, kunyit hidup, ketumbar. Campurkan dengan cili yang dah diblender (ikut kepedasan masingĀ² ler)
2. Campurkan ayam dengan bahan kisar dan renehkan diatas api (kacau sekali sekala).
3. Bila ayam hampir empuk masukkan kentang, santan, gula, garam, kulit kayu manis, bunga lawang dan asam keping.
4. Reneh agak2 pekat.. masukkan lobak merah.
5. Reneh lagi atas api sambil dikacau hingga pecah minyak. (MaDiHa punya tak pecah minyak coz guna santan kotak)


Ini pulak.. Ikan Sepat Pekasam yang dibeli di Pasar Tapah tempohari..
Masa kat rumah Long.. berselera makan nasi sebab ada ikan pekasam ni.. tu yang pegi pasar tu nak mencari ikan pekasam ni ler.. tapi sayangnya.. masa pegi tu (2nd day CNY) stok ikan pekasam hanya tinggal 2 bungkus aje.. alahaiiii.. ingat nak beli lebih sket.. emm.. bagi ma wat balik Keratong sebungkus.. tinggal ler sebungkus utk kita..



Selain ikan pekasam.. kita try beli ikan kering ni... ikannya kecik2 & nipis2 jer.. tak tau apa nama ikan ni.. orang pasar tu pun tak tau apa namanya.. (Kena tanya pokcik Pemancing Ikan.. mesti pokcik tau ) kita try jer beli.. ingatkan ada rasa masin.. tp bila goreng.. rasanya tawar jer rupanya.. sedap memang sedap sebab garing macam kerepek.. tp bila tawar.. kurenglah sket kan.. jadi.. MaDiHa masak bersambal gini.... barulah sedap makan..

Resepinya sama cam nak buat sampal tempe ikan bilis tu...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net