Want your
own Fotopage?







 
Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 4-Mar-2008 04:09 Email | Share | Bookmark
Kek Coklat Batik Meri & Kue Tiau Goreng Sempoi..

kue tiau goreng untuk haziq
kek coklat batik meri dlm loyang
Sebenarnya MaDiHa jarang masak kue tiau... rasa macam tak reti jer nak masak sedap2 macam yg kat kedai tu.. hehe.. tapi kalau kat luar.. nak pulak kedai yg kita dah tau kue tiau dia bestt.. siap ada kerang lagi tu.. sure tak dilepaskan.. cemana eik nak goreng kue tiau kasi sedap? ni kena tanya pakar masakan kita.. MamaFami, Kak Liza & Maklang Azie..

Oleh kerana kemaruk nak makan kue tiau.. beli gaklah & goreng utk sarapan baru ni.. hubby ckp jangan buh cili kisar.. buh cili api je.. mcm2 ler hubbyku ini.. ikut jelah selera dia.. nilah dia kue tiau sempoi ku... saja jer tunjuk sini.. rasanya orang lain masak lagi best.. tp takperlah... kue tiau ni memang nampak tak mengancam sebab tak guna cili kisar atau cili boh.. tp tetap ada rasa pedas.. MaDiHa tumbuk cili api & ketuk bawang putih & mayang bawang merah.. (semua bahan tak blend pun sebab hubby suka yg mcm ni..) tambah jelah apa2 rencah yg suka.. tambah kicap manis, kicap pekat, sos tiram & sos cili.. siap! Haziq punya masak lain tak buh cili langsung.. alhamdulillah.. makan jugak budak2 tu walaupun kue tiau ibu dia tak sedap cam kedai punya.. hehe..



Baru ni tekak dok teringin makan kek coklat batik yang dibuat dari biskut meri tu.. actually bukan kategori kek pun.. tp org dok panggil kek.. kita pun panggil kek jugak la.. anyway.. bahasa omputeh kalau cake tu maknanya kuih.. jd betul jugaklah tu kan.. hehe.. resepi ni ku minta dari adik ipar yg dok kat Kajang tu.. pernah rasa yg dia buat aritu.. sedap pulak.. dah pernah buat sekali dulu... ni dok teringin lagi.. layan ajelah.. kebetulan Nakni ada balik.. dpt gak dia merasa masa ku hantar ke rumah Sujah.. ku tepek kat sini resepinya kot ada yg nak cuba versi adik iparku ni.. tak pasti asal usul resepi ni.. tp sebab ku ambil dari S.I.L.. jd ku sebut dialah sumbernya.. anyway.. terima kasih kepada empunya asal resepi.. sedap!

Quote:
KEK COKLAT BATIK MERI
Sumber : S.I.L

Bahan2
8 biji telur (gred A)
½ tin susu pekat (ku bubuh 1/3 tin saja)
1 ½ cawan milo
1 ketul butter (250 gm)
1 bar coklat masakan (250 gm)
1 bungkus biskut meri original (patah dua)

CARA

1) Pukul telur hingga kembang. Masukkan susu pekat & milo dan pukul lagi hingga rata.
2) Panaskan butter dlm kuali dgn api yg perlahan. Bila cair masukkan coklat masakan. Kacau hingga coklat mencair.
3) Kemudian masukkan bancuhan telur dan dikacau rata. Biarkan sehingga bancuhan menjadi pekat.
4) Akhir sekali masukkan biskut meri. Gaul rata dengan cepat kemudian masukkan dlm loyang. Tekan2 biar padat.
5) Bila sejuk masukkan ke dlm peti sejuk. Bila sudah keras, potong ikut saiz yg disukai.



Quote:
1. Kamalina: Sebab sempoi giler tu ler yg akak rajin nak buat tu.. hehehe.. kalau yg susah2 memang tak rajin sangat la ni.. masa terhad skrg..hari2 sampai rumah lewat.. padan dok masak utk dinner, melayan Haziq, buat kerja rumah & pantau Dini buat homework.. hari dah larut malam..
2. Kamalina: hehehe.. kelakar plak awak ni Aimi.. ala.. FP akak bukannya popular sangat pun.. masak pun hok sempoi2 sokmo..
3. Zira: Ala Zira.. malu akak tau.. akak dah kata kue tiau tu tak best.. dia dok teringin.. kena gi cari kat kedai ler..
4. MamaFaMi: kita baru je nak order dengan mama tau…
5. Manje: boleh ler tp takleh lawan yg chef otai masak.. kue tiau madiha masak biasa2 aje..
6. Soulha, Cairo: Kalau berjiran ngan Su.. untung jugak leh merasa roti arab.. hehehe.. madiha first time tengok resepi dia terkejut jugak sebab guna telur byk.. tp tengok sebelah mata jelah sebab kuihnya sodap.. hehehe…
7. Mama Dina: samalah tu cayang… char tu maknanya goreng.. hehehe.. pernah ler mkn kat luar mmg sedap.. akak suka yg ada kerang.. besttttt!
8. Kak Leen: Akak.. TQ sudi call kita tadi yekk… resepi tu memang untuk dikongsi bersama… harap2 menepati selera akak.. sebab sebenarnya ada byk gak versi kek batik ni…tp madiha suka yg ni sebab lembut & tak liat.
9. Sabrina: Itulah pasalnya Sab.. akak pun setakat ni memang tak puas hati kalau goreng kue tiau sendiri.. yg kat kedai jugak sedap..heheheeh…apalah agaknya rahsia diaorang yekk
10. Sabrina: oooohhh kek tu yer.. biasa2 aje tu Sab.. nak kasi kemas kena tekan padat2 kalau tak nanti biskut dia berderai plak..
11. Aidura Sofiee: ye ker? akak takle feberet.. tp bila lama tak mkn.. teringin ler pulak..
12. Kak Jie Jie: Punyalah byk gambor akak simpan.. sampai terlupa.. hehehe.. akak.. sy tak puas hati lah goreng kue tiau.. tak sodapp… bagilah resepi akak… kek batik tu.. senang jer buatnye kak.. main kacau2 jer..
Re: sy setakat ni tekak takleh terima ikan patin.. dah pernah try byk kali.. tp tak boleh jugak.. ikan tongsan ni tak pernah try lagi.. belut pun lagilah… nak sentuh pun geli.. hehehe..
13. Nur: Itulah Nur.. MaDiHa pun memang suka kue tiau.. tp kalau goreng sendiri mmg tak puas hati… kat sini dulu akak tu goreng kue tiau dia sedap.. dia jual guna lori jer.. skrg ni tak tau pindah mana sebab port dia jual tu dah dibuka restoran… so.. bawak dirilah dia.. hehehe..
14. Kak Jie Jie: hehe..
15. Aida: Sempoi kali ni.. tak berapa nak pueh hati.. hehehe..
16. Lee Lin: kita memang pantang kalau lori gula terbalik ni.. pasal tu selalu jer reduce gula tiap kali wat kuih.. hahaha..
17. Aliza: alahaiii.. malu kat awak… kue tiau sy tak sedapplah.. tak reti msk kue tiau…
18. yong*ibu Chempaka: hehehe… sesekali pekena kek batik mmg sodap..
19. mamazieza: mama… kek mama lagi yummy.. kita selalu intai jer.. nak mintak jauh sgt.. hahaha..
20. Pemancing Ikan: org belah utara selalu panggil biskut = roti.. ingat lagi masa sekolah2 dulu.. ada sorang budak tu dok kata roti roti.. selama ni dok imagine roti ler.. lama2 baru tau rupanya biskut.. hehehehe…


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net