Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Mar-2008 03:49 Email | Share | Bookmark
Singgang Ikan Aye & Cekodok Air Panas

 
Minggu ni masak memasak yang express2 jer... tambah2 cik abang tengah control pemakanan.. kih kih kih... lauk express macam nilah yg paling sesuai untuk dia...
Yang sebenarnya minggu ni dia keja shift malam.. jd memang tak sempat pun nak wat ekperimen sebab nak cepat.. faham2 jelah kan.. kalau wat eksperimen kejap2 kena tengok resepi, kejap2 kena belek kertas resepi..

Ini pun dah kira nasib baik sebab sempat gak masak.. kadang tu masa hanya ada setengah jam jer untuk prepare dinner sebelum dia pegi keje... tau jelah petang2 sekarang ni.. tambah pulak kalau hari hujan.. jalan jem tak hengat.. selalu je sampai rumah lewat. Alhamdulillah.. mlm tadi sempat jugak sediakan lauk paling ringkas & mudah yang amat ni.. kalau ikutkan.. cik abang tak minat sangat lauk singgang ni... tp mlm td dia sonyap jo tak komplen pun.. hehehe.. ni mesti sebab dia tau dia kena control makan.. tak boleh mkn lemak2 selalu.. nanti ada appointment dengan doktor lagi... Malam tadi tengok dlm petiais.. stok epal hijau, celeri & peria bertambah.. hehehehe... tabik kat abang boleh minum jus tu... ku doakan semoga blood pressure abang akan normal lepas ni..

Ni jer lauk kami mlm tadi.. singgang tu.. buat part kepala jer sebab kitorang tak gemor sangat mkn ikan dlm kuah singgang.. (lebih prefer yg digoreng) lagi2 si Dini langsung tak sentuh.. tapi kuahnya dia suka.. sambal belacan tak buat.. hubby tengah berpantang..
Singgang Ikan Aye, Ikan Aye Goreng & Kobis Goreng..


Quote:
SINGGANG IKAN AYE/TONGKOL

Bahan2
Ikan Aye/Tongkol (ku guna bahagian kepala aje.. ikan lain pun boleh kembong, selar, tenggiri)
3 ulas bawang putih ~ belah 2
2 hiris lengkuas
3~4 hiris kunyit hidup (nak kuning lg tambah kunyit serbuk)
2 keping asam gelugur
8 biji cili api/ boleh gak nak buh cili hijau (masa mkn.. gigit2 cilipadi tu.. )
6 biji bendi (takde stok jd tak bubuh ler)
air secukupnya
garam & perasa

Cara2
Cebur jer semua (kecuali bendi) dlm periuk dan tenggek atas api hingga mendidih. Masukkan bendi.. biarkan agak empuk. Rasakan garamnya.. siap.


Quote:
Opss.. lupa pulak nak bagi PETUA MEMILIH IKAN TONGKOL... kalau nak beli ikan tongkol/aye ni.. belilah ikan tongkol hitam.. jangan beli tongkol putih sebab tongkol putih isinya keras & kurang sedap. Cara membezakan tongkol hitam dengan tongkol putih mudah saja..

Tongkol Hitam
~Warna kulitnya agak gelap/hitam
~Sirip tepinya lebih panjang (lebih kurang sirip ikan cencaru.. tp panjang lagi kot)
~Isinya lebih banyak part warna putih
~Harga mahal sikit
~Bila masak... isinya lembut & sedap

Tongkol Putih
~Warna kulitnya lebih cerah & agak berkilat & licin gitu
~Sirip tepinya pendek aje
~Isinya lebih banyak part warna hitam dari yg putih
~Harga murah berbanding tongkol hitam
~Bila masak.. isinya agak keras & kurang sedap.. ini yang sesetengah orang panggil IKAN KAYU

Selebihnya.. kena tanya dengan Pokcik Pemancing Ikan...



Yang ni pulak saja jer nak share cara buat cekodok.. hehehe.. (dah takde modal ker?) Rasanya semua orang tau buat cekodok kan. . cuma mungkin cara bancuhan aje tak sama.. tak kisah macamana pun cara buat.. yg penting cekodok memang disukai ramai..

Ni salah satu cara buat cekodok yang boleh dibuat jika tak suka campur sayuran iaitu menggunakan air panas mendidih untuk membancuh tepongnya. Tujuannya ialah untuk mendapatkan cekodok yang lembut didalam tanpa memerlukan bahan penaik ataupun telur. Selalunya MaDiHa suka campur sayur dlm cekodok.. tp bila sayur yg sesuai takde stok.. MaDiHa akan bancuh macam ni..
Bancuhan akan jadi kental seperti ini.. seakan2 nak menjadi doh.. tp agak lembik sedikit.. cara bancuh seperti nak bancuh laksa..


Nampak tak.. isi cekodok nampak berongga2.. memang lembut sangat di bahagian dalamnya.. tapi garing dibahagian luar....


Sedap dimakan dengan sos cili


Nak resepi? kalau ada yg nak.. ni ku tempekkan di sini.. (juga khas buat anak daraku yg gemor sangat mkn cekodok ni..... )

Quote:
CEKODOK AIR PANAS

Bahan2
500 gm tepung gandum
6 ulas bwg merah ~ tumbuk halus
1 mangkuk kecil ikan bilis ~ rendam air panas, tos & tumbuk halus
air panas mendidih secukupnya (ku tak pasti berapa byk.. agak2lah yer tak cukup tambah lagi)
2 s/k garam halus ~ bancuh dalam air panas
minyak yg banyak utk menggoreng

Cara2
Senang jer.. tp cara nak kena betul.. kalau tak nanti tepung tak masak.
1. Masukkan gandum dalam mangkuk besar.
2. Masukkan bawang & bilis tumbuk. Gaul sama rata.
3. Tuangkan air panas sikit demi sikit anggaran 1 cawan gitu dari tepi mangkuk dan kacau guna senduk kayu. Jangan tuangkan air panas ditengah2 tepung.. nanti susah nak kacau ataupun air panas tak mampu nak masak jumlah tepung yg banyak ditengah2.. tuang sikit2 dan kacau sikit2 dari tepi mangkuk.
4. Bila sebahagian tepung dah terbancuh (nampak macam tepung tu kena masak bila kena air panas) teruskan bancuh ke bahagian yg belum kena air panas tu.. macam tadi jugak.. kacau dari tepi mangkuk.. bancuh hingga kesemua tepung masak.
5. Bila semua tepung dah terbancuh.. gaulkan keseluruhan bancuhan biar rata.. mungkin ada bahagian yg terkena air garam, dan mungkin ada bahagian yang tak kena air garam sebab guna air panas lain sebab air panas pertama tak cukup kan... so.. gaul kasi rata... then bolehlah digoreng macam biasa. Gunakan 2 sudu untuk membentuk cekodok supaya menjadi cekodok yang bulat2..


Quote:
1. MamaFaMi: Sabor mama.. baik gi makan dulu.. hehehe…
2. Lee Lin: uikk.. halau kucing ker.. takper.. ikan aye dah abis dah.. bior ler dia dtg.. hehehe…
3. Pemancing Ikan: itu bukan seerti pokcik.. tp nama lain bg tongkol.. hehehe.. takper Kak Jie Jie tak marah punye…hehehe..
4. Zira: kalau dah lapar.. semuanya sedap zira.. heheeh.. trylah.. insyaAllah menjadi punya.. tp tulah.. cara bancuh kena betul.. kasi tepong tu masak dengan air panas tu..
5. Tie ~ Ibu Wawanis: Kita kang org Teranung… singgang mesti dokleh tingga punye.. hehehe.. kuning tu ku bubuh kunyit serbuk.. kasi cung sket.. hehe.. trylah wat jepuk boh air panah pulok.. pahtu komeng arr.. mana lebeh beh.. hehehe… slmt mengundi utk Tie jugok.. beloh sana mesti napok biru, ija jer kang.. sini napok warna warni macang2 kaler ade… hehehe..
6. Sue@mama Maryam/Iman Syahirah: memang… kat pahang femes gak singgang ni… tp le ni… semua negeri pun dah pandai mkn singgang ni.. budak2 paling suka pasal tak pedas.. siap hirup mcm sup kuah dia.. bab picit lada tu memang syok.. bedesit ler lepas tu.. hehe…
7. Sabrina: Singgang ni lauk paling senang ler Sab… kejap jer siap.. hehehe.. kalaulah suami akak gemor lauk ni… ari2 msk pun takper.. hehehe.. senang.. anak2 pun suka kuah dia.. cekodok tu.. trylah.. cuma kena ikut tips cara nak bancuh tu.. kalau tepong tak betul2 masak.. kurang gebuslah dia nanti.. nanti bagitau yek.. jadi ke tak.. hehe..
8. Tariqzaidanirah: singgang dengan budu tu memang lawan dialah tu… pakkal ler hubby tengah berpantang.. kalau tak mmg ada budu jugak tuu… lawan plak dgn pucuk ubi rebus..… cekodok kalau bancuh dengan air sejuk dia kena jadikan macam batter buat cair2 sket.. (yg air panas ni.. dia jd doh) nanti cekodok jd rangup kot.. tak pasti la pulak.. hehehe..
9. Umi Solehah Yusuf: jangan sebut ler pasal budu… feberet tu umi… tp skrg ni takleh mkn budu buat seketika.. sebab hubby tengah berpantang.. blood pressure dia naik.. huhuhuuu.. ohh.. umi org Kelantan eik..
10. Anir: uikk.. org Jawa pun suka masak singgang ker? aku jarang ler anir msk singgang ni.. sebab tulah.. sebab hubby tak gemor.. nanti jd mcm ko kena masak byk jenis.. hehehe… ni pakkal ler dia tengah diet.. kalau tak mesti dia komplen.. hihihiiii
11. Pemancing Ikan: Tu dia… penerangan detailnya dari pokcik pemancing tentang ikan aye… mekasih pokcik.. lain kali pokcik amik gambor ikan tuna besar tu ye..hehe..
12. Mummy Irdina&Arissa: Sama2… selamat mencuba yer.. harap2 kali ni menjadi ler cekodok air panas ni… cekodok ni memang gebu.. kalau buat pagi.. sampai ke petang pun masih gebu…gebu dia tak sama dengan gebu letak soda bikarbonat tu tau.. ni ori punya gebu
13. Ouled Kenitra: Betul sangat tu… kalau lapor.. lauk apa pun lajuuuu… oiitt... masih berkempen ker? hehe..
14. Imah: buat jangan tak buat… cicah ngan cili sos… sepinggan sekelip jer habis..hehe..
15. Mamasya: Itulah kan…. sekali pandang mcm cekodok pisang pasal bulat2.. hehe.. boleh buat bulat2 tu sebab adunan dia likat pasal bancuh dengan air panas.. jadi senang nak bentukkan bulat2 guna 2 sudu… MaDiHa time takde sayuran nak campur dlm cekodok.. selalu buat mcm nilah.. (lebih prefer yg ada sayur+bwg besar hiris2) sebab nak bagi dia gebus.. kalau buh soda tak sedap pulakkan..
16. Soulha, Cairo: Iyer ke Sue? ingatkan ramai yang dah tau cara bancuhan guna air panas ni… hehehe.. MaDiHa saja share utk rujukan anak2 kelak.. kot dia teringin nak buat.. adalah tempat dia nak rujuk kalau kita dah takde nanti.. agaknya kot singgang Kelantan takde kunyit.. MaDiHa pun tak pasti gak..
17. Kamalina: Jangan tak tau.. suami akak punya suka cicah ngan kuah kacang gak… bini dia ni jer yg malas nak buat.. kalau beli cucur udang mesti dia mintak kuah kacang.. org lain suka cicah sos.. tp dia nak kuah kacang.. leh genglah ngan cik abg awak.. hehehe…
18. Masriyah: Kat sana takde ikan fresh? susahnya mcm tu… kita ni ikan menu no. 1…. kalau takde ikan.. susah hati.. mkn ayam/daging ari2 jemulah pulak.. hehehe…
19. Cakcibur: Nak pulak balik dari kebun… singgang is the best! betul tu.. akak pun kurang minat campur soda dlm cekodok in fact dlm cekodok pisang pun tak suka sgt campur soda.. lebih suka boh pisang lebih nak bagi dia lembut.. tapi kalau dah terpaksa.. ada gaklah campur (time stok pisang sikit) heheh…
20. Ana: time mood rajin ni.. ari2 nak load picture.. hehehe.. time takde mood / bz giler.. faham2 jelah.. ishhh senang ler camtu.. masak singgang & cekodok je ehh? jom jom jemput kerumah.. hehehe..
21. Nur: yup…. madiha bub nama cekodok air panas sebab senang nak ingat.. yg ni cekodok yg dibancuh dengan air panas.. kalau jemput2 bilis tu.. bawang & ikan bilisnya tak tumbuk… madiha selalu hiris2 jer.. & bancuh dgn air biasa je… & lagi satu mesti campur sayur spt kobis/taugeh.. yummyyy….
22. srsfeqah: Ni gara2 terliur tgk Feqah masak singgang aritu ler… Takperlah.. kan Feqah tengah belajar.. jgn dok selalu main FP.. hehehehe… ohh sama lakk buat kek batik yer....
23. Yatie: A’ah.. ada org panggil pindang.. a’ah Yatie.. bila bancuh dgn air panas.. tepungnya jadi masak & likat.. senang nak bentukkan bulat2… tp yg penting.. jemput2 tu jadi lembut & gebuss..
24. sitione: Masak ler siti… senang banget tuhh.. takyah tunggu mak masak..
25. dOd: hehehehe…. akak suka masuk FP Dilla sebab tiap kali masuk mesti ada makanan lazat2 terhidang.. yummyyyyy….& editing pun cun...
26. eija28: Terima kasih eija….
27. mama dina @ ita: budak2 memang suka singgang.. siap hirup kuahnya.. sebab tak pedas kann.. lagipun very healthy pasal takde minyak..
28. Hanieliza: Kak Liza.. untung dok kat T’ganu.. ikan fresh2.. tapi dengar kabar agak mahal jugak ikan2 kat sana ye kak padahal negeri nelayan… akak cekodok tu all time feberet.. hehehe..
29. MiraJohar: A’ah Mira.. kalau bancuh dengan air panas.. tepungnya akan jadi masak (mcm bancuh laksa) bila bancuhan jadi likat/jadi doh.. senanglah nak bentukkan bulat2 mcm tu.. kena guna dua sudu utk bentukan bulat atau boleh juga jemput2 dengan tangan. (pastikan tangan dibasahkan tiap kali nak jemput tepung tu)
30. Yati: Kat rumah akak tu.. bukan kata sesekali… selalu selalu pun takper especially si Dini & Haziq tu.. memang suka…


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net