Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 7-Mar-2008 04:54 Email | Share | Bookmark
Masuk 99 Most Popular FP?? & Mee Sanggul Goreng Basah

Quote:
Selamat Mengundi Kepada Semua Rakyat Malaysia.....

Esok.. InsyaAllah.. lepas mengundi.. MaDiHa pulang ke Raub sebab hubby mengundi di sana.. kepada yang balik ke kampung tu.. semoga selamat sampai ke kampung halaman masing2.. berhati2 ketika memandu..



Dua tiga hari lepas.. Kamalina a.k.a Aimi bukan main seronok lagi sebab dapat jadi orang pertama tinggalkan komen kat fotopages aku... katanya.. bukan senang nak jadi orang pertama komen FP aku sebab FP aku ni termasuk dlm kategori 99 most popular FP... hehehe.. ingatkan apa ler si Aimi ni yg seronok sangat.. hehehe... sebelum ni.. aku tak amik pot pun FP ku ini popular atau tak.. tujuan bukak FP sekadar suka2 ajer.. update pun cerita2 biasa aje.. xtvt seharian yang nothing special pun.... kadang2 masuk juga peristiwa2 tertentu sebagai kenang-kenangan.. ibarat macam diari ler jugak FP ni kan... yang banyaknya masuk resepi ler.. tp resepi pun.. resepi2 biasa aje.. resepi harian.. resepi yang semua orang dah pandai buat... tp tak sangka pulak ramai yg masuk FP ni.. seronok dengar/baca aku sembang merapu2 kot.. hehehe apapun.. aku berbesar hati & amat hargai kesudian semua pengunjung FP ku yang tak seberapa ni terutama yang rajin tinggalkan komen (maaf ler kadang2 bila sibuk tak sempat nak reply komen/berkunjung balas ke FP kalian) tak lupa juga pada silent reader tu.. kalau tak kerana u all semua.. takdelah FP ku ini berada dlm kategori 99 most popular fotopages.com Pagi tadi.. cuba ler bukak kat most popular FP... betul ker aku ada dlm list tu... tengok2 FP aku dok sebelah menyebelah dengan FP Kak Jie Jie... aku pun apalagi.. amik kamera.. klik ler.. saja buat kenang-kenangan.. hehehe... Kak Jie.... tengoklah ni.. kita dok sebelah2 ler.. tuan punya badan belum pernah jumpa lagi.. tapi kat FP dah dok sebelah2 dah ni... bila dapat jumpa Kak Jie Jie agaknyer yer..


Okeylah.. sebelum mula merapu2 berlebih-lebihan baik stop dulu... kang berjela2 pulak...
Ni nak tunjuk mee yang aku masak 3 hari lepas... balik rumah dah pukul 7 lebih.. huh.. apa nak masak ni..? kul 7.30 pm hubby dah nak pegi keje... si Dini pulak suruh masak mee.. mana ada mee kuning dlm esbox..? teringat ada mee sanggul yg hubby beli .. aku pun kuarkan ler udang & fish cake.. (itu aje yg ada utk rencah) kasi thaw dulu.. pastu terus potong sayur-sayuran dan sediakan bahan2 lain.. ketung ketang ketung ketang.. siaplah mee sanggul goreng basah ni....

Ni aje our dinner that nite... si Dini memang ler 'hantu' kalau benda2 macam ni.. tu yg dia order tu.. agaknya.. tak puas mkn kue tiau goreng hari tu kot.. kalau kuih muih manis dia memang kureng.. ni kira feberet dialah ni.. tp yang best bila tengok Haziq makan.. lajuuuuu jer makan mee ni.. sengaja ku tak buat pedas sebab malas nak masak 2 kali (2 jenis) ayah dia makan sibuk dia ngacau.. dah ler ayah dia nak cepat pegi keje.. dia lak kejap nak, kejap nak.. (masa tu aku sibuk nak buat teh o untuk ayah dia. Mee yg ku amik gambor tu.. sampai tak sempat ku nak potong asam limau atas mee tu.. dia dah sibuk nak capai.. hehehe.. layan jelah yer..

Quote:
MEE SANGGUL GORENG BASAH MADIHA'S STYLE


Bahan2 (hidangan 3 - 4 orang)

2 ½ keping mee sanggul (ku guna jenama cintan)
4 ulas bwg putih ~ ketuk kasi pecah kasar2
4 ulas bwg merah ~ tumbuk halus
1~2 s/b cili kering kisar (ku tak bubuh takut Haziq melalak)
15~20 ekor udang sederhana besar ~ bersihkan terpulang nak kopek kulit semua or separuh
3 keping fish cake ~ potong2 (boleh letak any rencah yg suka)
2 pokok sawi ~ potong2 & basuh bersih
1/6 kobis ~ potong ikut suka
1 biji tomato ~ belah 4
3 biji telur
kicap manis
kicap pekat
sos tiram
sos cili
sos tomato
air secukupnya (agak banyak juga yer.. tp tak sukat betul2.. bila nampak tak cukup tambah lagi & lagi)
Minyak utk menumis
Hirisan limau nipis, bawang goreng & cili hijau jeruk (untuk hiasan & penyedap)

Cara2 Memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih ketuk hingga wangi.
2. Masukkan bawang merah & cili kisar. Kacau & biar hingga agak garing.
3. Masukkan segala jenis sos & kicap. (kuantiti agak2lah yer.. aku tak sukat pun)
4. Masukkan udang & fish cake.. masukkan air.
5. Masukkan sayur2an kecuali tomato. Pastikan air banyak sket yer.
6. Bila sayur2 layu.. pecahkan telur semuanya tp jangan kacau.. biar dia masak/beku dulu.. pastu baru kacau2 bagi pecah kasar2 gitu.
7. Last sekali.. baru masukkan mee (mee tak perlu rebus dulu) dan tunggu dia lembut sket. Kalau air tak cukup utk melembutkan mee.. tambah jer air lagi agak2 mee dah lembut (jgn biar mee kembang sgt tak best) masukkan tomato.. Kacau2 lebih kurang.. rasakan garamnya.. tutup api. (ku tak bubuh garam/perasa.. memadai dengan kicap & segala jenis sos dah cukup masin dah)
8. Serves IMMEDIATELY! (kalau lambat nanti mee kembang tak sedap lak)
9. Tabur bawang goreng, cili hijau jeruk & hirisan limau nipis..


Quote:
1. Ouled Kenitra: tempe all time feberet tau… tp muka tak licin punnn…
2. Pemancing Ikan: hehehehe…
3. Zai Kulim: hehehe.. apalah yg popularnyer.. popular pun dah ujung2 jer.. ramai lg yg lebih popular tu Zai… pssttt.. nangka tu kalau tak abis.. pos2 ler ke sini..
4. Roylazim: tq tq akak…
5. Anir: tau takper… gurau aje tu…… hehehe..
6. Sabrina: Sab… tulah kan.. dulu pun Sab yang ckp kan.. tp akak jarang tengok.. hehehe.. Sab.. mee tu tak pedas akak tak campur cili kisar pun sebab takut Haziq pedas. Ni kes dah malas nak masak 2 kali… hentam jelah… janji kenyang aje..
7. Pemancing Ikan: hehehe… good idea..
8. Zai: sama2…
9. Soulha, Cairo: Hahahah.. ni sorang lagi…. Sue.. fp akak ni biasa2 aje.. ramai lagi FP yg lagi popular.. akak dok tengah2 nak ujung2 jer.. heheh.. oh ya.. mee cintan tu.. bukan jenis mee yg ada rencah tu tau… ni mee yang kena dimasak sendiri ..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net