Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 14-Mar-2008 02:58 Email | Share | Bookmark
Entry Campur2

 
Hari ni.. entry campur2 yekk.. macam2 ada.. dah malas kot nak meng'hapdet' fp ni.. hapdet sekali harung jelah.. hehehe... taknak citer byk.. bz sikit.. sikit jer.. bukan byk.. tapi tak jaminlah kot bila dah start menaip.. jd panjang pulak..

MaDiHa sebenarnya sengaja ambil gambar buah2 terutama buah2 yang kurang popular ataupun yang boleh dikategorikan sebagai buah yg eksotik macam ni.. sebenarnya.. saja nak perkenalkan kepada generasi muda terutama kepada anak2 MaDiHa sendiri agar mereka tau apa nama buah2 ni.. mungkin ada antara generasi muda terutama anak2 kota yang tak pernah tengok buah2 ni sebab kurang popular.. Kepada generasi seangkatan MaDiHa atau yg lebih senior mesti dah kenal buah kerdas atau sebelah utara pula dikenali sebagai buah geduak. Buah ni spesis ulaman seperti jering & petai ler jugak sebab bila makan mulut berbau.... tp kepada mereka yang suka... tak kisah berbau pun.. diorang makan jugak.. hehe.. aku sendiri pun bukan kata tak makan.. tp bila mengenangkan segan mulut berbau bila berbual dengan rakan diopis.. jd aku makan time cuti ajelah.. itupun bukan selalu pun... Buah ni hubby beli kat pasar pagi masa kat kampong hari tu... tp yang ini terlalu muda.. isinya masih kuning.. orang kata kalau nak sedap sikit.. yg isi dia coklat2 sikit tu baru best.. disebabkan hubby tak puas hati mkn kerdas muda sangat ni.. dia pi cari lak kerdas tua.. tp tak byk.. satu pekek kecik dgn harga rm1.00... aku tak makan pun.. jadi rezeki mak & adik2 yang dtg mlm tadi..



Ok.. ni pulak.. tomyam campur yg sempat ku masak 2 hari lepas... balik kerja sampai rumah dah lewat.. hujan lebat pulak tu.. tomyam sempoi ini aje yg sempat dimasak utk hubby sebelum dia pegi kerja... sian abang... mkn ala kadar jer skrg...


Semalam aku halfday.. pegi PPUM dentist appointment lagi... dah lama tak jumpa dentist.. last pegi masa bulan puasa aritu.. ni baru dia call ckp ada appointment.. masa menunggu appt pukul 2.00pm ma telefon bagitau besan dia (mertua angah) dah tenat. Memang sebelum ni pun dia nak dtg sebab Sabtu ni sepupuku Bie nak nikah.. so aku pun lepas treatment kat klinik gigi tu terus pegi Menara Timur jenguk mertua angah.. memang nampak dah tenat.. kena guna oksigen.. wayar sana sini.. dulu katil dia jauh dari nurse.. skrg ni betul2 depan nurse.. biasanya kalau kritikal memang kena letak dekat dengan nurse.. sampai sana.. angah anak beranak & sedara mara suaminya dari Kedah semua dah dtg.. aku stay sana pun sekejap jer sebab nak balik ambil Haziq kat nurseri pulak pastu nak blk masak utk hubby plak.. so semalam blk.. sempat goreng meehun ajer untuk hubby.. mula ma kata dia nak tidur kat rumah angah sebab kalau dia tidur kat rumah aku time hari kerja.. aku takde kat rumah... so dia kata.. mlm sabtu baru dia tidur umah aku.. mlm td ma sampai terus singgah PPUM.. pastu tak lama ma call ckp ma nk tidur kat rumah aku sekali dengan angah & anak2nya. Yelah.. rumah dia pun tak luas mana.. lagipun.. sedara mara diaorang dtg dengan keretapi.. mana muat kereta nak angkut bwk balik Klang.. hanya yg mana ada anak2 kecik aje balik Klang dengan suami angah.. yg lain2 tidur kat spital.. cian diaorang.. Ma yg dtg dengan Dee anak beranak tidurlah kat rumah aku dengan angah sekali.. Pagi ni.. diaorang masak kat rumah aku.. & akan bawak makan utk orang2 kat spital tu.. bukan kat semua orang kat situ.. hehehe.. bawak utk anak beranak diaoranglah.. hehe.. nak mkn kat kedai tak tahan beb... ramai sgt.. tambah pulak skrg ni.. tengah nak pakai byk duit.. bil hospital dah beribu2... jd kenalah berjimat mana yg boleh.. waktu susah.. mana nak tau kan... so mlm td.. bila tau ma nk tidur kat rumah.. aku pun masak ler cincai2..mujur jugak si Haziq tidur awal.. bolehlah buat kerja.. kalau tak.. asyik kena layan kerenah dia jer.. diaorang sampai rumah pun dah lewat.. dekat kul 1 pagi.. Ini ajer yg sempat aku masak... kebetulan stok lauk kat esbox dah nak abis... masak jerlah ala kadar.. sian kat ma & adik2 aku...tp sian lagi kat sedara mara angah kat spital tu.. entah apa yg depa makan...




Sambal belacan tumis ni resepi dari akak ipar... sedap pulak mkn yg dia buat masa blk kg baru ni.. (akak ipar pun ada blk.. sepupu kawin) aku pun keceklah cemana resepinya.. mudah ajer..
Quote:
SAMBAL BELACAN GORENG

Bahan2
10 biji cili kering ~ celur & tos kering
4 ulas bwg putih
20 biji cili padi
1 inci belacan
garam kasar secukup rasa (ni cara org tua2 tumbuk belacan buh garam kasar supaya kurang merecik masa menumbuk cili)
minyak secukupnya
(kalau suka masam.. boleh perah asam limau sket.. )

Cara
Tumbuk cili kering, cili padi, garam kasar hingga lumat.. masukkan bawang putih tumbuk lumat & last masukkan belacan dan tumbuk lagi.. tak aci kisar yer.. tumbuk lagi best..
Panaskan minyak dan goreng bahan2 tumbuk hingga garing.. siap! dijamin sedapp!

Siap masak.. sempat buat kuih bakar.. masuk oven kul 12.30am.... ni sebenarnya dah dua kali berturut2 buat sebab kebetulan bawak balik daun pandan dari kg aritu... jd takut pandan rosak.. buat jelahh.. masa first time buat tu.. dpt ler bg Laily & bawak kat nurseri sikit... ni buat kali kedua bagi ma & adik2 lak merasa... ma & adik2 tak sabar2 nak rasa sebab tak tahan bau pandan yg wangi tu.. lepas mkn nasi.. mkn kuih plak.. ala2 pencuci mulut ler.. hentam sajalah.. hehehehe... ni gambar yg buat kali pertama.. yg semalam punya tak amik gambor pun...

Quote:
KUIH BAKAR / BINGKA PANDAN


Bahan2

10 helai daun pandan ~ hiris halus & blend dengan 1 cawan air ~ perah ambil pati jadikan 1 cawan
3 cawan santan (jumlah cecair iaitu santan & jus pandan = 4 cawan)
4 - 5 biji telur gred A (kalau telur kecik.. buh 6 biji)
1 3/4 cawan gula
3 cawan tepung gandum
secubit garam
Bijan ~ disangai (ku tak bubuh)

Cara
1. Masukkan telur, gula & garam dalam satu bekas & kacau guna whisker hingga rata...
2. Terus masukkan santan & jus pandan dan kacau lagi hingga gula larut.
3. Masukkan tepung gandum secawan demi secawan dan kacau hingga rata.
4. Panaskan oven 175 - 180C & lengserkan keseluruhan dalaman acuan berlubang dengan 3 sudu besar minyak masak. (boleh juga guna acuan lain... tp masa membakar agak2lah yer..
5. Tapis adunan ke dalam bekas lain dan tuangkan ke dalam acuan.
6. Bakar guna api bawah selama 30 minit kemudian keluarkan kuih dan tabur bijan dan sambung bakar lagi dengan api atas & bawah selama 35 - 40 minit lagi atau sehingga masak.
7. Sejukkan terlebih dulu sebelum memotong.


Quote:
1. Tariqzaidanirah:
2. Aliza: alahaii.. masakan simple giler tu Aliza…
3. Kak Jie Jie: Kuih bingka tu memang sedap kak.. manis dia ngam2 jer tak manis sgt.. kalau akak suka manis.. boleh tambah sket lg gula.. kerdas tu.. madiha takdelah suka sgt.. yg selalu dok beli ulam2 ni hubby jer.. kalau ada depan mata madiha mknlah jugak.. tp time cuti jelah.. segan kat bau dia tu.. hehehe..
4. Roylazim: pandai pulak kuih tu melambai yer kak.. tu nak kena buatlah gamaknyer tu..
5. Baayah: Usahlah berakak2… rasanya madiha lebih tua dr Baayah tu… kat rumah akak tu pun diaorang kureng jugak kuih2 manis.. tp akak selalu agih2 kuih kat jiran2 ataupun pengasuh.. jd cepatlah habis.. hehehe..
6. Lyndz: heheh.. terima kasih Lyndz sebab sudi melawat dua kali fp akak ni…
7. Wawa : oooo… yang dah siap kopek tu yer? Tulah biasa pasar mlm jual yg dah siap kopek kerdas tu.. sebab kalau kerdas yg tua.. kulit dia akan terbuka sendiri.. tu yg org jual akan buka terus kulitnya.. sebab kalau nak jual dgn kulit.. nampak tak cantik..
8. Mama Farhan & Emily: TQ Mimi… biasa2 aje kuih tu… nanti boleh try resepi tu.. insyaAllah pasti menjadi..
9. Zira: Kalau sudi bolehlah cuba resepi ni pulak.. akak punya resepi ni tak manis sgt.. sedang2 jer..
10. Haryani ~ Azam: Lerrr.. Yan pun tak pernah tengok yer? Sabor jelah… a’ah kuih tu kalau ada bijan lagi sedap.. bakar dlm acuan bunga tu.. jadi kuih bakar kemboja…
11. Soulha, Cairo: Sue suka eh? Madiha takdelah suka sgt… sambal belacan goreng tu mmg sedapp!
12. Badang Perkasa: haaa… tau takper… hehehe..
13. Anir: Tomyam sempoi aje tu Anir…. Nak tau? MaDiHa buat kuih bingka tu sebab terliur tengok ko update kat fp ko aritu ler…. Tu yg buat tu… Hehehehee…
14. Mama Kimi: Terima kasih… tomyam simple ajer tu… terima kasih sudi ke mari yer..
15. Mamasya: Ramai yg takut nak mkn ulam berbau ni kan termasuk ler madiha.. alahaii.. madiha bukan rajin sgt pun buat kuih muih + takde masa sangat pun… mamasya lagilah macam2 dah try…
16. Maklang: Maklang… madiha ni buat kuih.. pilih2 kuih yg agak2 suami & anak2 nak mkn jer… kalau rasa2 kuih yg diaorang tak gemor.. malas jugak nak buat…
17. Zatidhati: mana ada rajin kak zati.. masak yg mudah2 aje tu…
18. Ana: tapikan ana.. madiha lagi suka jering berbanding kerdas/petai… tp tulah.. tima kerja mmg tak berani nak mkn… takut bilik air berbau.. hehehe…
19. Unnammed: hehehe… meh ler sinii…
20. Cynda S: hehehe.. sabar jelah..
21. Sitione: mesti tak sabar2 nak balik m’sia kan…
22. Kak Rus: sama2 kak rus.. kalau sudi boleh try…
23. Tganu Boutique: insyaAllah.. ikut resepi dengan betul mesti menjadi..
24. Sabrina: A’ah.. akak sengaja ambil gambar2 buah2 pelik nak bagi glemer sikit.…hehe.. selalunya org bandar mmg jarang kenal buah2 kampong.. sambal belacan tu mmg sedapp..!
25. Maya Amir: hehehehe… sabar yer maya..
26. DOd: A’ah ler dila… masak sorang2 jer.. sapalah nak menolong.. kena tunggu anak dara akak besar sikit nanti baru boleh kerah dia ke dapur jugak..
27. Zilzal: semoga sukses okey… nanti bolehlah blk ke tanah air..
28. Unnamed: TQ
29. MamaElla: ececehh.. malu kat mamaElla ni tau.. dia lagi rajin masak2 tu… madiha ni masak yg mudah2 ajer.. anyway.. tq sudi share resepi tu yer…
30. Lee Lin: hehe.. tau takper… sambal tu mmg sedap.. dini yg tak reti mkn sambal belacan pun.. bertambah2 mkn sambal..
31. Hajar: Yelah… org sedang berpantang.. sibuk dgn baby mana sempat nak meronda fp kan.. hehe…dah habis pantang ker?
32. Manje: tulah.. memang lain sikit sambal ni.. garing2 & kering2 gitu… cubalah mana tau kena dengan selera..
33. Tie ~ Ibu Wawanis: a’ah.. tau takper.. malu nanti kalau kawan opis tanya sapa yg mkn kerdas niiiiiiiiiii.. hehehehehe….
34. Mama:
35. Aida:
36. Auntie Fliffy: sama2 fliffy… dedicated? Biasa2 aje tu fliffy.. alahaii.. fliffy saja taknak tunjuk skill masak dia… kot tak dulu dia pun rajin gak update masak2… skrg ni busy eik? Tak sempat amik gambor makan2.. hehehe.. anyway.. suka tgk gambar anak2 fliffy.. mereka makin membesar & makin comel..
37. Jeff: hehehe…janganlah ditelek satu persatu.. tengoklah mana yg suka ajer..
38. Misliha: a’ah ler kak mis… buah geduak nama diberi.. menjadi sebutan tak sri p. ramlee…(pantun tak sudah)
39. Yati: boleh apa salahnyer… akak pun tak habis mkn sensorang.. hehe..
40. My secret wardrobe: TQ..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net