Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 24-Mar-2008 02:30 Email | Share | Bookmark

Lagi entry masak2.. hehehe.. weekend baru ni hubby keje .. kita ngan anak2 dirumah aje... takde mood nak berjalan.. tapi mood makan tetap ada..

Sabtu pagi.. masak roti telur breadcrumb & mee goreng sempoi....


Tengahari.. mee goreng ada lagi.. just masak nasi & sup ayam & fishball... hubby kerja.. kita mkn ngan anak2 ala kadar jelah...


Petang buat apam pisang.. resepi ambil dari azieyra82 fotopages... katanya resepi diambil dari koleksi resepi Diana.. tak pasti pulak siapa empunya resepi.. anyway.. TQ very much kepada empunya resepi... Kak Roy pun dah cuba buat apam ni.. memang betul kata Kak Roy.. this is the most yummiest apam ever... Tapikan... apam yang ku buat ni tak secantik apam yg Kak Roy buat.. sebab tak cukup soda bikarbonat.. hehe.. tak perasan lak soda dah nak abis.. huhuhu... tapi rasanya tetaplah sedapp...


Quote:
APAM PISANG KUKUS (Diana)
Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula (MaDiHa guna gula pasir yg jenis halus sket tuh) (opssss.. lupa nak mention.. madiha kurangkan gula dlm 3 sudu besar... itupun dah ckup manis dah..)
secubit garam

Cara-caranya
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam. Sementara tu.. panaskan periuk kukusan.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.

Nota: Penutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh keatas permukaan kuih.



Malam... sup ayam & fishball masih ada.. jadi hanya masak sayur kangkong kampong goreng, ikan pekasam & patin masak tempoyak.... patin ni.. hubby jer sorang makan.. aku ngan anak2 tak makan.. tak tau kenapa tekak takleh nak terima lak si patin ni...


Quote:
PATIN MASAK TEMPOYAK

1 ekor ikan patin ~ potong & bersihkan
20 ~ 30 biji cili padi (bergantung kepedasan yg anda mahu)
1 buku kunyit hidup (lebih kurang 2 inci)
3 sudu besar penuh tempoyak
1 helai daun kunyit atau daun kesum (mana2 pun boleh)
1 kuntum bunga kantan..
air secukupnya
garam secukupnya

Cara menyediakan
1) Tumbuk cili padi, kunyit hidup hingga lumat.. masukkan tempoyak dan tumbuk & adun rata.
2) Masukkan bahan tumbuk dalam periuk dan bancuh dengan air. Masukkan air secukupnya.
3) Jerang di atas api lalu dimasukkan daun kunyit atau kesum dan bunga kantan serta garam secukupnya.
4) Masukkan ikan dan masak hingga ikan masak & kuah menjadi pekat. Hidang.


Quote:
1. Imah: Awai pasai boss takdak.. kikikikiiii…. Alahaii.. ciannyer Imah.. hari2 Imah dtg melawat yer? Terima kasihlah Imah.. ada masa akak update.. kalau bz senyap ajelahh.. akak belum sihat sepenuhnya ni.. dah 2 x jumpa doktor..
2. Jasmeen: Sup memang sedap.. hehe.. akak buat stail yg campur rempah sup serbuk tu.. kasi kaw kaw sket. Hehe.. janganlah fobia ngan pisang… takper boleh cuba lagi.. resepi ni insyAllah menjadi.. kalau tak jd.. (mcm yg akak buat tu) rasanya tetap sedap tau… akak jamin..
3. Kamalina: A’ah.. tau.. tulah pasal.. Temerloh & patin tempoyak mmg femes.. hehe.. tp sayangnya akak tak boleh mkn ikan patinlah.. tempoyak akak mkn.. cuma ikannya saja tak mkn… huhuhuuu… takperlah aimi.. at least aimi berani mencuba makanan yg tak pernah cuba.. sapa2 taknak cuba tu yg rugi.. sebab taknak try cuba test.. hehehehe…
4. MamaFaMi: Buatlah lagi mama… sedappppp….
5. Black hat liao: tq tq
6. Aida: hehehe.. masak yg mudah2 aje tu aida….
7. Yati: yup betul tu… yg sempoi tu yg sedapnyer… ikan patin tu.. suami akak mkn sorang jer…
8. Ouled Kenitra: ada masa bolehlah turun padang tolong org rumah…
9. Imah: aikkkk… Imah ni rajin betul dtg umah akak.. hehehehe…. tq Imahh...
10. Tie ~ Ibu Wawanis: A’ah.. sesekali menu kg.. best.. oh yer ker? untunglah celebrate 2 x.. hehehe..
11. Wawa: cemana tuh wawa mkn nasi ngan ikan pekasam kuar (or kuah?) nescafe O?? cemana tuh??
12. Sayasha: mana ada rajinnyer sha… masak sekadar utk mengisi perut kami anak beranak ajer…
13. Kak Jie Jie: Hari cuti penuhlah meja Kak Jie….(tak penuh pun) Kalau hari kerja.. 1 atau 2 lauk aje kih kih kih…
14. Kak Leen: Lauk2 kg aje tu Kak Leen….
15. Roylazim: hehehe.. lauk kg jer tu Kak Roy….
16. Mama Farhan & Emily: ooohhh.. baguslah pandai mkn lauk kg mcm ni… silalah copy & jangan lupa masak lak yer.. pastu tepek kat fp okeh…
17. Aliza: ooohh.. suka yer patin? Madiha takleh mkn ler patin.. tatau naper… lemak sgt kot.. hehehe… aliza… kalau nak boleh madiha buatkan apam tuu.. tp aliza kena dtg amik boleh ke? Madiha kalau mak yong teringin ni tak sedap hati kalau tak wat kan.. hehehe..
18. Masriyah: masakan kg tu yah… suka yer ikan patin? Tp sana ada ke yah? Kalo takde kena tunggu blk m’sia lah yer… dah tak lama kan…
19. Dod: hehehe.. ada jugak peminat apam pisang yer…. Cubalah buat dilla… sedap sangat tauu…
20. Anese: hehehe.. oklah jugak tu rajin pegi kedai…. Cam akak ni pulak.. malas pegi kedai especially kalau dah blk rumah.. jgn harap ler nak kuar blk pegi beli makanan kat kedai.. rela mkn nasi lauk telur dadar aje… hehehehe…
21. FarEast: hehehehee… tak dapek akak nak tolongggg….
22. Cek de sam: dijamin sedapppp…. Rugi tau tak cuba…
23. Jeff: takpernah cuba lagi ikan keli… pasal takut nak siang ikan idup.. hehehehe.. selalu ikan keli.. mak mertua je yg jadi tukang masak.. kat rumah sendiri tak pernah beli ikan keli.. hehe..
24. Mamasya: apam pisang tu mmg sedap mamasya… paling sedap antara apam2 pisang yg pernah madiha cuba.. hehe.. a'’hlah.. tak tau kenapa takleh masuk ikan patin ni.. dah pernah cuba beberapa kali.. tp takleh jugak..
25. Maya amir: bukan ngancam saja maya… malah mmg sedapppppp
26. Sabrina: agaknya kot kat perak tu popular ngan tempoyak sebab kat sana kan byk durian.. hehehe..
27. Jay: heheheheee….
28. Aidura sofiee: alamakkk.. ni yg malu ni….! Masakan kg dikatakan kelas..? hehehe… tekak ni kadang tu teringin nk mkn western (baru kelas yg ni heheheeh) tp malaslah pulokkkkk nak masaknyer..…
29. Jay: ececehhhhhh.. yer ker tu????
30. Zai Kulim: sama2 Zai… suka tgk pic zai tuu.. pandai posing.. oh ya.. akak ni nak msaukkan link kengkawan.. suka masukkan sekaliarung link kawan2 yg lain juga.. skrg ni sedang kumpul & tulis list nama kwn2 yg belum masukkan.. nanti akan masukkan.. okey.. bab nak pegi situ.. tak tau bilalah tu zai.. jauh bebenor… hehehe..
31. Kak ram: hehehe… ni betul ler yummy niiiiii…?? akak mkn ker tempoyak tuuuuuuuuuuuuu??? Akak kan tak mkn duriannnnnnnnnnnnnnnnnnnn… hehehehe…


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net