Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 25-Mar-2008 04:43 Email | Share | Bookmark
Kerabu Bok Nee a.k.a Kerabu Cendawan Hitam

tambahan.. ikan rebus grg ajer... mls nak masak kuah.. hehehe..
Semalam.. bila melawat blog Mat Gebu... hati tertawan dengan gambar Kerabu Bok Nee ataupun Kerabu Cendawan Hitam a.k.a cendawan telinga kera yang Mat Gebu tayang... meleleh dibuatnya.. almaklum memang 'hantu kerabu'. Pantang nampak kerabu.. memang tak tolak punya.. semetelah bahan2 utama memang ada kat rumah.. jadi balik kerja semalam singgahlah kedai utk mencari bahan2 tambahan... Hasilnya memang yummy.... Terima kasih banyak2 pada En. Mat Gebu yang berkongsi resepi tersebut.. memang sedappp.. Di sini MaDiHa copy & paste resepinya... Tapi MaDiHa minta maaf yer.. sebab ada ubah sket resepi tu... jangan marah ehh En. Mat...

Menurut Mat Gebu... Kerabu Bok Nee atau "Black Fungus Kerabu", makanan istimewa nyonya peranakan terutama yang berasal dari Pulau Pinang. Sedap dan unik...

Ini rupa cendawan hitam / cendawan telinga kera sebelum & selepas direndam..


Quote:
KERABU BOK NEE


Bahan-Bahannya
20 g black fungus/cendawan telinga kera (seperti gambar di atas)
1 keping dada ayam
7 biji bawang merah, dihiris halus
1 camca besar kerisik (MaDiHa tambah setengah sudu lagi)
2 kuntum bunga kantan, dihiris halus
1 batang serai, dihiris halus2
2 camca besar sambal belacan (resipi dibawah)
3 biji limau kasturi, ambil jusnya (MaDiHa guna setengah biji lemon saiz besar)
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit lada hitam kisar

Bahan Sambal Belacan
100 g cili merah (MaDiHa tak bubuh)
5 biji cili padi (MaDiHa tumbuk 13 biji cili padi)
25 g belacan, dibakar (tak timbang.. letak dlm 1 inci gitu)
Secubit garam

Cara membuatnya

Rendam black fungus dalam air panas hingga kembang (lebih kurang 10 minit), cuci dengan air biasa dan gunting bahagian keras nya dan cuci bersih, rendam kembali dalam air panas yang baru selama 10 minit. Toskankan dan hiris halus2. Ketepikan.
Dada ayam dibersihkan, kelar2 dan tabur sedikit garam dan lada hitam kisar, perap 10 minit dan kukus hingga masa (kurang lebih 15 minit). Angkat, sejukkan dan siat2 halus. Ketepikan.
Tumbuk lumat bahan2 sambal belacan dengan lesung batu. Masukkan ke dalam satu bekas besar, satukan bawang merah hiris, bunga kantan hiris, serai hiris, kerisik, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
Masukkan hirisan black fungus dan daging ayam tadi, gaul rata2 dan masukkan jus limau kasturi, kacau hingga rata. Rasa dan jika ok boleh dihidangkan segera.


Quote:
1. black hat liao: mekasihh..
2. nabialishad: samalah kita intan.. sebut cendawan mmg suka sgt… tp ada satu je cendawan yg madiha kurang gemor.. iaitu cendawan shitake.. sebab ada bau yg pelik sket.. hehee… tulah.. tak pernah tengok org wat kerabu dari cendawan kan? Tp mmg sedap tau kerabu ni.. trylah!
3. rani: sebab lain dari yg lain tu yg akak dok meleleh bila tengok kat blog CMG.. hehehe..
4. rinnchan: hahahaha… kita pun baru pertama kali dengar perkataan bok nee tuuu…. Bukan rinn aje yg ketinggalan zaman… mmg betul tu… apa2 kerabu mmg tak tolak punya…
5. Imah: alahh Imah ni… belek jerlah fp kawan2 kita… ada byk resepi boleh pilih mana satu yg berkenan… akak ni pasal dok meleleh sgt tgk gambar kat blog CMG.. tu pasal yg tak sabar2 mencuba tu.. tp mmg puas hati.. best bangettt!
6. Rozeela: rasanya kalau guna cendawan lain.. dah larilah rasa dia.. sebab cendawan hitam ni rasa & tekstur dia lain sket dr cendawan2 lain tu.. tp kalau nak try apa salahnyer… hehehe..
7. Nhalilah: betullah tu.. akak selalu msk dlm sup or sayur campur aje.. ni 1st time buat kerabu.. tp mmg sedaplah..!
Re: pasal tikar tu.. TQ bebanyak sebab sudi tolong carikan utk akak…
8. Anir: elehh… rajin mende? Masak pun sejenis dua jekk.. hehehehe…
9. Aliza: mmg yummy aliza…. Alaa ciannyer.. kalau nak boleh madiha buatkan…
10. Nhalilah: malu gak ni nak kirim2 ngan halilah.. dahlah baru je bertegur sapa.. tiba2 nak kirim2 barang lak.. hehehe.. anyway.. kalau tak menyusahkan.. boleh ler tolong belikan utk akak yekk..
11. Badangperkasa: ohhh.. cendawan bisa utk penyakit gout yer? Ingatkan jenis2 kekacang jer….
12. Umi Solehah Yusuf: Alaa tie… senang je buat kerabu tu.. tie pun boleh buat sendiri tauu… siapa kata tie tak pandai masak.. cuma tie taknak tunjuk jer bakat tu kan. Hehehe..
13. Kak jie jie: samalah kita kak.. mmg hantu kerabu.. hehehe… eh ye ker ada fresh cendawan ni? Lagi bestlah gitu.. madiha ni jarang pegi pasaraya besar.. tu pasal ketinggalan zaman sket…
14. Baayah: alaa baayah.. jangan kata gitu.. akak sebenarnya bukan pandai or rajin sgt masak memasak ni… masih dok terkial2 & masih dok belajar2 jugak ni.. resepi pun selalu dok refer kat fp or blog org lain jugak.. pasal resepi yg akak tepek tu mmg utk dikongsikan.. sila2lah mencuba yer…
15. Soulha, cairo: hehehe.. sabar jelah yek sue….
16. Kamalina: aimi.. akak pun dok cilok resepi org ni… akak pun 1st time dengar nama tu… hehehe..
17. Ana: minat tu ada.. cuma masa tak mengizinkan.. lagipun bila fikir sapalah yg nak mkn cuppies tu semua.. sebab anak2 madiha & suami kurang minat dengan kek2 ni… kalau diaorang mkn.. ambil ler 1 or 2 pastu tak sentuh dah… hubby pulak kalau madiha buat kek.. dia lebih suka mkn waktu panas2… kalau dah sejuk dia tak layan dah… tp tak taulah kot bila anak2 dah besar selera diaorang lain pulak.. masa tu boleh ler kot turut mendeko (entah2 masa tu dah abis kot musim cuppies.. hehehe..)
18. Maya amir: re: sabar jelah maya… kerenah anak2 ni berbagai ragam.. kita sebagai org tua kenalah sabar..
19. Mamasya: entah ler mamasya… org letak nama gitu.. kita mengikut ajelah.. tp yg penting kerabu ni sedappp.. heheheeh…
Re: tq tq tq.. akhirnya dpt jugak kenal tuan punya fp.. cantik manis, tinggi lampai orgnya… malu pulak kat mamasya sebab kita ni besar gedabak.. hehehehe..
20. mama farhan & emily: boleh try… mmg sedap tauu…
21. Wawa: memang menarik pun.. sampai akak rasa mcm nak terkam jer gambar kat blog CMG tuh.. hehehe…
22. Srsfeqah: akak pun 1st time dengar.. akak mmg suka mkn cendawan.. tu pasal bila nampak jer kerabu kat blog CMG.. terus teruja nak mencuba…
23. Pemancing ikan: jommmm… tp kerabu madiha dah abislah.. hehehe..
24. Sabrina: hehehee.. tau takper…. Cepat2 cari bahan2nya.. kerabu ni mmg sodap bangettt… rugi tak cuba tau…
25. Tok janggut: heheeh… sabor tokkkkk….mmg sodap pun kerabu tu tok… nanti bolehlah suruh nenek kat rumah tu buekkan utk tok yo… takper tok.. jarang2 ke sini sebab tok busy.. madiha pun samo jugak.. jarang dapat ke rumah tok sebab samo2 busy kito ni…
26. Aima: ohh aima tak suka cendawan yer? Madiha lak mmg feberet ngan cendawan.. any cendawan suka except shitake sebab dia ada bau maung & pelik sket.. anyhow.. masih boleh makan jugaklaaa… cuma kureng sket jer.. hehee…



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net