Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 26-Mar-2008 01:54 Email | Share | Bookmark
Lauk Pauk Ulang Tayang.. hehehe..

masa nak goreng buncis.. jumpa telur kembar ni...
kuih cara dalam acuan..
ini nasi goreng sempoi.. bekfes hari minggu baru ni..
kuih cara pun ada..
 
Salam semuaaa.... apa khabar hari ni?? Harap2 anda semua sihat2lah yekk... Madiha masih dlm dlm mood batuk2 lagi nihhh.. aduh.. tensen betul... Masih tak hilang2 lagi ni.. agaknya dah terkena jangkitan batuk 100 hari kot..

Bila dah tak sihat ni.. rasa malas lak nak tulih panjang2.. layan jelah gambar masakan sempoi ku yg tak seberapa nih yek... madiha dgn sempoinya mmg sinonim.. hari2 msk sempoi..

Ni lauk2 ulang tayang... tiap2 hari kena masak.. kdg tu.. takde idea gak nak masak apa.. msk jelah apa yg ada dlm peti ais tu.. (lauk2 & sayur2 sumer hubby yg beli... ana hantam sajalah masak apa yg dia beli.. )

Dinner mlm tadi.. sotong tumis bersos, buncis goreng bertelur & ikan pelaling rebus goreng garing.. yum yummm.. sempoii...




Kuih cara ni pulak.. yg dibuat pagi ahad baru ni... teringin plak mkn kuih cara.. lepas goreng nasi.. bancuh lak kuih cara... lepas ler mengidam tu..

Quote:
KUIH CARA


Bahan2
2 biji telur
3 cawan santan (Madiha guna santan kotak saiz kecil.. jadikan 3 cawan ditambah air)
secubit garam
2 cawan tepung gandum
opss.. terlupa lakk.. sedikit pewarna hijauu... (kalau nak blend daun pandan pun boleh.. 5 - 6 helai pandan.. blend dgn 1 cwn air.. tp.. kurangkan sukatan santan 1 cawan.. means.. gunakan santan pekat 2 cawan je sebab jumlah cecair = 3 cawan)
gula secukupnya..
Minyak masak secukupnya..
Daun pandan diikat untuk digunakan semasa menyapu minyak pada acuan.

Cara2
1)Pukul telur + garam dengan whisker... tambahkan santan & pewarna hijau pukul sikit lagi. Pastu tambahkan tepung sikit demi sikit dan bancuh rata.. tapiskan ke dalam jug..supaya mudah nak tuang semasa nak masak kuih cara..
2)Panaskan acuan cara dengan api yg kecil.. sapukan minyak tiap2 lubang acuan dengan menggunakan daun pandan.. tuangkan bancuhan ke dalam lubang kuih cara satu persatu hingga habis.. kemudian gunakan sudu kecil untuk masukkan sedikit gula setiap kuih mengikut giliran satu persatu... means.. kena ikut mana yg 1st, 2nd & seterusnya. (Jangan plak mulakan bubuh gula pd kuih yg last sekali anda tuang td... sebab tepungnya belum masak lagi.. gulanya akan jatuh kebawah & akan menghanguskan kuih anda.) Madiha masukkan 1/3 sudu kecil gula tiap sebiji cara.. kalau suka lebih manis boleh masukkan setengah sudu kecil atau ikut selera anda sendiri
3)Tutup acuan cara guna penutup periuk.. dan biar hingga kuih masak.. bila dah masak.. keluarkan kuih dan ulang spt no. 2 tadi hingga habis..


Quote:
1. zai kulim: ada zai.. tapi biasa terjumpa dalam telur saiz A atau AA aje.. telur saiz kecil jarang jumpa.. jgn tak caye.. akak selalu gak jumpa.. ni saja2 jer amik gambor.. hehehe..
2. srsfeqah: ikan rebus goreng tu mmg sedap.. tp akak selalu panggil ikan kukus tau.. tp sebenarnya direbus.. hehee.. biasalahkan.. ikut mak2 dulu panggil camtu…
3. yati: laa.. ye ke yati? Letih kan yati bila batuk payah nak hilang ni.. rasa cam dah tak larat nak batuk.. hehehe..
4. rani: kalau dah lemak berkrim.. mmg disukai ramai.. hehehe…
5. sayasha: meh ler dtg umah amik.. hehehee… tp jgn lupa bawa nasi kerabu 3 bungkus tau.. hehehe…
6. zai kulim: sama2 zai.. nanti akak pi ronda fp zai okeh! Ye ye.. nanti akak letak ler .. hehehe.. jangan mareeeeee…
re: zai… tunjuk ler cara2 & resepi nak masak batang pisang tuuuuu…. Pisang hutan kat kebun sawit mak akak byklah.. tp takut tersalah pisang lak nanti kang mabuk lak.. hehehe…
7. alim~umi najla: akak kureng sihat ler alim.. batuk2 nih dah lama sgt dah ni.. tak baik2 lg… patutlah senyap jer skrg.. mabuk teruk yer? Alim mcm adik akak.. pegnen tak boleh masak kat rumah asyik nk mkn kedai jer or mkn yg org masakkan… malas masak.. tp mmg betu ler pasal dpt baby boy.. hehehehe…
8. zanaz: jangan tak tau.. si dini pun mmg suka banget buncis goreng gitu.. tp actually tak kisah buncis or kcg panjang dia mmg suka..
9. patgoh:
10. jay: cantik mcm orgnya kan.. huwahuwahuwa…
11. mamasya: alaa.. takde apa2 pasal telur kembar tu.. hehehe.. masak cenggini senang takyah nak blend cili.. semua main hiris2 jer.. hehehe.. cara tu.. madiha masak atas dapur gas jer.. masa tak tengok plak mamasya.. main agak2 jer.. tp taklebih dari 5 minit pun rasanya.. tp boleh tengok bila atasnya dah beku & bawahnya dah garing dah boleh angkat..
12. lieya mama damia & mirza: ohhh suka yer kuih cara? Bolehlah buat.. senang jer buatnya…kat kelantan kuihnya manis2.. bolehlah lebihkan gula kalau suka manis.. hehehe..
13. nhalilah: masak sempoi pastu perut tengah lapor mmg bertambah2 ler sedap kan.. hehehe..
re: akak dah reply.. TQ
14. anir: aku dua2 pun suka.. hehe..oiii untunglah dia dpt kuih cara free sokmo.. mehlah pas kat sini cikittt.. hehee…
15. Hajar: takde apa2 ngan mengidam tu hajar.. hehee… ni mengidam org sihat.. heheheeh..
16. Imah: ececehhh… betul ke malas? Saja jer imah taknak tunjuk bakat tuuu…. Hehehe…
17. Lee lin: sy pun pernah gak fikir gitu masa kecik2 dulu… maklumlah selalu org tua2 tak bagi mkn benda2 kembar ni especially bila jumpa pisang kembar…sebenornya diaorang yg nak mkn pisang tu.. hehehe..
18. Kamalina: laa ye ke? Akak dari sebelum kawin dah pernah buat.. guna acuan mak kat kg ler… skrg ni kenalah beli acuan sendiri sebab senang kalu teringin lagipun kg akak jauh bebenor.. lainlah aimi umah aimi dekat jer ngan umah mak.. heheh… wow.. best tu dpt buku resepi dr mak.. bila lagi nak share ilmu2 masakan org dulu? Meh ler share2…
19. Kak jie jie: hehehe.. kelakarlah akak ni.. aritu akak lupa jampi dulu pd gambar tu pasal tu batuk ni tak baik2 lagi.. hahahaha… madiha dah 2 x jumpa doc panel.. ubat senseh pun try gak.. petua2 kg semua dah cuba.. ujian ni belum reda lagi nampaknya.. tp suara dah ok sket dah… tq akak..
20. Mamafami: pasal pinggan tu.. madiha kadang tu teringin jugak.. tp bila memikirkan takde tempat nak letak.. terus padamkan sj niat tu…
21. Hazie: salam.. silakan.. ehh.. ni hazie yg akak call aritu ehh? Alahaiii… punya bz sampai lupa dah hasrat nak masuk kelas beading ni…
22. Sabrina: tak mana boleh rehatnya Sab… kalau betul2 nak rehat.. akak kena dok dlm wad barang seminggu… itu barulah betul2 boleh rehat.. hahaha.. anyway.. tq Sab..
23. Soulha, cairo: tak taulah sue.. biasalah sue.. penyakit nak dtg tak boleh ditahan2..
24. Jeff: betul tu jeff.. yg penting perut terisi…
25. Aliza: hehehe… alaa.. bukannya susah sangat pun.. sap sap soii… anyway.. ckp ler kalau teringin tau.. sebelum baby kuar.. kang meleleh lak air liur baby tu.. hehehe..
26. Ouled kenitra: a’ah.. dah tengok… kalau itu orgnya.. mmg sapa pun takde yg rindu.. bersalam pun taknak pandang muka.. nampak bebenor kesombongan dia.. hahaha..
27. Pemancing ikan: apa nak buat.. sudah nasib ikan.. sungguh glemer nama tu pokcik.. bolehlah di ketengahkan agar ikan goreng ni jd fofularr.. hehehehe..
28. Fliffy: ececehhh.. tengah diet ehh? ni yg jeles nih.... Patutlah lama takde entry masak2…
29. Mama hasya & humaira: hehehe.. terliur ker? lauk2 biasa aje tu.. mekasih sudi kemari…
30. FarEast: ecewahh.. sotong leh memukau? Bahaya tuu….
31. Qamar: kalau rindu air tangan mak.. eloklah balik kg… boleh gak jenguk2 mak kat kg… mesti dia seronok kalau Qamar balik…
32. Aida: silalah aida.. kalau dah buat jgn lupa tepek kat fp tau.. selamat mencuba..
33. Roylazim: kacang goreng bertelur cenggini.. memang feberet si dini… kalau nak suruh dia mkn sayur byk.. masak je gini.. sure bertambah2..
34. MamaElla: mama… ni baru namanya menu sempoiiii.. hahahah.. kalau pizza yg mama buat tu.. namanya menu special tauu… lama betul tak wat pizza.. rindu banget nk mkn pizza…
35. MiraJohar: kuih cara mmg kuih yg paling mudah.. janji ada acuan & bahan2 dia tu… buatnya sekejap ajee…. Acuan tu akak beli kat kedai serbaguna.. boleh try tanya kedai2 yg jual barang2 plastik tu ker…kot2 ada..
36. Umi solehah yusof: tie… sedapnyer cara bubuh sambal daging? Sambal cemana eik? Ke cara berlauk tu? Suami madiha suka sgt cara berlauk.. tp lama gak tak buat.. last buat masa bulan puasa aritu..
37. Kyrol a.k.a kielliena: kalau nak meh ler sini… hehehe..
38. Emy: ececehh.. tetiba jer teringin.. ada apa2 ker? heheheeeee…
39. Masriyah: yah.. kuih cara ni kuih yg paling senang tau.. buatlah kalau anak2 suka.. ada ke acuannya kat sana?
40. Black hat liao: tq tq tq… nak buat blog ? fp ni pun tak terkejar nak hapdet.. hehe.. nantilah yer kalau berkesempatan..
41. Kak leen: salam kak leen… alaa.. kenapa lama tak buat kuih cara? Kuih yg paling senang aje ni kak leen…
42: Pemancing ikan: alhamdulillah... tentu seronok pokcik melayan cucu2 tu kan.. anak2 madiha tak sempat nk bermanja dengan atok & to'ki dia sebab kedua2nya dah pergi mengadap ilahi sejak dini kecil lagi.. masa tu haziq pun belum ada lagi.... tapi alhamdulillah.. masih ada opah & tokma kat kampong..
pakcik ni kelakarlah... mungkin juga kot kuih cara tu kegemaran peguam... tp rasanya peguam bela tak berapa suka kot..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net