Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 11-Apr-2008 06:40 Email | Share | Bookmark
Menu2 Xpress Ku....

 
 
 
Lama dah tak update lauk pauk sempoi ku.. hehehe.. Orang lain update cuppies comel2.. & lauk2 yg canggih manggih... tp aku dok update lauk pauk sempoi ni.. Hantam sajalah labuu... janji FP ku berhapdet
Jom cuci2 mata lauk pauk aku sepanjang minggu lepas & minggu ni... nilah dia lauk pauk xpressku... ada gak yg tak sempat amik gambor bilamana kesuntukan masa sebab hubby nak cepat.. kang tak pasal2 kena marah.. dia nak makan sebab nak cepat pegi keja.. yg aku dok sibuk nak amik gambar lagi..
Layan ajelah gambar2 basi & lauk pauk ulangtayang ni....







Ini pulak apam pisang resepi Diana yg kali kedua ku buat... apam ni mmg sedap.. tu pasal buat lagi... aku mmg suka kuih muih yg ada pisang ni.... dah jumpa pulak resepi apam yg best... apalagi.. dok ulang buat jela.. TQ pd Diana utk resepi ni... resepi ni tengah popular skrg ni.. dah ramai yg mencuba..
Separuh ku masukkan dlm acuan kecik2 ni.. & separuh kukus dlm loyang kecik..



Untuk resepi hari ni pulak... ini dia.. resepi kerabu selom...
Pegi pasar malam baru ni.. hajat dihati nak cari ulam pucuk jambu golok (gajus/janggus) tapi takdelah pulak.. nampak selom ni.. beli aje... lama dah tak makan kerabu selom...

Quote:
KERABU SELOM

Bahan2
1 ikat daun selom (lebih kurang secekak besar)
1 biji kelapa saiz kecil ~ diparut putih (kalau dpt yg agak muda sedang2 inti lagi sedap)
2 kuntum bunga kantan yg belum kembang ~ dihiris halus
1 biji bawang besar ~ dimayang
2 batang serai ~ dihiris halus
sejemput udang kering* ~ rendam air panas & tos
sejemput bilis yg dibersihkan* ~ rendam air panas & tos
3 biji cili merah*
6 biji cili padi*
1 inci belacan*
1 biji limau nipis/3 biji limau kasturi (ku guna 1 biji lemon) ~ ambil jus
garam, gula & perasa secukupnya

Cara2 Menyediakan
1) Tumbukkan bahan2 bertanda * hingga lumat
2) Daun selom dibersihkan beberapa kali. Rendam dalam besen & bilas/basuh bersih. Sebab pada daun selom ni kdg2 byk habuk & kekotoran maklum ajelah biasanya selom ni hidup ditepi2 paya/kolam.. kena basuh 3 hingga 4 kali dengan air bersih. Bila dah bersih.. toskan kejap kemudian dihiris kasar. Hiris byk2 sekali.. jgn hiris setangkai-setangkai.. bila nak abiss
3) Kelapa disangai kejap hingga agak2 nak kuning.. jgn kuning... kemudian tutupkan api dan masukkan daun selom, bahan2 yg dihiris tadi serta bahan2 tumbuk, jus limau/lemon & bahan2 perasa.
4) Gaul rata bahan2 ni dalam kuali dan rasakan.. bila dah cukup rasa.. hidangkan segera.


Selamat Mencuba

Quote:
1. Big Mamma Bukhari aka Ati: amboi.. seronoknyer Ati dpt jd first commentor.. tp akak takde hadiah laa… anyway.. tahniah la.. hehehe..
2. Big Mamma Bukhari aka Ati: Ye ker? apalah yg teruja sangat tuu… hehehe.. Tie akak ni asal T’ganu.. kalau tak layan budu nanti jadi T’ganu murtad lak.. hehehe… petai tu akak makan jugak.. tp time cuti jelah sebab kalau time keja takut toilet opis ni berbau.. bising lak cina2 kat opis ni..
3. Zaiy: menu2 sempoi aje tu Zaiy… woo… peminat petai yer… leh genglah ngan husband akak…
4. Jasmeen: tu lauk pauk yg hampir 2 minggu.. ada gak yg tak sempat amik gambor.. main lat ta li lat dgn sapa tuh? Hehehe.. apam tu sedap tauu.. rugi tak cuba..
5. Mama @nis: Akak ni memang tak sempat nak masak rumit2.. sebab kesuntukan masa… main cebur jer masak ringkas2.. thanks juga sudi ke FP akak ni..
6. Mama Farhan & Emily: resepi apam tu ada kat link sebelah ler cayang Mimi… akak dh pernah tepek aritu..
7. Shima~ummi HaziqAiman: Kalau mkn ramai2 lauk tak sedap pun boleh jadi sedap.. hehehe.. madiha buat kuih bila terasa nak makan.. takdelah rajin sgt.. bukan hari2 buat kuih.. kengkadang jer..
8. MamaFaMi: Mesti mama tengah berangan2 nak buat kerabu pegaga kan? Hehe.. takperlah nanti mama buat mama tepek lak resepi kerabu versi mama.. madiha memang dah lama jugak tak buat kerabu selom ni.. bila nampak aritu.. rasa teringin pulak nak buat.. tu yg beli tuh.. mama.. kalau signboard restoren mcm ni.. gerenti org taknak masuk kedai tu.. sebab lauk pauknya tak mengancam langsung.. hehehehe..
9. Tariqzaidanirah: alahaiii.. ciannyer.. mana nak cari pucuk paku kat sana eik.. sabar jelah kena tunggu blk M’sia dululah yer..
10. Wawa: cemana tu kerabu keladi air?? Tak pernah akak tengok.. mesti best nih? Tepek ler resepinya..
11. Kak Jie Jie: ala Kak Jie… takde semangat lagi nak buat cc.. tunggulah bila ada besday sapa2 baru boleh try test.. hahaha… na kalau sebut kerabu.. semua pun suka… betul ke kak daun gajus elok utk kencing manis? Tp kalau na.. makan gitu jer.. rebus2 leceh ler.. hehehehe.. buah dia pun ada khasiat gak yer.. akak sebut lemak sotong + buah gajus tu buat na teringat masa pegnenkan dini dulu.. itulah yg na ngidam.. mujurlah dapat.. itu pun masa dah sarat.. hehehe..
12. Ciku_nunu: kalau megi tu menu express si Dini.. hehehe.. kerabu selom tu mmg feberet akak.. sebenarnya any kerabu pun mmg akak punya feberet…
13. Shima: ooo.. peminat petai yer? Leh la geng ngan husband akak mmg hantu petai.. hehe.. nak link? Bolah aje no hal… tp akak belum tahap sifu lagi tuu.. malu ler.. hehehe..
14. Srsfeqah: Feqah.. resepi apam tu ada dlm link sebelah.. refer under kuih muih melayu & moden.. apam pisang diana..
15. Farah Shrewsbury: dok kat perantauan memang selalu teringat masakan kg kan.. sabar jelah yer.. nanti blk bercuti ke tanah air.. bolehlah makan puas2 apa2 yg mengidam tu..
16. Dod: Dilla.. ni menu akak sepanjang hampir 2 minggu tuu… ada gak yg tak sempat amik gambor.. takde apa yg spesel pun.. masak2 biasa aje tu.. just to share an idea aje.. sudi ke dtg umah akak? Segan ler nak ajak dilla.. umah akak kecik aje.. hehehe..
17. Hajar: hehehe.. ada2 aje hajar ni.. ni memang menu xpress ni tau.. hahah.. malu kat Hajar.. dia masak best2..
18. Nhalilah: Halilah pun suka eik ikan aye rebus goreng tuh? Akak ikan rebus goreng mmg feberet tak kira ikan apa.. hehe.. kerabu tu mmg sedap.. (cehhh.. puji sendiri) nanti bolehlah cuba buat.. cepat ker akak update? Rasanya akak dah kurangkan dah update nak banding dulu.. dulu tiap2 hari update kecuali sabtu & ahad.. skrg ni 3 kali seminggu jer.. hehehe..
19. Wak Kumis: byk2 lauk tu ikan bilis yg wak berkenan? Terungnya tak suka ker? hehehe..
20. Niza et Sofia, London: Itulah kan.. kalau dah merantau mesti teringin kan lauk2 kg.. sabar jelah yer Niza.. nanti blk M’sia bolehlah mkn puas2..
21. Nur: Nur.. malu ler kat Nur.. lauk2 madiha tu yg sempoi2 jer.. hehehe… kalau berjiran kita bolehlah bertukar2 lauk.. tp madiha yg untung sebab nur masak lauk sedap2.. heheheh..
22. Jeff: haa… tau takper… lebih2 mcm husband sy yg nak masuk kerja mlm.. kalau msk lembab2 mmg tak merasa ler dia mkn nasi kat rumah.. hehe
23. Mamasya: alhamdulillah.. suami & anak2 tak cerewet.. apa yg madiha masak diaorang mkn jer.. dia tau wife/ibu dia kerja.. oh ya.. terung tu madiha goreng kosong jer dulu.. pastu baru masukkan dlm sambalnya.. ikut style kak rinnchan aritu..
24. Kak Leen: ishh.. naper tak dpt tengok akak.. alahaii… nanti akak masuk lagi yer…
25. Anese: hehehe.. sebut ikan pekasam akak pun sama leleh ayaq liuq..
26. Aida: hahaha.. mcm2 ler Aida ni.. ni bukan lauk pauk sehari dua.. ni antara lauk2 nak masuk 2 minggu cuma ada gak la yg tak sempat amik gambar..
27. Daalia: takperlah akak.. madiha tau akak mmg sedang sibuk skrg.. terima kasih sudi jenguk2 madiha yer..
28. Baayah: apa tu menu simple baayah? Hehehe…
29. Wa: ye ker? boleh genglah kita.. sempoi pun tak kisah.. janji kenyang..
30. Mama: TQ.. nanti kita jenguk yer..
31. Sayasha: Sha… tu lauk2 pauk 2 minggu daaaaaaa.. hehehe..
32. Shahquantan: ecewah.. apa yg dinantikan tuuuu…
33. Zanaz: hehehehe… alaa.. zana masak lauk2 sama pun sebab zana tak sempat kan? Bizi ngan tempahan.. bukan sebab malas.. hehehe…
34. Ida Isk: dah terpaksa.. hehehehe…
35. Ikeverse: TQ..
36. Pemancing Ikan: Tu sebenarnya tunas kobis.. tp kat pasar dok sebut baby kailan.. madiha rindu nak mkn tunas kobis mcm waktu arwah ayah tanam kobis dulu.. bila nampak kat pasar terus beli… actually tunas kobis tu dia tumbuh pd tunggul kobis yg kita harvest hasilnyer.. mmg byk tumbuh.. rasanya lebih sedap dari kailan kan sebab lebih lembut.. skrg ni org siap boleh jual lagi tunas kobis ni.. dulu2 kami buat makan sendiri jer.. tak sangka lak boleh buat duit.. hehe..
37. Qamar 81: jomlaa… kita masak sama2 nak? Hehehe..
38. Pemancing Ikan: ecewah.. sempat berpantun lak tuu.. tulah.. sy panggil tunas kobis.. tp org kat pasar dok panggil baby kailan.. nak buek cemano…
39. Maya: Ooo.. ye ker? nasib baik jumpa juga apam berkuah tu… kalau tak mau kempunan kan? Cemana ni org T’ganu leh tak tau wujudnya apam berkuah tu.. hehehe…
40. Soulha, Cairo: Macam ni ler Sue menu org nak cepat.. masak yg mudah2 aje.. masak mesti siap dlm tempoh 30 minit.. terlambat kalu jawabnya.. hubby kena makan kat luar laaa.. hehehe.. pasal sayur tu.. mmg betul.. sebab dulu arwah ayah madiha ada tanam kobis.. jd tu yg tau yg org dok panggil baby kailan tu sebenarnya tunas kobis.. diaorang petik sebab tunggul kobis tu tumbuh tunas.. jd dari dibuang/dibajak tanah mcm tu.. baik diaorang petik & jual.. pasal peria tu.. ada gak dengar org ckp elok utk kencing manis.. ada juga yg ckp elok utk org yg tinggi kolestrol.. kalau boleh mcm gitu jer tanpa masak..
41. Ana: hehehe.. malu kat Ana tau.. dok tayang menu exspress…


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net