Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 14-Apr-2008 04:45 Email | Share | Bookmark
Zoo Negara (Part I)

dah masuk.. tempat menjual cenderahati.. tak masuk pun..
haziq tengok kambing..
kuda kerdil??
masing2 tak lepaskan peluang menggosok kepala kuda..
abby & betty
si kakak tua..
bergambar depan kandang seladang..
seladang yg gagah..
memerang yg sangat jinak..
kita jenguk dia.. dia pun jenguk kita jugak..
ini apa yer.. kijang kot..
kura2 besar
ular apa tah.. lupalah nama dia
ular apa ni.. ular pucuk kot..
 
 
banyaknya bangau@flamingo kat situ..
dee, tasya & betty
sekeluarga.. penuh.. sampai burung pun tak nampak
kami sekeluarga
ini apa yer? spesis lembu kot..
kat savanna walk.. depan kandang badak sumbu
tasya & betty
badak sumbu/ rhinoceros
 
ostrich..
zirafah
keretapi yg lalu depan kami..
rehat sebentar..
sambil mkn aiskrim..
sedapnyer kakak mkn eskrim..
betty pun nakk!!
camel ni syok jer landing..
Kebetulan Sabtu & Ahad baru ni adalah minggu hubby cuti... bila ma & adik2 dtg.. kitorang pun meeting ler kot2 nak pegi jenjalan ke mana2... puas jugalah dok sebut nama2 tempat nak pegi.. last2.. Zoo Negara yang jadi pilihan sebab masing2 dah lama tak pegi situ.. Aku sendiri pun last pegi dulu masa umur Dini 2 tahun.. kira-kira 6 tahun yg lalu.. Tak jemu melawat Zoo ni walaupun penat. Kalau dikira dah banyak kali gak ler pegi sejak zaman sekolah, anak dara hinggalah dah ada anak.. Cuma skrg ni.. tiketnya dah agak mahal woo... seingat aku kalau tak silap.. terakhir aku pegi dulu tiketnya hanya RM9.00 bagi dewasa.. sekarang sudah RM15.00.. nampaknya.. setiap tahun.. diaorang naikkan RM1.00.. kalau berterusan begini.. nanti 20 tahun akan datang.. tiket Zoo akan menjadi RM35.00...?? Jangan panik.. ini cuma andaian aku jer.. betul tak betul.. kita tunggu ajelah.. (itupun kalau panjang umur...)

Ok Jom layan gambar2 sekitar Zoo Negara.... Agak byk ambil gambar kat situ... jadi aku buat 2 part lah eik... sayanglah sebab ada byk gambar yg cantik2 nak ku besarkan.. Nanti kalau masukkan dlm 1 entry.. jenuh nak tunggu gambar tu loading......

Tak kira.. kambing pun kami tengok jugak.. kat bandar mana ada kambing..


Abby & Betty dengan kuda kecik...


Burung kakak tua..


Depan kandang seladang pun jadikkk...


Memerang ni jinak.. langsung tak takut org.. kita jenguk dia.. dia berdiri ramai2..


Ini kalau tak salah aku kijang kot.. ya ampunn.. lupalah nak baca nama dia. main amik jer gambar... nak kata rusa dia ni kecik sikit..


Kura2 gergasi..


Suka tengok flamingo atau bangau dlm air ni..


Dee & wifenya.. Tasya dukung Betty.


Aku sekeluarga... jarang dapat ambik gambar berempat gini...


Ini spesis lembu tp bukan lembu tempatan.. tengok tandok dia tuu...


Tasya & Betty... ada rhinoceros belakang tuu...


Inilah burung ostrich/burung unta yang kejar org asli dalam cerita The God Must Be Crazy... lawak betul cerita tuh...


Cantik betul zirafah ni.. suka tengok corak kat badan dia.. Ini kat Savanah Walk.. ingat nak pegi ambil gambar kuda belang.. tp dia dok kat hujungggg sekali.. malas plak nak jalan ke situ.. dah letih rasanya berjalan..


Tapi nampak pulak unta ni.. snap ajelah.. camel sedang berehat..


Kami pun nak berehat jugak melepaslah lelah.. penat woo.. rasa nak tercabut dah kaki ni..


Sambil2 rehat.. kita makan aiskrim dulu...
Haziq comot giler lepas mkn aiskrim.. terpaksalah tukar baju lepas tu.. kita sambung next entry plak yer..


Quote:
1. Ida Isk:
2. LUNA:
3. Maya: mmg seronok especially budak2 ni.. excited sgt si Haziq ni cos first time pegi.. kakak Dini dah masuk 3 kali dah.. coz masa tadika dulu pun ada rombongan ke Zoo jugakk..
4. Pemancing Ikan: Bak kata pepatah inggeris.. don’t judge the book from it’s cover… sesuai tak pokcik? Hehehe..
5. Zaiy: betul tu.. budak2 suka tgk haiwan2 tu.. malah kita org tua pun seronok jugak.. bab letih tu.. mmglah letih.. si Dini berkali2 ajak naik keretapi.. tp walaupun letih tetap happy..
6. Kak Jie Jie: Uii.. lama tu akak… tapi yelah dah akak dok jauh kan.. lagipun kat Melaka pun ada zoo jugak.. org utan ada.. nanti sy load part II sy masukkan gambarnya.. hehe.. tp taktaulah mana satu yg namanya ziela.. sy pun tak perasan yg unta tu ada berapa sendi.. hehehe..
7. Nhalilah: memang adalah jugak sikit perubahan. Rasanya savannah walk tu yg barunyer.. masa akak pegi dulu kat situ belum buka.... dia campur semua haiwan dlm satu tempat kecuali si badak sumbu mungkin takut bergaduh kot.. coz badak jenis ganas.. kalau nak pegi tunggulah zahirul besar sket.. mesti dia seronok tgk binatang mcm2..
8. Soulha, Cairo: anak2 memang seronok pg tempat mcm ni.. tp tulah.. kalau bwk yg kecik2.. letih ler nak kena dukung depa.. hehe.. anak2 Sue seronok eik tgk gambar2 haiwan ni.. nanti esok2 ada lagi part II acik masukkan lagi gambar2 binatang yer…
9. Layman: iyer ker? iols pun naik jugak.. tp naik last sekali kitorang ronda satu round.. sengaja nak jln kaki sebab nak tengok puas2 + kalau boleh nak intai semua kandang.. tp walaupun jln kaki ada jugak tempat yg tak habis ronda.. kalau naik keretapi tengok dari jauh & tak semua boleh jenguk kandang2 haiwan tu.. hehehe.. rugi woo.. bayar RM15.. hehehe..
10. Nur: A’ah.. dah penat lepak ler sat.. actually byk kali gak lepak maklumlah dgn budak2 ni.. pastu ma pun ada sama.. bimbang gak takut dia letih maklumlah org tua....
11. JasaBumi: iyer ker? sy pulak tak pernah sampai lagi ke zoo melaka.. biasa pegi pun kat taman buaya aje.. ni mesti kenangan indah.. hehehe..
12. Fiza: lamanyer tuh tak pegi.. dtglah bwk anak2 melawat zoo.. mesti diaorang seronok..
13. Kamalina: a’ah.. pegi sebab kebetulan suami akak cuti & mak ngan adik2 akak pun ada dtg.. diaorang semua setuju nak gi zoo.. kitaorang pun pegi ajelah.. pasal tak sempat contact tu no problem.. sebab akak pun sibuk gak rupanya last weekends.. takper.. masih ada waktu lagi lain kali kan..
14. Farah Shrewsbury: memang seronok gi ramai2.. meriahlah sikit.. mmg berbaloi bwk budak2 ni sebab diaorang enjoyed tgk mcm2 binatang… itulah si haziq tu taknak org suapkan.. nak mkn sendiri.. itu yg comot semacam jer tuh.. nasib baik ada bwk baju spare..
15. Yong *ibu chempaka: budak2 ni mmg suka.. tp mmg penat ler coz kena dukung si Haziq tuu.. kalau bagi dia jln sendiri.. dia main redah aje… nak berpimpin pun sekejap2 aje.. yg selebihnya kena dukunglah.. ayah dia sampai sakit2 atas bahu sebab dok junjung Haziq aritu.. hehe..
16. Jeff: tidaklah crowded sangat.. kawasannya luas.. masih selesa utk beriadah.. tp kalau musim cuti sekolah mungkin sesak jugak kot..
17. Anir: patutlah… cian kat ko bizi giler.. sabar jelah anir eikk… kita mencari rezeki mmg gitu..
18. Wak Kumis: Okelah jugak tu.. ada juga sampai.. tp dah lama sgt tu wak.. skrg ni dah byk perubahannya…. Sy Singapore pun belum sampai lagi.. hehehe..
19. Tie ~ Ibu Wawanis: biasalah tu Tie.. kan kat sana pantainya luas.. byk pantai yg cantik2.. hehehe.. akak sendiri tak jemu pegi pantai tiap kali blk T’ganu.. insyaallah.. nak blk gak ke Dungun hujung Mei nanti.. kalau sempat boleh ler jumpa.. bagilah no telefon Tie.. PM akak ehh..!
20. Wawa: lorrr.. iyer ker? tp unta yg akak tgk tu rasanya sedang2 bujang kot.. masih gagah lagi.. hahaha.. ehh.. wawa belum tengok gambar kami sekeluarga ker? pernah dah akak tepek dulu.. cuma tak bergambar berempat aje.. hehehe… okeh lain kali tepek resepi nya eik?
21. Zanaz: madiha pun boleh dikatakan suka jugak melawat zoo.. sebab mmg minat tgk haiwan.. tapi takdelah kerap sgt ke sana.. lepas ni tak tau bilalah pulak nak pegi lagi.. tunggu haziq besar sket ler.. zoo melaka murah sket eik? Kita tak pernah sampai le ke situ.. mungkin boleh ke sana pulak nanti..
22. Haniss: tahun lepas tu kira baru gak la tuu… akak last pegi 6 tahun lepas.. hehehe..
23. Daalia: Akak.. memerang tu memang comel… geram sgt tengok gelagat mereka. Pssttt… i'm so sorry kalau sis terasa yg sy komen kat fp kamalina.. hehehe.. saya usik2 dia jer tuh.. actually sy faham org bekerja & ada kerja sambilan mcm sis mmg bizi & takde masa nak layan FP.. hehehe... sebab dulu pun sy buat kerja sambilan gak.. buat muffin & tapai pulut then hantar ke kedai makcik sy.. skrg ni sy stop dulu sementara sebab rasa tak terkejar.. sebabnya 1) umah sy dah jauh dr tempat kerja.. sampai rumah selalu lewat 2) haziq selalu tak bg saya dok dapur lama2. 3) sy takde pembantu.. semua kerja sy buat sendiri... so skrg ni tunggu haziq besar sket.. baru sy buat balik benda2 tuh... sorry again eik sis kalau kata2 sy dlm fp kamalina buat sis tersinggung.. sy betul2 tak berniat nak singgungkan sesiapa.. just gurau2 aje ngan kamalina.. anyway.. happy 1st anniversary sis.. semoga bahagia sokmo… hehe..
24. Syakir zainol: betul tu.. skrg ni semua pun naik.. tak boleh nak salahkan pihak zoo.. kita terima ajelah.. harga mmg ikut peredaran masa.. kira oklah lagi.. rasanya byk juga syarikat2 tertentu yg taja haiwan2 kat zoo tu..
25. Lyndz: a’ah… tiket dah naik harga.. heheh.. ikut harga semasa ler lyn oii.. hehe..
26. Daalia: betul ker ni sis? Lega rasanya .. hehehe…
27. EvLensa Photography: amboii excitednyer… zoo mmg best!!
28. Tariqzaidanirah: biasalah tu… dah dok jauh2 tu bila masa nk masuk nyer.. kena tunggu blk m’sia dulu barulah boleh jenjalan kat zoo negara ni..
29. YaR-t: ada masa bolehlah pegi.. seronok tau… tp letih ler sket..hhehe.. takper exercise..
30. Mama farhan & Emily: baru lagi tu pegi.. akak dah lama dah.. dah 6 tahun yg lalu.. hehe.. ehh.. budak2 ni mmg suka tgk kambing tu.. sebab dia jinak.. tak takut org.. hehehe..
31. Ouled Kenitra: ishh.. lamanyer tuu.. tak teringin ke bwk majidah ke sana.. mesti dia seronok..
32. Jasmeen: looorr.. cemana leh kena sembur tuh?? Agaknya gajah tengah mandi kot.. hehe.. Masa kitorang pegi tu.. gajah dok seronok mkn pisang.. ramai yg beli pisang kat situ termasuk ler kami sebab masing2 nak merasa suap pisang ke belalai gajah.. hehehe..
33. Qamar 81: lamanyer tu… jomlah pegi lagi.. seronok.. tau..
34. Lee Lin: hehehe… tau takper.. itu pasal ler sy kompius.. antara rusa, pelanduk, kijang & kancil…
35. Mamasya: memang seronok mamasya.. budak2 ni semua benda dia nak tengok.. tak takut langsung.. si Dini pertengahan perjalanan dah merengek juga nak naik keretapi sebab letih.. tp pujuk2 jugak & last baru kami naik sambil2 ambil angin & rehat seketika sebelum balik..
36. Aima: Jomlah bwk diaorang ke sana… mesti diaorang seronok..
37. Shahquantan: yer.. mmg best.. budak2 ni yg paling seronok..
38. Kak Leen: Salam akak… mmg seronok budak2 ni tengok binatang dlm zoo tu… excited semacam aje…
39. Zai Kulim: takperlah zai.. akak pun bz gak kdg sempat jenguk jer fp zai tak sempat bg komen.. hehe..
40. Hajar: Boleh dikatakan semua ada dlm tu… tapi ayam tak dpt nak amik gambar sebab dia dok dalam reban/ jaring penuh… nak amik gambar sibuk ngan jaring tu… nanti ayam tak nampak..
41. Alexs Azlan: Mana ada cantiknyer Alexs… gambar biasa2 aje tu.. ambil gambar pun guna digital kamera aje..
42. Pemancing Ikan: ooohhh.. pokcik pun pi tengok binatang jugak yer… burung pun ada byk jenis jugakkan..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net