Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 22-May-2008 05:51 Email | Share | Bookmark
Apam Keladi / Yam Huat Kueh

keladi rebus siap dilecek
ini bancuhan yis..
adunan yg dah siap.. tunggu dia naik..
masukkan dlm acuan & tandakan pangkah pd kuih nk bg efek merekah
yg ni dlm acuan kecil
dah siap di'pangkah'.. boleh dikukus
taraaaaa... dah masak.. nampak tak? merekah kan??
warnanya tak menarik sebab madiha tak guna pewarna... natural sj
apam keladi
Petang semalam.. sampai2 jer rumah tengok2 rupanya hubby dah balik dulu... balik awal dia rupanya.. penatlah tu kot.. kalau tak jangan harap ler nak tengok muka dia petang2 gitu time dia kerja pagi ni.. biasa dlm 8.30 mlm atau kul 9 ke atas baru dia sampai rumah.. kalau pukul 9 tu dia belum sampai rumah.. maknanya dia singgah kedai atau pasar malam ler tuu.. menambah stok makanan kat rumah memang tak lapar anak bini dia kat rumah.. asyik bawak blk makanan jerkk... macamana ler anak bini tak gemuk tp yang hairannya.. dia sendiri takde plak nak gemuk mcm aku & Dini agaknya.. dah suratan lelaki2 dlm rumah aku ni tak gemuk.. cuma pompuan2 jer yg makin montel..... (tak sedar diri.. awak mkn byk )

Ok nak sambung kisah mlm tadi.. dah masuk rumah & letak barang2 sumer.. kunun2 nak keluarkan lauk dari freezer nak defrost/thaw dulu.. sekali hubby cakap mlm ni masak lempeng jelahh.. hehehe.. dalam hati aku kata.. abang ni.. tak puas makan chapati aritu ker dah lama jugak aku tak buat lempeng.. aku pun tak jadi kuarkan lauk.. tp terus kuarkan kelapa parut frozen dan pegi bersihkan diri dulu.. So malam tadi takdelah kami makan nasi.. just makan lempeng kelapa cicah ngan sambal kentang bersardin (sambal ni hubby yg masak tauu sebab si Haziq asyik nak berkepit jer ngan aku.. hubby ler jadi mangsa kena masak sambal)


Habis cerita lempeng.. hari ni nak share resepi kuih ler pulak.. sekarang ni jarang dapat buat eksperimen kuih muih ni... kalau hari kerja kira bernasib baik kalau sempat buat kuih.. mmg tak sempat.. tambah2 Haziq sekarang ni macam jeles kalau aku dok dapur lama2.. mlm tadi nak buat lempeng tu pun sibuk mintak dukung.. adoiii.. tensen dibuatnyer.. asyik nak suruh kita riba dia.. dok sebelah dia time tengok tv sambil2 minum susu.. hmmm.. cemanalah nak bereksperimen.... dengan kerja rumah lagi nak settle.. mmg tak dapek den nak nolong.. harap hari cuti jerlah kalau nak buat apa2 pun.. hari2 kerja sempat masak utk dinner pun dah cukup beruntung

Ok.. resepi kuih ni di ambil dari blog aunty Yochana... nama sebenar yang diberi adalah Yam Huat Kueh.. tak taulah apa makna dlm B.Malaysia.. aku pandai2 letak nama Apam Keladi... inilah dia hasil dari keladi seketul dalam peti ais aku tu.... Jom tengok!

MaDiHa takde acuan yang sesuai.. main hentam jer masuk acuan ni... yg satu guna papercup muffin besar gedabak sgt.. yg lagi satu kecik cenonet.. guna papercup biskut

Nak bagi efek merekah.. kena buat tanda pangkah pada kuih sebelum dikukus..



Taraaaaa.... dah pun masak... nampak tuu.. besar gedabakk.. memang merekah.. ni efek dari tanda pangkah yg dibuat tadi..


Apam keladi... saiz kecil & saiz besar.. makan macam tu pun sedap.. kalau cicah kelapa lagi sedap


Resepi ni di copy & paste terus dari blog aunty Yochana.. TQ aunty for the lovely recipe Tulisan yg di'bold'kan tu yg pandai2 ku ubah2 sikit... nasib baik menjadi

Quote:
YAM HUAT KUEH / APAM KELADI
Sumber : aunty Yochana

Yeast Dough:

2 tsp Instant Yeast
150 gm. coconut water or water (the coconut water is inside the coconut itself) (MaDiHa guna 150 ml air je.. tak reti nak timbang air )
50 gm. Plain flour

Mix the instant yeast with the coconut water and let it stand for 5 mins. Mix in the plain flour and stir till smooth. Rest for 30 mins.

Batter:

500 gm. Yam or Orange colour sweet potatoes (steamed and mashed) (MaDiHa guna keladi)
400 gm. Self Raising flour (MaDiHa guna tepung gandum + 2 sudu kecil baking powder + ½ sudu kecil soda bikarbonat)
150 gm. Thick coconut milk (MaDiHa guna 200 ml santan dlm kotak)
375 gm. sugar (200 gm boil with coconut milk and 175 whisk with eggs) (MaDiHa guna 300gm gula sahaja... just nice manis2 buah gitu)
2 nos. eggs
1/4 tsp. Vanillin (terlupa nak bubuh vanilla)
1 tsp. Yam paste or a drop of purple colouring (for orange sweet potatoes, no colouring or essence is required as they have a nice orangy - natural colour) (tak bubuh pewarna langsung takde pewarna kaler purple)

Method:

(1) Boil the thick coconut milk and sugar until just boil. Warm will do, just to dissolve the sugar. Let it cool completely.

(2) Mix the boiled coconut milk with mashed yam or sweet potatoes and the whisked eggs. Sieve it. It will be thick but press through the sieve. (MaDiHa tak tapis tp masukkan dlm blender jer.. sonang keroje )

(3) Add in flour and stir till well mixed.

(4) Add in the fermented yeast dough and stir till well mixed.

(5) Rest batter for 2 to 3 hours covered with a wet cloth. (MaDiHa rehatkan 2 ½ jam)

(6) Prepared small moulds with paper cups. Scoop in the batter till almost to the rim. To make the yam huat kueh split open, dip your spatula into a small bowl of cornoil and then make a cross on top.

(7) Steam for about 15 mins till cooked.


Quote:
Note dari aunty Yochana : I get very excited when I make huat kueh or fatt kou in cantonese. The most excited part is when you open up the steamer's cover and you'll have a lot of exclamation!! It could mean 2 things - the fatt kou opens up and smile at you or it turns grumpy and never smile at all. Have fun and don't forget to post pics after doing it...




Memang teruja buat apam keladi ni.... tapi kalau ada acuan paper cup yg lebih sesuai lagi cun... takper.. boleh cuba lagi Kepada sesiapa yang rajin nak mencuba.. silalah.. resepi dah dilampirkan


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net