Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 13-Jun-2008 02:36 Email | Share | Bookmark
Macam-Macam Hal!

 
saja gatal tgn tabur bijan... choc chips dah abis..
 
 
 
 
 
 
 
 
Sejak balik dari T'ganu tempohari.. macam-macam hal yang tak disangka dah berlaku kat rumah tu... Memang sedih jugaklah.. apa taknya.. sampai 2 barang sekali dah rosak.. bagaikan dah jatuh ditimpa tangga pulak.. nasib baik pasu tak jatuh sekali atas kepala

Mula2.. mesin basuh rosak... lepas tu TV plak buat hal! Sabor jelah... inilah yg dikatakan dugaan.. Sudahlah baru blk dari kg (dah pokai ) ni nak kena baiki plak barang2 yg rosak ni.. Bab TV tu kira okeylah juga sebab masih ada tv kecik 14 inci yang masih boleh ditonton.. (kalau takde pun tak kisah sangat..) tapi bab mesin basuh tu.... memang lemah ler sikit.. hehehe.. nak tak nak.. kain baju yang menimbun yang baru dibawa blk dari kampung.. terpaksalah sebahagian dicuci tangan.. dan sebahagian dihantar ke dobi kekeke... apa nak buat.. faham2 jelah.. kat rumah tu kalau nak jemur kain yg belum dikeringkan.. alamat banjir ler air menitik2 kat lantai... kalau ampaian kat luar rumah.. no hal.. air menitik pun kena atas rumput.. ni dah duduk rumah apartment... faham2 sendiri jelahh...

Cerita pasal mesin basuh & tv yg rosak tu... hubby dah suruh orang dtg tengokkan. Si Amri kawan/pakwe Ida (adik hubby) memang kerjanya repair barang2 letrik... so bila dah dibuka & dibuat post mortem.. katanya mesin basuh kena tukar sparepart & tah apa benda lagi tahh.. yg mana bila dikira2 kosnya lebih kurang dekat rm400. Huh.. 4 ratus? belum lagi nak bayar upah & duit minyak dia... hubby kata tak payah ler repair.. beli jelah yg baru... takut2 kalau repair.. tak berapa lama bertahan.. so lebih baik beli baru puas hati TV pulak.. Amri cakap tak teruk sgt rosaknya.. barang nak ganti dlm rm25 jer... hehe.. senang hati.. so keputusannya.. tv bolehlah repair.. hehehehe...

Kebetulan minggu lepas hubby cuti.. memang bz lah ke sana sini dok survey mesin basuh. Akhirnya berkenan ler ngan mesin basuh Hitachi Air Jet muatan 11 kg tu kat kedai letrik kat Jalan Puchong... Petang tu jugak suruh orang tu hantar.. Lepas beli mesin basuh... aku ternampak ler banner Hush Puppies... ajak hubby pi cari.. ingatkan ada sale kasut.. bila pegi tengok.. alahaii.. kain baju jer rupanya.. stokin ada.. tp kasut takde.. last2 hubby jer beli singlet dia... Keluar dari gudang Hush Puppies tu.. terus ke Giant Subang Jaya untuk beli barang2 dapur sikit. Sampai Giant perut pun dah lapor.. isi perut dulu kat situ... Kami makan nasi ayam style baru (aku je kot yg baru 1st time cuba ). Nasi ayam style sizzling... (tak ingat nama dia) ada lauk ayam, ada cendawan, dimasukkan kuah bersos black pepper pastu dipecahkan telur sebiji.. berasap2... rasa dia kira okey jugalah.. tp kuah dia agak tawar.. hubby ckp kalau kuah dia masin sikit mesti best... Siap mkn.. cepat2 pi beli barang kat dlm Giant then cepat2 balik rumah sebab takut orang hantar mesin basuh sampai

Haziq depan mesin baru lama & mesin basuh baru... mesin basuh lama tu brand LG.. rasanya baru 7 tahun lebih kot umurnya.. (cepat betul rosak.. nampak sgt aku ni ganas guna dia) Mesin basuh baru plak.. hubby pilih Hitachi (sama brand dgn peti ais ) harap2.. bolehlah bertahan lebih 10 tahun mesin niii


Ok.. ni pulak muffin coklat yang aku buat baru ni.. entah apa mimpi si Dini sibuk mintak buatkan muffin coklat.. Aku ckp bahan2 takde (choc chips dah abis) tapi dia nak jugak.. Aku kata.. habiskan ler dulu coklat kek yg ada dlm peti ais tu.. (kek pengantin Bie~Nasa yg aku tapau ) tp dia merayu2 suruh buat gak muffin coklat katanya takde choc chip pun takpe... aku pun ternampak resepi muffin coklat dari fp Nurfikas... buat jugalah untuk dia mlm tu.. Kebetulan Ida dtg dengan Amri masa nak repair mesin basuh tu..dptlah diaorang rasa.. siap tapaukan lagi utk diaorang Untuk Nur.. terima kasih sudi kongsi resepi.. tapi sebelum tu.. MaDiHa nak mintak maaf sebab pandai2 MaDiHa tukar nama muffin tu kepada kek sebab pd MaDiHa teksturnya lebih kepada kek.. sebab ianya amat lembut & gebu.. kalau muffin tu agak padat.. jangan marah ehh Nur.. Inilah dia hasilnya..

Quote:
KEK CAWAN COKLAT
Sumber : Nurfikas FP (resepi asal Muffin Coklat)

Bahan-Bahan

250 gm mentega
220 gula castor
310 susu sejat (evaporated milk)
3 biji telur
330 gm tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu makan rata serbuk koko
1 sudu teh pes coklat (MaDiHa guna coklat emulco)
100 gm coklat cip (MaDiHa tak bubuh sebab takde stok)
Beberapa keping mangkuk kertas

Cara-Cara

1. Panaskan ketuhar pada suhu 170c.
2. Ayak tepung dengan baking powder dan serbuk koko.
3. Pukul mentega dengan gula dan pes coklat sehingga kembang.
4. Masukkan susu sedikit-sedikit dan putar lagi.
5. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga rata.
6. Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko.
7. Kacau rata dan akhir sekali masukkan ke dalam mangkuk kertas dan bakar sehingga
20-25 minit.



Ini pulak lauk yg aku masak entah bila.. dah lupa dah.. hehee... sebenarnya lala tu Sujah yg bagi.. kekeke.. aku cuma masak sayur & goreng telur jer.. sonang banget!


Punya sibuk minggu lepas.. hari ahad plak.. aku paksa hubby pi cari baju raya.. kekeke.. (semangat betul nak beraya.. maklumlah tahun ni giliran kg aku tapi gambor kain2 tu tak ambil daaa.. sudah pi hantar upah jahit ) Kami pi cari kain pasang kat Nagoya Subang jer.. dekat ngan rumah... fuhh.. rambang mata dibuatnya... cari punya cari.. dpt ler 4 pasang utk aku, 2 pasang utk si Dini & sepasang utk baju melayu Haziq yg sama kaler ngan salah satu kain aku.. konon2 nak ikut temalah tuu..

Masa baru sampai tu.. hubby ckp kita tinggal anak2 kat tempat main ni lah.. aku kata.. boleh percaya ker?? Bimbang jugak.. skrg ni dah byk kes budak2 hilang dr pasaraya.. Tp kata hubby.. kan org tu jaga.. tawakkal jerlah.. lagipun si Dini pun nak main kat situ jugak.. adalah kakak dia boleh tengok2kan adiknya. Budak perempuan yg jaga tu kata.. bayaran sorang rm5.. boleh keluar masuk anytime utk hari tu.. so aku pun dgn perasaan yg sedikit bimbang.. tinggalkan jugak budak2 tu kat situ.. dah pesan kat Dini berkali2 suruh care adik... Senanglah aku nak cari kain kat Nagoya tu.. lagipun jarak tempat main ni dengan Nagoya tu takdelah jauh sgt. Sesekali hubby aku pi jenguk budak2 tu main.. Dah abis cari kain.. si Haziq taknak keluar plakk.. seronok sgt main kat situ.. ini aku ada ambil gambar dia main tp punyalah susah nak ambil gambar dia.. semua gambar kandid jer ada.. nak suruh dia dok diam2 jgn haraplah... hiiii... Haziq2.. Last2 ayah dia pujuk2 barulah dia nak keluar.. Si Dini dah sibuk lapor lapor.. nak mkn KFC ler pulakk.. hmm.. ikutkan jelah.. pi ler mkn kat situ.. 1st time mkn KFC Chicken Chop.. hubby & Haziq try nasi ayam.. masa mkn tu borak2 ngan hubby aku ckp kalau sos chicken chop ni pedas & masin sikit mesti sedap.. tengah borak2.. ada pulak manager KFC dtg interview nak tanya pendapat.. kami pun apa lagi.. byk ler komplen itu & ini.. sampai kan aircond tak sejuk pun aku komplen.. Sempat gak aku jeling2 pada borang yg dia tulis tuu... kebanyakan org lain just ckp 'SEMUA OK'.. hehe.. aku jer yg byk komplen.. ahh.. nasiblah.. kita bagi pendapat yg ikhlas.. mungkin dgn cara tu.. diaorang boleh improvekan lagi perkhimatan diaorg...

Oklah.. layan gambar budak2 ni main yekk..






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net