Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 8-Jul-2008 02:29 Email | Share | Bookmark
Kerabu Ulam Raja & Sup Carrot & Kentang

 
 
 
Assalamualaikum buat semua pengunjung setia FP ku...

Malam tadi kami pegi Klang kat rumah adik sebab ma ku ada kirim barang sikit pada adik yang balik kg cuti baru ni. Sebenarnya hari Ahad dia dah balik.. tapi oleh kerana mr. hubby keletihan mengemas hari tu.. so dia kata kita pegi esok jelah (Isnin) balik dari kerja. Petang semalam call confirm lagi ngan hubby jadi ker nak pegi Klang... hubby kata jadilah.. pastu aku kata.. tak payah masaklah eikk kita mkn kat luar ajelah.. kang kalau masak lambat lak jadinya..

Balik kerja semalam.. sampai jer rumah.. si Zetty hantar lauk pulak.... laaaa... memang rezeki sungguh! Baru je ckp kat hubby malas masak tau2 si Laily dah bagi lauk plak.. (Laily cuti hari tu.. bwk Ashraf ke klinik). TQ ler Laily.. nampaknya pinggan awak dah byk dlm koleksi sy ni.. entah bila nak pulang... lepas satu2 dibaginya makanan.. hehehe.. Oleh kerana Laily bagi lauk.. aku pun just masak nasi & goreng telur dadar ajelah sebagai tambahan... lepas makan terus kami ke Klang.


Sampai Klang.. borak2 jap.. adik pun keluarkan ler barang yg ma kirim tu.. mcm2 ada.. buah salak, buah labu, kerepek ubi & pisang salai (ni Dee yg beli kat Johor masa dia outstation) hehehe.. org tua ingat jer kat anak dia dok kirim mcm2 termasuk duit!!! Alamakk!!! ma bagi duit lagi??? hehehe.. bukan aku jer dpt.. adik aku (kat Klang) pun dpt gak.. mesti ma baru lepas jual sawit baru ni... tu yg dia ingat kat anak dia tu... adik2 kat kg mmg mewah ler.. aku ngan adik (Kak Ngah) yg kat Klang tu.. nasib2 ler kdg2 ada gakla habuan utk kami kalau kebetulan kami blk kg.. terbalik kot plak.. patut anak yg kirim duit kat mak.. ni mak plak yg susah2 bg duit pada anak.. kekeke.. actually.. dulu2 aku mmg taknak ambil duit bila ma bagi.. tp ma suruh gak aku ambik... dia kata ni pun duit hasil titik peluh aku yg pernah menitik dlm kebun tu dulu... masa baru2 parents aku usahakan kebun tu.. aku & adik2 sama naik ikut serta membanting tulang kat kebun tu... menebas, memerun, membakar, gali tunggul.. (adik2 yg kecik dok ngacau jelah..) hinggalah tanah dah bersih & dibajak.. masa tanam sayuran dan lain2 lagi... aku pun sama2 tolong time balik sekolah ataupun cuti Sabtu & Ahad.. bermula dari 'mengerek' (isi tanah dlm politin bag utk anak semaian) buat batas & pasang plastik pd batas tu.. pastu hinggalah menanam anak cili, menyiram, memetik hasil... semua tu aku merasa tiap kali blk sekolah & cuti sekolah.. yg paling tak tahan.. time kena meracun sayur atau rumput.. waduh2... rasa mcm nak bengkok jer belakang ni dok pikul pam racun... aku dulu2 paling teror pun takat 3 atau 4 pam jer sekali racun.. bukan pam yg kecik tu.. yg besar tu tau (saiz pam ada 2 kan?) Skrg ni dah senang.. ma dah guna enjin jer.. tak payah pikul2 pam dah.. just round jer dengan tractor dlm kebun & sorang tukang tarik hose utk racun rumput dlm sawit.. skrg ni ma & adik aku Dee ler yg handle kebun tu.. (time Dee cuti) tapi time petik hasil.. ma upah Indon... Dulu2 bila aku blk sekolah.. naik motor ngan adik dua orang masuk kebun.. (masa tu ma & arwah ayah mmg dah ada kat kebun sbb dia dah pegi pagi2 lagi..) bukannya dekat.. jauh tuuu.. dlm 30 minit naik motor... pernah sekali kami kena keja ngan lembu yg ada anak kecik (biasa binatang ada baby kan garang?) kat tengah jalan.. huhhh.. mmg takut giler masa tu.... kalau diingat2.. mmg susah dulu2.. tp tu semua dah jadi kenangan manis bagi aku... hehehe... Alhamdulillah.. skrg ni ma dah senang sikit. Tu sebab tiap kali hasil sawit dituai ma mesti ingat nak bg duit kat anak2.. mungkin sebab anak2 dia rajin membantu dulu kot... Tapi jangan kata aku ni tak ingat kat mak plak.. masa sawit kebun belum berbuah dulu & waktu sawit Felda baru ditebang.. aku selalu gak hulur kat ma.. especially waktu ma susah masa arwah ayah baru meninggal.. tapi skrg ni kalau aku nak hulur ma selalu taknak ambil duit.. sebab dia kata duit dia pun dah tak abis dah... kdg tu aku paksa gak.. & kengkadang... aku belikan something utk dia.. sebab kalau aku bagi duit dia taknak or kdg dia bagi kat anak aku balik....
Ehh.. panjang lak aku cerita kenangan aku dulu2... sorrylah.. tangkap sayu plak bila teringat kisah lama2...

Inilah dia ole2 yg ma kirimkan.. TQ ma... (opss.. duit takde ler amik gambor.. kekeke...)




Ini pula buah naga yg adikku beli kat tepi jalan kat Negeri Sembilan.. dibaginya 2 biji.. alhamdulillah..


Oklah jom layan masak2 plak.. ni lauk entah bila yekk.. aku pun dah lupa.. kerabu tu aku ikut resepi dlm majalah.. lupa plak majalah apa.. senang jer semua main hiris2 jer.. layan jelahh..


Quote:
KERABU ULAM RAJA

Bahan2
Seikat ulam raja ~ dibersihkan dan potong halus
1 kuntum bunga kantan ~ dihiris nipis
3 ulas bawang merah ~ dihiris nipis
1 biji cili merah ~ dihiris nipis
5 biji cili padi ~ dihiris halus
½ biji kelapa parut ~ disangai sebentar dengan serbuk kunyit & udang kering tumbuk
(sikit serbuk kunyit)
2 sudu besar udang kering ~ rendam dlm air panas & tumbuk halus
garam secukup rasa
serbuk perasa
sedikit jus limau

Cara Menyediakan
Gaulkan kesemua bahan2 dan perasakan hingga secukup rasa mengikut selera anda.


Quote:
GULAI LEMAK CILI PADI KEPALA IKAN TENGGIRI

Resepi sama jer ngan resepi gulai lemak cili padi aku sebelum ni.. bahan tumbuk tak guna bawang.. just cili padi, kunyit hidup & serai... tapi pedas & lemak kena kaw kaw barulah sedapp..


Ini pula sarapan kami masa ari cuti tak lama dulu.. (pun lupa minggu bila...) anak2 suka sangat makan macam ni.. ala2 omputeh gitu.. mujur hubby pun boleh terima sarapan mcm ni...


Quote:
SUP CARROT & KENTANG

Bahan2
4 biji kentang besar ~ dikopek & direbus empuk
1 biji carrot ~ dikopek & direbus empuk
1 kiub pati ayam
1 kotak santan kotak
Air secukupnya utk kuah
garam secukup rasa
sedikit lada sulah (jika suka)

Cara Menyediakan
1. Blend kentang rebus & carrot hingga halus.
2. Tuangkan ke dalam periuk dan masukkan air lagi ke dalam jug blender dan blend lagi supaya kentang & carrot yg melekat pd jug blender akan larut. Tuang semuanya ke dalam periuk (jangan membazir ).
3. Tuangkan santan & air secukupnya dan diikuti dengan bahan2 yg lain ke dlm bahan yg diblend tadi (air ikut pekat yg anda suka) & masak hingga mendidih sambil dikacau2 sentiasa.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa.
5. Sedia untuk dihidangkan bersama garlic bread ataupun roti bakar yg disapu mentega terlebih dulu...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net