Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 10-Jul-2008 02:20 Email | Share | Bookmark
Masak2 & Jalan2 Putra Jaya

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam buat semua...

Jom intai apa yg aku masak for dinner semalam & sehari sebelum tuu... Dah tak tau nak masak apa.. ikut apa yg ada dlm peti ais aje.. edisi menghabiskan stok yg dibeli di tesco aritu... nampaknya selagi tak abis.. selagi tu ler malas nak beli yg lain.. nanti penuh lak peti ais tuu...

Ini dinner hari Selasa... dah mls nak msk byk2... cukuplah tu dua jenis lauk.. itu pun tak terhabis dah... aku sengaja masak lebih sikit ayam kung pao tu sebab nak pulangkan mangkuk Laily jiran ku ittew.. . bimbang kalau dikumpul2 kang.. habis pulak pinggan mangkuk kat rumah dia.. kekekekeke... selalunya aku bagi kuih2 jer utk dia.. jarang sgt aku nak bagi lauk.. sebab takut tak sedap ataupun tak kena dengan selera keluarganya... tp tak kisahlah.. kali ni aku bg jugak... pastu ada lebih lagi tu.. coz aku masak ayam tu sekor yg sederhana besar.. siap buat bekal lagi gi kerja & sekolah utk aku & Dini... pun masih berbaki..


Masakan Ayam Kung Pao ni salah satu masakan feberet aku.. tp jarang2 buat disebabkan stok gajus takdok kat rumah... resepinya ada kat SINI (yg ku buat ni main agak2 jer.. tak sukat pun...)


Edisi nak menghabiskan stok cendawan lebihan masak tofu telur aritu coz aku beli 1 plastik besar aritu...
Quote:
CENDAWAN TIRAM TUMIS AIR

Senang jer masak ni.. tumis bwg putih & bwg merah tumbuk, masukkan air sikit & kiub ayam/ikan bilis & a dash of pepper then masukkan cendawan lalu dibiarkan hingga masak.. jgn buh air byk sgt sebab cendawan it self akan mengeluarkan airnya..


Ini pulak dinner mlm tadi... msk 2 jenis lauk jer.. pastu panaskan lauk lebihan semalam..


Jarang sangat aku masak kari.. sebabnya rasa mcm tak pandai sgt nak masak kari... kekeke.. lama tak mkn.. teringin pulak nak makan.. daging pun ada.. masak jelah.. tp aku masak style aku.. tak taulah mcmana org masak kari yg betul....

Quote:
DAGING KARI

500 gm daging batang pinang ~ hiris nipis
4 biji kentang sederhana besar ~ kopek & potong 2
½ sudu kecil halba campur (takde pun takpe kot... sebab aku ada.. aku bubuh jelah)
1 tangkai daun kari
2 ulas bwg putih ~ dihiris
2 ulas bwg merah ~ dihiris
1 cm halia ~ dihiris lalu diracik memanjang
3 sudu besar cili kisar (bwg besar + bwg putih + cili kering dikisar sekali)
4 sudu besar rempah kari daging ~ bancuh dgn sikit air jadikan pes
1 kotak kecil santan
air secukupnya
sedikit asam jawa ~ bancuh dgn air jadikan pes
minyak utk menumis
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara Memasak
1. Panaskan minyak lalu tumiskan halba campur, bwg putih, bwg merah & halia.
2. Masukkan daun kari & bahan2 kisar hingga garing kemudian masukkan pes serbuk kari.
3. Masukkan air, daging & kentang dan biarkan mendidih. Sesekali dikacau & tunggu hingga daging hampir empuk.
4. Masukkan santan, air asam jawa, garam & perasa secukupnya dan masak hingga kentang & daging empuk. Siap utk dihidangkan.


Ni sayur campur.. sayur semata2 dengan sos tiram.. takde stok udang kat rumah.. hentam jelah.. tp Haziq suka sangat sayur campur ni... dah siap mkn dgn nasi.. boleh ratah lagi...



Putra Jaya

Ok.. habis cerita masak2... kita gi jenjalan pulak.. alaa.. jenjalan dekat aje.. Dah lama dah sebenarnya gambar ni.. cuma rasa malas nak update... segan nak tayang muka yg huduh & badan yg kembang ni.... hahaha.. tp takperlah.. be sporting.. kita masukkan jelah... Dah lama teringin nak jln2 Putra Jaya.. dah pernah pegi sekali atas urusan kerja.. itupun pegi dengan rakan ofis... kali ni barulah pegi dengan family & bolehlah lepak2 sekali... Tapi masih belum tahu tempat2 yg best kat sana.. so just singgah kat masjid Putra Jaya ni jerlah utk tumpang solat Asar.. pastu sempatlah klik2 sikit... jom layan...

Masjid Putra Jaya..


Susah betul nak suruh budak 2 org ni posing..


Ni pun gambar curi jugak...


Haziq gayat nak dekat.. intai air dari jauh jer..


Dah habis tengok tasik.. layan budak2 ni mkn aiskrim...


Ni pulak.. gambar2 yg diambil guna handphone hubby sebab bateri kamera dah kong... sempatlah aku edit2 sikit gambar ni kat rumah... ni pun sibuk kena kacau ngan Haziq... dah la ibu dia ni tak reti sangat nak edit2 ni...






Balik dari Putra Jaya.. singgah kejap kat IOI Mall Puchong.. mencari kasut kerja ibu lagik.. kekeke.. dptlah sepasang.. pastu anak2 sibuk nak naik kuda pusing2 ni pulak.. tah apa ke namanya.. ibu dah lupa... layan jelah.. ngan ibu sekali tumpang sekaki.. FOC jer ibu sebab ibu tukang pegang anak jer tak naik kuda pun


Sekian saja untuk kali ni....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net