Want your
own Fotopage?








 
Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 11-Jul-2008 02:24 Email | Share | Bookmark
Bubur Kacang Merah Durian & Sambal Tumis Bilis Terung Manggor

 
Salam untuk semua....

Pertamanya.. nak ucap terima kasih pada para sahabat yg sudi bagi award ni...
Award ni aku terima dari Kak Jie Jie, Shima27 & Zira Terima kasih semuanya ye...





Ini pula syarat yg dikenakan sebelum pas pd kengkawan yg lain..."This award is to be given to blogs that have at least 3 posts per week" Hmmmm... tengah dok fikir.. sapa yg paling rajin update FP yeerrr??? Oklah.. ini antara yg terpilih... sapa2 yg tak terpilih tu.. jgn kecik atii...

1. Pemancing Ikan
2. Wak Kumis
3. Big Mamma Bukhari aka Tie
4. Zai Kulim
5. Mamasya
6. Fazzarinna
7. Azue
8. Niza Razak Baron

Cukuplah itu saja kot... hmm.. sapa lagi eik yg rajin update FP

##############################################################

Ok.. ini pulak nak melangsaikan hutang aku dari Zira & Zai Kulim yg dah TAG aku tentang pertama kali..

Quote:
1. KALI PERTAMA NAIK KAPAL TERBANG ?
Seumur hidup belum pernah lagi naik kapal terbang… kesiannya kat kita kan…

2. KALI PERTAMA MELAHIRKAN ZURIAT ?
Bulan Ogos Tahun 2000 lahirlah puteriku Wan Amalia Nur Dini Binti Mohd Rozi… Alhamdulillah… (kenapa anak ada Wan ayah takde Wan? Jawapannya... FIL aku Wan Mohd Nor terlupa nak letak Wan pada nama anak2 dia (termasuk hubbyku)... jadinya adik beradik hubby.. 4 org terawal takde Wan.. & 4 org terakhir barulah ada Wan.. pelikkan?? Apa2pun.. Wan tu sekadar nama semata2.. takde kelebihan apa2 pun.. hehehe..

3. KALI PERTAMA PEGI OVERSEA ?
Naik kapal terbang pun tak pernah.. oversea lagilah tak pernah.. huhuhuu…

4. KALI PERTAMA DUDUK JAUH DARI KELUARGA ?
Semasa berumur 5 atau 6 tahun.. (lupalah pulok… nanti konpem blk ngan ma) masa tu parents berhijrah ke Rompin Pahang disebabkan arwah ayah bangkrup berniaga minyak diesel untuk nelayan di Trengganu akibat terlalu ramai kawan2 yg berhutang diesel yg tak bayar hutang. Masa ni.. aku ditinggalkan bersama arwah nenek (aku panggil tok) dan mak2 saudara aku di Dungun kerana keadaan parents di Rompin belum stabil… susah sgt masa tu.... sesekali adalah pegi ke Rompin dok dgn ma & ayah (on & off) pastu balik semula ke Dungun, Trengganu hinggalah aku sekolah darjah 1 setengah tahun di Dungun.. sehinggalah parents dapat masuk Felda Keratong.. Bila keadaan di Keratong dah ok & stabil.. arwah ayah jemput aku utk tinggal bersama mereka semula.. jadi masa darjah 1 tu.. setengah tahun sekolah di Dungun, Trengganu & setengah tahun bersekolah di Keratong, Pahang.

5. KALI PERTAMA MERASAKAN DIRI GEMUK ?
Sejak sekolah rendah lagi hingga ke sekolah menengah..… mmg dari kecik dah gemuk.. tak reti2 nak diet… kah kah kah.. Bila dah bekerja & pandai melawa (ye ke pandai?… sedang2 jer…) & teringin nak bercouple mcm org lain.... kekeke..… barulah sibuk nak diet… kekeke.. tp yg betul2 punya gumuk… sekaranglah !!! huhuhuu… inilah akibatnya.. masak makan masak makan… (sedar pun!) kekekeke….

6. KALI PERTAMA BEKERJA ?
Kalau ikutkan.. sejak sekolah dah kerja dah.. dok tolong parents kat kebun time cuti2 tu.... tapi takde gaji ler… cuma sesekali time petik hasil cili & sayuran… arwah ayah bayarlah upah.. coz lepas harvest tu ayah pi hantar cili & sayur ke pasar.. bila dpt duit dari tauke pasar.. adalah habuan utk anak2.. tp kalau buat kerja lain yg tak masuk duit.. mmg takde habuanlah.. tu kira tolong secara ikhlas ler… lagipun.. selain anak2 yg tolong petik cili & sayur tu.. ayah ada upah beberapa orang luar (makcik2 dekat rumah) utk memetik cili & sayur tu jugak.. upahnya ikut berat hasil petikan masing2. Sebab nak cepat siap... kalau harap kami anak beranak.. bila nak siap?? Nanti pasar tutup pulak… luas woooo… berekar2…so… takkan ayah sampai hati tak bagi upah kat anak2 sedangkan utk org luar ayah upah… Tapi kalau yg betul2 punya pertama kali bekerja ialah lepas habis SPM.. ada kawan ajak interview kat Pejabat Felda utk kerja kilang kat Pasir Gudang Johor.. masa tu dok tunggu result SPM.. saja gatal2 kerja.. tak lama pun kat Pasir Gudang tuu.. sebab rindu kat parents.. kekeke…

7. KALI PERTAMA BERCINTA ?
Waduh2… ni kena imbas balik ni.. bila eik?? Hehehe.. kawan lelaki tu ramailah jugak.. rasanya lebih dari sebelah tangan kot… tp tak semua ku anggap sebagai pacaran… hanya kawan biasa aje.. Tapi adalah sorang tu aku betul2 dah sangkut & jatuh cintan.. kah kah kah.. dia ni kerja kat Jabatan Bomba.. (Dah sempat dtg rumah Sujah (masa tu aku duduk dgn Sujah kat PJ ni) & Kak Ramlah kakak angkat aku pun kenal … cuma belum sempat ajak jumpa parents kat kg aje.. kekekeeke)… rasanya dlm tahun 1992 kot tapi sayangnya takde jodoh.. frust menonggeng beb! Tapi padan ler ngan muka aku.. pasal sebelum tu.. aku dah frustkan beberapa org lain.. inilah balasannya.. kah kah kah.. tp alhamdulillah.. skrg dah jumpa lelaki/suami yg amat serasi dengan aku.. syukur sangat2…

8. KALI PERTAMA MERASAKAN DIRI CANTIK ?
Aku bersyukur sgt2 kerana diberi kesempurnaan & tiada cacat celanya pd tubuh badan atau pun pada wajah.. tp aku tak pernah merasa diri aku ni cantik.. aku rasa aku hanya sederhana sj kot… tapi kali pertama rasa diri cantik semasa aku menjadi pengantin baru dulu… bila dah pakai kebaya songket & dah kena mekap bagai.. perasanlah kejap yg diri ni cantik.. kih kih kih... tambah2 lagi masa tu aku diet bagai nak rakkkkk… takut baju pengantin tak muat..

9. KALI PERTAMA MASUK PANGGUNG WAYANG
Lupalah bila… tapi rasanya sejak dah tinggal kat PJ nilahh.. cerita pun dah tak ingat cerita apa aku tengok.. masa tu tengok wayang dengan kakak angkat Kak Ramlah kat panggung wayang State PJ… skrg panggung tu masih ada.. siap ada restoren lagi kat bawah tuu.. tp dah jadi panggung wayang Tamil..

10. KALI PERTAMA MASUK WAD HOSPITAL ?
Seminggu sebelum melahirkan Dini (anak pertama) akibat tekanan darah tinggi.. hehee.. ni gara2 dok terliur sambal lada hitam adik aku (Kak Ngah) yg dlm pantang.. dia bersalin awal 13 hari dari aku.. cucu pertama parents akulah tuu.. (Dini cucu kedua.. hehe..) Masa mkn nasi tu.. aku cicah2lah jugak sambal lada hitam tu.. sebab mmg boleh membuka selera mkn sambal lada hitam tuu.. Masa nurse dari klinik desa datang melawat Kak Ngah yg dlm pantang utk check up.. dia check tekanan darah aku jugak yg tengah tunggu masa je tuhh.. (masa tu aku dah cuti kerja dahh.. dah blk kg) tup2 dia kata tekanan darah aku tinggi.. sebab lepas mkn sambal lada hitam tu aku dah rasa pening2 dah.. hehehe.. terus aku dinasihatkan pegi ke Klinik Kesihatan Keratong utk check up sekali lagi tekanan darah kat sana.. then confirmlah aku kena hantar ke Hospital Muadzam Shah.. Oleh kerana tiada kemudahan lengkap di sana.. aku bermalam sehari je kat Hospital Muadzam Shah.. pastu aku kena hantar naik ambulan ke Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan selama seminggu di sana… padahal aku rasa mcm sihat jerkkk.. (first time naik ambulan jugakksss.. laju gilerrr… hikss) finally.. barulah aku melahirkan Dini setelah diInduce.. huhuhu.. sakit woooo….


###############################################################
Malam tadi pecah record sebab kami semua tak makan nasiiii
Nak dijadikan cerita.. petang semalam keluar jer dari opis terus masuk kereta.... start kereta tak mau hidup plakk... berkali2 cuba masih tak hidup... alahaii.. ni mesti sebab bateri kereta kong... nasib baiklah workshop selang sebuah jer dari opis Inilah untungnya opis kat sini ... kereta rosak.. panggil jer pomen tu tengokkan.. Hmm... sebenarnya dlm seminggu ni.. kereta tu dah tunjuk dah tanda2 bateri nak kong.. tiap pagi.. mesti kena start 2 atau 3 kali baru nak idup.. sebelum ni ok jer sekali start jer... rupanya mmg betullah dah sampai masa dah rupanya.. Sementara tunggu pomen tukar bateri (tunggu bateri baru order tu yg lambat) aku sempat lagi pegi ke kedai runcit belakang opis.. beli apa2 yg patut utk projek dapurlah.. apa lagi... Bila balik ke workshop tu.. tengok2 dah siap pasang dah.. huh.. bateri kereta pun dah mahal sekarang nih... dulu dlm RM110-RM120 jer.. skrg ni dah RM170?? Kopak duit den.. tp takper.. balik nanti klim ngan cik abang..

Balik rumah pun agak lewat.. aku decide malas nak masak nasi & lauk2 lain... aku nak buat pecal & masak bubur kacang merah jer memandangkan hari rabu tu hubby ada beli pucuk ubi kat pasar mlm... fikiran aku takde ke lain dah.. dok teringat ke pecal jer Tu yg pg kedai runcit dok cari bahan2 lain utk buat pecal Actually kuah pecal tu aku tak buat sendiri.. aku bancuh bumbu pecal segera dari Indon yang member aku bagi dulu... sonang keroje makcik... Sementara bubur kacang tu pulak.. mmg dah niat dari malam sebelumnya nak masak bubur sebab kelmarin hubby ada beli durian 3 biji... so tu yg teringin nak makan bubur kacang dgn durian tuu... kacangnya aku rendam dari mlm lagi... petang semalam blk jer terus rebus dulu sebab kacang merah ni lambat giler nak tunggu dia empuk... kalau sesiapa ada pressure cooker senanglah.. rebus kejap dah empuk...

Anak2 dua2 tidur awal.. tak sempat makan.. Sebenarnya diaorang dah kenyang makan burger yg dibeli kat budak jual burger ngan lori depan sekolah tu.. tu pasal ler dorang dah tak hirau nak mkn... si Dini.. masuk mlm tadi dah 3 mlm ler tak mkn nasi mlm... asyik tidur awal jer... bila ada lauk lebih.. aku bekalkan dia nasi ke sekolah keesokkannya... kalau hari2 mcm ni boleh kurus ler anak ibu...

Inilah dia our dinner mlm tadii.... sempoi... mujur hubby tak merungut takde nasi.. Kenyang tau walaupun mkn pecal aje.. (mana tak kenyangnyaa.... mkn sampai 2 pinggan )


Ni pecal ala kadar jer.. tak lengkap semua bahan2 sayur tu... sesiapa nak resepi kuah pecal sila rujuk DI SINI


Quote:
BUBUR KACANG MERAH DURIAN

Bahan2
250 gm kacang merah ~ rendam semalaman
1 biji durian ~ ambil isinya
Air secukupnya utk merebus kacang
½ sudu kecil garam
2 helai daun pandan
1 biji kelapa ambil santan pekat (MaDiHa guna 1 kotak santan Ayam Brand)
gula pasir secukupnya ikut citarasa anda

Cara Menyediakan
1. Rebus kacang hingga betul2 empuk.. (agak lama & menggunakan air yg banyak... kalau nak cepat guna pressure cooker) testing dengan jari atau mulut dah lembut ke belum..
2. Bila kacang dah empuk.. masukkan santan, daun pandan, garam, gula dan isi durian.
3. Masak sebentar hingga mendidih sambil dikacau2 sentiasa.. isi durian tu jgn terlalu lunyai.. nanti tak nampak rupa durian pulak
4. Rasakan apa yg kurang.. kalau kurang manis tambah gula lagi.. siap utk dihidangkan samada panas atau sejuk.




Ini pula our dinner entah hari apa yekk.. 2 minggu lepas kot... (ni sessi nak menghabiskan gambar2 lama )


Terung manggor tu yg dipetik kat belakang rumah Sujah... geram aku tengok lebat sangat... sedap gak dibuat sambal tumis ni... sekali tengok mcm kacang pis.. tp anak2 tak makan.. org tua jer gemor..

Quote:
SAMBAL TUMIS BILIS & TERUNG MANGGOR

Bahan2
Segengam ikan bilis yg dah dikopek bersih
2 ~ 3 tangkai terung manggor
1 biji bawang besar ~ dimayang
6 ~ 8 sudu besar cili & bwg kisar (bwg merah + bwg putih + cili kering siap diblend) } nak tambah lagi pun ok..
1 cm belacan ~ bancuh dgn air jadikan pes
Sejemput asam jawa ~ bancuh dengan air jadikan pes (jgn byk sgt.. nanti masam sgt)
Minyak masak
Garam, gula & serbuk perasa (jika suka) secukupnya

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak & goreng ikan bilis hingga garing. Angkat & ketepikan.
2. Guna minyak yg sama lalu tumiskan bahan2 kisar & pes belacan hingga garing.
3. Masukkan garam, gula, serbuk perasa, air asam jawa & terung manggor dan masak hingga terung manggor lembut.
4. Masukkan sedikit air jika terlalu pekat.
5. Akhir sekali masukkan bawang besar mayang & ikan bilis goreng. Kacau rata.. & bolehlah hidang.


HABIS SUDAHH...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net