Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 22-Jul-2008 04:11 Email | Share | Bookmark
Minggu Yg Malas...

 
 
 
 
 
 
 
 
Salam semua....

Baru perasan kita dpt lagi award dari Kak Zati D Hati
Terima kasih Kak Zati... kita amik yg dah siap frame ni takper kan.. hehehehe....


Minggu ni badan tak berapa sihat... batuk2, selsema... kdg rasa seram2 sejuk aje... bila dah tak sihat.. mood nak ke dapur pun kureng lahh....

Sabtu pagi ma & adik2 masih ada... kami sarapan ngan roti canai mamak & nasi lemak aje... pi tapau... habis cerita.. walaupun batuk2.. hajat Dee nak pi makan sushi kena gak turutkan... yelah org nak berjalan jauh ni nak apa2.. kenalah adakan.. takut jd apa2 tengah jalan kang nyesal tak sudah... Ni semua gara2 Dee tengok gambar2 sushi dlm majalah Sedap keluaran Julai.. hehehehe.. dia kata kat Segamat payah nak jumpa sushi.. kalau ada pun dia tak reti nak pilih mana satu yg sedap.. habis sarapan kami pun bersiap2 ler ke carefour Subang Jaya... ronda2 kat tempat makan jer.. ma nak blk cepat mmg tak kemana2 pun.. lepas pilih2 sushi, roti & donut... terus kami keluar dari Carefour.. kami balik sama2.. kami menghala ke rumah.. manakala kereta Dee meluncur terus balik ke Pahang... Sampai rumah.. perut pun masih kenyang mkn roti canai tadi... itupun ada belen lagi roti canai & nasi lemak.. jd aku tak masak utk t'hari tu.. sekadar habiskan makanan yg ada plus ada pelbagai roti yg aku borong kat Carefour tadi... akibat mkn ubat batuk.. mata aku ngantuk.. maka aku layan tidur ajelahh... bangun bila perut minta di isi...

Malamnya.. aku masak dinner ni.... kerang tu yg aku rebus petang Jumaat yg tak jadi masak sebab gi mkn steak tuu.... jd aku tinggal kopek & masak rendang jer...


Quote:
RENDANG KERANG

Bahan2
2 kg kerang ~ basuh bersih, rebus & kopek ambil isinya saja
1 ½ biji kelapa ambil santan secukupnya (ku guna santan kotak jer.. tu pasal kurang naik minyak)
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit- siat2kan atau hiris nipis
1 peket kerisik (harga RM1.00)
garam dan perasa secukupnya
minyak utk menumis

Bahan2 kisar
1 biji bwg besar
10 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
8 btg serai
1 ½ inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
2 inci halia
30 - 40 biji cili padi - (terpulang pd kepedasan yg dikehendaki)
15 biji cili kering – rebus dahulu

Cara2
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan2 kisar sehingga garing dan wangi.
2. Masukkan kerang dan kacau rata.
3. Tuangkan santan dan biarkan mendidih. Sesekali dikacau.
4. Bila santan hampir kering.. masukkan asam gelugur, kerisik, daun kunyit dan bahan perasa spt garam, gula dan serbuk perasa.
5. Biarkan sehingga agak kering. Jika suka rendang berkuah.. jangan tunggu hingga terlampau kering. Dan jika suka kering.. biarkan sehingga agak kering tapi harus dikacau selalu supaya tidak hangus.
6. Rasakan garamnya dan bolehlah dihidang dengan nasi putih, nasi lemak atau pun pulut kuning.


Makan2 Pizza Hut

Ahadnya.. aku masak meehun goreng kunyit utk brunch... ada lebihan rendang kerang tu aku panaskan sekali & makan dengan meehun td..... arini agak sibuk ler sikit... basuh kain baju, lipat kain baju yg penuh sebakul tuu.... pastu last2 ketiduran masa tidurkan Haziq.. hehehehe... mmg ngantuk pun gara2 togak ubat batuk laa apalagi... hubby lak layan cerita pontianak ke hapa tahh... perut dah lapor.. ulang tayang mkn meehun lagi... pastu mlm malas sgt nak masak.. badan ni rasa letih semacam... jd kami order pizza ajelah utk dinner mlm tuu... Dini tertidur awal.. masa pizza sampai.. kejutkan dia.. tp dia blur2 jer... mkn pun tak selera.... tak sentuh pun pizza.. dia cuma mkn mushroom sup & garlic bread aje..





Adik yg selera mkn.. byk ketul jugak dia mkn.. tp dia mkn tang yg ada frankfurter & cheese tu jer...


Habislah sudah kisah weekend ku yg malas....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net