Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 8-Aug-2008 07:14 Email | Share | Bookmark
Alhamdulillah... Doa Ku DiMakbulkan Allah S.W.T..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam...

Masa kat hospital tempohari tersangatlah boringnya... ada majalah or surat khabar.. rasanya habis dibaca termasuk iklan2 yg ada.. Hubby ada bawak buku doa2 mustajab.. alhamdulillah.. dptlah menghafal sikit2... Untuk menghilangkan bosan selain merayau2 di sekitaran wad.. tiba time makan.. aku pun ambik gambar jugak.. hehe.. saja utk kenang2an.. tp ada gak yg tak dpt amik gambar especially masa ada tamu ler.. segan ler nak amik gambor depan org.. keh keh keh... & sebahagian gambar mknan kat spital ni masih ada dlm hp aku tak sempat nak download lagi sebab masa tu bateri kamera dah kong... malas nak suruh hubby bwk bateri lain.. so ambil guna hp jelah..

Inilah makanan2 aku kat spital yg sempat ku ambil gambar.. Yg dlm hp kendianlah ku masukkan.. itupun kalau rajin nak transfer ke PC..






Sebenarnya.. hidangan kat hospital ni ada juga yg kena ngan selera terutama lauk utamanya tu samada ayam ataupun ikan.. Cuma bab sayur dia jer yg rasa lecah/tawar sebab nampak mcm masak rebus jer... tp lauk2 ayam or ikan dia rasanya okay & mcm yg kita masak kat rumah gak laa.. cuma masin je kurang sikit. Lagi satu yg bestnya.. kat PPUM ni.. diaorang hari2 akan datang kat katil kita utk tanya apa menu yg nak diorder utk esok hari biasanya ada 2 atau 3 pilihan lauk yg dimasak berlainan cara (ikan or ayam je.. sayur2 masak sama je.. cam rebus tu)... kesimpulannya.. kira okaylah makanan hospital ni.. cuma hidangan hari pertama jer tak kena ngan selera sebab tah masak apa pun tak tau.. tp lapor punya pasal.. habis juga kumakan

Aku agak beruntung kerana dpt katil tepi tingkap.. dlm bilik aku tu hanya ada 2 katil aje.. tp nasib baiklah aku dpt yg kat tepi tingkap.. jadi.. utk menghilangkan boring tu.. hari2 mesti aku tengok pemandangan dari tingkap tu.. mcm2 bangunan yg aku boleh tengok dari situ.. maklumlah tingkat 10! Hinggakan bangunan Bali/Kurnia berdekatan rumah aku pun aku nampak lagi tauu.... rupanya takdelah jauh mana ye.. umah aku ngan hospital tu.. tp yelah.. dlm bandar ni disebabkan jem & ada trafiic light tu yg rasa jauh perjalanan..

Jom tengok pemandangan ni... aku naik ralit tengok jentera2 yg ada kat bwh tu sedang melakukan kerja... entah apa projek diaorang aku pun tak pasti.. yg pasti.. ada jentera korek/boreng tanah, ada lori angkat tanah & mcm2 lagilah yg dorang buat..


Oklah.. ramai yg berteka teki mengapa aku kena admitted.. sebenarnya.. aku telah disahkan pregnant lagi kali ke 3 Syukur alhamdulillah doaku telah dimakbulkan tuhan.. Memang aku berhajat untuk ada 3 org cahaya mata sebelum umur mencecah 40 tahun.. Yelah.. kalau dah masuk 40 tu.. terlalu byk risikonya.. Aku ni jenis yg agak payah nak lekat.. masa nak dptkan Haziq dulu pun puas berikhtiar disana sini.. jumpa gynea, jumpa bidan urut.. tp tuhan tu maha kaya.. selagi dia belum nak bagi rezeki.. usaha macamana pun tak dpt juga.. last2.. bila buat tak tau jer.. tau2 dpt pula Haziq tu.. itupun bila Dini dah masuk tadika barulah aku melahirkan Haziq.. jauh betul jaraknya padahal aku tak pernah merancang utk menjarakkan kehamilan. Kali ni.. aku hanya berserah aja.. takde pernah pergi berurut atau jumpa gynea & alhamdulillah masih ada rezeki aku utk timang baby lagi.. Hanya tuhan saja yg tau betapa gembiranya aku... Syukur sgt2 ya Allah atas rezeki mu ini... Mudah2an segalanya berjalan lancar..

Sampai 2 kali buat ujian kehamilan (UPT) sebab aku kurang yakin.. bila kali ke dua juga keputusannya positif barulah aku yakin aku hamil lagi... Syukur Alhamdulillah..

Ohya.. punca aku dimasukkan ke hospital adalah disebabkan aku ada masalah diabetis.. mungkin ramai yg tak tau sebelum ni sebab aku tak pernah ceritakan masalah peribadi aku pd kawan2 semua.. Hanya Kak Jie jer yg tau setakat ni Diabetis aku tidaklah tahap yg terlalu tinggi.. tapi oleh kerana aku dapat tau aku pregnant lagi.. aku terus ajak hubby pegi ke hospital utk dapatkan insulin untuk menggantikan ubat yg aku mkn. Masa aku pregnant Haziq dulu pun aku kena ambil insulin sebab ibu mengandung tak dibenarkan sama sekali mengambil ubat diabetis & lain2 ubat. Jadi.. dah tak jadi masalah bagi aku utk gunakan insulin. Masa pregnant kan Dini alhamdulillah takde diabetis.. Cuma di minggu2 terakhir aje tekanan darah aku naik.. terus dimasukkan ke wad juga. Kali ni.. doktor kata terpaksa tahan aku masuk wad sebab nak monitor paras gula dlm darah aku utk tahu berapa byk dos insulin yg aku perlu ambil. Sebab doktor tak boleh suka2 hati nak bagi dos bimbang dos berlebihan pesakit boleh jadi hypo (gula rendah) dan boleh pengsan lak nanti. Tu sebab doktor terpaksa tahan aku dlm wad. Dari situ doktor boleh baca tahap gula dlm darah & boleh pastikan dos insulin yg sesuai utk aku. Aku sangkakan hanya aku yg ada masalah mcm ni.. (tak hairanlah aku kan gemuk.. ada diabetis bukan perkara pelik) rupanya2.. orang sebelah aku baru umur 32 & baru pregnant anak pertama pun mengalami nasib serupa dengan aku. Malah tahap gula dia lebih tinggi dari aku.. Bukan dia saja.. malah kata nurse dlm wad kali ni.. ada 9 orang yg sama mcm aku.. diabetis pregnancy.. semuanya muda2.. ada yang slim melim pun.. hmm... aku tak keseorangan rupanya.. hehehehe.. Ada sorang budak India tu.. pun mengandung anak sulung.. kurus jer.. suaminya dah naik risau sebab dok wad lama sgt.. bimbang tak mampu nak bayar bil hospital.. Mungkin suaminya kerja dengan gaji tak seberapa.. kasihan aku dengar rintihan dia.. yelah.. doktor tak benarkan pulang selagi tak dpt bacaan gula yg normal.. masa aku discaj.. budak India tu masih kena tahan.. harap2 skrg ni dia dah keluar.. Ehh.. panjang lak aku mengomel.. Okeylah.. pada kawan2.. doakan aku agar segalanya berjalan lancar ye.. Terima kasih banyak2 di atas doa dari kalian.. mudah2kan semuanya selamat.. Amin...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net