Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 8-Sep-2008 01:58 Email | Share | Bookmark
Menu2 Berbuka 5, 6 & 7 Ramadan & XTVT Hujung Minggu

 
 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum...

Lagi report menu2 berbuka puasa 3 hari lepas.. (sambungan) hehehe.. dah takde kerja lain agaknya ye.. hari2 nak amik gambor menu2 berbuka.. ala.. saja ajelah.. wat kenang2an & wat cuci2 mata... bukannya ada niat nak menunjuk2 ke apa.. sebab masak pun yg biasa2 aje.. takdelah yang special2 sgt pun... layan ajelah...

Hari Sabtu minggu lepas Dini kena sekolah ganti. Pagi tu sempat aku & anak2 pegi ke Nagoya Subang Jaya mencari kain utk dibuat langsir. Pegi pun dah pukul 11 pagi.. yg si Dini sibuk nak ikut jugak.. jadi aku suruh dia pakai baju sekolah langsung kang balik dari Nagoya terus hantar dia ke sekolah..

Dalam 1 jam lebih dok sibuk ler memilih kain.. byk sangat pilihan sampai rambang mata jadinya. Aku tak menetapkan warna apa yg aku nak.. tapi aku ikut apa warna yg berkenan di hati aje.. pilih punya pilih.. warna kuning keoren2 yg aku berkenan. Entahlah yekk.. boleh ke kata warna lemak ketam?? Aku pun tak sure.. Ishh.. mmg rambang mata dibuatnya.. nampak semuanya pun cantik.. Dah siap2 memilih kain & renda.. beli ler sekali lapiknya tu.. senang nak jahit nanti.. pastu siap bayar terus zoommmm hantar Dini ke sekolah. Org kerja minggu tu.. patutlah jalan jem sikit.. dah ler hujan time aku balik tu.. Dini terlambat 10 minit ke sekolah sebab tiba kat sekolah pun jem gak kat jln depan sekolah tu....

Balik jer rumah.. terus gunting kain sementara semangat nak menjahit berkobar2 ni.. baik dikerjakan cepat2.. Ahad plak.. pagi tu siapkan gunting kain & tengahari tu bawak pegi jahit tepi.. balik2 jer.. terus test jahit sikit dulu.. skrg ni asyik dok ingat nak menjahit jer.. lepas sahur tadi pun sempat jahit kejap sementara nak bersiap ke tempat kerja.. .. Oklah.. layan gambar lak ye..

Jahit langsir sempoi jer.. takde paten2 pun.. cuma boh renda2 jer.. harap2 sempat ler siap sebelum raya ni... dah 3 tahun tak ganti langsir ni.... langsir yg pakai srkg ni pun langsir dari rumah lama.. sabor jelahh...



Okeh.. ni menu 5 Ramadan..
Balik kerja mcm biasa ler singgah PaRam dulu beli juadah. Pastu singgah rumah Sujah ambil bubur lambuk yg dia buat (ada org sponsor/sedekah duit suruh dia buat bubur utk sedekahkan pada org2 lain) Aku lak teringin nak mkn laksam.. aku mkn laksam & bubur jer sikit.. Dini mkn bubur.. pastu mlm sikit baru ler dia mkn nasi ngan ayah dia yg baru blk kerja.. lagipun lauk mmg tak sempat siap masak sebelum berbuka..


Minggu lepas nampak dlm FP Jasmeen gambar & resepi ayam sos plum... terus kecur liur dibuatnya.. kita pun try ler masak.. sedap gak.. ada rasa masam2 sket2 mcm sweet sour.. Mekasih Meen share resepi mudah & sedap ni.. den tepek resepi sini yekk.. tapi den guna bahan2 yg ada kat rumah den yo... tak ikut sepenuhnya bahan2 dlm resepi especially bab sayur2 tu..


Quote:
AYAM SOS PLUM
Sumber : FP Jasmeen

Bahan2
Isi Ayam secukupnya (2 ketul dada ayam)
1 biji telur
Tepung jagung

2 ulas bawang putih (tumbuk)
½ inci halia (tumbuk)
3 sdb sos plum
1-2 cwn air
Sedikit tepung jagung utk memekatkan kuah
1 sdt minyak bijan
1 biji cili merah (buang biji & potong dadu)
1 biji capsicum ~potong dadu (MaDiHa guna timun & carrot)
Cili padi (potong halus)
Daun Bawang

Cara2:-
1- Potong isi ayam (memanjang) dan celup dlm telur yg dah dipukul sedikit, salut dgn tepung jagung & goreng hingga masak hingga garing. Angkat & ketepikan.
2- Panaskan minyak & tumis bawang putih & halia sehingga wangi, masukkan air.
3- Masukkan sos plum, kacau rata..
4- Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau hingga pekat.
5- Tambah dgn myk bijan...perisakan dgn garam & serbuk perasa jika perlu.
6- Apabila kuah sudah mendidih, masukkan semua hirisan cili & sayuran. Kacau2 sebentar hingga sayur lembut.
7- Tutup api, curah atas isi ayam & tabur dgn daun bawang.


Menu 6 Ramadan
Hari Sabtu walaupun cuti.. aku masak ringkas2 jugak.. sebab dok sibuk mencari langsir & menggunting.. pastu kena jemput Dini kat sekolah plak.. taugeh kasar tu Laily yg bagi.. aku tinggal masak aje..


Menu 7 Ramadan
Ni menu semalam.. pun sempoi.. Kak Ina jiran sebelah bagi cekodok udang nak pulangkan pinggan aku. Sebelum masuk waktu berbuka.. cekodok dah tinggal separuh dikerjakan dek Haziq.. Pastu Laily plak bagi kue tiau goreng.. sedap betul!! Aku berbuka mkn kuih2 sikit, kue tiau dengan sayur & ayam yg aku masak tu jer.. tak makan nasi pun.. tu pun rasa dah kenyang sgt dah.. hubby & Dini makan ler nasi lepas hubby balik terawih. Haziq lak dah kekenyangan mkn mcm2 sejak sebelum berbuka lagi.. langsung takmo nasi.


Ini aje lauk yg aku masak semalam.. utk berbuka & bersahur sekali.. mmg malas betul nak masak pagi2.. nasib baik ni lauk kegemaran hubby.. jadi takdelah dia komplen


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net