Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 18-Sep-2008 05:02 Email | Share | Bookmark
Bubur Lambuk Acu Masuk Paper.. hehe..

 
 
 
 
 
Salam semua..

Hari ni.. saja nak share keratan akhbar Sinar baru2 ni yang mana.. xtvt memasak bubur lambuk diadakan di kawasan pondok rukun tetangga Seksyen 3, PJ. Kalau u all nak tau... inilah dia bubur lambuk yg selalu enterprem dlm menu berbuka aku yg lepas2 (& akan datang ).. Bubur inilah yang pakcik aku (Daud Ibrahim) atau aku panggil Acu & makcik aku yg aku panggil Sujah dok masak tu.... Glemer kejap makcik & pakcik aku masuk paper hari tu.. hehehe.. rakan2 rukun tetangga yang lain turut membantu mengacau bubur hari tu.. sebenarnya.. hanya sehari tu jer dorang masak kat pondok rukun tetangga tu.. hari2 sebelum ni.. Acu & Sujah masak kat rumah dia aje.. semua dorang handle sendiri... kalau ada yg tolong pun.. masa membungkus aje kot.. tapi.. masa buat kat pondok rukun tetangga tu.. ramai ler yg tolong.. Memandangkan ada org mintak buat.. so pakcik aku buatlah sebab tahun ni masjid kat Kawasan Melayu takde buat bubur sebab masjid belum siap sepenuhnya.. Sebenarnya.. sebelum ni.. pakcik aku memang pernah ambil tender buat bubur lambuk kat masjid tu.. tp oleh kerana takde bubur lambuk masjid.. org2 persendirian & kawan2 meminta pakcik aku masakkan utk diagih2kan kepada org2 berhampiran. Bubur lambuk ni dimasak hasil dari sumbangan orang ramai & alhamdulillah.. hingga ke hari ni.. masih ada org yg sudi memberi sumbangan samada duit / barangan utk dibuat bubur lambuk. Manakala makcik & pakcik aku menyumbangkan tenaga & masa mereka.. Semoga segala usaha beliau & juga sumbangan2 dari orang ramai diberkali Allah S.W.T. & berharap.. tradisi membuat bubur lambuk ini akan berterusan sampai bila2.... amin...

Depan pondok rukun tetangga Seksyen 3, PJ. Bergotong royong memasak bubur lambuk utk diagih2kan kepada orang ramai.


Ini masa masak kat rumah acu... masa ni sedang kembangkan beras.... masih awal lagi masa ni.. acu sedang membersihkan sesuatu..



Dah lama tak masukkan menu2 berbuka.. hmm.. ada yg sempat amik gambar.. ada yg tak sempat.. layan jelah mana yg ada... juadah sempoi aje.....


Ini kuih muih yg dibeli di PaRam Bentong, Pahang masa kami on the way nak balik ke PJ (dari Raub). Manakala juadah beratnya (nasi) aku mmg tak sempat masak pun sebab sampai rumah dah hampir masuk waktu berbuka.. malam tu kami makan di Restoran Wira Buana, Klang sebab malam tu kami nak pegi rumah adik aku kat Klang utk ambil buah binjai yang ma kirimkan pada adik aku yg kebetulan balik ke Keratong. Alhamdulillah.. akhirnya dpt juga aku makan buah binjai setelah terliur tengok buah binjai dalam FP Kak Jie Jie.. hehehe.. bahaya juga time2 peknen ni.. bila tgk gambar dok mengidam pulak.. kalau tak dpt takut air liur baby meleleh pulakk.. jenuh hubby mencari kat PJ ni.. tapi tak jumpa..kebetulan ma ada balik Dungun & jumpa buah binjai tu kat pasar Dungun terus dia beli.. tp oleh kerana mengambil masa yg lama nak sampai ke tangan aku.. buah binjai tu dah agak masak sgt.. tp alhamdulillah.. masih boleh dimakan. Aku makan boh dalam budu jer sebab binjai tu jenis yg masam tu.. sedap woo.. Terima kasih ma sebab belikan kaklong buah binjai tu...



Ini lak menu berbuka hari Isnin 15 Ramadan.. masak mana yg sempat aje.. ada ikan selar dlm peti ais ku masak kari campur dengan pisang muda yg dibawa balik dr kampong.. hehehe.. gulai perut + rebung tu plak jiran ku Laily bagi ngan sambal tempoyak sekali.. TQ Laily...


Nanti sambung lagi yek..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net