Want your
own Fotopage?








 
Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 3-Dec-2008 07:37 Email | Share | Bookmark
Biskut Susu

 
Entah hari bila yer.. dok jalan2 kat FP kengkawan.. pastu masuk FP Cho Zila.. ternampak ler gambar biskut susu serta resepinya yg disertakan... tertarik pula tengok biskut yg Cho Zila buat.. maka aku pun print ler resepinya..

Datang angin rajin.. aku pun try ler buat biskut yg sangat simple bahan2nya ni.. tapi tulah yer.. org kata kalau tak dengar arahan resepi betul2.. nilah akibatnya.. mesti tak menjadik Ni gara2 malas nak keluar ke kedai jadi aku guna bahan yg ada kat rumah jer.. hehehe.. jangan maree yer Cho Zila sebab sepatutnya rupa biskut ni elok jer bulat2.. tapi dapat kat akak.. abis jadi leper & merekah2 & kembang sana sinun.. hehehe.. tak tau mana silapnya.. samada sebab akak guna tepung jagung biasa or sebab terlebih sukatan soda bikarbonat. tapi takperlah.. yg penting rasanya tetap sedap.. rasanya mcm kuih bangkit.. kalau aku gelar biskut susu ni sebagai kuih bangkit susu pun ok kot hehe.. memandai jer nak ubah nama resepi yg org dah letak Biskut ni sesuai dibuat kudap2an makan waktu2 petang tuu... hirup plak nescafe panas... huuu.. lazatt... Boleh juga dibuat sebagai kuih raya.. raya haji pun dah tak lama lagi dah..

Jom tengok apa bahan2nya.. ni kalau ikut 100% resepinya insyaAllah pasti akan jadi cantik.. lain masa bila aku rajin.. aku try ikut resepi betul2.. okeh.. Cho Zila.. akak copy & paste resepi biskut tu kat sini yer.. terima kasih yer sudi share resepinya


Quote:
BISKUT SUSU
Sumber : Cho Zila FP
Bahan2
1 tin/ 400 g tepung jagung ( tin warna oren gambar rama-rama tu) (MaDiHa guna tepung jagung biasa.. )
1 tin kecil susu pekat manis ( kalau tin besar tu guna 1/2 -3/4 jer)
Butter (sehingga adunan lembut, kalau buttercup nak separuh gakler)
esen vanila
soda bikarbonat (MaDiHa bubuh 1 tsp)
pewarna merah

-Uli2kan tepung jagung dan susu pekat tu.. (Madiha ayak tepung + soda kemudian baru uli dgn susu)
-Titiskan esen vanila & sedikit soda bikarbonat..
-Masukkan butter sedikit demi sedikit & uli sehingga ler adunan lembut. (Jika terlembik.. tambah sikit tepung lagi)
-Bahagi 2 adunan tersebut tapi lebihkan untuk adunan warna asal.
-Adunan yang satu lagi titiskan sedikit pewarna merah.
-Bulat2 kan adunan warna merah & warna putih. Pastikan bebola merah lebih kecil dari bebola putih. (Cara seterusnya sila lihat gambar)

-Letakkan kat loyang pembakar (jarakkan biskut utk ruang ia mengembang) & boleh lah dibakar dgn suhu 175C selama lebih kurang 10- 15minit (agak-agaklahye) (Pastikan oven dah dipanaskan terlebih dulu)

SELAMAT MENCUBA..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net